Opatrenia proti vírusu v Európe sú stále tvrdšie

Európa v súčasnosti patrí medzi regióny, v ktorých sa koronavírusová nákaza šíri najrýchlejšie na svete. Írsko je prvou krajinou EÚ, ktorá sa vracia k celoštátnej karanténe. V Česku sú rúška povinné už aj vonku a v aute.

20.10.2020 06:00 , aktualizované: 23:29
debata (29)

23:28 Prvá dáma Spojených štátov Melania Trumpová zrušila pre „pretrvávajúci kašeľ“ svoju účasť na utorňajšom predvolebnom zhromaždení v meste Erie v americkom štáte Pennsylvánia, kde sa mala objaviť po boku svojho manžela Donalda Trumpa. Informovala o tom hovorkyňa Bieleho domu Stephanie Grishamová, píše agentúra AFP.

„Pani Trumpová sa každým dňom cíti čoraz lepšie po tom, čo sa zotavila z (ochorenia) Covid-19, avšak z dôvodu pretrvávajúceho kašľa a tiež opatrnosti dnes nebude cestovať,“ uviedla hovorkyňa.

23:00 Francúzsko dnes opäť ohlásilo viac ako 20-tisíc nových prípadov koronavírusu za posledných 24 hodín. Už minulý týždeň túto hranicu prekročilo päťkrát a dvakrát dokonca francúzske úrady zaznamenali viac ako 30-tisíc nových ochorení. Počet hospitalizovaných s Covidom-19 vzrástol za posledný deň o 797, čo je najviac od začiatku apríla.

Francúzske ministerstvo zdravotníctva oznámilo 20 468 nových prípadov vírusu SARS-CoV-2. V pondelok Francúzsko hlásilo 13 243 novo infikovaných, ale pondelkové údaje bývajú skreslené, pretože sa viažu k víkendu, kedy sa menej testuje.

Dovedna už bola nákaza v krajine s takmer 68 miliónmi obyvateľmi odhalená u 930 745 ľudí a podľa agentúry Reuters bude miliónová hranica za predpokladu pokračovania súčasného trendu prekonaná do konca tohto týždňa. Z európskych krajín sa nad tento počet zatiaľ dostalo iba Rusko.

Francúzske ministerstvo zdravotníctva dnes takisto ohlásilo 262 ďalších úmrtí. Zahŕňajú však tiež stovku zomrelých v domovoch seniorov za niekoľko dní. Spolu už vo Francúzsku v súvislosti s koronavírusom zomrelo 33 885 ľudí.

22:12 Pápež František mal v utorok po prvý raz od vypuknutia pandémie nového koronavírusu na verejnosti rúško, ktoré si nasadil počas bohoslužby za svetový mier. Informovala o tom agentúra Reuters.

Pápež sa objavil v bielom rúšku na bohoslužbe v Bazilike Panny Márie na oltári nebies v Ríme, na ktorej sa zúčastnili i viacerí predstavitelia katolíckej cirkvi vrátane patriarchu Bartolomeja I., ktorý je duchovným vodcom pravoslávnej cirkvi.

Najvyšší pontifex si podobne ako ostatní cirkevní predstavitelia sňal rúško len vtedy, keď sa prihováral veriacim a keď svoj prejav ukončil, nasadil si ho naspäť na tvár. Doteraz mohli ľudia pápeža v rúšku vidieť len počas jazdy autom, ktorým ho vozia na jeho pravidelné audiencie vo Vatikáne, pripomína Reuters.

Pápež František s ochranným rúškom počas... Foto: SITA/AP, Gregorio Borgia
Pápež František Pápež František s ochranným rúškom počas bohoslužby za svetový mier v Bazilike Panny Márie na oltári nebies 20. októbra 2020 v Ríme

Pápež František (83), ktorému pred niekoľkými desaťročiami odstránili v jeho rodnej Argentíne časť pľúc, sa stal v ostatnom čase najmä na sociálnych sieťach terčom kritiky za nedodržiavanie preventívnych opatrení. Len zriedka ho totiž bolo vidieť v rúšku a niekedy navyše ani nezachovával od veriacich bezpečnú vzdialenosť.

Koronavírus sa objavil už aj vo Vatikáne, keď boli nedávno pozitívne testovaní štyria príslušníci Švajčiarskej gardy, ktorá je osobnou strážou pápeža. Ochorenie Covid-19 potvrdili aj mužovi žijúcemu v rovnakom vatikánskom sídle ako pápež František.

21:44 V juhotalianskom regióne Kampánia, do ktorého patrí aj Neapol, pravdepodobne od tohto víkendu zavedú nočný zákaz vychádzania. Jeho cieľom bude spomaliť šírenie nákazy koronavírusom, keďže tento región, ako aj celé Taliansko, za posledné týždne zaznamenávajú zvýšený počet prípadov infekcie. Informoval o tom v utorok britský denník The Guardian s odvolaním sa na najvyššieho predstaviteľa tamojšej samosprávy Vincenza de Lucu.

Zákaz pohybu na verejnosti by mal platiť od 23.00 h. Toto opatrenie bude ešte musieť schváliť talianska vláda, nič však nenasvedčuje tomu, že by tak neurobila. V porovnaní s prvou vlnou pandémie je teraz taliansky premiér Giuseppe Conte pripravený prenechať regionálnym vládam väčšie právomoci v zavádzaní reštrikčných opatrení, píše Guardian.

Kampánia je v súčasnosti po Lombardsku druhým najviac zasiahnutým z 20 regiónov Talianska. Práve v Lombardsku, kde sa nachádza aj Miláno, o nočnom zákaze vychádzania od 23.00 do 05.00 h rozhodli už v pondelok. Začne platiť vo štvrtok a potrvá do 13. novembra.

20:23 Bulharský prezident Rumen Radev sa v utorok počas oficiálnej návštevy estónskej metropoly Tallinnu uchýlil do preventívnej samoizolácie v hoteli po tom, ako sa dozvedel, že mohol byť vystavený novému druhu koronavírusu. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na miestnych predstaviteľov.

„Včera (v pondelok) popoludní sme zistili, že pred príchodom do Estónska bol prezident Radev v kontakte s osobou pozitívne testovanou na Covid-19,“ uviedla na Facebooku estónska prezidentka Kersti Kaljulaidová. Dodala, že po tom, čo boli estónski predstavitelia o tejto skutočnosti informovaní, boli prijaté všetky potrebné opatrenia a bulharská delegácia nastúpila do karantény v hoteli.

18:52 Antigénové rýchlotesty použili záchranári v Maďarsku od ich minulotýždňového nasadenia už v stovkách prípadov, povedal v utorok hovorca Celoštátnej záchrannej služby (OMSZ) Pál Győrfi pre komerčný spravodajský rozhlas InfoRádió.

Hovorca spresnil, že antigénové testy používa všetkých 750 záchranárskych jednotiek. Dodal, že keď sa vyčerpá ich aktuálna zásoba 30-tisíc kusov, budú zabezpečené ďalšie. Győrfi vyzdvihol, že výsledky takýchto rýchlotestov sú k dispozícii do 15 minút, pričom ak je výsledok pozitívny, tak s vyše 95-percentnou pravdepodobnosťou to znamená, že vyšetrovaná osoba je naozaj infikovaná koronavírusom.

17:57 V tempe šírenia koronavírusu sa Írsko pohybuje niekde v európskom priemere, napriek tomu sa ako prvé v EÚ odhodlalo aj v druhej vlne pandémie zaviesť celoštátny lockdown. Až do prvého decembra vypína veľkú časť svojej ekonomiky a čo najviac ľudí mieni udržať doma. Vláda za to občanom sľubuje, že spraví všetko pre to, aby mali aspoň relatívne normálne Vianoce. (Viac tu)

12:49 Poslanci maďarského parlamentu v utorok schválili predĺženie splátkového moratória pre vybrané sociálne skupiny a pre podniky s finančnými problémami. Informovala o tom agentúra MTI, podľa ktorej moratórium, ktoré zaviedli z dôvodu pandémie koronavírusu SARS-CoV-2, bude platiť až do 30. júna 2021. Návrh ministra financií Mihálya Vargu podporilo jednohlasne 166 poslancov.

Cieľom tejto regulácie je zabezpečiť, aby si dôchodcovia, rodičia s deťmi, uchádzači o zamestnanie a pracovníci verejnej sféry nemuseli ani v prvom polroku budúceho roka plniť svoje splátkové povinnosti vyplývajúce z pôžičkových či lízingových zmlúv, píše MTI.

10:55 V uplynulých 24 hodinách v Maďarsku potvrdili testy nákazu koronavírusom v 989 prípadoch. Na komplikácie spôsobené ochorením COVID-19 zomrelo 38 pacientov, čo je najviac úmrtí za jeden deň od vypuknutia pandémie. Informoval o tom v utorok vládny server koronavirus.gov.hu. Doposiaľ pozitívne výsledky zaznamenali u 48 757 testo­vaných ľudí. Zomrelo celkom 1 211 chorých.

Aktuálne je nakazených 32 909 osôb. V nemocničnom ošetrení je 1960 chorých, z nich 197 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Spravodajský server 444.hu v tejto súvislosti podčiarkol, že pomer pozitívnych výsledkov z vykonaných testov dosiahol rekordných 15,62 percent.

10:41 Americký prezident Donald Trump v pondelok znova slovne zaútočil na popredného poradcu Bieleho domu v pandémii koronavírusu Anthonyho Fauciho. Stalo sa tak počas hovoru s členmi svojej volebnej kampane, ku ktorému mali prístup aj televízia CNN a ďalšie americké médiá. „Ľudia sú už otrávení z Fauciho, jeho rečí a zo všetkých tých idiotov,“ povedal Trump počas hovoru s členmi kampane, hoci krajina zažíva znepokojujúci stúpajúci trend v prípadoch nákazy koronavírusom. Trump neskôr svoje výroky zopakoval na Twitteri a potom aj v rozhovore s novinármi, len 15 dní pred prezidentskými voľbami.

10:26 Bratislavské Nové Mesto eviduje ďalšie prípady karantény na materských a základných školách (ZŠ) vo svojej pôsobnosti. Zatvorená je aktuálne materská škola (MŠ) na Jeséniovej ulici. Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava nariadil prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu do 28. októbra, čaká sa na výsledky testu kuchárky. Opatreniam sa nevyhla ani MŠ na Cádrovej ulici, kde bola pozitívne testovaná jedna učiteľka, druhá testy absolvuje.

Okrem toho sú v karanténe dve triedy ZŠ Za kasárňou, ako aj šesť žiakov ZŠ na Kalinčiakovej ulici. Základná škola na Českej ulici funguje už bez obmedzení, učitelia mali negatívne testy.

10:10 Na Slovensku pribudlo ďalších 705 nakazených koronavírusom. Laboratóriá v pondelok otestovali 5 946 vzoriek. Z ochorenia Covid-19 sa vyliečilo ďalších 468 ľudí. Viac TU.

10:00 V marginalizovaných rómskych komunitách pôsobí približne 300 zamestnancov štátnej príspevkovej organizácie Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zdravé regióny. Tí intenzívne vykonávajú preventívne, kontrolné a ochranné opatrenia v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu. TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová s tým, že ide o 450 rómskych osídlení na území Slovenska.

9:54 Počas uplynulého týždňa sa pre výskyt ochorenia COVID-19 dostali do karantény dve pobytové zariadenia, ktorých zriaďovateľom je Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK). Ide o Domov dôchodcov a domov sociálnych služieb LUNA Brezno a špecializované zariadenie v Hrochoti. Po zariadení sociálnych služieb v Detve, ktoré poskytuje služby ambulantnou formou, sú tak v karanténe tri zariadenia kraja. V oboch prípadoch boli ako prví pozitívne testovaní zamestnanci. Do zariadení sa okamžite distribuovali karanténne balíčky s ochrannými pomôckami a antigénové testy, ktoré zakúpil BBSK.

9:22 Londýnske letisko Heathrow ponúka od utorka cestujúcim možnosť absolvovať rýchlotest na koronavírus SARS-CoV-2 ešte pred odletom, informovala stanica BBC. Test stojí 80 libier (približne 88 eur) a výsledok je k dispozícii v priebehu 20 minút. Pasažieri odlietajúci v utorok do Hongkongu a Talianska majú možnosť objednať si tento test ako prví. Cieľom opatrenia je pomôcť ľuďom vycestovať do oblastí, kde sa po prílete musia preukázať negatívnym testom.

8:50 Vianočné trhy a s nimi spojené kultúrne podujatia sa v Trenčíne tento rok neuskutočnia. Dôvodom je zhoršujúci sa vývoj pandemickej situácie a opatrenia, ktoré schválil ústredný krízový štáb a vláda SR. Ako informovala trenčianska radnica na svojej webovej stránke, je skôr nepravdepodobné, že do pôvodne plánovaného začiatku vianočných trhov dôjde k výrazne priaznivejšej epidemiologickej situácii a k uvoľneniu opatrení natoľko, aby sa bezpečne, bez zdravotného rizika, pre návštevníkov i trhovníkov mohli uskutočniť.

Trenčín však bude dýchať vianočnou atmosférou aspoň v takej miere, ako to aktuálna situácia dovoľuje. Na Mierovom námestí bude svietiť vianočný strom a výzdobu centra mesta doplnia nové prvky, informuje mesto.

8:26 Argentína sa stala druhou krajinou v Latinskej Amerike a piatou na svete, ktorá prekročila milión prípadov nákazy koronavírusom. V pondelok to oznámilo ministerstvo zdravotníctva. Je to najmenšia krajina, ktorá dosiahla tento smutný míľnik, a šírenie nákazy sa tam zrýchľovalo v posledných týždňoch, pripomenula tlačová agentúra Reuters.

Juhoamerický štát zaznamenal do pondelka večera 1 002 662 prípadov infekcie a celkovo 26 716 úmrtí, spresnilo ministerstvo vo vyhlásení. Za posledných 24 hodín hlásili v Argentíne 12 982 nových prípadov nákazy a 451 ďalších úmrtí.

7:50 Vo veku nedožitých 80 rokov zomrela v pondelok popoludní česká herečka a dabérka Jana Andresíková. Podľa jej manažéra Reného Kekelyho mala ochorenia COVID-19 spôsobované koronavírusom. Viac TU.

7:32 Nemecko hlási 6 868 nových prípadov nákazy koronavírusom a 47 úmrtí za posledných 24 hodín, uviedla dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na Inštitút Roberta Kocha. Podľa agentúry DPA sú ale bežne víkendové údaje menšie, lebo sa menej testuje a úrady tiež nedostávajú údaje zo všetkých laboratórií. V Nemecku sa od začiatku pandémie nakazilo 373 167 ľudí. Na komplikácie spojené s chorobou Covid-19 zomrelo 9 836 osôb.

7:01 Denný nárast preukázaných prípadov choroby COVID-19 v Česku sa vrátil nad 8000, v pondelok pribudlo 8076 nakazených. Je to najvyšší nárast v prvom pracovnom dni týždňa od začiatku epidémie. Predchádzajúci pondelok bolo o takmer 3800 prípadov menej, informoval v utorok spravodajský server Novinky.cz.

Od pondelkového podvečera pribudlo ďalších 12 úmrtí, celkovo zomrelo 1513 ľudí, na pondelok pripadá zatiaľ 46 úmrtí. V nemocniciach bolo podľa posledných údajov ministerstva zdravotníctva 3721 ľudí. Počet hospitalizovaných rastie, rovnako aj počet pacientov s ťažkým priebehom.

6:50 Írsko bude prvou krajinou Európskej únie, ktorá sa z dôvodu šírenia koronavírusu vráti k celoštátnemu zatvoreniu (lockdownu), povedal v pondelok v televíznom príhovore premiér Michael Martin. Zároveň vydal príkaz, aby ľudia „zostali doma“, ale zdôraznil, že školy zostanú otvorené. Írska republika v pondelok zaznamenala 1031 nových infikovaných, no úmrtie žiadne.

6:00 Na stále rýchlejšie rastúce počty prípadov koronavírusovej nákazy reagujú vlády európskych krajín a jednotlivých regiónov prijímaním ďalších reštriktívnych opatrení. V Slovinsku začne platiť zákaz nočného vychádzania od 21:00 do 6:00. V rakúskej spolkovej krajine Horné Rakúsko vstupujú do platnosti sprísnené opatrenia, napríklad povinná registrácia v reštauráciách. Tiež poľský Sejm bude riešiť rastúci počet prípadov koronavírusu v krajine.

Slovinsko vyhlásilo v nedeľu stav núdze a obmedzí pohyb obyvateľov v nočných hodinách. V utorok večer začne v krajine platiť zákaz nočného vychádzania s výnimkami v núdzových prípadoch a ciest do zamestnania. Šírenie koronavírusu, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19, plne zamestnáva aj ďalšie krajiny stredoeurópskeho regiónu. Na Slovensku bude bezpečnostná rada štátu jednať o pripravovanom plošnom otestovaní obyvateľov krajiny na koronavírus.

Zámer, ktorý cez víkend ohlásil premiér Igor Matovič, pritom vyvolal kritiku aj pochybnosti. Zatiaľ nie je ani známe, či bude účasť na testoch, ktorých pilotná fáza je naplánovaná už na koniec tohto týždňa, dobrovoľná či povinná.

Európa v súčasnosti patrí medzi regióny, v ktorých sa nákaza šíri najrýchlejšie na svete. Na kontinente, vrátane Ruska, zomrelo len počas uplynulého týždňa približne 8 500 infikovaných a polovica európskych krajín zaznamenala päťdesiatpercentný nárast počtu prípadov, upozornil v pondelok krízový expert Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Mike Ryan.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19