Kollára po nehode čaká operácia, v aute bol aj s misskou

Zranenia Borisa Kollára po vážnej dopravnej nehode v sobotu si podľa informácií Pravdy vyžiadajú operáciu. Mala by prebehnúť začiatkom týždňa.

24.10.2020 18:31 , aktualizované: 25.10.2020 13:14
debata (1524)

VIDEO: Vážna dopravná nehoda Borisa Kollára.

Video

Počas nehody mala byť v aute bývalá finalistka Miss Universe SR Miroslava Fabušová, informovala internetová stránka Plus 7 dní, ktorá uviedla, že im to sama potvrdila, ale o podrobnostiach nechcela hovoriť. Leží podľa portálu na jednotke intenzívnej starostlivosti.

Podľa informácií denníka Pravda má Boris Kollár nielen zlomený druhý krčný stavec, ako oficiálne informovala hovorkyňa predsedu NR SR Michaela Jurcová. Utrpel aj vážnejšiu zlomeninu kľúčnej kosti. Rozsah zranenia je podľa zistení Pravdy taký, že Kollára budú musieť operovať. Špecialisti vykonajú chirurgický zákrok s najväčšou pravdepodobnosťou v pondelok ráno.

„Predseda NRSR pán Boris Kollár bol prvotne prevezený do Nemocnice sv. Michala, kde absolvoval základné vyšetrenia. Aktuálne sa predseda parlamentu nachádza v Univerzitnej nemocnici na Kramároch v stabilizovanom stave a pri vedomí,“ uviedla v stanovisku Jurcová s tým, že odhadovaná dĺžka rekonvalescencie pri jeho zranení je niekoľko týždňov.

Krajniak: Šéfovi parlamentu zachránil život ochrankár

V diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) povedal, že predsedovi parlamentu zachránil život jeho ochrankár. Všimol si, že nemôže dýchať, lebo mal zapadnutý jazyk.

„Vďaka tomu, že si to všimol, sa podarilo predsedu parlamentu rýchlo stabilizovať,“ povedal Krajniak. Ochrankárovi poďakoval za to, že mu poskytol prvú pomoc. Keď sa Krajniak pýtal Kollára, ako sa má, „povedal, že nečakal, že bude lockdown dodržiavať až takto dôsledne."

Nezaradený poslanec Richard Raši zaželal predsedovi parlamentu skoré uzdravenie. „Chrbtica je miesto, ktorá je v bezprostrednej blízkosti miechy a často sa končia tragicky,“ podotkol Raši.

Na snímke hasiči a policajti zasahujú počas...
Na snímke hasiči zasahujú počas dopravnej...
+2Na snímke hasiči a policajti zasahujú počas...

Zrážka vyhodila auto z cesty

Predseda parlamentu Boris Kollár je zranený po vážnej dopravnej nehode v Bratislave, informoval o tom premiér Igor Matovič na sobotňajšej tlačovej konferencii v Námestove. Bol prvý, kto v sobotu oznámil túto informáciu. Priblížil, že pri nehode sa zranil aj Kollárov ochrankár a vodič.

"Držíme týmto trom ľuďom palce, aby všetci traja mali čo najmenšie dopady na svoje zdravie. V najbližšej dobe budeme všetci podrobnejšie informovaní. V tejto chvíli máme kusé informácie. Podľa našich informácií z ich strany neboli prekročené žiadne právomoci alebo neboli porušené dopravné predpisy, " uviedol Matovič.

Matovič neskôr dodal, že auto s Borisom Kollárom išlo na zelenú a vrazilo do nich zboku iné auto, ktoré prechádzalo križovatku na červenú.

Kancelária parlamentu vydala nasledujúce stanovisko: "Predseda Národnej rady Slovenskej republiky p. Boris Kollár bol účastníkom dopravnej nehody. Spolu so šoférom – príslušníkom ÚOÚČ boli prevezení do nemocnice na ďalšie vyšetrenia. Predseda parlamentu je pri vedomí. Momentálne sa podrobuje lekárskemu vyšetreniu, rozsah zranení nie je zatiaľ známy. Bližšie informácie v tejto chvíli nebudeme poskytovať.“

Osobný ochranca šéfa parlamentu je podľa hovorcu ministerstva vnútra Petra Lazarova zranený ľahko a vodič Úradu pre ochranu ústavných činiteľov taktiež absolvuje lekársku prehliadku.

Presné príčiny, okolnosti, ako aj miera zavinenia nehody sú v súčasnosti predmetom objasňovania, informujú bratislavskí policajti na sociálnej sieti. „Požitie alkoholických nápojov bolo vykonanou dychovou skúškou u oboch vodičov vylúčené“ uviedli.

Podľa televízie Markíza služobné BMW Borisa Kollára narazilo do iného osobného vozidla značky Volkswagen, pri nehode vyletelo z cesty, prerazilo plot plot a skončilo na pozemku mimo vozovky. Kollár mal podľa Markízy polytraumu a zranenia po celom tele.

Pri nehode pomáhali záchranári štyrom osobám

Počet účastníkov dopravnej nehody, ktorým podvečer pomáhali záchranári v Bratislave, stúpol na štyroch. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Alena Krčová s tým, že jedného z účastníkov previezli do nemocnice s viacerými zraneniami, štvrtý účastník transport odmietol.

„Jedného z účastníkov transportovali do nemocnice s viacerými poraneniami celého tela, tzv. polytraumou. Počas prevozu bol pri vedomí a v stabilizovanom stave. Ďalší dvaja zranení, muž a žena, si poranili hlavu a hrudník a boli taktiež prevezení do nemocnice. Štvrtý účastník nehody transport do nemocničného zariadenia odmietol,“ priblížila Krčová.

O Kollárov stav sa zaujíma aj prezidentka

Na nehodu predsedu parlamentu reagovali aj niektorí politici, koaliční aj opoziční.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová bola informovaná o sobotnej dopravnej nehode predsedu parlamentu Borisa Kollára a zaujímala sa o jeho zdravotný stav. TASR o tom informoval hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

„Prezidentka Zuzana Čaputová bola informovaná o dnešnej vážnej dopravnej nehode predsedu NR SR Borisa Kollára a zaujímala sa o jeho zdravotný stav. Jemu, ako aj jeho vodičovi a členovi jeho ochranky prezidentka želá skoré uzdravenie,“ uviedol Strižinec.

Skoré uzdravenie Kollárovi želá aj expremiér Peter Pellegrini (Hlas-SD) „S veľkým znepokojením som prijal informáciu o autonehode predsedu parlamentu Borisa Kollára. Žijeme hektické časy, uponáhľané a nervózne ktoré sa prenášajú do nášho profesionálneho výkonu. Želám svojmu parlamentnému kolegovi a jeho spolupracovníkom skoré uzdravenie,“ uviedol.

Pellegriniho stranícky kolega Richard Raši podotkol, že s Kollárom mal v nedeľu 25. októbra diskutovať v RTVS. „Dnes ma šokovala správa o jeho nehode. Jemu aj jeho kolegom, ktorí s ním boli v aute, želám skoré uzdravenie," doplnil Raši.

Podpredsedovia snemovne Juraj Šeliga (Za ľudí) a Milan Laurenčík (SaS), a tiež predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš veria, že všetci účastníci nehody budú v poriadku. Pripomenuli tiež dôležitosť bezpečnosti na cestách.

„Veríme, že rozsah zranení bude čo najmenší a prajeme jemu aj ostatným zraneným čo najskoršie uzdravenie a veľa síl,“ uviedol pre TASR Šipoš. Doplnil, že aj v týchto neľahkých časoch, keď Slovensko bojuje s ochorením COVID-19, je potrebné dávať si pozor na svoje zdravie i na cestách.

„Verím, že všetci účastníci tejto dopravnej nehody budú v poriadku a vyzdravejú sa. Podľa mojich informácií sú stabilizovaní. Pánovi predsedovi Kollárovi aj jeho ochranke prajem skoré uzdravenie,“ povedal Šeliga s tým, že aj táto situácia všetkým pripomína, že je potrebné dávať si na cestách pozor a byť opatrní.

„Držíme predsedovi NR SR palce a prajeme mu skoré uzdravenie. Veríme, že okrem neho bude v poriadku aj jeho ochrankár a vodič,“ reagoval Laurenčík.

Rovnako na sociálnej sieti popriali Kollárovi a jeho kolegom skoré uzdravenie šéf rezortu obrany Jaroslav Naď (OĽaNO), poslankyňa národnej rady Jana Bittó Cigániková (SaS) či minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) alebo minister financií Eduard Heger (OĽaNO).

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #dopravná nehoda #Boris Kollár