Súťaž Senior Friendly. Kto získal prestížne ocenenie?

Už vieme, kto si zaslúžil titul Senior Friendly. Alebo po slovensky: priateľskí k seniorom. Pravda je mediálnym partnerom tohto podujatia.

23.10.2020 13:00 , aktualizované: 22:48
debata (1)

VIDEO: Šéfredaktor Pravdy Jakub Prokeš: Každý sa raz stane seniorom.

Video

Kto získal ocenenie Senior Friendly? Mená víťazov sme sa dozvedeli v piatok večer. Tentoraz však vo veľmi komornej atmosfére – on-line.

Už piaty ročník projektu a súťaže Senior Friendly, ktorý organizujú Klub Luna Senior Friendly a Občianske združenie Bagar, vyvrcholil včera. Projekt zostal zachovaný, čo sa týka jeho pôvodného obsahu aj termínov, musel sa však pre pandémiu z tradičných priestorov Zichyho paláca v Bratislave presunúť do on-line priestoru.

Konferencia na tému aktívneho starnutia a medzigeneračnej spolupráce i séria prednášok a prezentácií k otázkam dôležitým pre seniorov sa však uskutočnila. Rovnako boli vyhodnotené a ocenené najlepšie práce z fotografickej súťaže pre všetky generácie Krásne Spolu.

Kľúčovou súčasťou projektu je aj súťaž o ocenenie Senior Friendly pre všetkých, ktorí najrôznejšími formami vychádzajú v ústrety a pomáhajú starším. Pandémia nijako neznížila počet prihlášok, naopak, práve tento čas vzájomnej solidarity priniesol rekordné množstvo aj kvalitu prihlásených.

Osobitne to bolo citeľné v kategórii samospráv, kde najvyššie ocenenie, plaketu Senior Friendly získali Banskobystrický, Prešovský a Trenčiansky kraj a mestá Nitra, Banská Bystrica a Prešov. Medzi veľkými spoločnosťami to sú obchodné reťazce Tesco Stores SR a LIDL Slovenská republika a spoločnosť Henkel Slovensko. Medzi malými a strednými firmami STAR production, napokon medzi neziskovými organizáciami Nadácia TA 3, Slovenský skauting a Slovenská spoločnosť pre pohyb a zdravie.

Udelené boli tiež čestné uznania, medzi menšími a strednými firmami ho získala spoločnosť AMO – PLUS. A medzi neziskovými organizáciami občianske združenie VIVA Odysea, Račiansky muzeálny spolok a občianske združenia – folklórne súbory Seniorklub Družba Trenčín a Dolina z Bratislavy.

Projekt a súťaž Senior Friendly sa stali aj vyjadrením vďaky a uznania všetkým, ktorí v čase pandémie pomáhali a pomáhajú najzraniteľnejším – príslušníkom staršej generácie.

„Seniori sú veľmi dôležitá súčasť našich čitateľov,“ hovorí Jakub Prokeš, šéfredaktor Pravdy. „Každý z nás sa raz stane seniorom,“ pripomína s tým, že Pravda ponúka vždy v sobotu prílohu Seniori. V nej sú príklady, prepočty penzií či dávok, dobré rady starším ľuďom.

Miloš Nemeček z OZ Bagar, ktorá spolu s Klubom Luna Senior Friendly súťaž pripravuje, upozorňuje, že „jednotlivé vekové skupiny akoby sa oddeľovali jedna od druhej“. Čo ho mrzí, pretože seniori si nezaslúžia byť zo spoločnosti vydeľovaní.

„My v Pravde si myslíme, že všetci ľudia sú si rovní,“ hovorí Prokeš s tým, že si vážime všetkých čitateľov a aj tých najstarších. Veď denník Pravda oslavuje svoju storočnicu.

Zoznam ocenených a ďalšie informácie možno nájsť na stránke www.seniorfriendly.sk.

VIDEO: Príhovor štátnej tajomníčky Soni Gaborčákovej.

Video
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Senior Friendly