Prezidentka žiada o jasnú komunikáciu, dojem je zatiaľ chaotický

Prezidentka Zuzana Čaputová má veľké výhrady voči spôsobu komunikácie vlády. Je podľa nej chaotická.

22.10.2020 11:55
debata (59)

Prezidentka Čaputová nie je spokojná s chaotickým riadením pandemickej situácie v ostatných dňoch. Vyplýva to zo statusu, ktorý uverejnila na sociálnej sieti.

„Počula a čítala som viaceré protichodné informácie, mnohé iba v podobe nezodpovedaných otázok. Výsledný dojem z toho je veľmi chaotický a nejasný,“ upozorňuje prezidentka. Hlavným problémom sú nejasnosti okolo plošného testovania, ktoré sa má na Slovensku realizova v prvé dva novembrové víkendy. Oznámil ho premiér Matovič minulú sobotu s tým, že by sa takýmto spôsobom dalo vyhnúť úplnému lock-downu krajiny. Už v stredu však svoje rozhodnutie korigoval a pripustil, že testovanie sa nemusí uskutočniť a lockdown bude nevyhnutný.

Prezidentka uznáva, že tak ako mnohým iným ľuďom, aj jej sa posledné týždne spájajú najmä s pocitom neistoty. „Sme v ťažkej situácii, najmä ak sa o pár týždňov naplnia predpoklady o tisícoch hospitalizovaných. Viac ako inokedy potrebujeme upokojenie a uistenie. Veľmi pravdepodobne nás čaká ďalšie obmedzovanie, preto v tejto napätej dobe potrebujeme všetci racionálne, zdôvodnené, vecné a predvídateľné kroky,“ myslí si Čaputová. Naráža tak na fakt, že mnohé detaily týkajúce sa plošného testovania zatiaľ nie sú známe a mnohé ani neboli dostatočne diskutované s verejnosťou.

„Chcem preto požiadať zodpovedných o jasnú komunikáciu, čo a kedy plánujú a za akých podmienok,“ vyzýva prezidentka. Podľa nej sú mnohí občania označovaní za nezodpovedných, pričom majú len obyčajný strach. „Potrebujeme veľa odhodlania, o ktoré však prichádzame v neistote a v strese, keď sú nám aj niekoľkokrát denne ohlasované nové plány, ktoré sa o pár hodín môžu zmeniť,“ tvrdí Čaputová.

Ďalej v statuse upozorňuje na to, že by sme mali viac energie venovať príprave nemocníc a celého zdravotníctva na enormnú záťaž, ktorá sa v súvislosti s koronavírusom očakáva v najbližších dňoch:

„Zabezpečujme lekársky personál z našich záloh aj zo zahraničia, hľadajme náhradné riešenia, keď množstvo chorých prevýši kapacitu nemocníc, riešme ako budeme poskytovať akútnu starostlivosť v obmedzenom režime ich fungovania. Zabezpečujme dostatok zdravotného materiálu a vyškoľujme personál na starostlivosť o ťažkých pacientov,“ vyzýva prezidentka.

V závere ďakuje ľuďom za to, že dodržujú hygienické opatrenia. „Stretám ľudí, všetci majú rúška. Stretám ľudí, ktorí sú disciplinovaní, trpezliví, ktorí chcú byť nápomocní v celej tejto neistej dobe. Dnes ste vy občania, zdrojom istoty pre mňa. Ďakujem vám. Zvládneme to,“ uzavrela Čaputová.

59 debata chyba
Viac na túto tému: #Zuzana Čaputová