Polícia obvinila dvoch účastníkov sobotňajšieho protestu. Jeden z nich je Čech

Polícia vzniesla obvinenie voči dvom osobám z protestu, ktorý sa konal v sobotu 17. októbra v Bratislave. V tlačovej správe to uviedlo Ministerstvo vnútra SR (MV SR). Šéf rezortu Roman Mikulec (OĽaNO) navštívil Krajské riaditeľstvo Policajného zboru (KR PZ) v Bratislave, aby sa osobne informoval o priebehu a stave vyhodnocovania sobotňajšieho bezpečnostného opatrenia v hlavnom meste. Ministrovi vnútra a dočasne poverenému prezidentovi Policajného zboru (PZ) Petrovi Kovaříkovi informácie poskytol riaditeľ Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave Adrian Pavlík.

20.10.2020 11:25
debata (280)

Ako informovala Polícia SR Bratislavského kraja vo svojom profile na sociálnej sieti, obvineným hrozí trest odňatia slobody na 12 až 25 rokov. V ich prípade je začaté trestné stíhanie vo veci obzvlášť závažného zločinu útoku na verejného činiteľa spáchaného za krízového stavu. Ide o 31-ročného Martina J. z okresu Poprad a 31-ročného Pavla R. štátneho občana Českej republiky. Muži boli obmedzení na osobnej slobode ešte v priebehu daného zhromaždenia a polícia ich eskortovala na príslušné policajné oddelenie. Dodala, že vyšetrovateľ zároveň predložil spis prokurátorovi za účelom spracovania návrhu na väzobné stíhanie obvinených. S daným podnetom sa prokurátor stotožnil.

„Som veľmi rád, že som mal možnosť informovať sa o relevantných skutočnostiach z prvej ruky. Ďakujem všetkým policajtom, ktorí v sobotu akýmkoľvek spôsobom pomohli pri ochrane verejného poriadku. Viem, že ich práca sa po ukončení opatrení neskončila a čaká ich ešte množstvo úloh,“ povedal Mikulec.

MV SR dodalo, že bratislavská polícia od soboty nepretržite vyhodnocuje audiovizuálne záznamy a množstvo informácií získaných v súvislosti so zhromaždením, ktoré sa v hlavnom meste uskutočnilo počas uplynulého víkendu.

Pred Úradom vlády SR v Bratislave v sobotu 17. októbra protestovalo niekoľko stoviek demonštrantov proti vládnym opatreniam súvisiacim so šírením koronavírusu. Boli medzi nimi aj fanúšikovia ultras či členovia a sympatizanti strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS). Demonštranti do areálu Úradu vlády SR prehodili aj svetlice a poškodzovali oplotenie či okolie. Pred areál budovy sa následne postavili policajti, na ktorých demonštranti začali hádzať kamene, dlažobné kocky či fľaše a delobuchy. Policajti zasiahli proti protestujúcim slzným plynom a použili vodné delo. Pri akcii boli zranení štyria policajti a v tejto veci je momentálne začaté trestné stíhanie.

280 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #protest