Incident v košickej pôrodnici: Rodila žena, ktorá odmietla rúško aj test

Tehotnú mamičku tesne pred pôrodom vraj nechceli prijať v košickej Fakultnej nemocnici L. Pasteura. Žena totiž odmietla test na koronavírus. Vylúčené nie sú trestné stíhania.

26.10.2020 05:00
debata (403)

Fakultná nemocnica potvrdila, že v piatok večer bola na gynekologicko-pôrodnícke oddelenie prijatá pacientka, ktorá odmietla absolvovať test, odmietala používať rúško a akceptovať obmedzenia v súvislosti so zabezpečením ochrany jej, ďalších pacientov a zdravotníckeho personálu.

„Zdravotnícky personál, z dôvodu zachovania preventívnych epidemiologických opatrení pristupoval k pacientke v špeciálnom osobnom ochrannom oblečení. Riziko nákazy vzhľadom na absenciu testovania nebolo možné vylúčiť,“ informovala hovorkyňa fakultnej nemocnice L. Pasteura Monika Krišková, podľa ktorej pacientka celé hodiny odmietala komunikovať s lekármi a ostatným službukonajúcim personálom, ktorý ju poučil o aktuálnom poskytovaní zdravotnej starostlivosti.

„Žena komunikovala prostredníctvom mobilného telefónu len prostredníctvom svojej právnej zástupkyne, ktorá ju motivovala vo vytrvaní „nenosenia rúška“ a podobne,“ uviedla Krišková. Pacientke bola podľa hovorkyne ponúknutá možnosť, že bude prijatá bez testu, ale bude z dôvodu preventívnych opatrení izolovaná a personál bude pracovať v osobných ochranných pracovných prostriedkoch, čo odmietla.

„Situácia bola mimoriadne nepríjemná, stresujúca a vyčerpávajúca pre všetkých. Prizvané boli aj policajné zložky, aby situáciu zdokumentovali, nakoľko pacientka odmietala rešpektovať opatrenia Úradu verejného zdravotníctva pri ohrození verejného zdravia,“ doplnila Krišková.

„Nakoniec pacientka súhlasne prejavila vôľu, podpísala súhlas s hospitalizáciou a bola prijatá v zvýšenom hygienicko-epidemiologickom režime,“ doplnila Krišková.

Advokátka ženy Adriana Krajníková reagovala na incident v nemocnici na sociálnej sieti s tým, že postup nemocice bude mať „dohru na súde“. Nemocnicu dokonca obvinila z deviantských úchyliek, pretože žiadala, aby podpisovala rôzne vyhlásenia.

Situáciu vníma tak, že z dôvodu odmietnutia podrobiť sa testu na koronavírus, lekári a personál pôrodnice zajali rodičku na osobitnej izbe a pod nátlakom s tým, že bez podrobenia sa tomuto testu jej po pôrode okamžite odnímu dieťa a izolujú ho pre ňu na neznáme miesto. Namieta, že lekársky personál aj policajná hliadka s ňou odmietali komunikovať, hoci je právnou zástupkyňou rodičky.

Žena porodila zdravé dieťa v nedeľu a pôrod podľa Kriškovej prebiehal bez komplikácii. „Vzhľadom na skutočnosť, že právna zástupkyňa pacientky postupovala v celom prípade mimoriadne neštandardným spôsobom, ktorý komplikoval celý proces prijatia a pôrodu pacientky, ako aj prácu zdravotníkov, univerzitná nemocnica podnikne právne kroky. Vzhľadom k tomu, že sa prostredníctvom sociálnych sietí šíri výzva na organizovanie protestov v súvislosti s týmto prípadom, Univerzitná nemocnica L. Pasteura kontaktovala policajné zložky, aby boli v areáli nemocnice dôsledne dodržané opatrenie núdzového stavu,“ dodala hovorkyňa nemocnice Krišková. Bábätko je v súčasnosti pri matke.

403 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus