Dobrovoľný test? Zabudnite. Štát vás môže zavrieť doma aj tak

Test na koronavírus - povinný alebo dobrovoľný? Minister zdravotníctva Marek Krajčí v relácii RTVS naznačil, ako by vláda mohla tento problém obísť.

19.10.2020 22:34
debata (879)

Plošné testovanie sa uskutoční v každom prípade, uviedol v relácii minister obrany Jaroslav Naď. Vláda si vyskúša, ako budú ľudia reagovať na pilotné testovanie v regióne Oravy a podľa toho bude ďalej konať. Krajčí hovoril aj o tom, že tí, ktorí sa nechcú testovania zúčastniť, by mali zostať doma, nech „neohrozujú ďalších občanov“. Hovoril o období dvoch týždňov.

Otestovaní dostanú výsledky v zalepenej obálke, kde budú aj inštrukcie, čo treba robiť v prípade pozitívneho testu. Takíto ľudia zostanú v karanténe doma, hygienici bú mať ich zoznamy, ale štát bude mať prehľad aj o ľuďoch, ktorí sa testu nezúčastnili.

„V prípade tohto testovania si myslím, že bude možné – z mojho pohľadu – aj kontrolovať ľudí, ktorí budú vonku, či naozaj boli testovaní, či sú negatívni a v prípade, že nebudú vedieť preukázať, že sú negatívni, tak môžu byť pozitívni alebo sa nezúčastnili testovania…“ naznačil minister zdravotníctva. Reláciu Druhá vlna nájdete v archíve RTVS, spomínaný výrok zaznel v čase približne 1:05:36.

Minister Krajčí ďalej túto otázku nerozvádzal. Ak by bola stanovená povinnosť preukazovať sa pri pohybe po uliciach negatívnym testom, štát by mohol pod hrozbou trestu uzamknúť neotestovaných ľudí doma bez toho, aby bola účasť na testoch povinná. Tento scenár, ktorý Krajčí v pondelok načrtol, sa v utorok stal realitou. Ohlásil ho premiér Igor Matovič (viac v článku Testovanie bude dobrovoľné. Kto sa nezúčastní, bude mať zákaz vychádzania).

879 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus