Minister životného prostredia Budaj je za určenie nulovej kvóty na lov vlka

Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) je za určenie nulovej ročnej kvóty na lov vlka dravého v roku 2021. Uviedol to v súvislosti s utorkovým zasadnutím pracovnej skupiny pre určenie kvóty lovu vlka a stanovenie podmienok lovu pre poľovnícku sezónu 2020/2021. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva životného prostredia SR.

19.10.2020 17:47
debata (9)

„Vo svetle problémov posledných rokov s premnožením poľovnej zveri či šíriaceho sa afrického moru ošípaných by bolo chybou, ak by sme ďalej oslabovali populáciu ich prirodzeného predátora,“ hovorí Budaj.

Kvótu na odstrel vlka určuje každoročne agrorezort pre nadchádzajúcu poľovnú sezónu. Za posledných 20 rokov bolo v rámci legálnych povolení zastrelených takmer 1800 vlkov, čo podľa odborníkov negatívne vplýva na zloženie a správanie celej populácie, pripomína odbor komunikácie. Konečné slovo pri odstrele vlka má minister pôdohospodárstva Ján Mičovský (OĽANO).

MŽP SR nevidí žiaden dôvod pre určenie inej ako nulovej kvóty na lov vlka. Plošný odstrel sa podľa envirorezortu javí ako neadresné opatrenie neriešiace problém so škodami na hospodárskych zvieratách.

Ochrana hospodárskych zvierat, prevažne oviec, má svoje účinné metódy. Používa sa napríklad kombinácia elektrických plotov a pastierskych strážnych plemien psov, konštatuje odbor komunikácie ministerstva. Dopĺňa, že dlhodobé nasadenie vhodného psa v stáde je však práca na viac ako jednu sezónu a rozšírenie týchto metód je na Slovensku „v plienkach“.

"Veríme, že vhodným nastavením legislatívy a správne nastavenou spoločnou poľnohospodárskou politikou ministerstvom pôdohospodárstva pre nadchádzajúce obdobie 2021–2022 bude možné pomôcť prekonať rôzne bariéry, s ktorými sa hospodári pri obstarávaní preventívnych opatrení stretávajú. A to bez toho, aby tým utrpel vlk dravý, ktorý na Slovensku nachádza jedno z mála prirodzených európskych útočísk, uzavrel štátny tajomník envirorezortu Michal Kiča.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #lov #odstrel #vlci