Polícia výtržníkov v Bratislave rozohnala vodným delom a slzotvorným plynom

Pred Úradom vlády v sobotu prebiehal protest futbalových fanúšikov. Nesúhlasia s prijatými protipandemickými opatreniami ani s vládou Igora Matoviča. Demonštranti skandovali hanlivé heslá a vzduchom lietali dymovnice a kamene. Policajní ťažkoodenci rozohnali dav protestujúcich. Polícia proti demonštrantom použila slzotvorný plyn a k slovu sa dostalo aj vodné delo. Niektorí účastníci protestu tvrdia, že boli zasiahnutí gumenými projektilmi. Na nádvorie úradu prišli aj policajti z Lynx komanda.

17.10.2020 11:42 , aktualizované: 19:09
protest, úrad vlády, bratislava, demonštranti,... Foto:
Sobotňajší protest pred Úradom vlády SR v Bratislave.
debata (3287)

Zásah polície proti protestujúcim pred úradom vlády

Video

Demonštranti pred budovou Úradu vlády SR skandovali hanlivé heslá, hádzali po policajtoch kamene, fľaše a delobuchy. Na mieste sa podľa agentúry SITA nachádzalo niekoľko stoviek ľudí.

Ultras fanúšikovia žiadali odstúpenie premiéra Igora Matoviča. Do ulíc vyšli napriek zákazu zhromažďovania sa nad 6 osôb.

V úvode zhromaždenia vystúpil aj bývalý poslanec Národnej rady SR Peter Marček. Očakával sa tiež príchod priaznivcov strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko.

Demonštranti prichádzali do Bratislavy od dopoludnia. Príslušníci polície ich čakali na hlavnej stanici. Odtiaľ sa presunuli pred Úrad vlády SR.

Výtržníci pred budovou úradu vlády

V sobotu popoludní prišli pred úrad vlády protestovať športoví fanúšikovia z celého Slovenska. Postupne sa k nim však pridali aj ďalší protestujúci.

Fotogaléria
sobota 17. 10. 2020, úrad vlády, Bratislava.
+4sobota 17. 10. 2020, úrad vlády, Bratislava.

Polícia na mieste protestu zadržala niekoľko osôb

Polícia počas sobotného protestu v Bratislave zadržala niekoľko osôb. Viac informácií poskytne, keď to situácia dovolí. TASR o tom informoval hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Michal Szeiff.

„Dnešné neohlásené zhromaždenie sa v priebehu pár minút zmenilo na zhluk agresívnych ultrapravicových radikálov v niektorých prípadoch i pod vplyvom alkoholu,“ priblížilo Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Bratislave na sociálnej sieti. Ako dodalo, zúčastnené osoby aj napriek opakovaným výzvam polície použili zápalnú pyrotechniku, ktorou sa navzájom zranili, keď jeden z prítomných ju vhodil medzi zhromaždených.

Obyvatelia centra Bratislavy a náhodní okoloidúci sa obrátili so žiadosťou o pomoc na policajný zbor. „Viaceré protiprávne konania zúčastnených osôb prerušila poriadková jednotka, ktorá vytvorila kordón na prehradenie priestoru. Keďže útočníci od tohto konania opakovane neupustili, poriadková jednotka použila donucovacie prostriedky, a to slzotvorný plyn a špeciálnu vodnú striekačku na obnovenie verejného poriadku,“ doplnila polícia. Dodala, že na mieste bolo zranených viacero osôb, medzi nimi aj príslušníci policajného zboru.

Neohlásené zhromaždenie sa konalo v čase núdzového stavu, kedy je platný zákaz zhromažďovania sa osôb v skupinách viac ako šesť ľudí. „Z miesta zhromaždenia ultrapravicových radikálov sa stalo bezpečnostné riziko,“ uzavrela polícia.

Policajti sa pripravili

Bratislavskí policajti v súvislosti so sobotným zhromaždením futbalových fanúšikov v hlavnom meste pripravili bezpečnostné opatrenia. Dopravní policajti budú monitorovať dopravno-bezpečnostnú situáciu v Bratislave. Informuje o tom Krajské riaditeľstvo (KR) Policajného zboru (PZ) v Bratislave na sociálnej sieti.

Opatrenia sú zamerané na ochranu života, zdravia, majetku ľudí a verejného poriadku. Policajti budú v prípade komplikácií usmerňovať dopravu v Bratislave. Vyzývajú preto vodičov, aby rešpektovali ich pokyny. O prípadných zmenách v doprave budú priebežne informovať.

„S občanmi, ktorí sa rozhodnú aj napriek týmto okolnostiam neoznámeného zhromaždenia zúčastniť, budú komunikovať policajti Antikonfliktného tímu Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave. Ich snahou bude konštruktívne komunikovať so zúčastnenými, predchádzať prípadným konfliktným a agresívnym prejavom správania,“ uviedla polícia.

Ak osoby porušia opatrenia vydané Úradom verejného zdravotníctva SR, okresné úrady ich môžu sankcionovať do výšky 1659 eur, v blokovom konaní do 1000 eur, upozorňuje polícia.

Účastníkom pripomína, že ak sa zhromaždenia zúčastní osoba pozitívne testovaná na ochorenie COVID-19, ktorá nedodržiava karanténu, dopúšťa sa trestného činu šírenia nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby. Trestná sadzba je v tomto prípade štyri až desať rokov odňatia slobody.

„V prípade spáchania útoku na verejného činiteľa zo strany účastníkov zhromaždenia je možné uložiť za takéto konanie v zmysle zákona trest odňatia slobody na 12 až 25 rokov,“ uviedli policajti.


Sobotňajší protest pred Úradom vlády SR

Video
Video
3k+ debata chyba
Viac na túto tému: #protest #ultras slovan #polícia SR