Pribudlo 797 infikovaných. Situácia je podľa Matoviča mimoriadne vážna

Za stredu na Slovensku evidujeme 2 rekordy. Jeden v počte testovaných, druhý v počte nakazených. Informoval o tom premiér Igor Matovič na sociálnej sieti. Z celkového počtu 9 170 testov odhalili 797 pozitívnych. Ide o najvyšší denný prírastok od začiatku pandémie.

01.10.2020 09:30 , aktualizované: 15:23
debata (999)

VIDEO: Premiér Igor Matovič sa posťažoval na kritikov vlády, že jej hádžu polená pod nohy. Sme vo vojne, povedal a odkázal kritizujúcim, aby si štvanie a posmešky nechali na čas, keď vyhrajú nad koronavírusom.

Video

„Situácia je mimoriadne vážna a najvyšší čas zatnúť zuby a pomáhať spoločnej veci … a nie len vkuse na vyťahovaní roznych prkotín štvať ľudí proti vláde,“ napísal Matovič.

Celkový počet pozitívne testovaných stúpol na 10 938. Z ochorenia COVID-19 sa vyliečilo ďalších 225 pacientov. V súvislosti s koronavírusom nepribudlo žiadne úmrtie, počet úmrtí je 48. Uviedlo to Národné centrum zdravotníckych informácií na webovej stránke covid-19.nczisk.sk.

Ministerstvo zdravotníctva SR na svojom webe spresnilo, že pozitívne testovaných bolo 417 žien a 380 mužov, sú vo veku od dvoch do 93 rokov.

Najviac pozitívnych testov bolo v okresoch Námestovo (71), Bratislava (62), Tvrdošín (47), Bardejov (45), Nitra (37), Košice (35), Prievidza (31), Nové Zámky (28), Trnava (25), Senica (22), Banská Bystrica (21), Poprad (21), Dunajská Streda (20), Komárno (20), Spišská Nová Ves (19), Prešov (17), Trebišov (17), Brezno (15), Myjava (13), Skalica (13), Nové Mesto nad Váhom (12), Pezinok (12), Senec (12), Stará Ľubovňa (12), Liptovský Mikuláš (10), Sobrance (10), Trenčín (10), Žilina (10), Dolný Kubín (9), Martin (9), Vranov nad Topľou (9), Topoľčany (8), Veľký Krtíš (8) Michalovce (7) a Sabinov (6).

Po päť pozitívnych prípadov bolo v okresoch Galanta, Košice-okolie, Lučenec a Malacky, po štyri prípady boli v okresoch Snina, Zvolen, Žiar nad Hronom. Po troch prípadoch zaznamenali v okrese Bánovce nad Bebravou, Čadca, Hlohovec, Kežmarok, Levice, Partizánske, Piešťany a Ružomberok. Dva prípady boli v okresoch Detva, Ilava, Púchov, Šaľa a Zlaté Moravce, po jednom prípade zaznamenali okresy Gelnica, Humenné, Krupina, Levoča, Medzilaborce, Rožňava, Stropkov a Turčianske Teplice.

V nemocniciach je hospitalizovaných 259 pacientov, potvrdené ochorenie COVID-19 má 218 z nich. Na jednotke intenzívnej starostlivosti je 11 osôb, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 23 pacientov.

Od začiatku vypuknutia ochorenia sa v krajine urobilo 467 021 labora­tórnych testov. Aktívnych prípadov ochorenia je na Slovensku aktuálne 6 270.

Tento týždeň bude vrchol nakazených podľa Matoviča medzi 800 až 1000 ľuďmi denne

Premiér Matovič počas štvrtkovej tlačovej konferencie uviedol, že tento týždeň bude vrchol nakazených ľudí koronavírusom medzi 800 až 1000 denne. Matovič poznamenal, že s takýmito predpokladmi pracoval. „Práve preto som tlačil na pílu od minulého týždňa, že sa musíme zomknúť a nabrať odvahu na prísnejšie opatrenia,“ poznamenal premiér. Ako dodal, opatrenia sú už prijaté a platia od štvrtka. Situácia podľa neho je mimoriadne vážna.

Podľa premiéra je vidieť, že na Slovensku máme vyššie kapacity na testovanie. Premiér sa domnieva, že antigénové testy sú efektívnym spôsobom na rýchle plošné vychytenie lokálneho ohniska.

„Najbližšie dva týždne príliš dosahy opatrení vidieť nebudú, pretože inkubačná doba vírusu je približne desať dní,“ poznamenal premiér. Verí, že opatrenia, ktoré sa prijali, zlomia vývoj krivky. „Ak by sa nám to spoločným úsilím nepodarilo, budeme musieť prijímať aj silnejšie ochranné opatrenia,“ dodal.

Prešovská nemocnica eviduje štyroch pozitívnych lekárov a osem sestier

Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) J. A. Reimana eviduje štyroch lekárov a osem zdravotných sestier pozitívnych na ochorenie COVID-19. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa nemocnice Renáta Cenková s tým, že ide o údaje za september.

V nemocnici je podľa jej slov hospitalizovaných 23 pacientov na COVID oddelení. „Ďalší štyria pacienti sú hospitalizovaní na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny s podporou umelej pľúcnej ventilácie,“ povedala Cenková s tým, že nemocnica aktuálne disponuje 40 covidovými lôžkami.

„V rámci prvej vlny do 24. apríla sme evidovali štyri úmrtia, počas druhej vlny zatiaľ evidujeme desať úmrtí s diagnózou COVID-19,“ skonštatovala hovorkyňa nemocnice.

V nemocnici dlhodobo platí zákaz návštev, prebieha triáž pacientov a priebežne zaškoľujú podľa Cenkovej personál na prácu na oddelení infektológie a v oblasti intenzivistickej starostlivosti. „V súvislosti s ochorením COVID-19 pravidelne monitorujeme zdravotný stav pacientov a personálu,“ povedala Cenková.

Ako ďalej uviedla, vedenie nemocnice podľa jej slov zvážilo niekoľko alternatív vytvorenia novej a stabilnej COVID jednotky pre pacientov z celého Prešovského kraja. "Po analýze stavebno-technického zázemia jednotlivých pavilónov, množstva pacientov, ktorí denne navštívia iné oddelenia nemocnice, ako aj možnosti čo najväčšej možnej miery izolovanosti COVID pacientov od ostatných návštevníkov nemocnice, je COVID jednotka umiestnená na deviatom poschodí geriatrického pavilónu, priblížila Cenková.

Pacienti s ochorením COVID-19 majú do budovy samostatný vstup a výťah, ktoré sú odizolované od vstupu pre iných pacientov.

Oceliarne U. S. Steel evidujú 35 infikovaných

Košické oceliarne U. S. Steel zaznamenali aktuálne 35 prípadov zamestnancov s pozitívnym testom na ochorenie COVID-19. TASR to vo štvrtok potvrdil hovorca podniku Ján Bača.

Takmer všetci sú identifikovanými blízkymi kontaktmi už predtým nájdených pozitívnych prípadov. Vďaka tomu sme boli schopní veľmi rýchlo nájsť blízke kontakty a zabezpečiť okamžitú karanténu. Kolegovia z výroby sú veľmi pružní a našli spôsob, ako prevádzkovať kritické technologické uzly tak, aby to nemalo žiaden vplyv na našich zákazníkov, konštatoval hovorca.

Košické oceliarne majú s dcérskymi spoločnosťami zhruba 10 500 zamestnan­cov.

Situácia sa na internátoch UK nevyvíja optimálne

Situácia na internátoch Univerzity Komenského (UK) v Bratislave sa nevyvíja optimálne, pribúdajú aj prípady nakazených študentov na ochorenie COVID-19. Informuje o tom UK na sociálnej sieti s tým, že sa nedarí zastaviť ani masové zhromažďovanie študentov za hranicami internátov. Preto v tejto súvislosti aktuálne zasadá aj vedenie univerzity.

„Vedenie zvažuje rôzne možnosti ďalšieho postupu, ale alternatíva úplného uzatvorenia internátov je, bohužiaľ, čoraz reálnejšia,“ uviedla univerzita. Zároveň informuje, že v pondelok 5. októbra sa vedenie stretne opäť a vyhodnotí vývoj. „Dôrazne odporúčame všetkým, ktorí môžu, aby využili možnosť podpísania dodatku a našli si od 5. októbra ubytovanie mimo vysokoškolských internátov. Nie je to dobrá správa, ale považujeme za férové vás priebežne informovať,“ uvádza najväčšia slovenská univerzita.

Študenti, ktorí bývajú na internátoch UK a Slovenskej technickej univerzity STU v Bratislave v Mlynskej doline si môžu od utorka do 5. októbra naplánovať dobrovoľný odchod z ubytovacieho zariadenia. V prípade, že študenti zvolia dobrovoľný odchod z internátu, nie je potrebné sa kompletne odubytovať. Pri podpise dodatku k zmluve študenti odovzdajú kľúč od izby a ubytovací preukaz. „Návrat na internát bude možný, až keď to dovolí situácia, počítajte s možnosťou, že to môže trvať mesiace,“ uviedla univerzita na sociálnej sieti.

Online výučba pre všetkých študentov bakalárskeho, magisterského a spojeného štúdia na UK sa začne najneskôr od 5. októbra.

999 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #koronavírus #Covid-19