Česko je na tom najhoršie na svete, aj inde vírus prepisuje rekordy

Šírenie koronavírusu v Českej republike dosahuje krajne nebezpečné rozmery. Krajina je na tom dokonca najhoršie na celom svete. Najvyššie denné prírastky od začiatku epidémie hlásili počas víkendu Francúzsko, Taliansko, Holandsko, Rakúsko, Maďarsko či Slovensko.

26.10.2020 05:15 , aktualizované: 21:59
Česko, koronavírus Foto: ,
Mníška kráča okolo orloja na prázdnom Staromestskom námestí v Prahe v piatok 23. októbra 2020. Keďže reštriktívne protikoronavírusové opatrenia opäť obmedzujú naše životy a socializáciu, fotografi AP nafotili ako vyzerá piatok večer v európskych mestách.
debata (82)

21:50 Lekárov v belgickom meste Liege požiadali, aby zostali v práci, hoci sú infikovaní koronavírusom, keďže počet hospitalizácii prudko rastie. Približne štvrtina tamojších zdravotníckych pracovníkov je údajne nakazená. Ide už o desiatu nemocnicu v Belgicku, ktorej zamestnancov požiadali, aby zostali v práci, ak sa u nich zistil koronavírus, ale nemajú symptómy. Informuje o tom portál bbc.com. Šéf Belgického združenia zdravotníckych odborových organizácií Philippe Devos pripustil, že existuje riziko prenesenia vírusu na pacientov. Belgické nemocnice presúvajú pacientov do iných zariadení a rušia neakútne operácie. Deje sa to len niekoľko dní potom, ako minister zdravotníctva Frank Vandenbroucke varoval, že krajina je blízko „cunami“ infekcií.

19:28 V Českej republike v pondelok do 18.00 h potvrdili 5474 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Vyplýva to z údajov ministerstva zdravotníctva ČR. Od začiatku pandémie sa v Česku celkovo potvrdilo už 263 572 prípadov nákazy a v spojitosti s ochorením COVID-19 zomrelo 2337 ľudí. Z ochorenia COVID-19 sa v krajine dosiaľ vyliečilo 98. pacientov. Aktívnych prípadov je v súčasnosti 162 866 a hospitalizovaných je aktuálne 5613 pacientov. Česká vláda má v utorok rozhodovať o žiadosti o predĺženie núdzového stavu.

19:12 V mestskej časti Bratislava-Ružinov pripravujú v rámci víkendového celoplošného testovania na koronavírus 70 odberných miest, z toho je sedem takých, na ktorých sa bude možné otestovať z auta. Starosta Ružinova Martin Chren na sociálnej sieti informuje, že zo 70 odberných miest bude 41 v interiéroch, sedem miest majú poskytnúť možnosť dať sa otestovať z auta a zvyšok miest bude v exteriéri v stanoch.

18:29 Ústredný krízový štáb po pilotnom projekte schválil celoplošné testovanie na území Slovenska. Testovanie však bude prebiehať len dva dni, a to počas soboty a nedele, v piatok nie. Informoval o tom premiér Igor Matovič počas rokovania ústredného krízového štábu.

18:07 Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák sa v pondelok ráno podrobil PCR testu a až do doručenia výsledku zostáva v domácej izolácii. Podľa informácií na webovej stránke Súdnej rady by mal jej zasadnutie v utorok (27. 10.) viesť jej podpredseda Miloš Kolek. Zasadnutie by sa malo uskutočniť formou videokonferencie. Verejnosť má mať prístup k obrazovému i zvukovému prenosu. „Hlasovanie členov Súdnej rady bude prebiehať už tradične zdvihnutím ruky. Zároveň bude celé zasadnutie priamo vysielané na sociálnej sieti,“ nedávno informovala Súdna rada.

17:29 V Nitre sa prihlásilo 680 ľudí, ktorí chcú pomáhať pri plošnom testovaní na COVID-19 ako administratívna podpora. Radnica výzvu na prihlasovanie sa administratívnych pracovníkov vyhlásila v piatok, dnes ju ukončila. Nitra podľa primátora Marka Hattasa zriadi približne 60 odberových miest a tri drive-in lokality pre testovanie z auta. Mestu sa podľa Hattasa aj vďaka spolupráci so športovými klubmi a s ľuďmi z kultúrnej sféry podarilo zabezpečiť zadarmo desiatky stanov. Samosprávy podľa neho pracujú naplno, aby do konca týždňa všetko fungovalo ako má.

17:04 Mestská časť Dúbravka už zverejnila zoznam 28 odberných miest, z toho sedem bude v exteriéri. Bratislavská Rača pripravuje 18 odberných miest. „Z nich bude 14 v exteriéri, odber v stanoch, vonkajších zastrešených priestoroch, respektíve z okienka,“ uviedol starosta Michal Drotován.

17:02 Starostka bratislavskej Karlovej Vsi Dana Čahojová očakáva v Bratislave veľký záujem o testovanie. Od pondelka preto naplno podriadili chod úradu len prípravám na plošné testovanie. „Situáciu veľmi komplikuje to, že viacerí z našich kolegov sú vyradení, lebo sú v karanténe. To znamená, že máme málo pomocných síl,“ uviedla s tým, že naďalej hľadajú dobrovoľníkov. V Karlovej Vsi má byť polovica odberných miest v exteriéri a štyri miesta sa ukazujú ako vhodné na testovanie z auta. „Keď ich budeme mať potvrdené, a rovnako aj časy odkedy dokedy sa môžete dať testovať, ihneď budeme informovať,“ deklaruje starostka.

17:00 Starosta bratislavského Nového Mesta Rudolf Kusý oznámil, že Novomešťania sa budú môcť dať otestovať na 38 odberných miestach. „Na pondelkovom krízovom štábe mestskej časti sme spolu so zástupcami armády a policajného zboru doťahovali všetky potrebné detaily organizačného, personálneho a materiálneho zabezpečenia testovania. Už v najbližších hodinách budeme informovať o všetkom podstatnom,“ oznámil. Zároveň vyzval tých, ktorí chcú pri testovaní pomôcť, aby sa mestskej časti ozvali a pridali sa k dobrovoľníkom.

16:58 Starostka bratislavského Starého mesta priznala, že úloha zabezpečiť celoplošné testovanie v Starom Meste, ktoré má 40 000 obyvateľov, je na hrane zvládnuteľnosti. Centrálna bratislavská mestská časť má 34 volebných okrskov.

„Pôvodne povolená možnosť zlučovania volebných okrskov do jedného odberného miesta bola neskôr armádou zamietnutá. Spôsobilo to, že sme pôvodne plánovali asi 17 odberných miest na Staré Mesto, neskôr, podľa požiadaviek armády a zdravotníctva, 34 a v piatok padlo nariadenie, že v Starom Meste ich musí byť až 40,“ podotkla. Jedno odberné miesto je totiž schopné vybaviť za deň 350 testov, za tri dni zhruba 1050. Pri počte obyvateľov vyše 40 000 je preto podľa starostky nutné zriadiť minimálne 40 odberných miest. Mestskej časti sa to podarilo a armáda i regionálni hygienici aktuálne schvaľujú vytypované miesta.

16:55 Bratislavské Staré Mesto využije pri zriaďovaní odberných miest na celoplošné testovanie ľudí na ochorenie COVID-19 aj autobusy či kancelárske kontajnery. Potvrdila to starostka mestskej časti Zuzana Aufrichtová na sociálnej sieti s tým, že zverejnenie prvých finálnych informácií k testovaniu plánuje staromestská samospráva oznámiť v utorok. „Špecifické informácie pre obyvateľov Starého Mesta budeme distribuovať prostredníctvom mobilnej aplikácie,“ uviedla starostka. Aplikácia Som Staré Mesto bude napríklad upozorňovať na vyťaženosť jednotlivých odberných miest.

16:44 Limit 4 000 zamestnancov, ktorý musia spĺňať firmy na to, aby mohli pretestovať svojich zamestnancov vo vlastnej réžii, neznamená, že tento počet zamestnancov musí mať jedna konkrétna fabrika, môže ísť aj o celý priemyselný park. V pondelok to vyhlásil minister obrany Jaroslav Naď. Viac v tomto článku.

16:15 Počet potvrdených prípadov infekcie novým typom koronavírusu v Rusku sa za posledných 24 hodín zvýšil o rekordných 17 347, čím ich celkový počet dosiahol 1 531 224. V pon­delok o tom informovali agentúry DPA a TASS.

Napriek tomu, že Rusko eviduje štvrtý najvyšší počet prípadov nákazy na svete, sa jeho vláda zjavne zdráha zaviesť ďalší takzvaný lockdown, ktorý by mohol zdevastovať už aj tak oslabenú ruskú ekonomiku, komentuje DPA.

15:12 Mesto Bratislava hľadá sociálnych pracovníkov do karanténneho mestečka pre ľudí bez domova či do mestského terénneho tímu. Magistrát o tom informuje vo výzve zverejnenej na úradnej tabuli.

V súvislosti s pandémiou koronavírusu hlavné mesto deklaruje, že chce byť čo najlepšie pripravené na nárast počtu infikovaných a chorých. „Jedným z opatrení je aj vybudovanie nového karanténneho mestečka, do ktorého hľadáme pomoc pre ľudí bez domova, ktorí budú prijatí s podozrením na ochorenie COVID-19, či miernym priebehom tohto ochorenia. Naším cieľom je pomôcť im zvládnuť túto krízovú situáciu a podporiť ich počas celého pobytu v karanténe aj pri jej ukončení,“ spresnila samospráva.

14:52 Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici eviduje v súvislosti s pandémiou koronavírusu 51 pozitívne testovaných zamestnancov. Informovala o tom v pondelok na sociálnej sieti. K tomuto dňu bolo v nemocnici hospitalizovaných 27 pacientov s ochorením COVID-19, z toho na umelej pľúcnej ventilácii sú traja ľudia. K najväčšiemu nárastu došlo u práve u jej zamestnancov, posledný údaj z piatka hovoril o 26 pozitívnych.

14:16 Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB) od 27. októbra pozastaví plánované hospitalizácie a operačné výkony. Ako uviedla hovorkyňa UNB Eva Kliská, dôvodom je zhoršovanie sa epidemiologickej situácie v Bratislavskom kraji a narastajúci počet hospitalizovaných pacientov s ochorením COVID-19. UNB bude naďalej poskytovať neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Pozastavenie plánovaných operácií a hospitalizácií je predbežne plánované do 9. novembra.

Pozastavenie sa netýka onkologických a akútnych pacientov, ktorí neodkladne potrebujú operačný výkon. „Všetkých pacientov prosíme o trpezlivosť, ale v aktuálnej epidemiologickej situácii je to nevyhnutné. Pacienti, ktorí mali naplánovanú hospitalizáciu a operačný výkon, budú o ďalšom postupe informovaní prostredníctvom našich pracovníkov,“ dodala hovorkyňa UNB.

13:58 Predseda poslaneckého klubu Sme Rodina Peter Pčolinský pre Pravdu potvrdil, že jeden zo 17 poslancov mal pozitívny test na koronavírus. Viac v tomto článku.

13:47 Na Orave a v okrese Bardejov otestovali počas pilotnej fázy celoplošného testovania na ochorenie COVID-19 celkovo 140 945 ľudí, z nich bolo 5 594 infekčných, čo je približne 91 percent. Počet pozitívnych tak predstavoval 3,97 percenta. Premiér Igor Matovič (OĽANO) o tom informoval na pondelkovej tlačovej konferencii. Pilotný projekt podľa neho potvrdil opodstatnenosť celoplošného testovania. Viac v tomto článku.

13:32 Vakcína proti chorobe COVID-19 vyvinutá Oxfordskou univerzitou vyvoláva podobnú imunitnú reakciu u starších i mladších dospelých. Medzi staršími testovanými bol tiež nižší výskyt nepriaznivých reakcií organizmu, uviedla dnes podľa agentúry Reuters britská farmaceutická spoločnost AstraZeneca. Viac v tomto článku.

13:27 Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) ponúka primátorom miest a starostom obcí priestory 38 krajských stredných škôl, v ktorých môžu zriadiť odberové miesta s cieľom vykonania testu na COVID-19 počas prvého i druhého celoplošného testovania. TSK o tom informoval na svojej webovej stránke.

Stredné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti kraja sa nachádzajú v 12 mestách (Trenčín, Považská Bystrica, Púchov, Dubnica nad Váhom, Nové Mesto nad Váhom, Stará Turá, Myjava, Bánovce nad Bebravou, Partizánske, Prievidza, Nováky, Handlová) a v jednej obci (Pruské).

12:56 Mesto Trnava zverejnilo výzvu na prihlasovanie sa dobrovoľníkov na pripravované testovanie obyvateľov na COVID-19. Do utorka do 18. hodiny sa podľa hovorkyne Veroniky Majtánovej môžu prihlásiť záujemcovia o platenú prácu administratívneho pracovníka na registráciu alebo neplatený post dobrovoľníka na pomocné práce.

V dotazníku, ktorý je zverejnený na webovej stránke mesta, si záujemcovia môžu vybrať termín, ktorý im vyhovuje. Pri administratívnych pracovníkoch je však potrebné pracovať kontinuálne vždy všetky tri dni buď prvého testovania v termíne 30. októbra až 1. novembra, alebo druhého od 6. do 8. novembra. Za jeden deň je stanovená odmena 70 eur. Dobrovoľníci na pomocné práce budú pôsobiť bez nároku na odmenu, dostanú za pomoc stravné lístky, môžu si vybrať, či budú pracovať jeden, dva alebo tri dni.

Mesto má podľa Majtánovej určených 39 odberných stanovíšť, na niektorých počíta s viacerými odbernými miestami. Takže celkový počet by mal byť zhodný s počtom volebných okrskov, teda 55, doplnila hovorkyňa s tým, že v tomto čakajú na súhlas ministerstva obrany.

12:36 Samosprávy pod Poľanou hľadajú dobrovoľníkov, ktorí im pomôžu pri zabezpečení plánovaného celoplošného testovania. Výzvy zverejnili cez svoje komunikačné kanály.

V prípade, že máte záujem a ochotu pomôcť nášmu mestu pri testovaní ako administratívny pracovník, prihláste sa do utorka 27. októbra (do 9.00 h) na mail: korona@detva.sk. Do mailu uveďte vaše meno, priezvisko a telefónne číslo, informuje mesto Detva na svojej oficiálnej webstránke s tým, že podmienkou je vek nad 18 rokov a odmena za jeden deň práce je 70 eur.

Obyvateľov oslovilo aj mesto Hriňová v Detvianskom okrese. Dobrovoľníci na post administratívneho pracovníka sa môžu prihlásiť na mailovej adrese: prednosta@hrinova.sk. Do mailu treba uviesť meno, priezvisko a telefónne číslo. Potrebná je znalosť ovládania práce s počítačom. Mesto zabezpečí pre dobrovoľníkov ochranný odev, respirátor, štít, rukavice, stravu. Okrem toho odmena za jeden deň bola z rozhodnutia Ústredného krízového štábu SR určená na 70 eur, uvádza samospráva.

12:15 V Poľsku pribudlo od nedele 10 241 nových prípadov nákazy koronavírusom a 45 úmrtí. Informovala o tom v pondelok agentúra PAP s odvolaním sa na aktuálne údaje poľského ministerstva zdravotníctva. Od vypuknutia pandémie Poľsko zaznamenalo už 263 929 prípadov nákazy. Ochorenie COVID-19, ktoré koronavírus SARS-CoV-2 spôsobuje, si tam doteraz vyžiadalo 4483 obetí.

Hospitalizovaných je podľa pondelkových údajov ministerstva 12 282 ľudí s potvrdenou infekciou, ďalších 445 991 osôb je v karanténe a 54 268 pod hygienicko-epidemiologickým dohľadom. Z ochorenia COVID-19 sa dosiaľ uzdravilo 115 302 ľudí.

Poľský prezident Andrzej Duda, ktorý mal cez víkend pozitívny výsledok testu na koronavírus, sa už cíti lepšie a jeho zdravotný stav je „pod kontrolou“, informoval v pondelok jeho poradca Pawel Salek v poľskom rozhlase. Duda sa momentálne izoluje a začal pracovať z domu. Jeho poradca zároveň informoval, že úrad prezidenta bude médiám poskytovať pravidelne aktualizované informácie o prezidentovom zdravotnom stave.

12:04 Odberné miesta v Trstenej (okres Tvrdošín) navštívilo počas trojdňovej pilotnej fázy testovania 4063 ľudí, čo predstavuje približne 64 percent obyvateľstva mesta nad desať rokov. Samospráva o tom informuje na sociálnej sieti. „Tento údaj však nie je úplne presný, keďže sa tu boli testovať aj obyvatelia iných obcí. Taktiež Trstenčania sa mohli testovať aj inde,“ dodáva samospráva. Mesto sa zároveň poďakovalo za spoluprácu a obetavosť všetkým, ktorí sa akokoľvek spolupodieľali na príprave alebo realizácii testovania.

11:57 Viac ako polovica lôžok na jednotkách intenzívnej starostlivosti vo Francúzsku je obsadená pacientmi, ktorý majú potvrdený koronavírus SARS-CoV-2. Niektorí lekári v tejto situácii žiadajú prísnejšie obmedziť pohyb ľudí – v nedeľu bol totiž v krajine zaznamenaný rekordne vysoký nárast počtu infikovaných o ďalších 52-tisíc.

Jean-Francois Delfraissy, ktorý je šéfom poradného tímu vlády, v pondelok v rozhovore pre rozhlasovú stanicu RTL priznal, že je prekvapený „brutalitou“ nárastu počtu nových nakazených, ktorý vo Francúzsku badať posledných 15 dní.

11:35 V Rakúsku v pondelok hlásili za uplynulých 24 hodín prírastok 2 456 novoinfi­kovaných, píše denník Kurier. Od začiatku pandémie potvrdili už 83 267 pozitívnych prípadov koronavírusu. Aktívnych prípadov je v súčasnosti 30 290 a 1330 osôb je hospitalizovaných – 188 z nich leží na oddeleniach intenzívnej starostlivosti. Počet obetí v krajine dosiahol číslo 992. Doteraz sa vyliečilo 59 036 osôb. V krajine platia od nedele sprísnené opatrenia vrátane obmedzení zhromažďovania osôb – na súkromných oslavách sa smie stretávať najviac šesť ľudí vo vnútorných priestoroch a 12 vonku.

11:30 Rakúsky kancelár Sebastian Kurz vo Viedni oznámil, že ak sa nepodarí zastaviť stúpajúci počet nových prípadov nákazy koronavírusom, môže dôjsť k zavedeniu ďalšieho lockdownu. Informovala o tom agentúra APA. „Máme masívny narastajúci, exponenciálny nárast (prípadov nakazených),“ varoval Kurz v pondelok po zasadnutí rady ministrov. „Je to extrémna výzva. Situácia je vážna – aj pre tých, čo tomu stále nechcú veriť – veľmi, veľmi vážna,“ zdôraznil. „Čím je vyšší počet nakazených, tým reštriktívnejšie opatrenia sú potrebné,“ poznamenal.

Kurz priblížil, že sprísnenie pandemických opatrení bude záležať od situácie v nemocniciach. Hroziaci kolaps zdravotníckeho systému je v Rakúsku totiž zákonným predpokladom na uzatvorenie krajiny, takzvaného lockdownu, pripomína agentúra DPA.

10:03 Na Slovensku za nedeľu pribudlo 1312 prípadov nového koronavírusu, celkový počet pozitívne testovaných osôb tak stúpol na 45 155. Počas uplynulých 24 hodín urobili 6175 testov. Počet hospitalizácii osôb s potvrdeným vírusovým ochorením, resp. podozrením naň stúpol o 48 na celkových 1089. (Viac tu)

10:02 Nákazu koronavírusom potvrdili v Maďarsku v uplynulých 24 hodinách 2316 ľuďom. Na komplikácie spôsobené ochorením Covid-19 zomrelo za tento čas 47 osôb, zväčša starších chronicky chorých pacientov, informoval v pondelok vládny server koronavirus.gov.hu.

Celkový počet potvrdených prípadov nákazy vírusom SARS-CoV-2 v Maďarsku tak stúpol na 61 563 a počet obetí na životoch na 1472. Z ochorenia sa dosiaľ zotavilo 16 491 osôb.

9:43 Laboratórnymi testami bolo na Ukrajine potvrdených ďalších 5426 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. O bilancii za posledných 24 hodín informovala v pondelok agentúra Ukrinform, ktorá spresnila, že k 26. októbru tak na Ukrajine evidujú celkovo 348 924 infiko­vaných. Za posledných 24 hodín pribudlo aj 73 nových úmrtí, čím počet obetí epidémie od jej vypuknutia stúpol na 6464. Aktívnych prípadov ochorenia je 199 923. Z nákazy sa doteraz vyliečilo už 142 537 ľudí.

Ukrajinský minister zdravotníctva Maxim Stepanov minulý týždeň spolu s členmi vedeckého tímu predstavili prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému výsledky predklinickej fázy štúdie na Ukrajine vyvíjanej vakcíny proti chorobe Covid-19. Predklinické skúšky trvali takmer šesť mesiacov. Túto vakcínu vyvíjajú ukrajinské a americké spoločnosti, ako aj vedci z Mikrobiologického ústavu Národnej akadémie vied. V pondelok na brífingu v Kyjeve Stepanov uviedol, že ukrajinská vakcína proti Covid-19 by mohla byť dostupná rok po vykonaní všetkých nutných laboratórnych a klinických testov.

8:56 Majitelia kaviarní a gastroprevádzok v Prešove budú môcť prevádzkovať svoje letné terasy alebo sedenia aj v zime. Mesto im v prípade záujmu predĺži platnosť rozhodnutí o umiestnení terasy a sedenia na pešej zóne a priľahlých uliciach. Radnica im zároveň odpustí poplatky za umiestnenie terás a sedení od 1. novembra. Ako o tom informoval hovorca mesta Vladimír Tomek, ide o opatrenia v súvislosti s pandémiou ochorenia Covid-19.

„Z dôvodu zhoršujúcej sa pandemickej situácie na Slovensku museli majitelia v rámci sprísnených bezpečnostných opatrení už po druhý raz zavrieť interiérové časti svojich prevádzok. Jedlo a nápoje môžu zákazníci konzumovať iba na terasách, ktoré môžu za normálnych okolností fungovať len do konca októbra. Tento rok by však zatvorenie terás mohlo byť pre mnohé podniky likvidačné,“ povedal Tomek.

Mesto preto podľa neho všetkým majiteľom a prevádzkovateľom terás a sedení ponúka možnosť ponechať otvorené všetky terasy až do januára 2021. (tasr)

8:46 Pre vybavovanie stránok je Magistrát mesta Košice od pondelka až do odvolania zatvorený. Informuje o tom mesto na svojej webovej stránke. Dôvodom je nepriaznivý epidemiologický vývoj v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu. „Kancelária prvého kontaktu bude uzatvorená vrátane pokladníc a overovania. Pre občanov ostáva naďalej otvorená iba podateľňa,“ spresňuje magistrát. (tasr)

8:25 V Nitre sa na pomoc pri plošnom testovaní na koronavírus prihlásili stovky dobrovoľníkov. Mesto sa na verejnosť obrátilo so žiadosťou o pomoc v piatok 23. októbra.

V nedeľu 25. októbra už oznámilo, že na výzvu reagovalo viac ako 500 ľudí. Ďalší dobrovoľníci sa môžu prihlásiť ešte počas 26. októbra. „V pondelok už začneme žiadosti aj vybavovať. Všetkých zároveň prosíme o trpezlivosť. Otázky verejnosti evidujeme, odpovieme na ne hneď, ako budeme mať informácie,“ konštatoval magistrát.

Mesto dobrovoľníkom, ktorí budú pomáhať pri testovaní, zaplatí za jeden deň 70 eur brutto. Pracovať budú od 7. do 22. hodiny. Budú prednostne otestovaní a radnica im zabezpečí aj stravu.

8:17 Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) sa poďakoval všetkým ľuďom, ktorí sa v regióne Oravy a Bardejova zúčastnili na antigénových testoch na prítomnosť nového koronavírusu. Uviedol to v pondelok ráno na sociálnej sieti, pričom avizoval, že celkové výsledky zverejnia v pondelok o 13.00 h na Úrade vlády SR.

Šéf rezortu obrany vyzdvihol najmä zodpovednosť občanov. Podľa neho je takýto krok znakom toho, že ľuďom nie je ľahostajné ich okolie. Rovnako prijal aj kritiku, považuje ju za konštruktívnu. Tá podľa jeho slov dokáže „nasmerovať a vylepšiť veci“.

7:35 Od pondelka sa začínajú dištančne vzdelávať už aj žiaci druhého stupňa slovenských základných škôl. Dôvodom sú opatrenia, ktoré majú zabrániť šíreniu nového koronavírusu.

Dištančne sa od pondelka okrem toho budú vzdelávať aj v základných školách pre žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami v piatom až desiatom ročníku, jazykových školách či základných umeleckých školách. Na stredných školách a stredných školách pre žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami sa dištančne učí už od 12. októbra, táto forma teda pokračuje až do odvolania.

Do školských lavíc sa v týchto dňoch môžu vrátiť už len žiaci prvého stupňa základných škôl. Rovnako ostávajú otvorené materské školy a jasle. Školské kluby detí fungujú ďalej. Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) vyzval školy, aby posilnili personál školských klubov aj o zamestnancov druhého stupňa, ktorí vyučujú výchovy alebo nevyučujú dištančne. (tasr)

7:08 V Nemecku za posledný deň pribudlo 8685 prípadov nákazy koronavírusom, čo je o niečo menej ako v posledných dňoch. Cez víkend ale bývajú počty novo infikovaných nižšie ako zvyčajne, pretože sa menej testuje. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na Inštitút Roberta Kocha (RKI).

Aj tak je ale v Nemecku patrný vzostupný trend v šírení koronavírusu. Presne pred týždňom v túto dobu malo Nemecko 4325 novo infikovaných. V sobotu RKI hlásil 14 714 nakazených vírusom SARS-CoV-2 za 24 hodín, čo bol doteraz najvyšší denný počet.

Celkovo sa od začiatku pandémie v Nemecku nakazilo 437 866 ľudí. Úmrtie pacientov s Covidom-19 za posledný deň pribudlo 24 na celkových 10 056. Asi 321 600 ľudí sa vyliečilo.

6:15 Pandémia rázne okresala tržby reštaurácií na Slovensku. Mnohé tak siahli po nepopulárnom riešení a upravili svoje ceny smerom hore. A to aj napriek tomu, že zdražovanie surovín sa výrazne spomalilo. (Viac tu)

5:15 Šírenie koronavírusu v Českej republike dosahuje krajne nebezpečné rozmery. Krajina je na tom dokonca najhoršie na celom svete. Vyplýva to z pohľadu na počet nových prípadov infekcie v prepočte na 100-tisíc obyvateľov a na počet mŕtvych v prepočte na milión ľudí. Ide o údaje za posledný týždeň.

„Česko si nemôže nahovárať, že epidémiu zvláda. Naopak, stalo sa medzinárodným príkladom toho, ako vyzerá neskorá reakcia na exponenciálny rast epidémie," upozornil spravodajský server iDNES.

V Česku platí núdzový stav do 3. novembra. Premiér Andrej Babiš jasne naznačil, že po tomto dátume sa nič nezmení. „Budeme si musieť zvyknúť na to, že vírus tu s nami bude. Budeme musieť predĺžiť núdzový stav, zatiaľ sa to nezastavilo." Pokračoval, že pohyb ľudí je relatívne stále veľký, a preto by bolo vhodné, keby všetky firmy nariadili home office. „Tí, ktorí môžu úradovať z domu, nech sú doma s rodinou. Ja viem, že sa to hovorí jednoducho, ale nie je iné riešenie."

Počas soboty v Českej republike potvrdili 12 472 nových prípadov nákazy koronavírusom. Sobotňajší prírastok je doteraz najväčší počas víkendového dňa. V rovnakom čase minulý týždeň bolo prípadov zhruba o polovicu menej. V nedeľu tiež zaznamenali viac prépdov ako pred týždňom, bolo ich 7 301.

Celkový počet úmrtí sa v Česku od vypuknutia pandémie zvýšil na 2 077, z toho 53 ich pribudlo počas prvého dňa uplynulého víkendu. Po nedeli je úmrtí 2 201, pribudlo 24 ľudí, ktorí zomreli s kornavírusom.

Núdzový stav už platí aj v Španielsku. Premiér Pedro Sánchez ho vyhlásil na najbližšie dva týždne. V rámci tohto opatrenia vláda zaviedla aj zákaz nočného vychádzania s výnimkou Kanárskych ostrovov. Sánchez avizoval, že požiada parlament, aby núdzový stav platil až do mája budúceho roku.

K čiastočnému uzamknutiu štátu sa v Európe vrátilo aj Slovinsko. Zatvorené sú nákupné centrá, reštaurácie, hotely, väčšina obchodov a internáty. Verejná doprava je obmedzená na polovicu obvyklých spojov.

Nejvyššie denné prírastky od začiatku epidémie hlásili počas víkendu Francúzsko, Taliansko, Holandsko, Rakúsko, Maďarsko či Slovensko.

© Autorské práva vyhradené

82 debata chyba
Viac na túto tému: #testovanie #koronavírus #Covid-19 #plošné testovanie