Po búrke prišla na justíciu víchrica

Národná kriminálna agentúra zadržala a obvinila ďalších päť bývalých či súčasných sudcov, ako aj vplyvného právnika Zoroslava Kollára, ktorého schopnosti ovplyvňovať súdy obdivoval aj Marian Kočner. Viacerí z nich by mali čeliť obvineniu z korupcie, zo zasahovania do nezávislosti súdu a z marenia spravodlivosti.

28.10.2020 11:11 , aktualizované: 19:00
NAKA zoroslav kollár víchrica Foto: ,
Na snímke uprostred Zoroslav Kollár vychádza z budovy NAKA v Nitre 28. októbra 2020.
debata (190)

Zásah je pokračovaním policajnej akcie Búrka, pri ktorej bolo zatknutých takmer 20 podnikateľov, právnikov a sudcov vrátane bývalej štátnej tajomníčky Moniky Jankovskej.

Špeciálny vyšetrovací tím Hmla v rámci akcie Víchrica v stredu ráno zadržal minimálne šesť osôb. Okrem právnika a podnikateľa Zoroslava Kollára zatkli bývalú podpredsedníčku Najvyššieho súdu Jarmilu Urbancovú, bývalú podpredsedníčku Okresného súdu Bratislava I Katarínu Bartalskú, sudkyňu Okresného súdu Bratislava I Otíliu Dolákovú, sudcu Najvyššieho súdu Jozefa Kolcuna, a bývalého predsedu Okresného súdu Bratislava III Davida Lindtnera. Väčšina zadržaných bola obvinená už marci v rámci akcie Búrka a obvinenia im boli v stredu pravdepodobne len rozšírené o ďalšie skutky.

Zadržaných postupne celé ráno policajti zvážali do Nitry na Národnú kriminálnu agentúru, kde ich vypočúvali. Do Nitry priviezli tiež bývalú štátnu tajomníčku ministerstva spravodlivosti a sudkyňu Moniku Jankovskú, ktorá bola deň predtým zhruba deväť hodín na Úrade špeciálnej prokuratúry v Pezinku, kde sa údajne dohadovala o podmienkach, za ktorých bude vypovedať aj o ďalších jej známych trestných činoch. Aj tá bola ešte v marci obvinená v rámci akcie Búrka a odvtedy je vo väzbe.

Zatýkanie súvisí s výpoveďou bývalého sudcu

Ďalšie masívne zatýkanie navyše prišlo len týždeň po tom, čo do väzby vzali špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Podľa medializovaných informácií však zatýkanie nesúvisí s Kováčikom ani Jankovskou, ale práve s bývalým sudcom Vladimírom Sklenkom, ktorý od marcového zadržania v rámci akcie Búrka spolupracuje s políciou. „Môžem potvrdiť, že tieto skutky súvisia s výpoveďou Sklenku,“ povedal prítomným novinárom na margo spolupracujúceho Sklenku Peter Erdös, advokát Jankovskej aj Urbancovej.

Podľa ministra životného prostredia Jána Budaja zásah NAKA prišiel aj z podnetu jeho rezortu, ktorý kontroloval zmluvy o poskytovaní právnych služieb, v ktorých bola dohodnutá podielová odmena vyše 1,6 milióna eur. „Podľa informácií envirorezortu nitky vedú aj k spomínanej miliónovej odmene,“ informoval rezort.

Pri výsluchoch zadržaných bolo prítomných viacero známych advokátov. Vyjadrovať sa však pred médiami veľmi nechceli. Erdös ešte dodal, že Urbancovej bolo vznesené aj ďalšie obvinenie, ktoré ale považuje za nepodložené a obvinenie pribudlo aj Jankovskej. „Bolo jej (Jankovskej, pozn. red.) vznesené obvinenie v rovnakej trestnej veci. Na žiadosť klienty nemôžem uvádzať ďalšie okolnosti,“ dodal Erdös.

Skúpi na slovo boli aj ďalší. „Vyjadril sa, vypovedal a podal sťažnosť, takže budeme čakať,“ reagovala advokátka Zoroslava Kollára Ingrid Zlochová. Dodala, že klient obvinenia popiera. „Môj klient bol obvinený z prijímania úplatku a zasahovania do nezávislosti súdu,“ priblížil Rastislav Palovič, obhajca bývalého sudcu Richarda Molnára, ktorý je od jari vo väzbe a v stredu mu bolo obvinenie tiež rozšírené. Kolcunov obhajca Sergej Romža ešte potvrdil, že jeho klienta obvinili z dvoch skutkov. Má ísť o prijímanie úplatku vo výške 30-tisíc eur a 10-tisíc eur. „Z môjho pohľadu je ten skutok jednoducho vyfabulovaný a nemá reálny základ,“ povedal Romža.

Prípad dozoruje prokurátorka Úradu špeciálnej prokuratúry Valéria Simonová. Úrad však zadržanie sudcov tiež bližšie nekomentoval. Oveľa zhovorčivejší neboli ani na polícii. „Národná kriminálna agentúra vykonáva akciu s krycím názvom Víchrica. Zadržali sme viaceré osoby. Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovacie úkony bližšie informácie nie je možné poskytnúť,“ informoval ešte predpoludním hovorca policajného prezídia Michal Slivka.

Aktuálnych sudcov, ktorých chce prokurátor stíhať väzobne, odviezli do Košíc, kde sídli Ústavný súd. Ten napriek pripravovanej zmene ešte stále musí pred rozhodovaním o väzbe sudcov na to udeliť súhlas. Ten však už v marci neudelil napríklad v prípade Urbancovej, Bartalskej ani Lindtnera, ktorý si vtedy výkon funkcie sudcu pozastavil a nastúpil do advokácie. Ústavný súd by sa mohol väzbami sudcov zaoberať už vo štvrtok.

Matovič: Sľúbili sme ľuďom, že zákon bude platiť pre každého

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) po rokovaní vlády povedal, že plnia to, čo ľuďom sľúbili pred voľbami. Reagoval tak na dnešné zadržanie sudcov. Dodal, že to bolo pre neho počas rokovania vlády príjemné čítanie, keď mu prichádzali na mobil upozornenia o zatknutí sudcov.

„Sľúbili sme ľuďom, že zákon bude platiť pre každého rovnako, že prokurátori a policajti budú mať rozviazané ruky a budú môcť ísť po zločincoch a zločine ako po ‚údenom'. Napĺňame to, čo sme sľúbili pred voľbami,” doplnil predseda vlády.

Kolíková: Počet stíhaných osôb v justícii ukazuje potrebu systémovej zmeny

Zvyšujúci sa počet zadržaných, väznených a stíhaných osôb v justícii ukazuje, že ide o systémovú záležitosť, a preto je potrebná aj systémová zmena. Okrem novely ústavy predloženej v parlamente ju predstavuje aj nová súdna mapa. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) to uviedla v stredu na sociálnej sieti po informáciách o zadržaní viacerých osôb v rámci akcie Víchrica. Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) v reakcii ocenil prácu vyšetrovateľov, ktorí za akciou stoja.

Systémová zmena má podľa ministerky systém nastaviť a sfunkčniť pre naplnenie svojho poslania slúžiť spravodlivosti. „V oblasti súdov tou systémovou zmenou, okrem zmien, ktoré predpokladá novela ústavy, ktorá je v parlamente, je určite aj nová súdna mapa,“ uviedla. Považuje za nevyhnutné ju čo najskôr „položiť na stôl“.

Nová súdna mapa má byť podľa Kolíkovej nástrojom pre kvalitnejšiu justíciu s cieľom mať rýchlo zrozumiteľný rozsudok, „ktorému verím, že je spravodlivý“. „Táto zmena je však rovnako dôležitá aj pre pretrhnutie korupčných väzieb. Aktuálne sa javí, že práve pretrhnutie korupčných väzieb je to kľúčové. Kvalitnejšia justícia bude bonusom,“ poznamenala.

Lipšic: Dnes je jedinečná šanca na reštart tohto štátu

"Vždy sa držal v mediálnom ústraní. Svoju pravdepodobnú trestnú činnosť páchal inteligentne a sofistikovane. Po akcii Búrka však pochopil, že situácia sa začína meniť. V auguste poskytol rozsiahly rozhovor denníku SME, kde sa snažil spochybniť výpovede spolupracujúcich obvinených. Zároveň sa snažil štylizovať do role poctivého podnikateľa a filantropa, ktorého 20 rokov nespravodlivo prenasledujem a snažím sa ho ‚aktívne trestnoprávne riešiť‘“, reagoval Daniel Lipšic na zadržanie Zoroslava Kollára.

„Dnes je jedinečná šanca – asi prvýkrát za tridsať rokov – vyčistiť tento Augiášov chliev. Dnes je jedinečná šanca na reštart tohto štátu“, pokračoval právnik.

Agentúrnu správu sme doplnili o autorský článok denníka Pravda.

190 debata chyba
Viac na túto tému: #súdnictvo #justícia #Monika Jankovská #NAKA