Testovanie na Orave a v Bardejove odhalilo zatiaľ 2 225 nakazených

Prvý deň pilotného testovania na Orave a v meste Bardejov antigénovými testami odhalilo 2 225 infekčných osôb, urobilo sa 61 905 testov. To je 3,59% z testovaných. Informoval o tom minister obrany Jaroslav Naď a premiér Igor Matovič.

23.10.2020 08:15 , aktualizované: 23:52
SR testovanie Orava Bardejov koronavírus... Foto:
Testovanie na Základnej škole na Komenského ulici 23 v Bardejove 23. októbra 2020
debata (1611)

„Keďže antigénové testy zachytávajú len tých ľudí s Covid-19, ktorí sú infekční…cca 4 450 ľudí dnes z testovania odchádzalo s pocitom, že sú zdraví, ale nie je tomu tak. Sú pozitívni na Covid-19, ale nie sú infekční,“ uviedol premiér v statuse na sociálnej sieti.

Premiér Igor Matovič v piatok na tlačovom brífingu oznámil, že pilotné testovanie na Orave a v Bardejove antigénovými testami do 17:00 hod. odhalilo 1 506 infekčných osôb. „Je to dvadsaťpäťkrát rýchlejší postup ako pri PCR testoch,“ povedal premiér. Otestovali vyše 41-tisíc ľudí.

Podľa Matoviča je každý približne 28 človek z okresov Bardejov, Námestovo, Dolný Kubín, Tvrdošín infekčný. „Ak niekto dnes dostal papier, že je negatívny, neznamená to, že zajtra nemôže byť infekčný,“ vysvetľoval premiér.

Video: Premiér Igor Matovič hodnotí prvý deň pilotného testovania na Orave a v Bardejove.

Stále treba dodržiavať pravidlo R-O-R. Teda nosiť rúška, dodržiavať rozostupy a dezinfekciu rúk. „Ku každému človeku sa treba správať tak, že dnes nie, ale zajtra môže byť infekčný. Ak to nebudeme dodržiavať, "tak sa rýchlo vrátime späť a operácia nie nič platná“.

Podľa Matoviča je už pilotné testovanie veľmi efektívne. Dodal, že 95 percent odberných miest išlo na sto percent. „Niektoré meškali, lebo neprišli zdravotníci,“ povedal. „Ľudia si uvedomujú, že je to cesta ku slobode. Verím, že tento liek na Slovensku zaberie a čísla sa nám začnú znižovať. Ale na to je potrebné, aby sa 80, 90 percent zúčastnilo testovaní,“ vyzýval Matovič.

Antigénové testovanie by malo uvoľniť kapacity PCR testovania

Premiér vysvetľoval, že PCR testovanie je presnejšie, ale antigénový test ukáže, kto je infekčný. Podľa neho môže byť problém so zdravotníkmi. Mnohí sa sľúbili, ale neprišli. „Očakával som však oveľa väčšie problémy,“ dodal premiér.

Pri pilotnom testovaní by sa mali zachytávať chyby, ktoré by mali byť odstránené do ostrého testovania na budúci víkend. Matovič priznal, že jeho požiadavkou bolo, aby sa všetko robilo papierovo, aby nebolo možné, aby unikli dáta o testovaných, ak by boli v elektronickej podobe.

Podľa premiéra by ľudia nemali chodiť na cintoríny, pretože sa môžu stretávať väčšie skupiny. „Zdravý rozum káže zostať doma. Tí zosnulí nám to odpustia. Aby nepribudla na budúci rok ďalšia sviečka,“ povedal. „Myslím si, že máme v rukách liek, len ho treba užiť. Takže, poďme na testy,“ uzavrel Matovič.

Podľa premiéra Igora Matoviča Slovensko robí plošným testovaním dieru do sveta. Odvoláva sa pritom na článok z denníka Wall Street Journal a slová profesora globálneho verejného zdravia z univerzity v Edinburgu Devi Sridhara. Ten uznáva, že takéto testovanie nie je dokonalé, no odhalí väčšiu časť pozitívnych prípadov.

Luke O’Neill, profesor biochémie na Trinity College v Dubline zase uviedol, že projekt plošného testovania na Slovensku je dobrá prípadová štúdia, ktorá ak sa ukáže byť účinná, tak bude informatívna aj pre zvyšok sveta.

Krajčí ocenil vysokú účasť na piatkovom testovaní

Minister zdravotníctva Marek Krajčí na základe piatkových výsledkov verí, že pretestovanie na ochorenie Covid-19 v okresoch na Orave a v Bardejove môže byť úspešné. „Môže pravdepodobne dosiahnuť veľmi vysoké percentá,“ avizoval na piatkovom brífingu. Testovanie bude pokračovať aj cez víkend.

Šéf rezortu ocenil vysokú účasť na prvom dni pilotnej fázy testovania. Zároveň poprosil všetkých negatívne testovaných, aby naďalej rešpektovali nariadenia hlavného hygienika.

„Teda nosili rúška, dodržiavali odstupy, hygienu rúk a boli zodpovední. Len takýmto spôsobom dokážeme aj čiastočné uzamknutie krajiny, ktoré máme teraz naplánované, čo najlepšie využiť pre to, aby sme zvrátili veľmi nepriaznivú fázu pandémie v našej krajine,“ povedal .

Krajčí priznal, že ľudia museli počas piatka na odbery dlho čakať. „Ale keď prišli k odberu, boli príjemní, ďakovali, disciplína bola veľká, bolo to vynikajúco zorganizované,“ priblížil svoje skúsenosti z testovania. Verí, že situácia sa počas víkendu zlepší.

Pripomenul tiež, že ide o pilotný projekt a niektoré veci sa nedajú predvídať. Prosí preto o trpezlivosť a zhovievavosť. Zároveň sa poďakoval zúčastneným zdravotníkom aj armáde.

Za štvrtok pribudlo na Slovensku 2581 pozitívne testovaných na ochorenie Covid-19. Informoval o tom predseda vlády Igor Matovič v pléne Národnej rady SR s tým, že ide o ďalší rekordný prírastok. O vystúpenie požiadal Matovič v úvode štvrtého dňa 16. schôdze parlamentu v súvislosti s aktuálnou epidemiologickou situáciou.

Úplný lockdown?

Ak o tri týždne nezačne klesať počet prípadov nakazených ochorením Covid-19, čaká Slovensko úplný lockdown. V piatkovej diskusnej relácii rádia Expres Braňo Závodský naživo to povedal premiér Matovič. Zároveň doplnil, že súčasné opatrenia majú podporu celej vládnej koalície.

Ako informovalo Národné centrum zdravotníckych informácií, z ochorenia Covid-19 sa vyliečilo ďalších 96 pacientov. V súvislosti s koronavírusom pribudlo 19 úmrtí, celkový počet úmrtí na Covid-19 na Slovensku stúpol na 134.

Video: Hodinové rady na testy. Ľudia v Tvrdošíne trpezlivo čakali.

Video

Laboratóriá vo štvrtok otestovali 13 369 vzoriek, informovalo Ministerstvo zdravotníctva SR na sociálnej sieti. V nemocniciach je aktuálne hospitalizovaných 828 pacientov, potvrdené ochorenie COVID-19 má 678 z nich. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS) je 15 osôb, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 47 pacientov.

Najviac pozitívnych prípadov pribudlo v Prešovskom kraji, kde potvrdili 646 infikovaných. Žilinský kraj mal 525 prípadov, Košický 349 a Trenčiansky 273. Testy odhalili aj 264 nakazených v Banskobystrickom kraji, 195 v Trnavskom, 192 v Bratislavskom a 137 v Nitrianskom. Koronavírus potvrdili 1 294 ženám a 1 287 mužom, sú vo veku od niekoľkých mesiacov do 93 rokov.

Celkový počet pozitívne testovaných ľudí na Slovensku je doteraz 37 911, celkovo sa už zotavilo 8 859 pacientov. Od začiatku vypuknutia ochorenia urobili laboratóriá takmer 665-tisíc testov.

Na Orave sa spustilo testovanie na viacerých miestach s oneskorením

Pilotná fáza celoplošného testovania sa začala v piatok ráno vo viacerých oravských samosprávach s oneskorením. V Dolnom Kubíne a Námestove museli pre nedostatok zdravotníkov zlúčiť dve odberné miesta do jedného. Pre TASR to uviedli predstavitelia samospráv.

V Dolnom Kubíne, Tvrdošíne aj Námestove čakali ľudia pred odbernými miestami už pred ich otvorením. „Je to mierne chaotické a zmätočné, pretože je na to čas, aký je dnes sa len doviezol materiál. Ale klobúk dole pred Ozbrojenými silami, ktoré to zabezpečujú – rozbaľujú materiál, postupne sa navážajú testy. Dá sa povedať, že odberné miesta fungujú. Akurát, že je nedostatok zdravotníckych pracovníkov. Už minimálne dve odberné miesta sa museli zlúčiť do jedného, aby vôbec mohlo fungovať,“ zhodnotil situáciu prednosta Mestského úradu v Námestove Dušan Jendrašík.

Enormný záujem o testovanie

Záujem ľudí o pilotnú fázu celoplošného testovania na ochorenie Covid-19 je enormný, podľa ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽANO) ďaleko prevyšuje očakávania. Do 12.00 h sa v štyroch okresoch Slovenska podarilo urobiť 13 648 odberov, identifikovali takmer 500 pozitívnych. Minister to povedal na piatkovom brífingu v Nižnej na Orave.

„Potvrdená pozitivita na tejto vzorke je 3,64 percenta, čo v podstate znamená, že viac ako každý 30. človek je pozitívny,“ dodal minister.

Podľa Naďa je aktuálne otvorených 182 odberných miest. „Napriek tomu, že sme ráno mali v niektorých odberných miestach problémy pre chýbajúcich zdravotníkov, podarilo sa nám tento počet doplniť,“ uviedol.

Počas noci pracovalo 2000 vojakov, nasadených bolo 150 vozidiel, ktoré rozvážali materiál, ochranné pomôcky, testy či certifikáty. V tomto momente je v jednotlivých odberných miestach štyroch okresov 800 vojakov, ďalších 1400 robí na logistike a zabezpečení.

Minister obrany zdôraznil, že do budúcna budú musieť mať oveľa dôkladnejšie zabezpečený zdravotnícky personál, ktorý realizuje odbery. Ten z rôznych objektívnych i subjektívnych dôvodov chýbal. „Počas večera, noci a rána sme robili kontrolné pretestovania a zachytili sme približne osem percent pozitívnych testov, čo malo dosah na personál a museli sme ho nahradiť. Zároveň tam boli aj objektívne faktory, ako napríklad dlhšia cesta,“ priblížil minister. Podľa neho do toho zasiahli aj subjektívne dôvody – niektorí zdravotníci, s ktorými počítali, neprišli.

Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl (OS) SR Daniel Zmeko zhodnotil, že aktuálna situácia je stabilizovaná, nedošlo k žiadnym bezpečnostným incidentom. „Všetky odberné miesta sú plne prevádzkyschopné,“ povedal s tým, že v noci budú robiť dezinfekciu, doplnia materiál a v prípade potreby aj personál.

Ak sa v radoch bude nachádzať veľa ľudí, majú ľudia prísť neskôr

Ministerstvo obrany SR v súvislosti s testovaním obyvateľov Oravy a Bardejova oznamuje, že v prípade, že bude na odbernom mieste viacero ľudí, je odporúčané vrátiť sa neskôr, aby nedošlo k zhromažďovaniu a čakaniu.

Rezort obrany v tejto súvislosti odporúča, reguláciu príchodu obyvateľov do odberných miest prostredníctvom univerzálneho odporúčacieho usmernenia. To bude časovo prerozdeľovať príchod obyvateľov na testovanie podľa abecedného poradia podľa priezvisk takto:

  • priezviská začínajúce na A, B, C, D v čase od 08.00 – 10.00 h,
  • priezviská začínajúce na E, F, G, H v čase od 10.00 – 12.00 h,
  • priezviská začínajúce na CH, I ,J ,K v čase od 12.00 – 14.00 h,
  • priezviská začínajúce na L, M, N, O v čase od 14.00 – 16.00 h,
  • priezviská začínajúce na P, R, S v čase od 16.00 – 18.00 h,
  • priezviská začínajúce na T, U, V, X, Y, Z v čase od 18.00 – 20.00 h.

Presný harmonogram si môžu samosprávy upraviť.

V Bardejove chýbajú certifikáty, zdravotnícky materiál aj personál

Od skorého rána čakalo približne 100 obyvateľov Bardejova pred Základnou školou na ulici Komenského, kde je jedno z odberných miest na testovanie. Samotný obder sa začal s asi polhodinovým meškaním, tesne pred 8.00 h dorazila časť materiálu.

„Vyvinuli sme maximálne úsilie, aby úlohy, ktoré na nás boli kladené, či už zo strany štátnych orgánov alebo ministerstva obrany, aby sme ich so cťou splnili,“ uviedol pre TASR hovorca mesta Štefan Hij.

Pre problémy s materiálom sa podľa jeho slov nezačalo s testovaním na sídlisku Vinbarg, v areáli spojenej školy Juraja Henisha a v Dlhej Lúke, kde malo byť mobilné odberné miesto. Celkovo je v meste 14 odberných miest.

Vo štvrtok evidovali necelých 50 dobrovoľníkov, administratívnych pracovníkov, tak by podľa neho nemal byť problém s konaním testovania. "Podľa našich údajov, by testovaniu malo podliehať, ak teda rátame, že sú to obyvatelia starší ako desať rokov, viac ako 28.000 ľudí. Bardejov má celkovo približne 32.000 obyvateľov.

Krízový štáb problémy rieši

Vzniknuté problémy v súvislosti s plošným testovaním v Bardejove aktuálne rieši mestský krízový štáb. TASR o tom informoval hovorca mesta Hij.

„Drvivá väčšina problémov nie je zavinená samosprávou. Ide o chýbajúce certifikáty o absolvovaní testu, absenciu zdravotníckeho materiálu a nedostatok personálu operatívne rieši armáda v tesnej spolupráci s mestom. V Bardejovskej Zábave bude testovanie spustené o 14.00 h popoludní. V kine Žriedlo okolo 10.30 h, chýba tam zdravotnícky materiál aj personál. Rieši sa aj otázka osvetlenia exteriérov, keďže na mnohých odberných miestach sa realizujú odbery práve vonku,“ povedal Hij.

Ako zdôraznil, problémy spojené s testovaním nie sú zavinené samosprávnymi orgánmi.

Naď: Nie všetko bude na sto percent

V okresoch Námestovo, Tvrdošín a Dolný Kubín sa dnes od 8.00 hodiny začalo testovanie miestneho obyvateľstva na ochorenie Covid-19. Trojdňové testovanie v troch okresoch na Orave a tiež v bardejovskom okrese na východe Slovenska je pilotnou akciou operácie Spoločná zodpovednosť, ktorá bude pod gesciou Ministerstva obrany SR pokračovať celoslovenským testovaním počas nasledujúcich dvoch víkendov.

Pilotné testovanie zastrešuje rezort obrany, ktorý mal na prípravu akcie schválenej vládou SR len niekoľko dní a zabezpečil ju aj vďaka spolupráci s Ministerstvom vnútra SR a jednotlivými samosprávami. „Je jasné, že nie všetko bude na sto percent. Budeme robiť všetko pre to, aby to bolo čo najhladšie, aby to bolo profesionálne zorganizované a aby bolo všetko zabezpečené,“ povedal v predvečer testovania minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO).

Odberné miesta budú otvorené v dňoch 23. až 25. októbra od 8.00 do 20.00 s hodinovou prestávkou od 12.00 do 13.00. Dobrovoľné testovanie je určené pre obyvateľov vo veku od 10 do 65 rokov, svoju totožnosť preukážu občianskym preukazom, deti a mládež do 15 rokov preukazom zdravotného poistenia.

Priebeh testovania

Po vstupe do odberného miesta si musia ľudia vydezinfikovať ruky. Dezinfekčné prostriedky budú k dispozícii na mieste. Následne sa treba preukázať občianskym preukazom a vypísať formulár potrebný na registráciu. Po registrácii každý dostane pridelené číslo. „Zdravotníkovi odovzdáte pridelené číslo a následne vám odoberie vzorku z nosohltana jemnou tyčinkou. Na výsledky počkáte vo vyhradenom, vydezinfikovanom priestore,“ približuje ministerstvo obrany.

Zdravotník následne privolá otestovaného podľa prideleného čísla k pracovisku. Opäť je potrebné predložiť občiansky preukaz. Zdravotník vypíše certifikát, kde vyznačí výsledok testu. Certifikát odovzdá v zatvorenej obálke, kde bude poučenie, čo robiť v prípade negatívneho a čo v prípade pozitívneho výsledku. Otestovaní potom odchádzajú z odberného miesta a v prípade pozitívneho výsledku do domácej desaťdňovej karantény.

Ministerstvo obrany SR spustilo web somzodpovedný.sk, na ktorom budú zverejňované aktuálne informácie o celoplošnom testovaní a odpovede na najčastejšie otázky.

Pre Oravu a okres Bardejov zároveň platí opatrenie Ústredného krízového štábu, ktorý prijal od soboty 24. októbra do nedele 1. novembra zákaz vychádzania. Pozrite si sumár opatrení aj s výnimkami.

Pomáhať budú hasiči i policajti

Počas testovacích dní bude nasadených okrem zabezpečenia bežného výkonu služby ďalších 235 policajtov. Budú udržiavať verejný poriadok, v prípade potreby budú dozerať aj na bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky v okolí odberných miest a tiež regulovať vstup do miestností na testovanie.

Na Orave bude pôsobiť tiež 100 hasičov. „Ide o 50 hasičov – zdravotníckych záchranárov, ktorí patria medzi profesionálny zdravotnícky personál a už počas prvej vlny pandémie odobrali takmer 27 000 vzoriek. Ďalších 50 hasičov je zaradených v rôznych funkciách,“ priblížil rezort vnútra. Hasiči sú pripravení zabezpečiť logistické úlohy, poskytnúť potrebnú automobilovú techniku či poskytnúť dezinfekciu priestorov.

Z troch oravských okresov by najviac ľudí mali otestovať v okrese Námestovo, kde žije 62 134 obyvateľov. Okres Dolný Kubín má evidovaných 39 478 obyvateľov a okres Tvrdošín 36 104 obyvateľov.

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #testovanie #Orava #koronavírus #Covid-19