Koronavírus sa rýchlo šíri, Česko sa uzatvára

V Česku pre katastrofálnu situáciu od štvrtka uzatvárajú obchody a služby okrem tých, ktoré ponúkajú nevyhnutný sortiment. V nákupných centrách budú otvorené len potraviny, drogérie či lekárne. Vláda ČR nariadila aj obmedzenie pohybu ľudí a kontaktov. Výnimkou budú cesty do práce, na nákupy, k lekárovi či za rodinou.

21.10.2020 05:45 , aktualizované: 23:19
koronavírus, Litva. Vilnius Foto: ,
Nočná prechádzka v litovskom Vilniuse.
debata (130)

23:19 Poľský premiér Mateusz Morawiecki sa v stredu vyjadril, že navrhne celoštátne zavedenie najprísnejších opatrení proti šíreniu koronavírusu. Celé Poľsko by sa tak malo na tzv. koronavírusovej mape sfarbiť dočervena, informuje agentúra AFP.

Predseda poľskej vlády možné sprísňovanie opatrení oznámil v deň, keď krajina zaznamenala rekordných 10.040 nových prípadov nákazy.

„Odporučím, aby sa z celého Poľska od soboty stala tzv. červená zóna,“ vyjadril sa premiér pre súkromnú televíziu Polsat TV pred zasadnutím vládneho krízového štábu, ktorý by takýto krok mohol odsúhlasiť. O tom, aké konkrétne opatrenia sa prijmú, bude poľská vláda informovať občanov vo štvrtok.

Takmer polovica Poľska – najmä veľkomestá a ich priľahlé oblasti – boli zaradené medzi „červené zóny“ už minulú sobotu, pripomína AFP.

22:55 V Británii pribudlo za posledný deň takmer 27-tisíc nových prípadov nákazy koronavírusu, čo je najviac od začiatku pandémie. Informovalo o tom dnes ministerstvo zdravotníctva.

Jedným z najhoršie zasiahnutých regiónov je novo aj severoanglické grófstvo South Yorkshire, ktorého 1,4 milióna obyvateľov sa bude musieť od soboty riadiť prísnejšími pravidlami potom, čo šéf regionálnej správy Dan Jarvis vyhlásil najvyšší stupeň ohrozenia.

Podľa aktuálnych údajov malo za posledný deň v 66-miliónovej Británii pozitívny test na koronavírus 26 688 ľudí, čo je výrazne viac ako v utorok, kedy to bolo niečo vyše 21-tisíc osôb. Bilancia úmrtí sa zvýšila o 191 na celkových viac ako 44-tisíc.

Server BBC však upozornil, že porovnávanie súčasných údajov s vrcholom jarnej vlny pandémie nie je možné, pretože vtedy sa vykonávalo oveľa menej testov a odborníci odhadujú, že denný počet infikovaných sa mohol v marci a apríli pohybovať až okolo 100-tisíc.

22:24 Brazílsky prezident Jair Bolsonaro v stredu zrušil nákup 46 miliónov dávok potenciálnej koronavírusovej vakcíny CoronaVac, ktorý len deň predtým oznámil minister zdravotníctva Eduardo Pazuello. Informovala o tom agentúra AP.

Pazuello o nákupe v hodnote dvoch miliárd brazílskych realov (300 miliónov eur) informoval verejnosť spolu s Joaom Doriaom, guvernérom štátu Sao Paulo a politickým oponentom brazílskeho prezidenta. Štát Sao Paulo na vývoji vakcíny spolupracuje s čínskou farmaceutickou spoločnosťou SinoVac, ktorá priamo na mieste vykonáva klinické testy.

„Občania Brazílie nebudú nikoho pokusnými králikmi,“ uviedol Bolsonaro na sociálnej sieti a dodal, že očkovacia látka CoronaVac ešte neprešla skúšobným procesom. „Rozhodol som, že takúto vakcínu nekúpime,“ uzavrel.

Nákup zásob nádejných vakcín pre prípad, že sa jedna z nich preukáže ako účinná, je bežnou praxou. Táto investícia je však v prípade neúspecu väčšinou nevratná. V júni tohto roku brazílska vláda oznámila nákup 100 miliónov dávok vakcíny, ktorú vyvíja anglicko-švédska firma AstraZeneca.

Brazília eviduje viac ako 153-tisíc úmrtí na následky choroby Covid-19, viac obetí majú len USA. Dovedna sa v tejto juhoamerickej krajine vírusom SARS-CoV-2 nakazilo 5,2 milióna ľudí, pričom vyšší počet infekcii evidujú len India a USA.

21:56 Počet nových nakazených koronavírusy v Taliansku dnes prekročil hranicu 15-tisíc osôb. To je najviac od doby, kedy krajina začala po prvej vlne epidémie uvoľňovať obmedzenia, uvádza agentúra Reuters. V porovnaní so stredou sa počet nových nakazených zvýšil takmer o polovicu. Výrazný rast zaznamenal aj počet mŕtvych za posledných 24 hodín, a to z utorkových 89 na dnešných 127 úmrtí.

Počet novo nakazených sa zdvojnásobil v desaťmiliónovej Lombardii, a to z 2000 na 4000 prípadov. Regionálna vláda a talianske ministerstvo zdravotníctva dnes vydali opatrenie, ktoré od štvrtka zavádza zákaz vychádzania od 23:00 do 05:00. Región tiež obnoví provizórne nemocnice v milánskom veľtržnom areáli, ktorá bola vystavaná na jar, kedy Lombardia čelila vysokému počtu hospitalizovaných s chorobou Covid-19.

21:38 Španielsko sa stalo prvou krajinou Európskej únie, kde zaznamenali viac než milión potvrdených prípadov nákazy koronavírusom. Podľa údajov ministerstva zdravotníctva tam za uplynulých 24 hodín pribudlo 16 973 infiko­vaných, čím ich celkový počet stúpol na 1 005 295. O 156 na 34 366 sa zvýšil aj počet úmrtí, informuje agentúra AFP.

Španielsko je po Spojených štátoch, Indii, Brazílii, Rusku a Argentíne šiestou krajinou sveta, ktorá prekročila míľnik milión nakazených. Druhá vlna pandémie zatiaľ nie je čo sa týka úmrtí rovnako intenzívna ako prvá v marci a apríli, keď denne pribúdalo i viac než 800 prípadov.

21:14 Bratislavskí epidemiológovia zaznamenávajú šírenie ochorenia Covid-19 najmä medzi príbuznými, na základe čoho vznikajú takzvané rodinné klastre.

Objavujú sa však aj sporadické prípady a pozitívne testovaní boli aj pacienti, ktorí mali príznaky ochorenia a telefonicky sa nahlásili svojmu ošetrujúcemu lekárovi. Informuje o tom Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava na sociálnej sieti.

20:51 Rakúsko za posledných 24 hodín zaznamenalo 1958 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Ide o doteraz najvyšší denný nárast, informovali v stredu tamojšie ministerstvá vnútra a zdravotníctva, píše agentúra DPA.

Predošlý rekord – 1747 nových prípadov – evidovali v tejto krajine 16. októbra. V nemocniciach je momentálne hospitalizovaných 960 pacientov, z ktorých 147 leží na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

Celkový počet potvrdených prípadov nákazy v Rakúsku tak dosiahol 169 409, vykonali tam už takmer dva milióny testov. V spojitosti s ochorením Covid-19 zomrelo 925 osôb. Aktuálne je nakazených 15 867 ľudí a 52 617 sa vyliečilo.

Rakúsky minister zdravotníctva Rudolf Anschober v stredu poukázal na to, že za jeden deň sa vykonalo rekordných viac ako 21-tisíc testov, pričom pozitívnych bolo deväť percent výsledkov. S cieľom ešte viac zvýšiť počet testov budú od štvrtka antigénové testy robiť aj praktickí lekári vo svojich ambulanciách. Výsledky týchto testov sú dostupné do 20 minút a nemusia sa vyhodnocovať v laboratóriách. Keďže sú menej spoľahlivé než PCR testy, v prípade pozitívneho výsledku budú vzorky následne skontrolované aj v laboratóriu.

20:04 Francúzska vláda zvažuje predĺženie stavu zdravotnej núdze v dôsledku narastajúceho počtu prípadov nákazy koronavírusom až do polovice februára. Informovali o tom v stredu britský denník The Guardian a stanica Sky News s odvolaním sa na hovorcu tamojšej vlády.

Núdzový stav by mal byť predĺžený do 16. februára, oznámil hovorca vlády Gabriel Attal na tlačovej konferencii po zasadnutí vlády. Poskytuje právny rámec pre obmedzenia, ku ktorým by mohol patriť aj zákaz vychádzania. Vo Francúzsku ho vyhlásili koncom marca pre celé územie krajiny, v platnosti bol po predĺžení do 10. júla. Opätovne ho francúzska vláda zaviedla 17. októbra.

Po prijatí nových nariadení by vláda okrem zákazu vychádzania mohla v prípade potreby obmedziť otváracie hodiny barov a reštaurácií, ako aj zrušiť hromadné podujatia až do apríla 2021, približuje agentúra AFP.

Hovorca vlády zároveň informoval, že viaceré francúzske regióny budú pre zhoršujúcu sa pandemickú situáciu označené najvyšším červeným stupňom ohrozenia, čo znamená, že v nich bude musieť byť zavedený nočný zákaz vychádzania. V Paríži a v ôsmich ďalších mestách platí od soboty zákaz nočného vychádzania od 21.00 h do 06.00 h, ktorý by mal trvať najmenej štyri týždne.

19:25 V Českej republike v stredu do 18.00 h potvrdili rekordných 8840 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Ide o prekonanie najvyššieho priebežného prírastku z predchádzajúceho dňa, keď úrady hlásili ďalších 6814 infikovaných. Vyplýva to z údajov českého ministerstva zdravotníctva.

Česko za rovnaké obdobie eviduje 117 971 aktívnych prípadov nákazy, 202 787 potvrdených prípadov a 83 097 vyliečených pacientov. Počet hospitalizovaných sa v stredu zvýšil o 353 na 4417. Do 18.00 h pribudlo 51 úmrtí, ich celkový počet dosiahol 1719, najviac za jeden deň ich doteraz bolo 19. októbra – 101.

Laboratóriá v ČR uskutočnili v utorok prvýkrát od začiatku pandémie viac ako 40-tisíc testov (40 327), pričom pozitívnych bolo takmer 30 percent vzoriek, informuje televízia ČT24. V Česku pribudlo za utorok rekordných 11 984 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Ide o dosiaľ najvyšší denný prírastok nakazených od začiatku pandémie.

15:42 Pre výskyt ochorenia Covid-19 medzi pedagógmi a žiakmi sú v Prešove zatvorené tri základné školy (ZŠ) a vyučovanie dočasne prebieha dištančnou formou. TASR o tom informoval hovorca mesta Prešov Vladimír Tomek.

„K Základnej škole na Šrobárovej ulici, ktorá je uzavretá už od 9. októbra, postupne pribúdajú aj ďalšie školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. Po konzultácii s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva v Prešove boli zatvorené aj ZŠ na Šmeralovej a Sibírskej ulici. Na oboch školách momentálne prebieha vyučovací proces dištančne, teda online formou. Žiaci sa do svojich tried nevrátia minimálne do piatka. Čiastočne zostáva zatvorená aj ZŠ na Ulici Mirka Nešpora, kde prebieha vyučovanie iba pre žiakov prvého stupňa. Ostatní žiaci sa budú minimálne do konca týždňa učiť na diaľku z domu,“ uviedol Tomek s tým, že ZŠ na Prostějovskej ulici zatiaľ zatvorila dve triedy na druhom stupni.

Dôvod zatvorenia škôl je vo všetkých prípadoch rovnaký. U niektorých pedagógov alebo žiakov testy potvrdili ochorenie COVID-19.

15:34 Do Česka príde bojovať s pandémiou nového koronavírusu aj 28 vojenských lekárov zo Spojených štátov. Pomoc zdravotníkov z Texasu a Nebrasky dohodol s americkým veľvyslancom v ČR Stephenom Kingom český vicepremiér a minister vnútra Jan Hamáček. O tom, kedy by mali doraziť, sa momentálne rokuje, informoval v stredu Český rozhlas (ČRo).

„Pán minister rokoval s pánom veľvyslancom už od minulého týždňa a dnes sa podarilo potvrdiť, že by sme mali z Texasu a Nebrasky dostať 28 vojenských lekárov. V tejto chvíli to máme potvrdené, musia sa ale dohodnúť ešte technické detaily,“ povedala hovorkyňa ministerstva vnútra Klára Dlubalová.

Dosiaľ nie je jasné, ako sa do Česka zdravotníci dopravia ani kedy presne dorazia. Podľa slov českého ministra zdravotníctva Romana Prymulu by to však mohlo byť už v nasledovnom týždni.

14:22 Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom v Poľsku sa od utorka zvýšil o 10 040, čo je najvyšší denný prírastok infikovaných od začiatku pandémie. Informovala o tom v stredu agentúra PAP s odvolaním sa na údaje poľského ministerstva zdravotníctva.

Od začiatku pandémie sa v Poľsku nakazilo 202 579 ľudí. Ochoreniu COVID-19 podľahlo ďalších 130 ľudí, celkovo ich v krajine zaznamenali približne 3851.

12:58 Česká vláda pristúpila v stredu k ďalším opatreniam v boji proti pandémii koronavírusu SARS-CoV-2, informovala spravodajská televízia ČT24.

Od štvrtka od 6.00 h bude uzavretý maloobchod. Výnimku majú predajne základného sortimentu. Veľkoobchod bude bez obmedzenia.

Vláda od štvrtka nariadila aj obmedzenie pohybu a kontaktu s ľuďmi s výnimkou ciest do práce a na nákupy. Pohyb v prírode bude možný do dvoch osôb.

„Nárast je dramatický a opatrenia z minulého týždňa, bohužiaľ, nesploštili krivku,“ uviedol na tlačovej konferencii premiér Andrej Babiš. Ospravedlnil sa za to, že predtým vylúčil možnosť, že by zavádzal takéto prísne opatrenia.

Minister zdravotníctva Roman Prymula už v utorok v Poslaneckej snemovni naznačil, že bude potrebné čoskoro prijať ďalšie reštrikcie, pretože aj za súčasných obmedzení je kontaktov medzi ľuďmi stále príliš veľa.

V Českej republike pribudlo za utorok rekordných 11 984 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Ide o dosiaľ najvyšší denný prírastok nakazených od začiatku pandémie. Vyplýva to z údajov zverejnených v stredu nadránom na webe českého ministerstva zdravotníctva.

12:34 Českému vicepremiérovi a ministrovi vnútra Janovi Hamáčkovi diagnostikovali nákazu novým druhom koronavírusu. Predseda sociálnych demokratov sa dal otestovať po stretnutí s ministrom poľnohospodárstva Miroslavom Tomanom, u ktorého sa infekcia potvrdila v nedeľu, informoval v stredu spravodajský webový portál Novinky.cz.

Okrem Hamáčka mali ďalší členovia Českej sociálnodemokra­tickej strany (ČSSD), ktorí sa s Tomanom stretli vo štvrtok, negatívne testy na COVID-19, uviedla hovorkyňa strany. Hamáček (41) je ministrom vnútra, vicepremiérom, šéfom Ústredného krízového štábu a predsedom ČSSD. V karanténe už bolo niekoľko českých ministrov.

Hamáček je v domácej samoizolácii a ďalej pracuje online vrátane rokovaní vlády. Podľa hovorkyne ČSSD má choroba u vicepremiéra mierny priebeh a je iba malá šanca, že v uplynulých dňoch nakazil ďalších členov vlády alebo Ústredného krízového štábu, pretože pracoval z domu. Hamáčkova pozitivita by nemala mať vplyv na fungovanie vlády či premiéra.

12:10 Slovinsko a Chorvátsko zaznamenali za posledných 24 hodín najvyšší denný nárast počtu prípadov infekcie novým druhom koronavírusu, informovali v stredu tamojšie úrady. Slovinsko potvrdilo 1503 nových prípadov. Pozitívnych bolo viac ako 25 percent z vykonaných testov. Chorobe COVID-19, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2, podľahlo v krajine osem ľudí. Od začiatku pandémie Slovinsko zaregistrovalo 15 982 prípadov nákazy, z toho 8860 je v súčasnosti aktívnych. Počet infekcií za posledných 14 dní stúpol na 423 na 100-tisíc obyvateľov. Celkový počet obetí v krajine dosiahol 200. V súčasnosti je hospitalizovaných 333 pacientov, z toho 55 na jednotke intenzívnej starostlivosti, uviedla agentúra STA.

Podľa agentúry HINA Chorvátsko zaregistrovalo 1424 nových prípadov a 11 úmrtí. V súčasnosti je v chorvátskych nemocniciach 622 pacientov, z toho 38 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Počet aktívnych prípadov je 6459 a 24 242 ľudí je v samoizolácii. Od 25. februára, keď Chorvátsko zaregistrovalo svoj prvý prípad infekcie, sa nakazilo 28.287 ľudí, 393 z nich zomrelo a 21 435 sa uzdravilo, z toho 473 za posledných 24 hodín. Doteraz bolo na vírus testovaných 411 947 ľudí, z toho 5428 za posledných 24 hodín.

10:45 Doručovanie poštových zásielok Slovenskou poštou bude počas núdzového stavu obmedzené. Vyplýva to z návrhu novely nariadenia vlády SR na vykonanie niektorých opatrení hospodárskej mobilizácie v súvislosti s vyhlásením núdzového stavu na zabezpečenie riešenia druhej vlny pandémie koronavírusu, ktoré v stredu schválil kabinet Igora Matoviča. Dôvodom prijatej novely je snaha o obmedzenie možností šírenia nákazy.

Hovorkyňa rezortu hospodárstva Katarína Matejková spresnila, že sa na základe skúseností z prvej vlny pandémie bude zmena týkať najmä zabezpečenia bezkontaktného doručovania zásielok.

10:36 Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) v Žiline otvorili pandemický pavilón pre starostlivosť o hospitalizovaných pacientov pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19. Informovala o tom hovorkyňa nemocnice Lenka Záteková.

10:12 Na Slovensku pribudlo rekordných 2 202 infikovaných koronavírusom. Laboratóriá v utorok otestovali 13 832 vzoriek. Počet úmrtí pacientov na ochorenie COVID-19 zostal na čísle 98, z ochorenia sa zotavilo ďalších 400 ľudí. Viac v tomto článku.

9:58 „Ďalší rekord, prudký rast pokračuje,“ uviedol premiér Matovič v statuse bez toho, aby spomenul presné čísla nových prípadov koronavírusu.

9:44 Starostovia 17 bratislavských mestských častí rešpektujú rozhodnutie vlády spustiť na Slovensku celoplošné testovanie ľudí na ochorenie COVID-19. Sťažujú sa však na nedostatok informácií, nezodpovedaných otázok majú stále mnoho. Pre TASR to uviedol starosta bratislavskej Záhorskej Bystrice a šéf Regionálneho združenia mestských častí hlavného mesta Jozef Krúpa. „Samosprávy majú skúsenosť s organizovaním volieb. Miesta i systém poznáme, k tomuto testovaniu však máme viacero otázok. Informácie dostávame postupne, máme ich však nedostatok a zo dňa na deň sa menia. Nevieme, s akými údajmi máme pracovať,“ povedal Krúpa pre TASR.

9:26 Niektoré mestské časti Bratislavy začali s hľadaním dobrovoľníkov, ktorí sú ochotní pomôcť pri plánovanom celoplošnom testovaní. Výzvy zverejnili na sociálnej sieti Karlova VesDúbravka. Obe mestské časti prosia o pomoc pri administratívnych a organizačných úlohách, súvisiacich s testovaním. Záujemcovia sa môžu prihlásiť mailom. Karlova Ves v ozname spresňuje, že hľadá približne 200 dobrovoľníkov.

Podľa informácií Ministerstva obrany (MO) SR, ktoré je koordinátorom plošného testovania, prislúcha tým, ktorí budú ako nezdravotnícky personál pomáhať, odmena 50 eur na jeden odpracovaný deň na základe uzavretej dohody.

9:17 Ukrajina zaznamenala najvyšší denný nárast počtu prípadov infekcie koronavírusom, informovala v stredu agentúra Ukrinform s odvolaním sa na údaje Systému monitorovania epidémie koronavírusu ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO). Počet potvrdených prípadov na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 6 719. Chorobe COVID-19 podľahlo v priebehu uplynulých 24 hodín 141 ľudí, celkový počet obetí pandémie v krajine stúpol na 5 927.

9:08 Britský premiér Boris Johnson oznámil v utorok sprísnenie protipandemických opatrení v meste Manchester a jeho priľahlých oblastiach, ktoré začnú platiť od piatka. Informovala o tom agentúra DPA. O nových opatreniach v oblasti Veľkého Manchestru má vo štvrtok hlasovať britský parlament. Sprísnené obmedzenia zahŕňajú uzatvorenie pubov a barov, ak neponúkajú aj jedlo. Stretávať sa nesmú ľudia z rôznych domácností a obmedzenia kontaktov budú platiť aj pre stretnutia vonku. Ľuďom sa navyše odporúča necestovať z a do tejto oblasti.

8:47 V Nemecku za posledných 24 hodín pribudlo 7 595 prípadov nákazy koravírusom. V krajine sa od začiatku pandémie nakazilo už 380 762 ľudí. Na komplikácie spojené s chorobou Covid-19 zomrelo 9 836 ľudí, z toho 39 za posledný deň.

8:30 „Veľakrát som mal chuť spraviť anketu a nechať o opatreniach rozhodnúť milióny … rešpektovať výsledok a nechať to už len na prírodu,“ uviedol premiér Igor Matovič v rannom statuse.

7:55 V Brazílii za posledných 24 hodín pribudlo 23 227 nakazených koronavírusom a 661 úmrtí s chorobou Covid-19. S odvolaním sa na zdravotnícke úrady o tom informovala agentúra Reuters. Krajina sa pripravuje na rozsiahly program očkovania obyvateľstva, v rámci ktorého zaobstará vakcíny z Číny. Brazília od začiatku epidémie eviduje 5,3 milióna nakazených, čo ju radí na tretiu priečku na svete za Spojené štáty a Indiu.

7:23 Otázka desaťdňovej karantény pre tých, ktorí sa nezúčastnia na celoplošnom testovaní národa na koronavírus, je ešte predmetom debát. Pred stredajším rokovaním vlády to priznal minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO). „Chceme to urobiť tak ,aby rozhodnutia boli v súlade s platnou legislatívou,“ potvrdil. Myslí si, že o opatreniach môže napovedať aj pilotné testovanie počas najbližšieho víkendu na Orave a v Bardejove. Verí, že Slováci sa k plošnému testovaniu postavia zodpovedne a budú ho vnímať ako potrebný krok pre zvládnutie pandémie.

7:20 Vláda SR chce motivovať ľudí, aby v priebehu testovacích dní necestovali cez hranice pokiaľ to nebude nevyhnutné. Pred rokovaním vlády to uviedol minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO). Dodal, že po celoplošnom testovaní sa zavedú testovania na hraniciach a bude sa to vzťahovať aj na tých, ktorí územím len prechádzajú. Podotkol, že testy budú poskytované na hraniciach zadarmo a budú ich požadovať raz za dva týždne. Ak sa človek pretestuje inde, bude akceptovaný aj iný test. Hranice bude mať na starosti minister vnútra SR. Naď objasnil, že Slovensko nemá kapacity, aby sa testy na hraniciach zaviedli teraz, ale urobí sa tak po pretestovaní.

6:51 V Českej republike pribudlo za utorok rekordných 11 984 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Ide o dosiaľ najvyšší denný prírastok infikovaných od začiatku pandémie. Vyplýva to z údajov zverejnených v stredu nadránom na webe českého ministerstva zdravotníctva. Od začiatku pandémie sa v ČR koronavírusom nakazilo 193 946 ľudí, z ktorých 1619 nákaze podľahlo. Z ochorenia COVID-19 sa tam dosiaľ vyliečilo 79 108 osôb. Momentálne je v Česku nakazených 113 219 ľudí, z toho 4 064 je hospitalizovaných.

V Česku bude nosenie rúšok od stredy povinné aj v autách. Vzťahovať sa nebude na vodičov, ktorí budú vo vozidle sami alebo s rodinnými príslušníkmi. Po novom bude nosenie rúšok povinné aj na verejne dostupných miestach na zastavanom území mesta či obce pri vzdialenosti menšej ako dva metre od cudzích ľudí.

6:35 Maďarská ministerka spravodlivosti Judit Vargová v utorok oznámila, že mala pozitívny test na ochorenie COVID-19. Priznala tiež, že sa u nej prejavili mierne respiračné príznaky. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters. Vargová, ktorá sa pravidelne zúčastňuje rokovaní v Bruseli s lídrami ostatných členských krajín EÚ, neuviedla, kde sa mohla koronavírusom nakaziť alebo či sa v poslednom čase stretla s inými vládnymi predstaviteľmi vrátane premiéra Viktora Orbána.

V Maďarsku doposiaľ zaznamenali 48 757 potvrdených prípadov a 1211 úmrtí v dôsledku ochorenia COVID-19. Aktuálne je nakazených 32 909 osôb. V nemocničnom ošetrení je 1960 chorých, z nich 197 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. V utorok tam potvrdili 989 nových prípadov nákazy a 38 úmrtí, čo je od vypuknutia pandémie vôbec najvyšší počet úmrtí za jeden deň.

5:45 V Spojených štátoch zomrelo počas tohtoročnej pandémie COVIDU-19 o takmer 300 000 ľudí viac, než koľko bolo obvyklé za rovnakú dobu v predchádzajúcich rokoch. Uviedlo to americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) s tým, že v polovici októbra oficiálne evidovalo zhruba 216 000 úmrtí po nákaze koronavírusom.

CDC uvádza, že medzi 26. januárom a 3. októbrom v USA zomrelo o 299 028 ľudí viac, než koľko je priemer z posledných rokov za rovnaké obdobie. Epidemiológovia z CDC uvádzajú, že oficiálne počty úmrtí s COVIDOM-19, ktoré sa na zvýšenej úmrtnosti podieľajú približne z dvoch tretín, sú zrejme podhodnotené. Na zvýšenie úmrtnosti v čase pandémie majú podľa CDC vplyv aj ďalšie skutočnosti, ako je zhoršená dostupnosť lekárskej starostlivosti. „Je veľa faktorov, ktoré by nepriamo mohli prispieť k nárastu úmrtí v dôsledku pandémie. Jedným z nich je narušenie zdravotníckeho systému,“ uvádza autorka štúdie Lauren Rossenová.

Dáta tiež ukazujú, že zvýšená úmrtnosť dopadá rôznou mierou na rôzne rasové i etnické skupiny. CDC zaznamenal najväčší percentuálny nárast úmrtnosti v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi medzi Hispáncami (o 53,6 percenta). U amerických černochov sa úmrtnosť zvýšila o 32,9 percenta, u Ázijcov o 36,6 percenta, zatiaľ čo u belochov predstavoval nárast „len“ 11,9 percenta. CDC tento rok evidovalo nadpriemernú úmrtnosť v každom týždni počnúc marcom. Najväčší nárast počtu úmrtí oproti dlhodobému priemeru sa v USA odohral v prvej polovici apríla (o 40,4 percenta) a potom na začiatku augusta (o 23,5 percenta).

© Autorské práva vyhradené

130 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19