Sudca starostu Kusého neposlal do väzby

Na Okresný súd Bratislava III bol v piatok doručený návrh na vzatie do väzby starostu bratislavskej mestskej časti Nové Mesto Rudolfa Kusého. V nedeľu sudca rozhodol, že do väzby nepôjde.

04.10.2020 09:00 , aktualizované: 13:20
Rudolf Kusý Foto: ,
Starosta bratislavskej mestskej časti Rudolf Kusý odchádza zo súdu. Sudca ho nevzal do väzby.
debata (40)

VIDEO: Starosta Kusý bude stíhaný na slobode.

Video

„Sudca pre prípravné konanie bude o tomto návrhu rozhodovať v nedeľu dopoludnia,“ spresnil hovorca bratislavských súdov Pavol Adamčiak ešte v piatok. Kusého polícia zadržala vo štvrtok, obvinený je zo zneužitia právomoci. Údajne sa to má týkať jeho vzťahov s developermi.

Voči rozhodnutiu súdu podal sťažnosť prokurátor. Rozhodnutie tak nie je právoplatné. Zaoberať sa ním bude v najbližších dňoch Krajský súd v Bratislave. Potvrdil to po prepustení samotný starosta i jeho právna zástupkyňa Eva Mišíková.

Starostu bratislavskej mestskej časti Rudolfa... Foto: Robert Hüttner, Pravda
Rudolf Kusý, súd Starostu bratislavskej mestskej časti Rudolfa Kusého predvádzajú na súd.

Obvinenie sa má podľa hovorcu bratislavského Nového Mesta Mareka Tettingera týkať troch developerských projektov. V prvom prípade ide podľa neho o polyfunkčný komplex medzi Račianskou a Kukučínovou ulicou. Ďalšie dva projekty sa majú podľa neho týkať Jaskovho radu a Vlárskej ulice. Podľa miestneho úradu nie sú v súlade s územným plánom hlavného mesta. Tettinger zároveň skonštatoval, že si na novomestskom miestnom úrade nie sú vedomí žiadneho porušenia legislatívy, ktorého by sa mohol starosta dopustiť.

Spôsob zadržania, ale aj samotné zadržanie Kusého považuje jeho právna zástupkyňa Eva Mišíková za nedôvodné, teatrálne i za absolútne neakceptovateľné z hľadiska nákladovosti.

„Nebol riadne predvolaný. Nechápem, prečo k takémuto zadržaniu a k takejto teatrálnej situácii došlo. Vždy, keď bol predvolaný, tak sa na úkon v trestnom konaní dostavil,“ podotkla s tým, že nevidí ani dôvod na vzatie obvineného starostu do väzby.

VIDEO: Starostu bratislavského Nového Mesta Kusého vedú na súd.

Video
40 debata chyba
Viac na túto tému: #Rudolf Kusý