Naď chcel Danka povolať ako provianťáka, lekárov volá ako dobrovoľníkov

Minister obrany Jaroslav Naď chcel pred časom Andreja Danka povolať za "provianťáka", teraz volá do služby lekárov v parlamente. Dostanú výzvu, aby išli ako dobrovoľníci pomôcť pri plošnom testovaní.

26.10.2020 05:30
Jaroslav Naď, koronavírus Foto: ,
Minister obrany SR Jaroslav Naď počas brífingu k aktuálnemu testovaniu obyvateľov v Nižnej dňa 23. októbra 2020.
debata (87)

Už počas pilotného testovania v štyroch najkritickejších okresoch sa ukázalo, že na odberných miestach chýbali najmä zdravotnícki pracovníci. Niekde až tak veľmi, že sa s testovaním meškalo aj niekoľko hodín. Pritom práve lekári, ktorí robia stery z nosohltanu, sú veľmi dôležití – bez nich by sa mohlo testovanie, ktoré je plánované po celom Slovensku, oklieštiť.

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) v debate v TV Markíza povedal, že zdravotníci naozaj chýbajú. A to nielen lekári, ale aj zdravotné sestry. V hre je aj ich mobilizácia, pretože podľa výpočtov rezortu na celoplošné testovanie je potrebných až 20-tisíc zdravotníkov, ktorí by mali pracovať na päťtisícke odberných miest.

Zdravotníkov zatiaľ neláka sľubovaná odmena 7 eur na hodinu a prémia 20 eur v prípade, ak bude odber pozitívny na koronavírus. V ochranných oblekoch totiž musia po tri dni počas dvoch týždňov stráviť jedenásť hodín. Odberné miesta sú otvorené od 8. do 20., ale personál odberných miest má hodinovú obedovú prestávku.

Naď povedal, že dostal od vlád okolitých štátov ponuku na materiálnu, ale aj personálnu pomoc. Môže ísť o niekoľko stoviek zdravotníkov, ktorí urgentne chýbajú na celosplošné testovanie. Volá do práce aj zdravotníkov, ktorí teraz sedia v poslaneckých kreslách. Podľa jeho slov by v pondelok mali dostať poslanci, ktorí pred parlamentom pracovali v zdratvotníctve s výzvou, aby mohli s testovaním.

„Som zvedavý, ako zodpovedne sa k tomu postavia,“ dodal, čím myslel najmä poslancov okolo Petra Pellegriniho a zo Smeru. Tí sa totiž odmietli zúčastniť na piatkovom testovaní, ktoré odhalilo niekoľko poslancov s koronavírusom. V parlamente ho rozniesol Marian Kotleba (ĽS NS).

Naď už raz pohrozil využitím svojich právomocí politikovi. Koncom apríla Andrejovi Dankovi (SNS), keď mu odoberal vojenskú hodnosť kapitán, do ktorej ho povýšil predošlý minister obrany. Povedal vtedy, že mal aj alternatívu, povolať ho ako záložáka do služby.

„V zmysle relevantného zápisu je odborníkom na zabezpečenie proviantného materiálu vo funkcii skladník-údržbár. Verte mi, že provianťáka by sme vedeli využiť,“ uviedol podľa TASR Naď v čase, keď na Slovensku zúrila prvá vlna pandémie.

87 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaroslav Naď #koronavírus