Kováčik a Pakši budú väzobne stíhaní

Obvinený špeciálny prokurátor Dušan Kováčik a bývalý vysoký policajný funkcionár Norbert Pakši budú väzobne stíhaní. Rozhodla o tom v nedeľu neskoro večer sudkyňa pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku (ŠTS). Správu potvrdila hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

25.10.2020 09:36 , aktualizované: 26.10.2020 11:54
Kováčik Foto:
Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik, ktorého zadržala NAKA v Bratislave vo štvrtok 22. októbra 2020
debata (289)

„Sudkyňa pre prípravné konanie ŠTS rozhodla o vzatí do väzby dvoch osôb — D. K. a N. P., ktoré sú obvinené zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a iné. Dôvodom väzby je u obvineného Dušana Kováčika obava z možného ovplyvňovania svedkov a z pokračovania v trestnej činnosti, teda kolúzna a preventívna väzba. Dôvodom väzby u obvineného Norberta Pakšiho je obava z možného úteku, ovplyvňovania svedkov a z pokračovania v trestnej činnosti, teda úteková, kolúzna a preventívna väzba,“ objasnila hovorkyňa.

Súd podľa nej neprijal peňažnú záruku ponúknutú manželkou obvineného Dušana Kováčika a ani jeho písomný sľub. „Sudkyňa ŠTS súčasne rozhodla, že ani u jedného z obvinených nie je možné dosiahnuť účel väzby dohľadom probačného a mediačného úradníka,“ povedala ďalej Kudjáková.

Obvinený Dušan Kováčik podal proti rozhodnutiu sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd SR. Rozhodnutie o vzatí do väzby je u obvineného Norberta Pakšiho právoplatné. „Nepodali sme sťažnosť,“ uviedol krátko jeho obhajca Ivan Kochanský.

Proti rozhodnutiam sudkyne podali sťažnosť

„Sudkyňa pre prípravné konanie rozhodla tak, že Dušana K. vzala do väzby z dôvodu kolúzneho, ako i preventívneho. Proti všetkým výrokom tohto rozhodnutia sme podali sťažnosť. Čo sa týka okolností týkajúcich sa obsahu výpovede môjho klienta, k týmto sa nebudem vyjadrovať. Vyjadril sa ku skutkom, to je všetko, čo k tomu poviem,“ povedal Erik Magál, obhajca Kováčika.

„Pokiaľ ide o bližšie konkrétnosti, k tomu sa nebudem vyjadrovať, nakoľko prebieha vyšetrovanie a budú aktívne vykonávané ďalšie procesné úkony. Ako som spomenul, vyšetrovanie bude ďalej pokračovať, budú vypočúvaní ďalší svedkovia, čiže určite by som nechcel zmariť tento priebeh ďalšieho vyšetrovania. Počas tohto týždňa boli medializované viaceré informácie z rôznych strán a k tomu by som sa možno chcel vyjadriť, že polícia v tomto prípade, teda vyšetrovatelia a rovnako aj prokurátor, postupoval výlučne na základe dôkazov v súlade so zákonom a bez akéhokoľvek tlaku či už mediálneho, politického alebo akéhokoľvek,“ zdôraznil prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP).

„Chcel by som vyjadriť veľké ocenenie vyšetrovateľom, ktorí na tomto pracovali, nakoľko odviedli kus dobrej a poctivej práce a pokiaľ sa bude v takejto dobrej práci pokračovať ďalej a táto práca bude podporovaná aj zo strany nadriadených, určite sa dostavia ďalšie výsledky v podobe stíhania ďalšej závažnej trestnej činnosti,“ dodal.

Kováčika podporila manželka

Výsluch Kováčika sa začal o 11.00 h a napoludnie sa v budove súdu objavila aj jeho manželka, ktorá využila zákonné právo a možnosť ponúknuť súdu kauciu na jeho prepustenie z väzby. V budove súdu strávila necelé štyri hodiny.

Predtým sudkyňa ŠTS vykonala od 9.00 h výsluch Pakšiho, ktorý sa k obvineniam, ktoré sú mu kladené za vinu, priznal. Pakši, ako aj jeho obhajca Ivan Kochanský nevideli dôvody väzobného stíhania. Preto ani nenavrhli záruky a kauciu, ktoré by nahrádzali väzbu.

Pakšimu zobrali funkciu

Dočasný policajný prezident Peter Kovařík informoval, že nadriadený vysokého policajného funkcionára Pakšiho zrušil jeho dočasné poverenie výkonom riadiacej funkcie. Kovařík zároveň víta jeho vyhlásenie o vine a rozhodnutie spolupracovať. Do budúcna chce podobným nežiaducim javom v polícii zabrániť. Stanovisko dočasného policajného prezidenta poskytol hovorca policajného prezídia Michal Slivka.

„Nadriadený s personálnou právomocou policajta neodkladne zrušil jeho dočasné poverenie výkonom riadiacej funkcie. Toto rozhodnutie mu bolo zákonným spôsobom už oznámené. Ďalší postup bude realizovaný v súlade so zákonom o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru,“ uviedol Kovařík.

Zdôraznil, že v polícii budú dôsledne presadzovať také pravidlá, ktoré podobným nežiaducim javom v zbore v budúcnosti zabránia. „Tí, ktorí sa nestotožnili s naším heslom ‚Pomáhať a chrániť‘, nemajú v Policajnom zbore čo hľadať,“ podotkol Kovařík.

Pakšiho zadržala Národná kriminálna agentúra (NAKA) vo štvrtok ráno spoločne so špeciálnym prokurátorom Kováčikom. Rozhodovanie, výsluch dvojice obvinených, ako aj všetky podobné väzobné úkony v prípravnom konaní sú neverejné. Médiá mali prístup do areálu, respektíve pred budovu ŠTS v Pezinku. Dvojicu na ŠTS v Pezinku eskortovali príslušníci NAKA po 08.30 h.

Prokurátor ÚŠP podal návrh na väzobné stíhanie dvojice v sobotu v skorých ranných hodinách. „Prokurátor ÚŠP podal návrh na vzatie do väzby na dve obvinené osoby, D.K. a N.P., pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zločin prijímania úplatku, zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa a iné. V prípade osoby D.K. prokurátor návrh na väzbu podal pre konštatovanie naplnenia dôvodov tzv. kolúznej a preventívnej väzby. U obvineného N.P. sa návrh na väzbu podal pre všetky dôvody väzby,“ vysvetlila hovorkyňa.

U Pakšiho, funkcionára útvaru zvláštnych policajných činností, ktorý má na starosti aj odpočúvanie, bola teda aj obava z úteku.

Prokurátori vyzvali Kováčika vzdať sa funkcie

Prvá námestníčka generálneho prokurátora Viera Kováčiková rozhodla o dočasnom pozastavení výkonu funkcie špeciálneho prokurátora Kováčika dňom 22. októbra. Následne v piatok 20 prokurátorov z 29-tich prokurátorov ÚŠP vyzvalo Kováčika, aby sa okamžite vzdal svojej funkcie. Následne sa svojím vyhlásením pripojila aj Rada prokurátorov SR.

Vyšetrovateľ obvinil Dušana Kováčika zo zločinu prijímania úplatku, ako aj zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a z pokračovacieho zločinu zneužitia právomoci verejného činiteľa v súbehu s prečinom ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti.

289 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #súd #Špecializovaný trestný súd #Dušan Kováčik #takáčovci #ŠTS