Armáda tajne pripravovala testovanie. Poza chrbát hlavnej veliteľky

Igor Matovič sa pochválil, že o akcii s testovaním celého Slovenska vedelo len 15 ľudí. Aj keď tam boli ľudia z armády, hlavnej veliteľke ozbrojených síl Zuzane Čaputovej nič nepovedali. Ešte skôr ako slovenská prezidentka to vedela nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorej sa s tým Matovič pochválil.

18.10.2020 10:11
debata (345)

Kým v piatok minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) iba vyzýval zdravotníkov, aby sa v tejto ťažkej situácii vrátili zo zahraničia domov, v sobotu premiér Igor Matovič (OĽaNO) vysvetlil, že zdravotníkov potrebujeme, lebo sa chystá celoplošné a celoslovenské testovanie všetkých – výnimkou budú zrejme iba deti do desať rokov.

V nedeľu, ešte pred zasadnutím vlády, však Naď priznal, že v ostatných dňoch obranu a ozbrojené sily intenzívne zamestnáva plánovanie najväčšej logistickej operácie v novodobých dejinách Slovenska.

„Nesmierne si vážim, že sme získali dôveru od všetkých kolegov na vláde aj od najvyššieho vedenia štátu,“ napísal Naď na sociálnej sieti.

Najvyššie vedenie štátu však zrejme o utajovanom pláne vôbec nevedelo. Matovič bol na sobotňajšej tlačovej besede sám, sám oznamoval národu, čo sa chystá v celej krajine.

Reakcie jeho koaličných partnerov síce boli súhlasné, ale v podtóne bolo cítiť, že o ničom nevedeli.

Najjasnejšie to povedala hlavná veliteľka ozbrojených síl, prezidentka Zuzana Čaputová.

„O tomto pláne vlády som nebola dopredu informovaná. Viem len to, čo sa dnes dozvedela verejnosť z tlačovej konferencie. Zmysluplnosť a realizovateľnosť plánu v tejto chvíli neviem zhodnotiť a budem sa najskôr informovať na názor odborníkov. Myslím si zároveň, že plán takéhoto rozsahu by mal byť oznámený spôsobom, ktorý nevyvolá viac otázok, ako poskytne odpovedí,“ reagovala.

Matovič sa pochválil, že o tajnej operácii vedelo len pätnásť ľudí. Mala sa tak eliminovať možnosť, že niekto bude klebetiť a informácia sa dostane do médií skôr, ako je potrebné. Inými slovami – skôr, ako bude jasné, kto bude dodávať antigénové testy.

Považoval hlavnú veliteľku ozbrojených síl za klebetnicu, keď sa celá operácia pripravovala poza jej chrbát? Ešte skôr ako jej to totiž povedal nemeckej kancelárke Angele Merkelovej aj ďalším lídrom na summite v Bruseli. Verejnosti potom Matovič tlmočil stanovisko kancelárky, že ju to zaujalo a ak to Slovensku vyjde, skúsenosti využije aj Nemecko.

345 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #koronavírus