Pre opatrenia proti vírusu Európania strácajú nervy

Nové sprísnené opatrenia nesie veľa Európanov ťažko. V Taliansku vyšlo do ulíc niekoľko stoviek ľudí, skončilo sa to potýčkami s políciou. Boli medzi nimi aj futbaloví fanúšikovia - ultras, podobne ako nedávno na Slovensku a v Česku.

27.10.2020 06:00 , aktualizované: 22:41
koronavírus, Taliansko, Turín Foto: ,
Protesty proti optreniam proti koronavírusu v talianskom Turíne.
debata (200)

22:40 Predseda Európskej rady Charles Michel vyzval členské štáty EÚ, aby v koordinácii so svojimi partnermi z celého sveta prijali rýchlejšiu metódu testovania na nový typ koronavírusu za pomoci antigénových testov. Michel vo svojom prehľade týždenných udalostí upozornil, že v priebehu niekoľkých týždňov sa pandemická situácia vyhrotila zo „znepokojujúcej na alarmujúcu“. „Musíme sa vyhnúť tragédii,“ opísal situáciu. Tlačová agentúra AFP v tejto súvislosti upozornila, že európski lekári na identifikáciu prípadov ochorenia COVID-19 vo veľkej miere používajú tzv. PCR testy, ktoré však poskytnú výsledky v priebehu niekoľkých dní, kým antigénové testy sú oveľa rýchlejšie, avšak menej spoľahlivé.

Podľa Michela pri druhej vlne pandémie, ktorá postihla Európu, nastal čas prejsť na rýchlejšiu testovaciu metódu. Michel dodal, že v období veľkého šírenia infekčnej choroby by PCR testy mali byť podporené aj antigénovými testami, ktoré poskytnú výsledok už v priebehu 15 minút. Šéf Európskej rady zároveň varoval, že EÚ nesmie robiť rovnaké chyby ako doteraz, čo znamená, že je potrebné koordinovať schvaľovanie týchto testov, aby bolo možné zabezpečiť ich uznanie v celej Európe. V praxi to znamená, že výsledok antigénového testu z jednej členskej krajiny bude platiť aj v ďalšej členskej krajine Únie. Spoločná koordinácia opatrení sa podľa jeho slov týka aj prípadného zatvárania hraníc a prijímania ďalších protiepidemických opatrení.

21:40 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov musel ísť do karantény po tom, čo bol v kontakte s osobou pozitívne testovanou na koronavírus. Informoval o tom podľa TASR jeho rezort. Podľa agentúry AP ministerstvo uviedlo, že Lavrov sa cíti dobre, ale odloží svoje oficiálne cesty a stretnutia. O totožnosti pozitívne testovanej osoby sa ministerstvo nezmienilo. Podľa AP sa Lavrov v pondelok stretol v Aténach s gréckym premiérom Kyriakosom Mitsotakisom, ministrom zahraničných vecí Nikosom Dendiasom a lídrom opozičnej Koalície radikálnej ľavice (Syriza), expremiérom Alexisom Tsiprasom. Sedemdesiatročný Lavrov stojí na čele ruskej diplomacie už viac ako 16 rokov. Rusko je v poradí štvrté na svete v počte ľudí nakazených koronavírusom. Zaznamenalo viac ako 1,5 milióna prípadov a vyše 26 000 úmrtí.

20:11 Viac ako milión študentov v Británii chce z univerzitných internátov odísť na vianočné sviatky domov. Vedenia škôl sa ale obávajú, že by presuny študentov výrazne prispeli k šíreniu koronavírusy v krajine. Univerzity v Leicesteri a Durhame už začali prvé projekty rychlotestovania na chorobu COVID-19, vrátane odhaľovania infekčných osôb bez príznakov, informoval server BBC. Počas jesene vyšli pozitívne testy na koronavírus študentom na 118 univerzitách naprieč Britániou. Desiatky tisíc študentov sú v dobrovoľnej karanténe na vysokoškolských internátoch, ale na Vianoce by približne 1,2 milióna mladých ľudí mohlo odísť zo škôl domov do inej časti krajiny. Práve v tom univerzity vidia riziko, preto volajú po systéme testovania s rýchlym vyhodnotením výsledkov.

19:27 Prvého pacienta v Maďarsku s ochorením COVID-19, ktorého liečili prípravkom remdezivir, prepustili z nemocnice na domáce doliečenie, informoval v utorok agentúru MTI rektor Semmelweisovej univerzity Béla Merkely. Rektor povedal, že u pacientov liečených v univerzitnej nemocnici liekom s účinnou látkou remdezivir, ktorý bol vyrobený v Maďarsku, doposiaľ nezaznamenali vážnejšie komplikácie.

V súčasnosti tento prípravok, ktorý zabraňuje množeniu vírusu SARS-CoV-2, podávajú podľa jeho vyjadrenia 26 chorým. Merkely zdôraznil, že je nutné dosledovať stav pacientov liečených remdezivirom, čo trvá jeden rok.

18:55 V areáli STV v Mlynskej doline v Bratislave budú pre blížiace sa celoplošné testovanie na ochorenie COVID-19 vytvorené tri odberné miesta, určené budú primárne zamestnancom v oblasti médií a kultúry. Pôjde o jedno vonkajšie odberné miesto, jedno interiérové odberné miesto a jedno miesto pre odber priamo z auta pred bratislavskou ZOO. TASR o tom informoval Filip Púchovský z RTVS.

„Odberné miesta sú určené primárne pre interných a externých zamestnancov RTVS, kultúrnu obec (zamestnancov Slovenského národného divadla a ostatných mestských kultúrnych inštitúcií), ostatné súkromné médiá a produkčné spoločnosti,“ priblížil Púchovský. Na operácii sa logisticky podieľa RTVS v spolupráci s Ministerstvom obrany (MO) SR.

18:48 Český prezident Miloš Zeman vymenuje vo štvrtok za nového ministra zdravotníctva Jana Blatného. Oznámil to v utorok hovorca Pražského hradu Jiří Ovčáček po tom, ako Blatný navštívil hlavu štátu v sídle v Lánoch. Blatný má nahradiť doterajšieho šéfa rezortu Romana Prymulu, ktorý vo funkcii skončil pre nedávnu nočnú schôdzku v uzavretej reštaurácii.

18:37 Zariadenie sociálnych služieb v Sabinove eviduje druhé úmrtie svojej klientky hospitalizovanej v nemocnici. Išlo o 71-ročnú prijímateľku sociálnej pomoci, ktorá bola pozitívne testovaná na COVID-19. V starostli­vosti zdravotníckeho zariadenia sú aj ďalší štyria klienti.

Ako informovala hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja, v ktorej zriaďovateľskej pôsobnosti sa zariadenie nachádza, Daša Jeleňová, ochorenie zasiahlo celkovo 124 prijímateľov sociálnych služieb a zamestnancov. Mierne príznaky ochorenia majú ôsmi klienti a dvaja zamestnanci. Sabinovské DSS rozhodnutím Regionálneho úradu verejného zdravotníctva ostáva minimálne do 3. novembra v karanténe. Prvé úmrtie v zariadení zaznamenali v sobou 24. októbra, kedy v nemocnici zomrela po dvoch dňoch pobytu 60-ročná prijímateľka sociálnej pomoci.

18:01 „Poslanci Smeru-SD skôr využijú možnosť individuálneho testovania presnejšími testami, napríklad PCR testom,“ uviedol hovorca strany Ján Mažgút v súvislosti s celoplošným testovaním.

Expremiér a líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini sa taktiež pôjde dať otestovať PCR testom, ktorý je spoľahlivý, tvrdí hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková. „Pán Pellegrini je v úzkom kontakte so svojimi rodičmi, nakoľko si to vyžaduje ich zdravotný stav. Z tohto dôvodu si potrebuje byť istý výsledkom testu,“ poznamenala Medveď Macíková.

17:57 Plošného testovania sa zúčastní minister hospodárstva Sulík, potvrdil to hovorca strany SaS Ondrej Šprlák. Dodal, že SaS považuje celoplošné testovanie za správny krok.

Ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová sa pôjde dať taktiež otestovať. Minulý piatok sa tak nechala otestovať v Trstenej na Orave, povedal Michal Dyttert, poverený riaditeľ odboru komunikácie ministerstva informatizácie.

17:55 Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa pravidelne každý týždeň dáva testovať na ochorenie COVID-19. Aj z tohto dôvodu sa preto nezúčastní celoplošného testovania obyvateľov Slovenska, ktoré bude tento víkend. Uviedla to na tlačovej konferencii.

17:45 Švédsko v utorok obyvateľom na juhu krajiny odporučilo, aby výrazne obmedzili spoločenské aktivity. Odporúčanie prišlo po náraste počtu nových prípadov ochorenia COVID-19 v krajine a varovaniach, že sa situácia môže zhoršiť. Informáciu priniesla agentúra AFP. Do utorka Švédsko celkovo zaznamenalo 115.785 prípadov nákazy koronavírusom, v spojení s ktorým krajina registruje 5918 úmrtí.

17:20 Predbežný termín ukončenia zákazu vychádzania je 15. november. Odsúhlasil ho aj ústredný krízový štáb. Uviedlo to Ministerstvo vnútra SR s tým, že informácie sa budú aktualizovať podľa vývoja situácie.

17:02 Celoplošné testovanie obyvateľov Slovenska na koronavírus musí prebehnúť bez toho, aby bolo ohrozené zdravie občanov a taktiež fungovanie nemocníc a poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Po rokovaní s expertmi v súvislosti s aktuálnou pandemickou situáciou a celoplošným testovaním to dnes povedala prezidentka Zuzana Čaputová. Viac TU.

16:57 Primátorka Prievidze Katarína Macháčková sa infikovala koronavírusom. Popoludní o tom informovala verejnosť na svojom profile na sociálnej sieti. „Vďakabohu som bez príznakov a uvedomujem si, aké obrovské šťastie mám, pretože každý deň pribúdajú ľudia, ktorí bojujú v ťažkom stave alebo chorobe podľahli. Aj preto je dôležité, aby sme sa k testom a k ochranným opatreniam stavali zodpovedne a dodržiavali ich. Aj ja ostávam podľa pokynov ďalších desať dní v domácej karanténe,“ uviedla Macháčková a vyzvala všetkých, aby boli k sebe navzájom zodpovední.

V priebehu mesiaca je to už štvrtý prípad nákazy u primátora v Trenčianskom kraji, ochorenie COVID-19 diagnostikovali aj u Karola Janasa v Považskej Bystrici, Rudolfy Novotnej v Bánovciach nad Bebravou a Jozefa Božika v Partizánskom.

16:24 Klientske centrá, oddelenia dokladov, dopravné inšpektoráty a ďalšie pracoviská Ministerstva vnútra (MV) SR sú z dôvodu zákazu vychádzania až do odvolania zatvorené. Ich zamestnanci však naďalej pracujú a všetky žiadosti verejnosti vybavujú v zákonom stanovených lehotách.

Občania môžu úrady kontaktovať výlučne telefonicky, elektronickou formou či písomne. Neautorizované elektronické podanie je potrebné do troch pracovných dní doplniť písomne alebo kvalifikovaným elektronickým podpisom," priblížilo MV SR. Všetky elektronicky dohodnuté termíny sú zrušené. Žiadatelia sa budú môcť čoskoro objednať na nové termíny, ktoré MV SR sprístupní.

15:30 Počas plošného testovania na ochorenie COVID-19 na Slovensku bude nadchádzajúci víkend vytvorených viac ako 5000 odberných miest, pripravených bude 4901 odberných tímov. Testovať sa bude od soboty do nedele, a to v čase od 7.00 do 22.00 h, pričom posledný ster sa bude odoberať o 21.30 h. Následne sa dokončí proces v odbernom mieste, vydezinfikuje sa a pripraví sa na ďalší deň. Informoval o tom minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) na utorkovej tlačovej konferencii.

15:19 Mesto Žilina hľadá administratívnych pracovníkov a dobrovoľníkov na výpomoc počas celoplošného testovania na ochorenie COVID-19. Doplnil, že záujemcovia by mali byť vo veku od 18 do 50 rokov a nemalo by ísť o zdravotníckych pracovníkov. „Prihlásiť sa môžu do štvrtka (29. 10.) do 12.00 h v online registračnom formulári na internetovej stránke https://koronavirus.zilina.sk/…m-testovani/ . Prihlásených na administratívnu výpomoc bude následne kontaktovať Mestský úrad v Žiline s ďalšími informáciami,“ vysvetlil Miškovčík.

15:11 Mesto Košice malo v utorok dopoludnia odobrených približne 110 odberných miest na víkendové celoplošné testovanie na COVID-19. Magistrát zároveň žiada obyvateľov, aby v týchto dňoch nenavštevovali Verejný cintorín ani areál Krematória. Mesto upozorňuje tiež na zmeny v mestskej hromadnej doprave.

14:23 Spoločnosť U. S. Steel Košice (USSK) pripravuje vo svojom areáli odberné miesto a chce povzbudiť zamestnancov, aby sa dali otestovať v rámci celoplošného testovania. Na toto odberné miesto budú môcť prísť aj rodinní príslušníci zamestnancov alebo ľudia z blízkeho okolia. Agentúru SITA o tom informoval hovorca USSK Ján Bača.

„Veríme, že aj vďaka plošnému testovaniu sa nám bude dariť držať šírenie vírusu pod kontrolou. Návrh samosprávy vytvoriť u nás odberné miesto sme privítali, avšak je potrebné brať do úvahy zmennosť v podniku. Radi by sme otestovali všetkých zamestnancov, avšak to nie je možné urobiť za jeden víkend. Na to, aby boli otestovaní všetci zamestnanci je potrebné testovať počas viacerých dní, inak je to technicky nerealizovateľné,“ uviedol Bača. USSK podľa neho trvá na tom, aby zamestnanci podniku boli otestovaní, avšak je na ich výbere, kde sa dajú otestovať.

K dnešnému dňu má U. S. Steel Košice 67 aktívnych prípadov s pozitívnym testom na COVID-19 a 49 zamestnancov sa po preliečení vrátilo do práce.

14:19 Odberné miesta na víkendové celoplošné testovanie budú v Gelnici prevažne totožné s miestami, kde sú obyvatelia zvyknutí chodiť voliť. Ako pre TASR za radnicu uviedol Milo Janáč, k dispozícii bude šesť odberných miest. Pôjde o Klub dôchodcov Mária Huta, zimný štadión, futbalový štadión, centrum voľného času a základnú školu. Ďalšie odberné miesto bude zriadené buď v priestoroch mestského úradu, alebo Baníckeho múzea. Mesto pripomína, že obyvatelia sa budú môcť dať otestovať nielen v určenom obvode, ale na akomkoľvek z uvedených miest.

14:16 Americký Národný inštitút pre alergie a infekčné ochorenia (NIAID) predčasne ukončil klinickú štúdiu experimentálneho lieku na báze protilátok farmaceutickej spoločnosti Eli Lilly u pacientov hospitalizovaných s ochorením COVID-19. Viac TU.

14:10 Americký Národný inštitút pre alergie a infekčné ochorenia (NIAID) predčasne ukončil klinickú štúdiu experimentálneho lieku na báze protilátok farmaceutickej spoločnosti Eli Lilly u pacientov hospitalizovaných s ochorením Covid-19.

Nezávislý dohľad zhruba pred dvoma týždňami pozastavil nábor do štúdie testujúcej experimentálny liek v súvislosti s možným bezpečnostným rizikom. V pondelok však NIAID, ktorý výskum zastrešoval, oznámil, že bližšie preskúmanie situácie nepotvrdilo problém s bezpečnosťou, no odhalilo, že je veľmi nízka šanca, že by látka pomáhala hospitalizovaným pacientom. (Viac tu)

14:09 Mesto Bratislava pripravuje v objekte na Hradskej ulici (bývalá nocľaháreň Mea Culpa) karanténne mestečko. Určené bude pre ľudí bez domova s potvrdeným ochorením COVID-19 s miernym priebehom, s cieľom izolácie. Plánovaný projekt zahŕňa kapacitu pre 28 prípadov s podozrením na ochorenie a 20 pre pozitívne prípady. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa Bratislavy Katarína Rajčanová.

„Zariadenie je už technicky vybavené, v súčasnosti sa dopĺňa personál,“ spresnila hovorkyňa s tým, že jeho cieľom je minimalizovať šírenie nového koronavírusu v zraniteľnej populácii ľudí bez domova. V prípade potreby bude hlavné mesto riešiť aj možnosť zvýšenia kapacity mestečka.V hlavnom meste je podľa odhadov asi 4000 ľudí bez domova.

13:59 Česká vláda v utorok schválila plošné testovanie v domovoch pre seniorov. Okrem toho sa na mimoriadnom zasadnutí dohodla, že požiada Poslaneckú snemovňu o predĺženie núdzového stavu. Informoval o tom internetový portál televízie TV Nova.

Preventívne testovanie v pobytových zariadeniach sociálnych služieb bude vykonávané pomocou antigénových testov, ktoré nakúpi tamojšia Všeobecná zdravotná poisťovňa (VZP ČR). „Sú rýchle, cenovo dostupné a prípadná pozitivita bude potvrdená PCR testom. Ochrana tých najzraniteľnejších musí byť maximálna,“ uviedla na Twitteri ministerka práce a sociálnych vecí Jána Maláčová.

13:50 Aj slovenskí biskupi odporúčajú ľuďom zúčastniť sa na celoplošnom testovaní. Ako tvrdí predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Stanislav Zvolenský, napomôcť tak môžu spoločnému dobru. „Predstavitelia štátu majú snahu a záujem dosiahnuť, aby sa šírenie vírusu a jeho vážne dôsledky zastavili. Treba im v tom pomôcť, a to aj napriek kritickým hlasom či pochybnostiam,“ poznamenal Zvolenský. Ako tvrdí, v daných okolnostiach nik nemá riešenia, proti ktorým by sa nenašli žiadne námietky. „Je však zrejmé, že všetci máme spoločnú zodpovednosť za Slovensko,“ dodal predseda KBS.

13:45 Predsedníctvo evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku vyzýva veriacich v súvislosti s celoplošným testovaním, aby využili príležitosť byť zodpovední. „Chceme vás požiadať, aby sme zaujali ústretové a lojálne stanovisko k plošnému testovaniu obyvateľov Slovenska, ktoré bude onedlho prebiehať. Nesťažujme sa, nehľadajme nasilu chyby, nekonšpirujme, ale využime príležitosť byť zodpovední,“ píše sa v stanovisku predsedníctva ECAV. Zároveň vyzvalo veriacich, aby prosili za všetkých zdravotníckych pracovníkov v nemocniciach i na odberných miestach, za ich rodiny, nasadených vojakov, miestnych dobrovoľníkov, aby počas plošného testovania Boh zachoval ich zdravie a vydržali nápor úloh.

13:39 Podpredseda Európskej komisie Margaritis Schinas v utorok oznámil, že mal pozitívny výsledok testu na koronavírus. „Práve som sa dozvedel, že môj pravidelný test na COVID-19… bol pozitívny,“ napísal tento eurokomisár pre európsky spôsob života na sociálnej sieti Twitter a dodal, že je v domácej izolácii. Mnohí Schinasovi kolegovia, vrátane predsedníčky EK Ursuly von der Leyenovej, mu zaželali rýchle zotavenie sa. Schinas je po eurokomisárke pre inovácie, výskum, kultúru, vzdelávanie a mládež Marije Gabrielovej v poradí druhým komisárom EÚ, ktorý sa nakazil vírusom SARS-CoV-2.

13:07 Ak sa papierové dáta z celoplošného testovania na ochorenie COVID-19 budú do informačných systémov zadávať až dodatočne, hrozí, že budú nepresné a chybné. Upozornila na to IT Asociácia Slovenska (ITAS). Informatici preto odporúčajú, aby sa údaje zapisovali do počítača priamo na odberných miestach. Navrhujú tiež využiť tzv. štrbinovú čítačku dokladov. Zdôrazňujú pritom význam získaných informácií a ich analýz v boji s pandémiou. Viac TU.

12:42 S cieľom chrániť zdravie zamestnancov v prevádzke, ako aj obyvateľov upravila Slovenská pošta doručovanie niektorých doporučených zásielok. Obyčajné a doporučené zásielky dostanú adresáti do schránok, úradné zásielky si prevezmú na verejnom priestranstve. Ak adresáti nebudú zastihnutí na adrese, dostanú do poštovej schránky oznámenie o uložení tejto úradnej zásielky. Viac TU.

12:32 Rakúsko zaznamenalo v utorok celkovo už viac ako 1000 úmrtí na ochorenie COVID-19. Informovala o tom agentúra APA, podľa ktorej bola táto hranica prekonaná osem mesiacov od vypuknutia pandémie koronavírusu v krajine. Od začiatku pandémie zomrelo v Rakúsku už 1005 nakazených osôb. Za posledných 24 hodín hlásili v krajine 2835 novoinfo­vaných. Výrazne sa zvýšil počet pacientov v nemocniciach – v utorok bolo hospitalizovaných 1400 ľudí (z toho 203 na jednotkách intenzívnej starostlivosti), pričom v pondelok ležalo v nemocniciach 1330 pacientov (188 na oddeleniach intenzívnej starostlivosti). Aktívnych prípadov evidujú v Rakúsku v súčasnosti 24 789.

12:21 Obyvateľov ulice K nemocnici v Bánovciach nad Bebravou začali v utorok ráno plošne testovať na koronavírus. Opatrenie vrátane karantény tam nariadili hygienici po tom, ako zistili pozitívne testované deti a mali problém s dohľadaním kontaktov. „Začali sme testovanie rómskej komunity, pretože sme tu zaznamenali štyri prípady u detí z jednej zo škôl. Vzhľadom na to, že neboli dodržané opatrenia hlavného hygienika a takisto ani nariadené opatrenia v podobe izolácie a karantény, museli sme nariadiť mestu Bánovce nad Bebravou, aby zabezpečilo dodržiavanie izolácie a karantény u osôb, ktoré žijú v tejto komunite,“ povedala regionálna hygienička Ľudmila Bučková.

Plošnú karanténu obyvateľov ulice K nemocnici kritizuje ombudsmanka Mária Patakyová, ktorá má pochybnosti o proporčnosti prijatého opatrenia.

12:16 V Poľsku pribudlo od pondelka rekordných 16 300 nových prípadov nákazy koronavírusom a 132 súvisiacich úmrtí. Denný prírastok nakazených je vôbec najvyšší od začiatku pandémie. Informovala o tom v utorok agentúra PAP s odvolaním sa na údaje poľského ministerstva zdravotníctva. Od vypuknutia pandémie zaznamenali v Poľsku už celkovo 280 229 prípadov nákazy. Ochorenie COVID-19 si tam doteraz vyžiadalo 4615 obetí. Hospitalizovaných s potvrdenou nákazou je aktuálne 13 291 ľudí, ďalších 442 109 osôb je v karanténe a 54 440 pod hygienicko-epidemiologickým dohľadom.

12:08 V areáli bratislavskej Nemocnice sv. Michala postavili hasiči v priebehu necelých dvoch hodín utorkového predpoludnia šesť veľkokapacitných stanov. Budú slúžiť pre potreby celoplošného testovania. Ako spresnila Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ), štyri poslúžia ako odberové stany pre občanov, ďalší je určený na registráciu testovaných a jeden stan využije ako svoje zázemie obslužný personál.

11:38 Predseda Súdnej rady Ján Mazák, taktiež aj ostatní zamestnanci kancelárie, mali negatívny PCR test na ochorenie COVID-19. Kancelária Súdnej rady SR o tom v utorok informovala na svojom webe. Momentálne sa uskutočňuje 15. zasadnutie Súdnej rady prostredníctvom videokonferencie. Jej program pozostáva z 26 bodov. Okrem iného rokuje o schválení stanoviska k návrhu rozpočtu súdnictva, predpokladoch sudcovskej spôsobilosti kandidátov na funkciu sudcu, či o personálnych a rozpočtových otázkach niektorých súdov.

10:29 Ľudia bez domova budú v rámci celoplošného testovania na ochorenie Covid-19 testovaní antigénovými testami. Deklaruje to Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR s tým, že testovať sa v tomto prípade môžu aj ľudia bez občianskeho preukazu. (tasr)

10:18 Ľudia zasiahnutí koronakrízou majú mať opäť nárok na niektoré pandemické dávky. Vláda má v stredu (28. 10.) prerokovať dva návrhy nariadenia. Jedným sa má obnoviť SOS dotácia, druhým sa má opätovne zaviesť aj poskytovanie pandemického rodičovského príspevku. (Viac tu)

10:09 Na Slovensku za uplynulých 24 hodín pribudlo 901 nových prípadov koronavírusu, počet pozitívne testovaných tak stúpol na 46 056. Počas pondelka urobili takmer 6-tisíc testov, pribudlo 11 úmrtí na pľúcnu formu Covid-19, naopak vyliečilo sa ďalších 878 pacientov. (Viac tu)

10:03 Ruské úrady nariadili s účinnosťou od stredy nosenie rúšok na miestach s vysokou koncentráciou ľudí, v hromadnej doprave, na parkoviskách i vo výťahoch. Informoval o tom v utorok spravodajský portál Gazeta.ru.

Federálny úrad pre kontrolu práv a zdravia spotrebiteľa (Rospotrebnadzor) považuje toto opatrenie za nevyhnutné na zníženie rozšírenia koronavírusu SARS-CoV-2 v krajine počas sezónneho nárastu výskytu akútnych respiračných vírusových infekcií a chrípky.

Za posledných 24 hodín v Rusku zaevidovali ďalších 16 550 prípadov koronavírusovej infekcie a 320 nových úmrtí. Podľa posledných údajov operatívneho štábu na monitorovanie situácie s Covid-19 bolo v Rusku laboratórnymi testami zistených viac ako 1,5 milióna prípadov nákazy koronavírusom nového typu. Od začiatku pandémie bolo zaznamenaných 26 589 súvisiacich úmrtí. Uzdravilo sa 1,146 milióna pacientov.

9:58 V Maďarsku za uplynulých 24 hodín pribudlo 2079 potvrdených prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. V súvislosti s ochorením Covid-19 zomrelo v tomto čase 63 pacientov, zväčša starších ľudí s chronickými ochoreniami, informoval v utorok vládny server koronavirus.gov.hu.

Od vypuknutia pandémie koronavírusu evidujú 63 642 infikovaných a 1535 úmrtí. Z nákazy sa doposiaľ zotavilo 16 646 osôb, pričom aktuálne je potvrdených 45 461 prípadov infekcie.

9:33 V Nemocnici s poliklinikou v Považskej Bystrici otvorili v pondelok (26. 10.) Covid oddelenie. Vzniklo reprofilizáciou bývalého pľúcneho oddelenia. Ako informovala nemocnica na sociálnej sieti, podľa pôvodného plánu reprofilizácie bola táto fáza treťou v poradí, no z dôvodu bezpečnosti ostatných pacientov a zamestnancov nemocnice krízový štáb k nej prikročil už teraz. (tasr)

9:13 Októbrová schôdza Národnej rady SR je po dohode na poslaneckom grémiu prerušená do 3. novembra do 9.00 h.

V pléne to vyhlásil podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽANO), ktorý je dočasne poverený vedením parlamentu. Schôdzu prerušili v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu. Viacerí poslanci sú totiž v karanténe, preto nemusí byť plénum uznášaniaschopné.

8:58 V súvislosti so zhoršujúcou sa pandemickou situáciou a zákazom vychádzania, ktorý platí na celom území Slovenska na základe uznesenia vlády SR, sú všetky pracoviská Mestského úradu (MsÚ) v Prešove až do odvolania zatvorené pre verejnosť. Ako informoval hovorca mesta Vladimír Tomek, úrad je zatvorený od pondelka.

„O jeho opätovnom otvorení budeme občanov informovať v závislosti od ďalšieho vývoja situácie a prijatých opatrení z úrovne štátu. Jednotlivé odbory MsÚ môže verejnosť zatiaľ kontaktovať telefonicky alebo e-mailom,“ uviedol Tomek. (tasr)

8:43 Ukrajina zaznamenala ďalších 6677 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. O bilancii za posledných 24 hodín informovala v utorok agentúra Ukrinform, ktorá spresnila, že k 27. októbru tak na Ukrajine evidujú celkovo 355 601 infiko­vaných.

Za posledných 24 hodín pribudlo aj 126 nových úmrtí, čím počet celkový obetí epidémie na Ukrajine stúpol na 6590. Aktívnych prípadov ochorenia je 203 675. Z nákazy sa doteraz vyliečilo už 145 336 ľudí.

8:25 V Nitre už uzavreli výzvu na pomoc pri testovaní. Prihlásilo sa do nej 680 ľudí. V nasledujúcich dňoch ich chce radnica kontaktovať s ďalšími inštrukciami.

Ako informoval magistrát na sociálnej sieti, testovať sa bude aj v stanoch. „V spolupráci so športovými klubmi a ľuďmi pracujúcimi v kultúre, napríklad zvukármi, sa nám podarilo zabezpečiť desiatky stanov zadarmo. Za toto im patrí obrovská vďaka. Navyše títo ľudia a organizácie sú koronakrízou postihnutí asi najviac, takže skutočne klobúk dole,“ uviedla radnica.

Na príprave testovania momentálne pracuje veľká časť mestského úradu. V Nitre by malo byť počas víkendu približne 60 odberných miest. „O presnom zozname budeme informovať v najbližších dňoch. Koordinujeme sa aj s ďalšími mestami, aj prostredníctvom videohovoru s primátormi a zástupcami Únie miest Slovenska. Mestá a obce pracujú na plné obrátky, aby koncom týždňa všetko fungovalo, ako má,“ informoval magistrát. (tasr)

8:15 Omše počas adventu a Vianoc bude pápež František sláviť bez prítomnosti veriacich. Podobne ako na Veľkú noc bude Vatikán tieto slávenia vysielať online. Toto rozhodnutie súvisí so šírením koronavírusu SARS-CoV-2, informovala v noci na utorok agentúra Catholic News Agency.

Mesiac december sa tradične nesie v znamení série liturgických slávení, ktoré lákajú do Ríma a Vatikánu tisíce pútnikov. Dňa 8. decembra – na slávnosť Nepoškvrneného počatia Panny Márie, čo je v Taliansku štátny sviatok – zvykol pápež zavítať na tradičné miesto mariánskej pobožnosti pod známymi Španielskymi schodmi v centre Ríma. Tento rok je tento program zrušený, namiesto neho sa na Námestí sv. Petra bude pápež s pútnikmi modliť modlitbu Anjel Pána.

Z pápežovho časového harmonogramu zverejneného na webovej stránke Svätej stolice tiež vyplýva, že slávnostnú homíliu na Štedrý večer i tradičné požehnanie Urbi et Orbi (Mestu a svetu) na Sviatok Božieho narodenia pápež prednesie.

7:56 Okres Skalica je na celoplošné testovanie pripravený. Informovala o tom novovymenovaná prednosta Okresného úradu Skalica Anna Abramovičová.

V súčasnosti je pre obyvateľov okresu pripravených 44 odberných miest. „Potrebovali sme splniť podmienky v jednotlivých odberných miestach, akými sú napríklad samostatný vstup a východ z jednotlivých odberných miest a ďalšie náležitosti,“ informovala Abramovičová.

Menšie obce budú na testovanie využívať predovšetkým kultúrne domy. „Mestá sa skôr orientujú na športové areály a väčšie otvorené priestory. Armáda si v piatok 23. októbra prevzala tieto odberné miesta a všetky vyhovovali požadovaným kritériám,“ doplnila prednostka. (tasr)

7:29 Vedci z Ohijskej štátnej univerzity vyvinuli krvný test a nový bodovací systém, ktorý môže pomôcť lekárom predpovedať, ktorým pacientom s Covidom-19 hrozí závažný priebeh ochorenia. (Viac tu)

7:17 V Bruseli kvôli šíreniu koronavírusu zakázali prinajmenšom do 19. novembra prostitúciu. Opatrenie sa týka ulíc aj zariadení „určených aj neurčených k tejto činnosti“, oznámil v pondelok podľa belgických médií predseda bruselskej regionálnej vlády Rudi Vervoort. Cieľom je zabrzdiť šírenie epidémie Covidu-19.

V belgickom hlavnom meste už od soboty platí mnoho iných obmedzení. Mesto Brusel sa pokúsilo prostitúciu zakázať na dobu neurčitú už 28. septembra. Belgický správny súd vtedy však rozhodnutie 9. októbra pozastavil, pretože podľa neho nepatrí do kompetencie mesta.

6:58 Reprofilizované lôžka pre pacientov s ochorením Covid-19 v nemocniciach Žilinského samosprávneho kraja v Čadci, Dolnom Kubíne, Námestove a Trstenej sa zaplnili a pribudli aj ďalší nakazení zdravotníci. Na sociálnej sieti o tom informovala predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.

6:50 V Českej republike potvrdili za pondelok 10 273 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, vyplýva z najnovších údajov českého ministerstva zdravotníctva.

Česko momentálne eviduje 162 785 aktívnych prípadov nákazy. Od začiatku pandémie sa v ČR celkovo potvrdilo už 268 370 prípadov nákazy, pričom z ochorenia Covid-19 sa tam dosiaľ vyliečilo 103 220 pacientov. Hospitalizovaných bolo do pondelka 18.00 h 5613 pacientov.

Za pondelok pribudlo v súvislosti s ochorením Covid-19 aj 75 nových úmrtí, čím sa ich celkový počet od vypuknutia pandémie zvýšil na 2365. Česká vláda sa v pondelok rozhodla znovu pritvrdiť a prijať opatrenia, ktoré by mali pomôcť zastaviť masívne sa šíriaci koronavírus. Kabinet rozhodol o zákaze nočného vychádzania (s výnimkou cestovania do zamestnania a podobne) a čiastočne aj denného vychádzania. Zákaz platí od stredy 28. októbra do polnoci v utorok 3. novembra.

6:40 V Nemecku za posledný deň pribudlo 11 409 novo nakazených koronavírusom. S ochorením Covid-19 v krajine zomrelo ďalších 42 ľudí, obetí je od začiatku pandémie 10 098. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na Inštitút Roberta Kocha (RKI).

Celkovo sa od začiatku pandémie v Nemecku nakazilo 449 275 ľudí. RKI odhaduje, že 326 700 sa ich medzitým uzdravilo. Takzvané reprodukčné číslo, teda údaj o tom, koľko jeden infikovaný v priemere nakazí ďalších osôb, kleslo podľa inštitútu v pondelok na hodnotu 1,37, deň predtým to ešte bolo 1,45. To znamená, že desať infikovaných nakazí takmer 14 ďalších ľudí. Odborníci opakovane zdôrazňujú, že reprodukčné číslo musí byť nižšie ako jedna, aby sa podarilo nákazu prekonať.

6:00 Stovky ľudí protestovali v pondelok vo viacerých talianskych mestách proti novým obmedzeniam zavedeným v súvislosti s koronavírusovou pandémiou. Prinajmenšom v Turíne a Miláne došlo aj k násilnostiam. Informovala o tom podľa TASR v noci na utorok agentúra AP. V Turíne sa niektorí demonštranti odčlenili od pokojného protestu, pričom rozbíjali výklady obchodov a hádzali dymovnice a fľaše, uviedol verejnoprávny rozhlas RAI.

Podľa RAI hodená fľaša zranila fotografku. Polícia použila slzotvorný plyn, aby rozohnala demonštrantov, ktorí sa zhromaždili na námestí Piazza del Castello. Tlačová agentúra LaPresse uviedla, že násilie na protestoch v Turíne majú na svedomí násilnícki futbaloví fanúšikovia, označovaní ako „ultras“. Piatich demonštrantov zadržali úrady.

Demonštrácia proti koronavírusovým obmedzeniam prerástla do násilností aj v Miláne, kde polícia takisto reagovala slzotvorným plynom. Podľa spravodajcu AP zadržali najmenej dvoch ľudí. Pondelňajšie protesty sa konali aj v menších mestách vrátane sicílskej Catánie a Cremony ležiacej na severe Talianska.

V pondelok v Taliansku vstúpili do platnosti nové opatrenia. Bary a reštaurácie musia byť od 18.00 h zatvorené a fanúšikovia majú úplný zákaz vstupu na futbalové štadióny. Zatvorené sú aj posilňovne a plavárne. V Taliansku doposiaľ zaznamenali 542 789 prípadov nákazy, v súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo 37 479 osôb.

© Autorské práva vyhradené

200 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19 #celoplošné testovanie