Rekord 2202 prípadov. Hrozí zahltenie nemocníc, Matovič hovorí o lockdowne

Na Slovensku pribudlo 2 202 nových potvrdených prípadov infekcie koronavírusu, čo je najvyšší denný prírastok od začiatku pandémie. Počas uplynulého dňa urobili laboratóriá spolu 13 832 testov. V priebehu mesiaca by sa mohol počet pacientov v nemocniciach zdesaťnásobiť, uviedol Jaroslav Naď.

21.10.2020 10:11 , aktualizované: 15:22
koronavírus covid testovanie Foto: ,
Testovanie obyvateľov na Covid-19 v odberovom centre na Ipeľskej 1 v Košiciach nedeľu predpoludním.
debata (1134)

VIDEO: Matovič hovorí, že sa možno nevyhneme lockdownu.

Video

Podľa premiéra Igora Matoviča možno už ani testovanie nezachráni Slovensko pred lockdownom. Ak pôjde Slovensko českou cestou, tak budú musieť byť prísne opatrenia a bude na výber „život alebo peniaze“. V tom prípade Matovič dá prednosť „životu“. Čaká na stanovisko odborníkov z konzília a pandemickej komisie, či bude stačiť testovanie s tým, že neotestovaní by nemuseli zostať povinne zavretí doma. Ak epidemiológovia povedia, že to nestačí, tak nezostáva nič iné, než uzavrieť krajinu, povedal Matovič.

Ak nebudeme schopní zatiahnuť ručnú brzdu a pôjdeme českou cestou, tak budeme musieť riešiť také problémy ako Česi, napríklad ako spáliť zosnulých, ktorých mali viac ako sto, povedal Matovič. Sme dva týždne za Čechmi, dodal.

Mikulec: Situácia si vyžiada ťažké rozhodnutia, v hre je i lockdown

Epidemiologická situácia spojená s kapacitnými možnosťami nemocníc a predpokladaným vývojom je natoľko vážna, že si vyžaduje prijať aj ťažké rozhodnutia, jednou z možností je i tzv. lockdown. Po rokovaní vlády SR to povedal minister vnútra (MV) SR Roman Mikulec (OĽANO), ktorý zároveň oznámil, že v stredu sa situáciou bude zaoberať pandemická komisia a vo štvrtok ústredný krízový štáb.

Mikulec ocenil prácu rezortu obrany a Ozbrojených síl (OS) SR pri zabezpečení celonárodného testovania, zároveň potvrdil, že sa pripravuje aj režim testovania na hraniciach. „O logistických a personálno-kapacitných detailoch je však predčasné hovoriť, súvisí to s celkovými opatreniami, ktoré budú prijaté a počtom priechodov, ktoré budú uzavreté,“ dodal Mikulec.

Kollár: Ak čísla nakazených dosiahnu kritickú hranicu, pomôže len lockdown

Pokiaľ čísla nakazených novým koronavírusom dosiahnu kritickú hranicu, nemá už význam testovanie a trasovanie, vtedy pomôže len lockdown. Na stredajšej tlačovej konferencii to vyhlásil predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) s tým, že predísť tomu má plošné testovanie. Pri ňom preferuje dobrovoľnosť, nemyslí si, že má význam ľudí nútiť. K avizovanej možnosti lockdownu na Slovensku v súčasnosti sa bližšie vyjadriť nechcel, pretože zatiaľ nemá potrebné informácie.

„Ľudia majú veľký strach. Ja sa bojím tiež. Je prirodzený strach a obavy o svojich blízkych, svoje zdravie, čo bude, aká bude ekonomika, či ma prepustia, či to prežije moja fabrika. Všetky tieto ľudské obavy, a tomu absolútne rozumiem, sa pretavujú do agresivity, nenávisti,“ poznamenal Kollár s tým, že netreba nechať obavy prerásť do agresie. Dodal, že vláda možno bude musieť urobiť rovnaké kroky ako Česká republika a sprísňovať opatrenia, ak dosiahneme kritickú hranicu.

Pri plošnom testovaní nechce ísť cestou príkazov. „Nemôžeme ľudí nútiť do niektorých vecí. Môžeme ich poprosiť, požiadať,“ uviedol. O súčinnosť chce preto požiadať napríklad Konferenciu biskupov Slovenska, Jednotu dôchodcov Slovenska a ďalšie organizácie. Je presvedčený, že ak nadchnú pre túto myšlienku ľudí, prídu sa dať otestovať. Dodal, že pri viacerých veciach treba komunikovať aj s opozíciou. Hovorí, že hoci sú konkurencia, nie sú to ich nepriatelia.

VIDEO: Naď: Na Slovensku to môže vyzerať ako na jar v Taliansku.

Video

Naď: Hrozí desaťnásobok pacientov

Naď povedal, že sa potvrdil rapídny nárast hospitalizovaných pacientov. Do mesiaca sa podľa neho môže zdesaťnásobiť počet pacientov, ktorí potrebujú hospitalizáciu. Naď predpokladá, že sa rýchlo zíde aj Pandemická komisia, aj Ústredný krízový štáb.

„V Českej republike dnes riešia, čo s tými desiatkymi mŕtvych, ktorí každý deň umierajú. Ako sa o to stará ministerstvo vnútra, opýtajte sa ministra vnútra, čo mu hovorí jeho český kolega. Tie momenty, ktoré sme zažili na jar v Taliansku, vo Francúzsku v Španielsku a iných krajinách a tie momenty, ktoré dnes zažíva Česká republika, sa presne stanú aj u nás, pokiaľ nič nespravíme, tak sme presne v tej situácii aj u nás o niekoľko týždňov,“ povedal Naď.

„Neriešte teraz, či bude niekto desať dní doma alebo nebude desať dní doma. Jediná alternatíva, ktorú máme, že sa dostaneme do kompletného lockdownu krajiny,“ dodal.

O situácii na hraniciach by sa malo hovoriť v pondelok, keď bude mať Slovensko za sebou prvý cyklus testovania vo vybraných štyroch okresov.

V nemocniciach je 844 pacientov

Celkovo evidujeme 33 602 pozitívne testovaných na koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili laboratóriá spolu 13 832 testov. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

V nemocniciach je hospitalizovaných 844 pacientov, potvrdené ochorenie COVID-19 má 680 z nich. Na JIS je 18 osôb, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 58 pacientov.

Vyliečilo sa ďalších 400 ľudí, celkovo sa z ochorenia zotavilo už 8 404 pacientov. V súvislosti s koronavírusom nepribudlo žiadne úmrtie, celkový počet úmrtí na COVID-19 na Slovensku tak zostáva na čísle 98.

Ako na sociálnej sieti informovalo Ministerstvo zdravotníctva, najviac prípadov zachytili v Žilinskom kraji, a to 524. Nasleduje Prešovský kraj (493), Trenčiansky (212), Banskobystrický (210), Trnavský (202), Nitriansky (197), Bratislavský (183) a Košický kraj (181).

Je medzi nimi 1 200 žien a 1 002 mužov, sú vo veku od niekoľkých mesiacov do 95 rokov.

Od začiatku vypuknutia ochorenia sa urobilo 641 810 labora­tórnych testov. Aktívnych prípadov ochorenia je na Slovensku aktuálne 25 100.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus