Testovanie bude dobrovoľné. Kto sa nezúčastní, bude mať zákaz vychádzania

Premiér Igor Matovič a minister zdravotníctva Marek Krajčí na tlačovej konferencii informovali o podrobnostiach celoplošného testovania. Podľa slov premiéra bude plošné testovanie obyvateľov Slovenska dobrovoľné. Pre ľudí, ktorí sa nezúčastnia na testovaní akýmkoľvek spôsobom, bude platiť zákaz vychádzania. Bude mu nariadená 10-dňová domáca karanténa. Informoval o tom premiér Matovič.

20.10.2020 11:39 , aktualizované: 18:58
debata (1889)

Premiér Matovič a minister obrany Naď po zasadnutí Bezpečnostnej rady SR

Video

Chceme, aby to bolo čo najdobrovoľnejšie, komentoval Matovič s tým, že kto nedôveruje štátnemu testovaniu, môže sa dať testovať v súkromnom laboratóriu, kde si však zrejme bude musieť testovanie zaplatiť.

Premiér doplnil, že plošným testovaním chcú zachrániť normálne fungovanie nemocníc, aby sa nemuseli stavať poľné nemocnice. Testovanie by sa malo týkať aj detí od desiatich rokov.

Video

Premiér vyhlásil, že sám sa pridá do odberového tímu, ktorý vykoná najbližší víkend pilotné testovanie na Orave.

Aktualne informácie ministerstva obrany o testovaní nájdete TU.

Zdravotníkov žiadajú o pomoc

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) vyzval zdravotníkov a študentov lekárskych fakúlt piatych a šiestych ročníkov a študentov ošetrovateľstva a urgentnej medicíny od druhého ročníka, aby sa prihlásili na pomoc pri celoplošnom testovaní, ktoré sa plánuje na obdobie najbližších víkendov. Povedal to v utorok na tlačovej konferencii za prítomnosti premiéra Igora Matoviča (OĽANO). Na tieto účely by Slovensko potrebovalo asi 20-tisíc takýchto osôb.

Krajčí tvrdí, že zdravotníci sa nemusia báť. Povedal, že kto správne používa ochranné pomôcky, minimalizuje riziko infekcie. Minister bude sám robiť výtery v tíme, ktorý bude najbližší víkend testovať na Orave.

Záujemcovia – dobrovoľníci sa môžu prihlásiť cez formulár na stránke korona.gov.sk, deň aj miesto pomoci si môžu vybrať. Pracovníci by mali byť ohodnotení sumou sedem eur na hodinu a dostanú rizikový príplatok v sume 20 eur za jeden pozitívny prípad. Krajčí verí, že sa nájde dostatok zdravotníkov, ktorí v tejto situácii pomôžu. Odberové miestnosti musia spĺňať prísne hygienické opatrenia. Ideálne by podľa premiéra bolo, keby sa odbery realizovali vonku.

Prezidentka je naďalej za dobrovoľné plošné testovanie

Prezidentka SR Zuzana Čaputová je naďalej za dobrovoľné plošné testovanie. Myslí si, že ak bude niekto sankcionovaný za neúčasť na plošnom testovaní, tak to neznamená dobrovoľnosť. Hlava štátu o tom informovala po rokovaní Bezpečnostnej rady SR na tlačovom brífingu.

Dobrovoľnosť testovania je podľa Čaputovej stále v rovine úvah a hľadaní súladu ústavného riešenia. „Dobrovoľnosť nie je sankcionovateľnos­ť,“ podotkla.

Prezidentka potvrdila, že príprava Ozbrojených síl (OS) SR na plošné testovanie obyvateľov je pomerne detailná. „Tak ako majú OS SR vysoký kredit, tak ho potvrdzujú aj v rámci tejto prípravy, myslia na každý detail a verím, že sa im všetky úlohy podarí zrealizovať,“ skonštatovala.

Poukázala tiež na to, že samosprávy nemajú dostatok faktov a informácií o operácii. Vláda situáciu podľa Čaputovej rieši.

„Nielen ja, ale aj ostatní očakávame, ako úspešne a s akými výzvami prebehne pilotné testovanie. Bude to dôležitý ukazovateľ toho, ako sme schopní zabezpečiť celoplošné testovanie,“ poznamenala Čaputová.

Hrozby, ktoré vychádzajú z plošného testovania, si kompetentné osoby uvedomujú a snažia sa ich manažovať, tvrdí hlava štátu. Jednou z pozitívnych odpovedí, ktoré dostala, je, že nebude ohrozený a zobratý personál z nemocníc. Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) prezidentku ubezpečil, že celý projekt neohrozí starostlivosť v nemocniciach.

„Myslím, že príležitosť dať sa otestovať využijú predovšetkým ľudia, ktorí sa necítia dobre, majú príznaky, alebo ľudia, ktorí prichádzajú do kontaktu s množstvom iných ľudí a majú v tomto rizikové povolanie,“ uzavrela Čaputová.

SaS bude v koalícii rokovať o motivácii ľudí k účasti na testovaní

Koaličná SaS považuje celoplošné testovanie za správny krok. O tom, ako motivovať občanov, aby sa zúčastnili na testovaní, bude ešte v koalícii rokovať. Pre TASR to uviedol hovorca SaS Ondrej Šprlák.

„Podporujeme celoplošné testovanie, ktoré považujeme za správny krok. O konkrétnej motivácii občanov, aby sa zúčastnili na testovaní, budeme ešte v koalícii rokovať,“ skonštatoval hovorca.

Sme rodina podporuje celoplošné testovanie

Koaličné hnutie Sme rodina podporuje celoplošné testovanie obyvateľstva, hoci vníma „veľa úskalí“. Ak sa v boji s pandémiou nezakročí, hrozí nám podľa hnutia český scenár.

„Existujú dve možnosti. Prvá, že pôjdeme tou istou cestou ako doteraz, ale pravdepodobne nás čaká český scenár. Potom tu máme druhú možnosť, že zakročíme. Preto sme to podporili. Sme si vedomí, že to má veľa úskalí, ale dôležité je, ako sa k tomu postavia ľudia. Ak sa k tomu ľudia postavia pozitívne, tak toto testovanie môže byť úspešné,“ skonštatovali z tlačového oddelenia Sme rodina.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19 #plošné testovanie