Bude zákaz vychádzania, na Orave a v Bardejove prísnejší

Testovanie alebo zavretie? Ústredný krízový štáb vo štvrtok rokoval, či sa ešte oplatí pretestovať celé Slovensko, alebo ho radšej zavrieť. Premiér Igor Matovič sa počas rokovania ústredného krízového štábu vyslovil za lockdown Slovenska. Nakoniec sa prijal variant uzavretia Slovenska na týždeň a plošné pretestovanie celého Slovenska. "Máme cestu, pozývam vás na ňu, chyťme sa za ruky a dokážeme to," odkázal premiér Slovensku.

22.10.2020 13:00 , aktualizované: 23.10.2020 06:00
Igor Matovič Foto:
Premiér Igor Matovič oznamuje sprísnenie opatrení proti šíreniu koronavírusu na Slovensku, 22. októbra 2020.
debata (1752)

VIDEO: Zákaz vychádzania. Kompletná tlačová beseda o tom, čo prijala vláda a ako si tieto opatrenia predstavuje.

Video

„Denne zomiera v nemocniciach 18 ľudí a tento trend bude pravdepodobne rásť,“ povedal minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO). Stúpa aj percento pozitívnych zo súboru testovaných. Uviedol tak hlavný dôvod, prečo treba prijať zásadné opatrenia.

Koaličné strany stoja za rozhodnutím krízového štábu. Odborníci podľa Igora Matoviča odporúčali lockdown, karantenizovanie takmer všetkých ľudí na Slovensku. Výsledkom nakoniec ale bude miernejší variant vypnutia štátu. Týždeň bude zákaz vychádzania, nasledovať bude plošné testovanie, prvé a druhé kolo. Zmiernenie opatrení bude platiť pre ľudí, ktorí budú negatívni. Ľudia, ktorí chorobu prekonali, sa podľa ministra Krajčího testovania zúčastniť nemusia.

Od soboty 24. októbra do nedele 1. novembra bude na celom Slovensku platiť zákaz vychádzania s výnimkou ciest na testovanie, do práce a zabezpečenia nevyhnutných potrieb či pobytu v prírode v okrese bydliska. V najdotknutejších okresoch Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín a Bardejov budú platiť prísnejšie pravidlá. Premiér Igor Matovič vysvetlil, že v najpostihnu­tejších regiónoch budú môcť ľudia využívať výnimky zo zákazu vychádza len v prípade, že budú mať negatívny výsledok PCR testu alebo antigénového testu. Nesmie byť starší ako 23. október. Podľa šéfa kabinetu šlo o najťažšie rozhodovanie v histórii samostatného Slovenska.

Premiér potvrdil, že v okresoch Dolný Kubín, Tvrdošín a Námestovo na Orave a v okrese Bardejov sa v piatok 23. októbra o 8.00 h začne pilotné testovanie na nový koronavírus. Nasledujúce dva víkendy bude aj plošné testovanie na ostatnom území SR.

Obmedzenie v hromadnej doprave má platiť od pondelka 26. októbra 2020 do nedele 15. novembra 2020. Cieľom je zníženie mobility. Odporúčanie pre vyššie územné celky (VÚC) je zrušiť bezplatnú regionálnu prepravu s výnimkou ťažko zdravotne postihnutých (ŤZP).

Foto: Pravda
zakaz3

Okresy na Orave (Námestovo, Tvrdošín a Dolný Kubín) a Bardejov budú mať prísnejšie podmienky zákazu vychádzania. Ostatné okresy to budú mať voľnejšie.

Foto: Pravda
zakaz1

Na druhom stupni základných škôl sa od pondelka 26. októbra bude vyučovať dištančne. Školy pre týchto žiakov zostanú zatvorené do 27. novembra. Prvý stupeň ZŠ sa môže zatiaľ vzdelávať v školách normálne, rovnako sa vyučovanie nezastavuje ani v materských školách a jasliach.

VIDEO: Visolajský ešte počas rokovania krízového štábu: Treba lockdown, čo najskôr, na dva až tri týždne.

Video

Počas rokovania štábu vicepremiéra Veronika Remišová povedala, že „štát je v svrabe“ a musí sa niečo rýchlo urobiť. Člen krízového štábu a šéf lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský je priamejší. „Mali by sme sa baviť o celoštátnom lockdowne. Pretože, musíme si povedať, že naše nemocnice sú potemkinovské dediny, tvária sa na isté počty lôžok, ale tie počty nie sú správne. Aj personál je často kamuflovaný,“ povedal Visolajský.

Tvrdí, že nie je čas čakať dva, tri týždne na plošné testovanie. „Pandémia sa nedá vyhrať v nemocnici, to sme už videli v iných krajinách. Pandémia sa dá vyhrať iba pred nemocnicou. Keď to dospeje do štádia, že sa začnú plniť nemocnice, treba zatiahnuť silnú ručnú brzdu,“ tvrdí Visolajský.

Myslí si, že po celoslovenskom testovaní zostane v karanténe asi milión ľudí. Časť z nich bude pozitívnych, časť preto, lebo sa odmietne dať testovať. „Následky na ekonomiku budú rovnaké,“ upozornil Visolajský s tým, že lockdown by mal trvať dva až tri týždne.

Visolajský naznačil, že za súčasnú situáciu môže nečinnosť v lete. „Nie som sudca,“ odpovedal na otázky novinárov.

Sumár opatrení

Školy od pondelka 26. októbra 2020 do piatka 27. novembra 2020

Uzatvorené všetky školy a prechod na dištančnú výučbu

Cieľ: limitácia interakcií a prenosu ochorenia medzi rodinami

Výnimky:

  • detské jasle
  • materské školy
  • 1. stupeň základných škôl

Obmedzenie v hromadnej doprave od pondelka 26. októbra 2020 do nedele 15. novembra 2020

Cieľ: zníženie mobility

Odporúčanie pre vyššie územné celky (VÚC) zrušiť bezplatnú regionálnu prepravu s výnimkou ŤZP

ZÁKAZ VYCHÁDZANIA: ORAVA (Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín) a BARDEJOV od soboty 24. októbra 2020 do nedele 1. novembra 2020.

Pilotné testovanie 23. októbra až 25. októbra (piatok, sobota, nedeľa)

Výnimky zo zákazu vychádzania mimo bydliska bez testu:

  • v čase od 1.00 do 5.00 h
  • cesta na testovanie
  • najbližšie potraviny, lekáreň, lekár
  • starostlivosť o blízku osobu, starostlivosť o vlastné hospodárske zvieratá, venčenie spoločenských zvierat do 100 metrov od bydliska, pohreby
  • dojazd do bydliska do 25. októbra 2020

Výnimky zo zákazu vychádzania mimo bydliska s negatívnym výsledkom testu (PCR test alebo antigénový test nie starší ako z 23. októbra):

  • cesta do zamestnania
  • sprievod dieťaťa do školy
  • najbližšie potraviny, lekáreň, lekár, starostlivosť o blízku osobu, starostlivosť o vlastné hospodárske zvieratá, venčenie spoločenských zvierat do 100 metrov od bydliska, pohreby, cesta na poštu, do banky, do poisťovne, čistiarne, autoservisu, na čerpaciu stanicu pohonných hmôt
  • pobyt v prírode (v okrese bydliska)

ZÁKAZ VYCHÁDZANIA: CELÁ SR od soboty 24. októbra 2020 do nedele 1. novembra 2020

Výnimky zo zákazu vychádzania mimo bydliska bez testu:

  • v čase od 1.00 do 5.00 h
  • cesta na testovanie
  • cesta do zamestnania, sprievod dieťaťa do školy
  • najbližšie potraviny, lekáreň, lekár, starostlivosť o blízku osobu, starostlivosť o vlastné hospodárske zvieratá, venčenie spoločenských zvierat do 100 metrov od bydliska, pohreby, cesta na poštu, do banky, do poisťovne, čistiarne, autoservisu, na čerpaciu stanicu pohonných hmôt
  • pobyt v prírode (v okrese bydliska)
  • dojazd do bydliska do 25. októbra 2020

Režim na hraniciach a hraniciach s ČR

  • prehodnotenie hraničného režimu so susednými krajinami v priebehu budúceho týždňa

Úrad vlády, prezentácia/TASR

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #plošné testovanie