Testovanie na Orave a v Bardejove odhalilo už vyše 5-tisíc infekčných ľudí

V slovenských okresoch Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín a Bardejov prebiehala od piatka do nedele pilotná fáza celoplošného testovania na ochorenie Covid-19. V nedeľu k 17.00 hodine pretestovali 15 386 osôb, z toho bolo 866 infekčných. Mnoho európskych krajín hlási rekordy. Česko aktuálne patrí spolu s Belgickom k najhoršie postihnutým krajinám v Európe. Dianie sledujeme online.

25.10.2020 05:30 , aktualizované: 22:00
covid, testovanie, orava, koronavírus Foto: ,
Testovanie na koronavírus na Orave 24. októbra 2020.
debata (440)

22:00 Šírenie koronavírusu v Českej republike dosahuje krajne nebezpečné rozmery. Krajina je na tom dokonca najhoršie na celom svete. Vyplýva to z pohľadu na počet nových prípadov infekcie v prepočte na 100-tisíc obyvateľov a na počet mŕtvych v prepočte na milión ľudí. Ide o údaje za posledný týždeň.

„Česko si nemôže nahovárať, že epidémiu zvláda. Naopak, stalo sa medzinárodným príkladom toho, ako vyzerá neskorá reakcia na exponenciálny rast epidémie," upozornil spravodajský server iDNES. Počas soboty v Českej republike potvrdili 12 472 nových prípadov.

21:32 Europoslanec Peter Pollák je presvedčený o tom, že pilotné testovanie bude dobrým príkladom pre celú Európu. Uviedol to počas návštevy obce Zborov v Bardejovskom okrese, kam prišiel vypomáhať počas dňa s plošným testovaním.

„Bol som veliacim pracovníkom počas prvej vlny, kde sme mali uzatvorené niektoré lokality a tam som niečo podobné riadil.“ V obci Kružlov od rána asistoval pri testovaní, potom navštívil obec Zborov, kde sa podľa svojich slov snažil osobnou iniciatívou prispieť k tomu, aby testovanie dopadlo veľmi dobre. Pollák verí, že pre plošné testovanie sa rozhodnú aj ostatné európske krajiny. Účasť rómskej komunity na testovaní sa podľa neho podobá účasti majoritného obyvateľstva. „Som rád, že aj v rómskych komunitách zobrali testovanie veľmi vážne,“ doplnil Pollák.

20:40 Na Slovensku pribudlo 6 potvrdených úmrtí na pľúcnu formu ochorenia COVID-19. Ako informovala hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová, spolu tak evidujeme 165 úmrtí na toto ochorenie. Viac v tomto článku.

20:25 Dolnokubínska samospráva pripravila na záver trojdňového plošného testovania v meste pre všetkých členov odberných tímov prekvapenie. Ako poďakovanie pre nich z radničného balkóna presne o 20:00 zaznela pieseň Slovensko moje v podaní miestnej talentovanej speváčky Michaely Dobákovej.

„Dolnokubínčania počas troch dní opakovane ďakovali armáde, zdravotníkom a všetkým členom odberných tímov za ústretové správanie sa počas testovania. Nosili rôzne darčeky, koláče, syrové korbáčiky, mnohé slová vďaky odzneli priamo na mieste. Viacerí ľudia nás oslovili, či by sme ako mesto nepripravili nejaké symbolické poďakovanie. Zvažoval sa potlesk na balkónoch, napokon sme sa rozhodli pre pieseň Slovensko moje,“ priblížil rozhodnutie samosprávy primátor Ján Prílepok.

20:00 Odberné miestnosti sa zatvorili. Pilotné testovanie v okrese Bardejov, Námestovo, Tvrdošín a Dolný Kubín sa skončilo. Konečné výsledky by mohli byť známe niekedy okolo desiatej hodiny večer.

19:55 Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) povedal, že najbližšie dva týždne ešte očakáva nárast počtu prípadov nákazy. „Nič lepšie sme v tejto situácii nemohli urobiť,“ povedal v súvislosti s testovaním. Na celoštátne testovanie sa podľa ministra ako dobrovoľníci prihlásilo už 28 000 osôb, z nich väčšina zdravotníkov.

19:54 Samotná pilotná fáza testovania dopadla podľa ministra obrany nad očakávania dobre. „Občania boli veľmi zodpovední,“ povedal s tým, že dúfa, že podobne bezproblémovo prebehne aj celoštátne testovanie. Spokojnosť s priebehom testovania vyjadril aj predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO). „Ozbrojené sily to vzorovo dokázali zorganizovať,“ povedal.

19:50 Pilotnú fázu plošného testovania na ochorenie COVID-19 absolvovalo doteraz 136 904 ľudí. O výsledkoch k 17:00 informoval v mimoriadnom spravodajstve TV JOJ minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO). „Z otestovaných ľudí bolo 5 298 identifi­kovaných ako infekčných, ich celkový percentuálny podiel je 3,87 percenta,“ uviedol Naď. Zároveň doplnil, že percento infekčných osôb naznačuje, že v testovaných regiónoch môže byť až 10 % nakazených.

19:14 V Bardejove je situácia v súvislosti s testovaním na ochorenie COVID-19 v nedeľu pokojná. Ľudí podľa hovorcu mesta Štefana Hija prichádza menej ako v piatok a sobotu. „Aj napriek, dá sa povedať, drobnému mrholeniu sa odbery konajú v exteriéroch, pri zabezpečení všetkých nevyhnutných hygienických a protiepidemických opatrení. Neregistrujeme žiadne problémy,“ uviedol pre TASR Hij s tým, že podobná situácia je aj v obciach okresu, kde prichádza na testovanie menej ľudí ako v uplynulých dňoch.

Ako pre TASR povedala Mária Chrasníková z nadrezortného komunikačného centra, v piatok bolo v Bardejove otestovaných 6261 ľudí, z toho bolo 191 pozitívnych. V sobotu bolo otestovaných 7341 ľudí a z nich bolo 179 pozitívnych.

18:38 Prezidentka Zuzana Čaputová kontaktovala niektoré zariadenia pre seniorov. Vyjadrila im podporu a informovala sa o tom, čo im chýba. Hlava štátu o tom informuje na sociálnej sieti. „S rastúcim počtom nakazených sa obávam obzvlášť o tých najzraniteľnejších. Intenzívne myslím na ľudí pracujúcich alebo žijúcich v zariadeniach pre seniorov. O to viac, keď sa dopočujem, že sa do niektorého z nich dostala nákaza,“ priblížila Čaputová. „Zväčša im chýbajú konkrétne informácie, ale, žiaľ, stále aj prisľúbené odmeny, čo by sa už konečne malo zmeniť,“ poznamenala.

18:12 Polícia v nedeľu nadránom preverovala, či bola skutočne zrušená omša v Šulekove, miestnej časti Hlohovca, ktorú tamojší kňaz avizoval slúžiť o 4. hodine. Pozvánku pre veriacich zverejnil na sociálnej sieti. Policajti podľa krajskej policajnej hovorkyne v Trnave Márie Linkešovej kňaza navštívili a požiadali ho, aby rešpektoval nariadenie vlády a aj odporúčanie cirkvi. Následne omšu zrušil.

Podľa vyjadrenia Linkešovej verejné slávenie bohoslužieb pre zákaz vychádzania Konferencia biskupov Slovenska pozastavila. „Polícia žiada veriacich, aby najmä vo vlastnom záujme z dôvodu ochrany vlastného zdravia rešpektovali opatrenia vlády a podľa slov arcibiskupa Stanislava Zvolenského napomohli tak spoločnému dobru,“ doplnila. Na veriacich apeloval aj primátor Hlohovca, ktorý neodporúčal opúšťať obyvateľom obce ich domovy.

17:20 Situáciu v súvislosti s koronavírusom bude vláda aj pri plošnom testovaní každý týždeň prehodnocovať. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) nevylúčil sprísnenie opatrení. Podpredseda Smeru Juraj Blanár v diskusnej relácii TV Markíza Na telo povedal, že ich strana sa na plošnom testovaní nezúčastní, otestovať sa dajú PCR testami. Viac v tomto článku.

17:08 Nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn, ktorý bol pozitívne testovaný na koronavírus, vyzval v nedeľu obyvateľov krajiny, aby dodržiavali protipandemické opatrenia, keďže rast počtu prípadov stúpa a opäť sa zapĺňajú nemocničné oddelenia intenzívnej starostlivosti. Na svojom Facebooku zverejnil video, v ktorom uviedol, že má šťastie a okrem príznakov nachladnutia nemá nijaké ďalšie symptómy ochorenia COVID-19. Dodal, že zatiaľ nikto z jeho blízkych spolupracovníkov na ministerstve nebol pozitívne testovaný.

16:24 Na Orave a v Bardejove sa do 14. hodiny prišlo otestovať zatiaľ 14 439 osôb, pričom infekčnosť sa preukázala u 682 z nich. Miera infekčnosti je tak zatiaľ za dnešný deň 3,76%. Informoval o tom minister obrany SR Jaroslav Naď na sociálnej sieti.

16:19 Bulharský premiér Bojko Borisov oznámil, že mal pozitívny test na koronavírus. Informovala o tom agentúra AFP. „Po dvoch PCR testoch som pozitívny na COVID-19,“ uviedol Borisov na svojej stránke na Facebooku. Dodal, že má mierne príznaky a zostane doma. Agentúra AP uviedla, že Bulharsko so siedmimi miliónmi obyvateľov zaznamenalo dosiaľ 37 562 prípadov koronavírusu a 1 084 súvisia­cich úmrtí.

16:10 Dolnokubínska samospráva ponúka pomoc ostatným slovenským mestám pri organizovaní celoplošného testovania, ktoré by sa malo uskutočniť na budúci víkend. Mesto to plánuje v spolupráci so Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS), ktoré bude koordinátorom výpomoci.

„Keďže u nás už pilotné testovanie máme úspešne za sebou, sme pripravení ja osobne, ale aj členovia môjho najbližšieho tímu, ktorí sme sa podieľali na prípravách celý tento týždeň do neskorých večerných hodín,– odovzdať všetky tieto skúsenosti iným samosprávam,“ povedal primátor Dolného Kubína Ján Prílepok. Už v týchto dňoch sa podľa primátora na nich mnohé samosprávy obracajú telefonicky, aby im radili a odovzdali skúsenosti pri organizovaní celoslovenského testovania.

16:09 Oravský producent ferozliatin na výrobu ocele, spoločnosť OFZ, má v súvislosti s pilotným testovaním na ochorenie COVID-19 značný výpadok zamestnancov. V noci zo soboty na nedeľu nenastúpilo do práce 60 percent pracovníkov kritických stredísk. Viac v tomto článku.

15:35 Španielsky premiér Pedro Sánchez vyhlásil na dva týždne celonárodný núdzový stav s cieľom zastaviť pandémiu koronavírusu, informovali agentúry AP a AFP. Sánchez v televíznom prejave uviedol, že mimoriadne opatrenie začne platiť v nedeľu. Vláda podľa jeho slov využije núdzový stav na zavedenie celoštátneho zákazu vychádzania od 23.00 h do 6.00 h – s výnimkou Kanárskych ostrovov.

Sánchez uviedol, že 19 regionálnych lídrov Španielska bude mať oprávnenie stanoviť rôzne hodiny zákazu vychádzania, pokiaľ budú prísnejšie, ako aj uzavrieť regionálne hranice pre cestovanie a obmedziť zhromaždenia na šesť ľudí, ktorí nežijú spolu.

15:03 Taliansky premiér Giuseppe Conte oznámil ďalšie opatrenia zamerané na zastavenie šírenia koronavírusu v dôsledku rastúceho počtu nakazených.Nové opatrenia budú platiť od pondelka do 24. novembra. Zatvárajú sa kiná, divadlá, telocvične i verejné bazény. Bary a reštaurácie môžu zostať otvorené iba do 18.00 h. Múzeá zostanú otvorené, ale počet ich návštevníkov bude obmedzený. Školy a škôlky takisto zostanú otvorené, ale na on-line vzdelávanie prejde až 75 percent stredných a vysokých škôl. Vláda vyzvala ľudí, aby nepoužívali hromadnú verejnú dopravu a nechodili mimo svojho bydliska.

14:40 V okrese Bardejov v nedeľu otvorili 70 odberných miest v súvislosti s plošným testovaním. Ako pripustil Mário Pažický z nadrezortného komunikačného centra, pri ďalších testovaniach je možné, že menšie obce na Slovensku vypomôžu väčším mestám. „Blížime sa pomaly k záveru pilotnej časti. Pravdepodobne nás čakajú ďalšie fázy celoplošného testovania. Nastavili sme systém logistiky tam, kde bolo treba. Vidíme teraz už realitu, aká je ozajstná priepustnosť odberových miest, nie iba teoretická,“ povedal pre TASR Pažický.

O bezproblémový chod odberných miest sa podľa jeho slov starajú nielen vojaci na odberných miestach, ale i v regionálnych a operačných veliteľstvách. „Masívna logistická podpora zabezpečuje to, aby načas bola na mieste dezinfekcia, dostatok testov, ochranných prostriedkov a dokumentácia,“ povedal Pažický.

14:15 Inštitút Roberta Kocha v nedeľu informoval, že predošlý deň v Nemecku pribudlo 11 176 nových infekcií, čo bolo takmer dvojnásobne viac ako pred týždňom. Ďalších 29 obyvateľov krajiny ochoreniu COVID-19 podľahlo, čím celkový počet obetí stúpol na 10 032.

14:12 Niekoľko ľudí v Berlíne v nedeľu ráno zaútočilo zápalnými látkami na Inštitút Roberta Kocha, ktorý zodpovedá na celoštátnej úrovni za kontrolu a prevenciu chorôb. Informovala o tom nemecká polícia. Útok si všimla ochranka a dokázala plamene rýchlo uhasiť. Nikto nebol zranený. Incident začala prešetrovať kriminálna polícia s podozrením, že útok bol pravdepodobne politicky motivovaný.

Inštitút Roberta Kocha okrem iného monitoruje vývoj počtu prípadov koronavírusu v Nemecku. Zverejňuje denné počty nových infekcií a poskytuje poradenstvo vláde a verejnosti, ako bojovať proti pandémii s cieľom, aby sa nedostala spod kontroly.

13:50 Primátor Dolného Kubína Ján Prílepok vyzval obyvateľov mesta, ktorí majú záujem o testovanie, aby to nenechávali na poslednú chvíľu a prišli na odberné miesto čím skôr. „Armáda nám avizovala, že posledný možný vstup do odberného miesta bude o 19.30 h. Odberný proces síce trvá 3 minúty, no na výsledok sa čaká 20 až 30 minút. Pokiaľ si to veľké percento ľudí nechá na poslednú chvíľu, nebude v kapacitných možnostiach armády ani zdravotníkov, aby testovanie stihli,“ povedal Prílepok pre TASR.

Doterajšia účasť obyvateľstva na testovaní v Dolnom Kubíne sa podľa primátora dostala nad 70 percent. „Nevieme však presné štatistiky, či ide čisto o obyvateľov mesta alebo aj o okolitých obcí,“ konkretizoval. Primátor vyzdvihol všetky odberné tímy v meste. „Obrovský nápor, krátky čas na prípravu, ale aj dlhé hodiny v ochranných oblekoch zvládali veľmi dobre,“ zhodnotil.

13:42 Počet potvrdených prípadov infekcie koronavírusu na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 6 088 na celkovo 343 498. Chorobe COVID-19 podľahlo v priebehu uplynulých 24 hodín 102 ľudí, čím celkový počet obetí pandémie v krajine stúpol na 6 391. Z ochorenia sa za posledných 24 hodín uzdravilo 1 753 ľudí, od začiatku pandémie už 141 508.

13:30 Minister Naď priblížil, že z predpokladaného pôvodného počtu 180 000 ľudí, ktorí by sa mali dať otestovať, treba odrátať ešte osoby v domovoch sociálnych služieb, policajtov, hasičov či ľudí vo výkone trestu. Malo by ich tak dovedna prísť na test okolo 155 000. Dnes na tstovanie prichádza podľa neho menej ľudí. Obáva sa, že niektorí si testovanie nechajú na poslednú chvíľu.

13:15 Na Orave a v Bardejove otestovali do 11.00 h zatiaľ 7 323 ľudí, z nich je infekčných 312. V relácii Na telo na TV Markíza to potvrdil minister obrany Jaroslav Naď a informoval o číslach aj na sociálnej sieti. Celkovo počas pilotného testovania na koronavírus pretestovali zatiaľ 128 841 ľudí, 4 744 bolo infekčných.

12:54 Okres Námestovo mal počas pilotnej fázy plošného testovania na ochorenie COVID-19 konečne možnosť ukázať, že Oravci nie sú hrozbou pre Slovensko. Myslí si to prednostka Okresného úradu (OÚ) v Námestove Danica Hollá. Podľa nej Oravci preukázali, že vedia byť zodpovední. Slovákov vyzvala, aby o týždeň v prípade plošného testovania celej krajiny nasledovali príklad obyvateľov Oravy.

„Bolo to vidno na jednotlivých odberných miestach, keď naozaj veľmi trpezlivo čakali na to, aby sa dali otestovať. Vďaka patrí aj odberným tímom, navštívili sme počas týchto dní viacero odberných miest a spolupráca všetkých zložiek bola veľmi dobrá. Tak ju hodnotia aj občania, ktorí sa dali testovať. Bolo vidno ústretovosť príslušníkov armády aj ľudský prístup zdravotníkov,“ zhodnotila Hollá.

12:33 Testovanie na ochorenie COVID-19 na Orave a v okrese Bardejov nadmieru splnilo očakávania. V diskusnej relácii V politike televízie TA3 to uviedol predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO). Zdôraznil, že sa netreba spoliehať iba na štát, ale treba priložiť aj ruku k dielu. Preto ocenil prácu a snahu starostov a primátorov. Viac v tomto článku.

12:20 Jednou z výnimiek zo zákazu vychádzania je aj cesta do prevádzok poštových služieb. Ak si niekto objedná zásielku, má právo si ju na výdajnom mieste vyzdvihnúť. Zásielkovňa hlási, že zostáva otvorených viac ako 950 výdajných miest po celom Slovensku. Viac v tomto článku.

12:15 Celoplošné testovanie musí byť zabezpečené tak, aby v jeho dôsledku neboli ohrozené zdravie a životy nielen zdravotníkov, ale aj obyvateľov. Apeluje na to Zväz ambulantných poskytovateľov (ZAP). Ako uviedol ZAP v tlačovej správe, je okamžite pripravený podporiť mobilizáciu a zabezpečenie personálneho pokrytia doteraz najväčšej celoplošnej akcie na Slovensku. Podmienkou však je, aby vláda SR a Ústredný krízový štáb garantovali jej nespochybniteľnú logistickú a materiálnu bezpečnosť. Ak bude akcia dôkladne pripravená, zväz odporučí predovšetkým svojim mladším a zdravým členom personálne podporiť testovanie svojou účasťou.

11:53 Počet potvrdených prípadov infekcie koronavírusom v Rusku sa za posledných 24 hodín zvýšil o 16 710 na celkovo 1 513 877, informovala v nedeľu agentúra TASS s odvolaním sa na tamojšie krízové centrum. Chorobe COVID-19 podľahlo v priebehu uplynulých 24 hodín 229 ľudí, čím celkový počet obetí pandémie v krajine stúpol na 26 050. Z ochorenia sa za posledných 24 hodín uzdravilo 7704 ľudí.

11:27 Ani v Námestove nebolo ráno pred odbernými miestami veľa ľudí. Podľa prednostu mestského úradu v Námestove Dušana Jendrašíka obyvatelia prichádzajú pomenej. „Čo sa týka náporu, najhoršie to bolo v piatok. V sobotu to bolo už oveľa lepšie, pokojnejšie. Myslím si, že sme to zvládli dobre. Dnes je to zatiaľ pokojné, ľudia chodia sporadicky,“ opísal Jendrašík.

11:25 Obyvatelia Dolného Kubína a Námestova prichádzali v nedeľu ráno do testovacích miestností len sporadicky. Menší záujem o otestovanie dolnokubínska radnica pripisuje najmä rodinným povinnostiam. Pre TASR to povedal viceprimátor Dolného Kubína Matúš Lakoštík. „Odberné miesta v meste aktuálne zívajú prázdnotou. Predpokladáme, že to súvisí s nedeľňajšími rodinnými povinnosťami. Očakávame, že väčší nápor príde v podvečerných alebo večerných hodinách,“ uviedol viceprimátor.

10:52 Obyvatelia obce Becherov testovanie privítali. „Beriem to tak, že je to povinnosť a budem vedieť, na čom som. Je to veľmi pozitívna vec, preto som to aj ja absolvoval. Prídem určite aj na budúci týždeň,“ opísal svoje dojmy z testovania Becherovčan Marián Dinis.

„Prišla som, aby som vedela na čom som, aby som to neroznášala ďalej, ak som chorá,“ doplnila obyvateľka obce Helena Lazoríková.

10:50 Malé obce by mohli pri plošnom testovaní na ochorenie COVID-19 pomôcť okresnému mestu Bardejov zvládnuť celý proces. Tvrdí to starosta prihraničnej obce Becherov Jozef Gmiterko.V obci začali s testovaním v nedeľu, podľa starostu si mohli vybrať jeden deň. Niektorí obyvatelia obce sa v piatok a v sobotu dali otestovať v susedných obciach Chmeľová a Regetovka.

„Zo zoznamu, ktorý máme, som ich vyškrtol, aby som vedel, akú máme rezervu, lebo problém je v Bardejove, ktorý, samozrejme, kapacitne nestíha testovanie, takže občania chodia po dedinách. Ťažko je nám niekedy im vyhovieť, lebo testy dostávame na počet obyvateľov. Možno, keď budú ďalšie testovania, by stálo za úvahu, či aj tie menšie obce by nemali testovať dva dni, aby pomohli Bardejovu,“ uviedol pre TASR Gmiterko.

10:27 Ministerstvo zdravotníctva zverejnilo na sociálnej sieti tabuľku, ktorá môže ľuďom pomôcť rozlíšiť ochorenie COVID-19 od chrípky, prechladnutia či sezónnej alergie.

10:18 Potvrdené prípady infekcie koronavírusom vzišli zo 16 048 testov. Z ochorenia COVID-19 sa vyliečilo ďalších 40 pacientov. Nepribudlo žiadne úmrtie, celkový počet úmrtí na ochorenie COVID-19 ostáva na čísle 159. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií. Viac v tomto článku.

9:48 Za sobotu laboratóriá odhalili na Slovensku rekordných 3 042 pozitívnych ľudí na koronavírus, informoval o tom premiér Igor Matovič na facebooku. „Samotný lockdown, tak ako je na Slovensku koncipovaný (milióny ľudí naďalej pracujú), je nedostatočný pri tak výraznej dynamike. Kľúčovú úlohu na zastavenie rastu musí preto zohrať celoplošné testovanie,“ uviedol. Vyzval na dodržiavanie základných pravidiel Rúško-Odstup-Ruky.

9:40 Tretí deň pilotnej fázy plošného testovania na ochorenie COVID-19 sa vo všetkých okresných mestách na Orave začal načas a bez komplikácií. Odberné miestnosti v Dolnom Kubíne, Námestove i Tvrdošíne v nedeľu otvorili o 08.00 h. Pre TASR to potvrdili predstavitelia samospráv. „Všetky odberné miesta v Dolnom Kubíne by podľa mojich informácií mali fungovať. Väčší nápor obyvateľstva očakávame v popoludňajších a večerných hodinách,“ zhodnotil pre TASR Martin Buzna z kancelárie primátora mesta Dolný Kubín.

Testovanie na koronavírus na Orave 24. októbra...
Premiér Igor Matovič pomáha pri nasadení...
+11Testovanie na koronavírus na Orave 24. októbra...

8:47 Pri domácej izolácii treba dodržiavať viacero hygienických zásad, patrí medzi ne pravidelné vetranie, obmedzenie kontaktov, dezinfekcia a umývanie si rúk, samostatná izba pre pozitívne testovaného člena domácnosti a podobne. V súvislosti s pilotnou fázou plošného testovania pripomenul Úrad verejného zdravotníctva viacero zásad domácej izolácie.

8:20 Jednotlivé čísla z druhého dňa pilotného testovania na koronavírus v testovaných okresoch:

  • Tvrdošín: 9 896 testovaných ľudí, 448 infekčných
  • Dolný Kubín: 10 716 testovaných ľudí, 292 infekčných
  • Námestovo: 18 387 testovaných ľudí, 844 infekčných
  • Bardejov: 20 616 testovaných ľudí, 623 pozitívnych

8:00 V okresoch Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín a Bardejov pokračuje tretí deň pilotnej fázy plošného testovania obyvateľov na koronavírus. Odberné miesta sú otvorené v čase 08.00 h až 12.00 h a 13.00 h až 20.00 h. Otestovať by sa malo celkovo 180 000 osôb. Na akcii sa podieľajú stovky vojakov, policajtov, hasičov, zdravotníkov a administratívnych pracovníkov. Z 121 518 otes­tovaných ľudí za piatok a sobotu bolo 4 432 infekčných.

Trojdňové testovanie je pilotnou akciou operácie Spoločná zodpovednosť, ktorá bude pod gesciou Ministerstva obrany SR pokračovať celoslovenským testovaním počas nasledujúcich dvoch víkendov.

7:40 Nemecké zdravotné úrady hlásia 11 176 nových prípadov koronavírusovej nákazy za sobotu, od začiatku pandémie ich zachytili dohromady 429 181. Úmrtí s COVIDOM-19 za posledný deň pribudlo 29 na celkových 10 032. Vyplýva to údajov nemeckého Inštitútu Roberta Kocha (RKI). V nedeľu bývajú hlásené počty novo infikovaných nižšie ako obvykle, pretože sa cez víkend menej testuje. Aj tak je ale zjavný vzostupný trend v šírení koronavírusu. Presne pred týždňom malo Nemecko 5 587 novo infikovaných. Reprodukčné číslo, ktoré hovorí, na koľko ďalších ľudí prenesie vírus jeden nakazený, je dnes 1,36. Odráža však situáciu pred viac ako týždňom. RKI uvádza ešte sedemdňové kĺzavé reprodukčné číslo, ktoré toľko nepodlieha denným výkyvom a dnes je podľa odhadu RKI na hodnote 1,38. Zachytáva však vývoj infekcie pred 8 až 16 dňami.

5:45 Sobota bola v Česku rekordná v množstve ľudí s pozitívnym testom na koronavírus počas víkendu. Ich počet dosiahol 12 472, čo je približne o polovicu viac ako pred týždňom. Piatok sa zase zaradil do štvorice dní, keď počet úmrtí presiahol stovku, napísal server idnes.cz. Česi zvyšujú počet testov, od stredy do piatku ich každý deň bolo viac ako 44-tisíc.

„Počas prvého októbrového týždňa sa Česká republika dostala na popredné miesto svetových štatistík v počte odhalených prípadov nákazy na počet obyvateľov. A zatiaľ sa na ňom veľmi pevne drží. Zľudovelé slová premiéra Andreja Babiša na Bledskom strategickom fóre z 31. augusta ("We are best in covid“, teda „V covide sme najlepší“) tak získali ďalší, tragický rozmer," napísal server iDnes.cz.

Ľudia si prezerajú stánky na trhu pri rieke... Foto: TASR/AP, Petr David Josek
Česko, Praha, koronavírus Ľudia si prezerajú stánky na trhu pri rieke Vltava v Prahe v sobotu 24. októbra 2020. Cesko je jednou z najpostihnutejších krajín koronavírusom na svete.

5:30 Šéf kancelárie amerického viceprezidenta Mikea Pencea Marc Short mal pozitívny test na koronavírus. Informovala o tom v sobotu spravodajská stanica CNN s odvolaním sa na stanovisko viceprezidentovej kancelárie. Hovorca viceprezidenta Devin O'Malley informoval, že Pence aj jeho manželka Karen sa nechali otestovať v sobotu a obaja mali negatívne výsledky. Napriek tomu, že Pence prišiel do osobného kontaktu s nakazenou osobou, v súlade s nariadeniami Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) pre vládnych zamestnancov chce naďalej pokračovať v cestovaní počas vrcholiacej kampane pred prezidentskými voľbami, ktoré budú 3. novembra. Na základe týchto opatrení bude Pence prísne monitorovaný v prípade, že by prejavil príznaky nákazy a v kontakte s ľuďmi bude musieť mať vždy ochranné rúško. Televízia CNN si všíma, že ide už o druhého blízkeho spolupracovníka Pencea, u ktorého v priebehu jedného týždňa odhalili nákazu koronavírusom. Začiatkom tohto týždňa o pozitívnom výsledku testu informoval viceprezidentov poradca Marty Obst. Spojené štáty za sobotu zaznamenali doteraz najvyšší denný prírastok prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 – takmer 89 000, píše agentúra AFP. Od vypuknutia pandémie si ochorenie COVID-19 v USA vyžiadalo viac ako 220 000 obetí.

440 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #plošné testovanie