Na súde ako na trhu. V Žiline sa dala kúpiť sloboda za 10–tisíc

Kupčenie so spravodlivosťou nie je vlastné len hlavnému mestu, kde sa sústreďuje najviac bohatstva v krajine a žijú v ňom najvplyvnejší ľudia. V Žiline sa rozsudky predávali ako na trhu. Sudcovia dokázali zrušiť rozsudok s 12–ročným trestom už za 10–tisíc eur. Vyplýva to z uznesenia súdu, ktorým boli vzatí do väzby štyria právnici – sudcovia i advokáti.

01.10.2020 06:30
akcia plevel Polka sudca korupcia Foto: ,
Na snímke eskorta privádza bývalého krajského sudcu Pavla Polku na ŠTS v Banskej Bystrici v stredu 16. septembra 2020. 
debata (171)

VIDEO: Na súd privážajú obvinených z akcie Plevel. (16. 9. 2020)

Video

Národná kriminálna agentúra odkryla v rámci akcie Plevel trestnú činnosť na žilinských súdoch, kde si skupina sudcov a advokátov úplatkami privyrábala roky.

V pondelok 14. septembra polícia zadržala päť osôb, vrátane bývalého krajského sudcu Pavla Polku a žilinského okresného sudcu Daniela Béreša. Po vykonaní troch domových prehliadok vyšetrovatelia obvinili až jedenásť ľudí. Sudca Špecializovaného trestného súdu pre prípravné konanie Ján Gertli 17. septembra rozhodol o vzatí štyroch obvinených právnikov do väzby.

Zo súdenia podnikanie

Bývalého krajského sudcu Pavla Polku, ktorý sa pôsobenia v justícii vzdal koncom mája, prišli zobrať do jeho domu kukláči. Polícia ho považuje za hlavu zoskupenia.

„Osoba obvineného je kľúčovou postavou v celej rozsiahlej stíhanej korupčnej trestnej činnosti, jednak ako osoba priamo za úplatky vykonávajúca nezákonne funkciu sudcu, ale aj osoba s veľkým vplyvom na iných sudcov Krajského súdu v Žiline,“ píše sa v uznesení.

Polka sa podľa polície dopustil len v rozmedzí troch rokov viacerých trestných činov. „Je zrejmé, že korupčná trestná činnosť u neho nebola iba ojedinelým vybočením, ale išlo o dlhodobo a pravidelne páchanú trestnú činnosť,“ konštatuje vyšetrovateľ.

Peniaze mali brať sudcovia za najrozličnejšie vybavovačky. Za zníženie trestu z desiatich na tri roky mali zinkasovať 15–tisíc, za prepustenie z väzby 10–tisíc, oslobodenie spod obžaloby z vydierania malo stáť 22–tisíc eur. Zníženie trestu malo podľa zdôvodnenia vyjsť na 10–tisíc, zrušenie rozsudku s 12–ročným trestom za predaj väčšieho množstva pervitínu tiež 10–tisíc. Zníženie trestu za krádež dvoch áut z ôsmich na štyri roky údajne stálo 20–tisíc, možnosť odsúdenému telefonovať, prijímať návštevy a korešpondenciu 10–tisíc, voľnejší režim vo väzbe iba 500 eur.

Nepriečilo sa im zobrať peniaze ani za zníženie trestu vrahovi, ktorý spolu s komplicmi popravil tzv. bieleho koňa. Okresný súd v Žiline ho pôvodne odsúdil na 15–ročný trest. Podľa súdu mali ešte na jeseň roku 1998 traja spolupáchatelia v lese nad Žilinou vykopať jamu a prilákať tam obeť.

„Prikázal mu z vozidla vystúpiť, chytili ho pod pazuchu a spoločne doviedli k jame. Tlakom ho prinútil kľaknúť si čelom k vykopanej jame a následne ho trikrát udrel tupou časťou sekery veľkou intenzitou do ľavej časti hlavy, čím mu spôsobil trieštivé a vpáčené zranenia lebky, ktorým na mieste podľahol, následne obžalovaní mŕtvolu poškodeného vyzliekli donaha a do vopred pripravenej jamy asi do hĺbky 100 cm zakopali jeho telo, pričom osobné veci poškodeného spálili,“ uvádza sa v rozhodnutí súdu.

Súdne uznesenie hovorí, že Polka dvakrát „peniaze odmietol prevziať s odôvodnením, že sa mu príslušného sudcu Krajského súdu Žilina nepodarilo ovplyvniť“. Jeho kolega ale za zníženie trestu zobral 20–tisíc eur, z ktorých 5–tisíc odovzdal príslušnému kolegovi ako zálohu, ale sľúbené zníženie trestu sa mu dosiahnuť nepodarilo a Krajský súd potvrdil predchádzajúci verdikt okresného súdu. Možno práve preto sa odsúdený vrah rozhodol spolupracovať s políciou a začal proti sudcom svedčiť.

Tým vrahom má byť práve niekdajší bos žilinského podsvetia František Salinger prezývaný Malý Fero. Polícia pritom poznamenáva, že korupciou sa mal Polka živiť už od deväťdesiatych ro­kov.

„Trestnej činnosti sa mal dopúšťať v období minimálne od apríla 2015 najneskôr do októbra 2018, nepočítajúc korupčné – už premlčané skutky, spáchané v deväťdesiatych rokoch, keď boli jednoznačne zaznamenané protiprávne aktivity obvineného spočívajúce v tom, že sústavne, minimálne v desiatich prípadoch, prijal úplatky rádovo v desaťtisícoch eur za to, že zabezpečí u príslušných sudcov Krajského súdu v Žiline ovplyvňovanie konkrétnych trestných vecí v prospech trestne stíhaných osôb. A minimálne v jednom prípade za úplatok sám rozhodol v prospech trestne stíhaného,“ približuje súdne uznesenie.

Poschovávané majetky

Za niekoľko rokov takto prišiel Polka k slušným peniazom. V bezpečnostnej schránke v banke mal podľa polície hotovosť 85–tisíc eur. Na štyroch účtoch spolu 97–tisíc eur, dlhopisy za 71–tisíc eur či cenné papiere v hodnote 80–tisíc dolárov. Na dvoch termínovaných vkladoch uložených v inej banke našli policajti 29–tisíc eur. Okrem toho tiež spoluvlastnil nehnuteľnosti zapísané na 69 listoch vlastníctva.

„Z výsledkov finančného preverovania pritom vyplýva, že jeho hrubé príjmy za posledné štyri roky nepresiahli 201–tisíc eur a jeho manželka mala za sledované obdobie hrubý príjem 21–tisíc eur. Pritom v tomto období mal pomerne široké investičné aktivity, keď nakúpil niekoľko nehnuteľností,“ konštatuje polícia.

171 debata chyba
Viac na túto tému: #súdnictvo