NÁZOR: Veľká októbrová testovacia revolúcia. Čo príde po nej?

Keď v roku 1917 vypukla boľševická Veľká októbrová socialistická revolúcia (VOSR), zatriasol sa svet a dodnes sa z toho celkom nespamätal. Dokáže zatriasť svetom aj veľká októbrová testovacia revolúcia Igora Matoviča (VOTR)?

25.10.2020 13:00
Marek Krajčí, koronavírus Foto: ,
Minister zdravotníctva Marek Krajčí v testovacom obleku so zahmlenými okuliarmi. Takáto a podobné fotografie testujúceho Krajčího sa stali hitom "memečiek" sociánych sietí.
debata (136)

Igor Matovič začiatkom leta veľkohubo vyhlásil víťazstvo nad koronou, netušil však, že to bolo ešte len prvé zahrievacie kolo. Treba priznať, netušili to ani iní, Európa si vydýchla, ako keby dostal koronavírus poriadne zabrať. Odborníci síce hovorili o druhej a ďalších vlnách, ktoré môžu prísť, ale kto by ich počúval. Prišlo rozmarné leto, riešilo sa všetko možné, v parlamente mydlili barana, otvorili sa hranice smerom von aj smerom dnu, nakopilo sa niekoľko rizikových momentov dohromady a ukázalo sa, že tento spôsob leta bol trochu nešťastný.

Ak niekto má predstavu, že si v rade vystál lístok na život bez obmedzení, nech na to rýchlo zabudne.

Je niekoľko rovín zodpovednosti v prípade koronavírusu. Prvou je osobná zodpovednosť, za seba a svojich blízkych. Tá je najdôležitejšia, pretože ľudia sami môžu urobiť také opatrenia, aby sa chránili. Nie stopercentne, ale predsa. Nasleduje spoločná zodpovednosť (nie Spoločná zodpovednosť), pri ktorej je snaha nenarobiť problémy druhým (to sú napríklad aj rúška v obchodoch či doprave). Potom tu máme Spoločnú zodpovednosť, veľkolepé predstavenie dua Matovič – Naď, akciu, ktorá venuje obrovské množstvo financií a ľudskej energie na to, aby vládnuci politici napravili to, čo v lete pokazili. Tá sa spája so zdpovednosťou verejných činiteľov, lebo práve oni mali v rukách moc a prostriedky, aby nedopustili, že sa im situácia vymkne úplne spod kontroly.

Bombastický nápad Igora Matoviča, ktorým najskôr ohúril sám seba a potom s ním kurizoval Angele Merkelovej, môže dopadnúť všelijako. Stále však zostáva otázka, čo ďalej. Zoberme si ideálny prípad, keď „hnusobu“ testovaním a čiastočným lockdownom zase z veľkej časti vykynožíme. V tom prípade musíme zostať prísne zavretou krajinou, smerom dnu aj smerom von, lebo sa nám to postupne vráti. Ak koronavírus zmizne len čiastočne, platí to isté. Takže, ak niekto má predstavu, že si v rade vystál lístok na život bez obmedzení, nech na to rýchlo zabudne. Ak by testovanie dopadlo fiaskom a ešte by k tomu bolo potrebné úplne utlmiť celú krajinu, tak zostane už len otázka, komu vystaviť účet.

Napriek tomu, ja osobne odporúčam, aby sa testovania zúčastnil každý, kto chce, každý, kto môže a každý, kto musí. Aj keď jediná dobrovoľnosť v tomto dobrovoľnom testovaní je to, či zostanete doma v karanténe alebo získate priepustku na slobodu, s ktorou sa môžete pár dní producírovať na verejnosti.

Toto testovanie však nie je len o víruse, ale aj o tom, kde sú hranice trpezlivosti Slovákov. Pretože ak zlyhá, tak na ďalšiu podobnú akciu ľudí len ťažko niekto naženie. A to nás ešte čaká príchod vakcíny, pri ktorej je podľa posledného prieskumu menej ľudí ochotných dať sa očkovať ako to bolo v prieskumoch predtým (sotva 24 %). Ak má byť vakcína záchranou ľudstva, ako je prezentovaná, budú dve možnosti – buď ľudí presvedčíte, alebo im ju prikážete. A Igor Matovič je zatiaľ lepší v prikazovaní než presvedčovaní.

V sci-fi komédii Galaxy Quest existovalo zariadenie Omega-13, ktoré dokázalo vrátiť čas o 13 sekúnd späť. Na otázku, na čo je to potrebné, čo sa dá za trinásť sekúnd stihnúť, bola odpoveď – dá sa napraviť jedna chyba. Ak nás testovanie spojené s čiastočným lockdownom vráti o pár týždňov späť, budeme môcť napraviť zopár chýb. Ale to už nie je o veľkolepých projektoch, ale každodennej náročnej práci s hľadaním receptov, ako sa dá s vírusom aspoň remizovať.


Pozrite si TOP 10 videí na TV Pravda.

***

Video

1.

Predseda parlamentu Boris Kollár mal nehodu, do jeho služobného BMW narazil iný automobil. Najhoršie z posádky auta dopadol práve Kollár, ktorého odviezli s početnými zraneniami do nemocnice. Jeho stav je podľa dostupných informácií stabilizovaný. Držíme palce, aby sa čo najskôr vystrábil.

***

Video

2.

Práve Boris Kollár bol počas týždňa hosťom Márie Hlucháňovej v relácii Ide o pravdu a hovoril aj o nemocniciach, ktoré môžu skolabovať v dôsledku náporu pacientov s chorobou COVID-19. Hovoril aj o tom, že budú prosiť lekárov, aby sa vrátili zo zahraničia domov. Priznal, že vláda komunikuje zle: „Ja nie som otec Igora Matoviča, môžem tlmočiť len svoj názor,“ povedal Kollár.

***

Video

3.

Keď premiér Igor Matovič dostal nápad otestovať celé Slovensko, zavolal ministrovi obrany Jaroslavovi Naďovi a povedal mu: Na tento telefonát, keď budeš starý, budeš spomínať buď s úsmevom alebo so slzami. Naď lakonicky odpovedal: No daj! A zrodil sa plán…

***

Video
Video

4.

Od plánu k pilotnému testovaniu najzasiahnutejších regiónov koronavírusom (tri okresy na Orave plus Bardejov) nebolo ďaleko. Takto to vyzeralo v Tvrdošíne. Pozrite si tiež video, ako náročné je navliecť sa do testovacieho obleku – ako dlho to trvá, čo všetko treba urobiť.

***

Video

5.

O celoplošnom testovaní a čiastkovom lockdowne sa vedú polemiky. Podľa zdravotníckeho analytika Martina Smatanu by počet ochorení na Slovensku klesol aj bez celoplošného testovania, keby sa zavreli problematické regióny. Chápe však rozhodnutie vlády ako kompromis, uviedol v debate s Máriou Hlucháňovou v relácii Ide o pravdu.

***

Video

6.

Lekársky odborár Peter Visolajský bol skeptický, keď sa ho pýtali, či pomôže celoplošné testovanie. Podľa neho treba vírus zastaviť ešte pred nemocnicami – a to sa dá len úplným lockdownom. Nemocnice označil za Potemkinove dediny a deklarované počty lôžok pre pacientov s COVIDOM-19 nepokladá za reálne.

***

Video

7.

Testovali sa aj poslanci. Marian Kotleba mal pozitívny test na koronavírus, takže poslanci najmä z koalície sa postavili do radu v bratislavskej nemocnici sv. Michala, aby sa dali otestovať. Poslanci zo Smeru odmietli, podľa Fica nebudú vystupovať v Matovičovom cirkuse a dajú si podľa potreby urobiť individuálne testy. Rovnako Hlas sa nezúčastnil, jeho poslanci sa chystajú testovať počas budúceho týždňa.

***

Video

8.

Všetko nie je len o koronavíruse. Ľudia majú aj bežné problémy ako predtým. Ak potrebujete vedieť niečo viac o bezpodielovom spoluvlastníctve manželov (BSM), čo do neho patrí, čo sa stane po rozvode alebo smrti jedného z partnerov, vypočujte si reláciu Zuzany Hlavačkovej Ide o právo s právničkou Janou Alušíkovou z advokátskej kancelárie MPH.

***

Video

9.

Vysokoškolské štúdium nie je lacná záležitosť, aj keď je u nás deklarované ako bezplatné, nieto ešte keď chce niekto študovať v zahraničí. Čo vás štúdium stojí, môžete si naň požičať? Odpovede sa dozviete v relácii Mariana Nitona Ide o peniaze počas debaty s manažérkou spoločnosti PARTNERS GROUP SK Janou Trogovou.

***

Video

10.

Chodec Matej Tóth to dokázal. Po výkone roka na Dudinskej päťdesiatke splnil limit, aby sa mohol zúčastniť olympijských hier v Japonsku. Pravda, ak budú.

136 debata chyba
Viac na túto tému: #top 10 videí týždňa #TOP 10 videí týždňa TV Pravda