Zvrat v zákaze vychádzania: S negatívnym testom budeme slobodní

Ľudia, ktorí sa zúčastnia na víkendovom celoplošnom testovaní a budú mať certifikát o negatívnom výsledku, prípadne výsledok PCR testu, budú môcť od pondelka žiť relatívne slobodne. Na stredajšej tlačovej konferencii po rokovaní vlády to uviedol premiér Igor Matovič (OĽANO). Vláda prijala nové pravidlá pri obmedzení pohybu. Platiť majú od pondelka do nedele 8. novembra.

28.10.2020 15:10 , aktualizované: 17:25
matovič krajčí Foto: ,
Minister zdravotníctva Marek Krajčí (vľavo) a premiér Igor Matovič.
debata (729)

„Ľudia, ktorí sa zúčastnia teraz na celoplošnom pretestovaní a budú mať certifikát o absolvovaní tohto testu alebo alternatívne potvrdenie o absolvovaní PCR testu, od pondelka budú môcť žiť relatívne slobodne. Budeme môcť ísť do obchodu či obuvi, potravín. Na rozdiel od tých ľudí, ktorí sa rozhodnú na test nejsť. Tým bude umožnené to, čo bolo doteraz umožnené, čiže viac-menej počas zákazu vychádzania,“ vysvetlil Matovič nové opatrenia s tým, že pre ľudí s potvrdením o teste sa život vracia do stavu, ktorý platil napríklad minulý piatok.

VIDEO: Premiér Matovič a minister Krajčí k celoplošnému testovaniu po rokovaní vlády.

Pre ľudí, ktorí nebudú mať potvrdenie o teste, budú podľa premiéra platiť výnimky, ako napríklad cesta na pohreb, uzavretie manželstva, krst či starostlivosť o blízku osobu. Urobili tak podľa jeho slov preto, aby „nekomplikovali život zodpovedným ľuďom a naplnili aj základné ľudské práva tých, ktorí sa rozhodnú na test nejsť a ostať v domácej karanténe“. Dodal, že aj tí majú právo ísť si nakúpiť potraviny, drogériu či lieky. Tento stav bude podľa neho platiť do nedele 8. novembra.

V uznesení tiež časovo vymedzili, kedy si možno dať urobiť PCR test v súkromnom laboratóriu tak, aby jeho výsledky platili pri výnimkách. (Výnimky a opatrenia nájdete na konci článku.)

Avizoval tiež, že po plošnom pretestovaní Slovenska sa zrejme zavedú aj kontroly na hraniciach. Aktuálne podľa neho nie je ideálne začať s testovaním na hraniciach, pretože by sa muselo vytvoriť zhruba 300 rozličných tímov, aby sa hranice pokryli. Zdôraznil, že teraz je potrebné čo najviac príslušníkov bezpečnostných zložiek či zdravotníkov využiť pri plošnom testovaní.

Citlivosť antigénových testov

Antigénové testy sú výborný doplnok na plošné rýchle identifikovanie ľudí s najvyššou vírusovou náložou, ktorí by mohli byť najviac infekční. Vyhlásil to predseda vlády Igor Matovič (OĽANO) po stredajšom rokovaní vlády. Poukázal na výsledky testovacej štúdie Fakultnej nemocnice Praha Motol, ktorá porovnávala výsledky antigénových a PCR testov na ochorenie COVID-19. Matovič a minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) skonštatovali, že antigénové testy tak dokážu odhaliť 67 percent tých infikovaných, ktorých by odhalil PCR test. Výsledky podľa ich slov prekonali očakávania na úrovni 30 percent, s ktorými išli do plošného testovania.

Štúdia však je skeptická k vhodnosti testov na plošný skríning. „Výsledky pilotnej štúdie sú v súlade s odborným stanoviskom Spoločnosti pre lekársku mikrobiológiu ČLS JEP a Laboratórnou skupinou COVID Ministerstva zdravotníctva Českej republiky, vydaného 23. septembra, ktorá upozorňuje na riziko falošne negatívnych výsledkov pri použití antigénových testov,“ konštatuje na záver štúdia (viac v článku Česká štúdia: Antigénové testy nie sú spoľahlivé).

Premiér uviedol, že zmysel robiť antigénové testy je na základe štúdie teda dvakrát väčší, ako pôvodne rátali. Zdôraznil, že nemožno nahradiť PCR testy antigénovými, ale na účel, ako je celoplošné testovanie, je tento druh testu vhodný. Zdôraznil, že okrem senzitivity sa pri štúdii porovnávala aj ich špecificita. Tá bola podľa jeho slov stopercentná, teda, že antigénové testy negenerujú falošnú pozitivitu. Z tých 369 pacientov, ktorí mali negatívny PCR test, malo negatívny výsledok aj 369 testovaných antigénovým testom.

Krajčí označil za dobrý údaj aj to, že antigénové testy nevyhodnotili ako pozitívneho človeka, ktorý mal negatívny PCR test. Pozitívne vníma aj to, že antigénový test podľa štúdie dokáže odhaliť aj 47 percent bezpríznakových, ale pozitívnych ľudí. „Opäť sa len potvrdzuje, že je dobré testovať antigénovými testami, má to zmysel,“ dodal. Je presvedčený, že celoplošné testovanie bude úspešné. Poukázal na to, že denne pribúda v nemocniciach aj 100 pacientov a čoraz viac ich potrebuje umelú pľúcnu ventiláciu.

Pražská fakultná nemocnica Motol zverejnila v utorok výsledky štúdie spoľahlivosti antigénových testov, ktorú realizovala minulý týždeň na 591 pacientoch. Ukázala, že senzitivita skúmaných dvoch antigénových testov bola pod hranicou 70 percent. To znamená, že testy nezachytili troch z desiatich pozitívnych pacientov. Podľa štúdie sa to týkalo aj ľudí s príznakmi ochorenia COVID-19.

Pozor na chybný leták

Informačný leták, ktorý by mala v týchto dňoch dostať do schránky každá domácnosť, obsahuje starý termín plošného testovania na ochorenie COVID-19, teda od piatka do nedele. „Záväzne však platí, že testovať sa bude iba v sobotu a v nedeľu,“ upozornil v utorok minister obrany Jaroslav Naď. Ako vysvetlil rezort obrany, s distribúciou letákov začali už minulý týždeň, teda ešte pred zmenou termínov testovania. O skrátení testovania na dva dni rozhodol v pondelok ústredný krízový štáb.

Prvé kolo celoplošného testovania obyvateľov sa uskutoční počas nadchádzajúceho víkendu (31. 10. a 1. 11.). Odberné miesta budú otvorené od 7.00 h do 22.00 h s tým, že posledné stery budú realizovať do 21.30 h.


Zákaz vychádzania: Kam môžete a kam nie

Vláda SR predĺžila zákaz vychádzania od 2. novembra do 8. novembra, a to od 5:00 do 1:00 nasledujúceho dňa. Vyplýva to z uznesenia, ktoré schválila vláda na svojom stredajšom rokovaní.

Toto opatrenie sa nevzťahuje na:

  • osobu, ktorá sa preukáže potvrdením o negatívnom výsledku PCR testu vykonaným od 29. októbra do 1. novembra alebo certifikátom vydaným Ministerstvom zdravotníctva SR s negatívnym výsledkom antigénového testu certifikovaného na území Európskej únie na ochorenie COVID-19 vykonaným od 29. októbra do 1. novembra subjektom podieľajúcim sa na celoplošnom testovaní „Spoločná zodpovednosť“;
  • osobu pôsobiacu v bezpečnostnom systéme Slovenskej republiky a osobu v štátnozames­tnaneckom pomere, osobu vykonávajúcu prácu vo verejnom záujme a príslušníka záchranných a bezpečnostných zborov alebo ozbrojených zborov plniacich úlohy na úseku krízového riadenia, krízových situácií, mimoriadnych udalostí, stavov tiesne, bezpečnostného manažmentu, ochrany kritickej infraštruktúry, ochrany verejného poriadku a obrany štátu, ktorý sa preukáže potvrdením o negatívnom výsledku PCR testu vykonaným od 28. októbra do 30. októbra alebo certifikátom vydaným Ministerstvom zdravotníctva SR s negatívnym výsledkom antigénového testu certifikovaného na území Európskej únie na ochorenie COVID-19 vykonaným od 28. októbra do 30. októbra subjektom podieľajúcim sa na celoplošnom testovaní „Spoločná zodpovednosť“;
  • osobu, ktorá sa preukáže potvrdením o negatívnom výsledku PCR testu vykonaným počas trvania zákazu podľa tohto uznesenia;
  • cestu v nevyhnutnom rozsahu za účelom obstarania nevyhnutných základných životných potrieb, ako je nákup potravín, liekov a zdravotníckych prostriedkov, hygienického tovaru, drogériového tovaru, krmív a ďalších potrieb pre zvieratá, zabezpečenie starostlivosti o deti, zabezpečenie starostlivosti o domáce zvieratá, doplnenie pohonných hmôt do najbližšej maloobchodnej predajne od miesta bydliska a cestu späť;
  • cestu do zdravotníckeho zariadenia za účelom neodkladného lekárskeho vyšetrenia alebo preventívnej prehliadky, vrátane sprevádzania blízkou osobou alebo príbuzným a cestu späť;
  • cestu na vykonanie PCR testu na ochorenie COVID-19 a cestu späť;
  • cestu na pohreb blízkej osoby, uzavretie manželstva, krst a cestu späť;
  • cestu za účelom starostlivosti o blízku osobu alebo príbuzného, ktorý je na takú starostlivosť odkázaný a cestu späť;
  • cestu osoby so psom alebo mačkou do 100 metrov od miesta bydliska a cestu za účelom starostlivosti o hospodárske zvieratá a cestu späť;
  • dieťa do desiatich rokov veku;
  • cestu dieťaťa do a zo zariadenia starostlivosti o deti do troch rokov veku a materskej školy a cestu späť;
  • cestu žiaka nultého ročníka, prvého ročníka až štvrtého ročníka základnej školy a žiaka základnej školy pre žiakov so špeciálnymi výchovnovzdelá­vacími potrebami vo všetkých ročníkoch do a zo základnej školy;
  • cestu dieťaťa a žiaka do a zo zariadenia výchovného poradenstva a prevencie;
  • osobu, ktorá prekonala ochorenie COVID-19 a má o jeho prekonaní doklad nie starší ako tri mesiace alebo osobu, ktorá sa preukáže, že jej bolo diagnostikované ochorenie COVID-19 v období od 1. augusta do 15. októbra;
  • osobu, ktorej zdravotný stav alebo zdravotná kontraindikácia neumožňuje vykonanie testu na ochorenie COVID-19;
  • osobu, ktorej bolo diagnostikované stredne ťažké alebo ťažké mentálne postihnutie;
  • osobu dispenzarizovanú so závažnou poruchou autistického spektra;
  • osobu dispenzarizovanú pre ťažký, vrodený alebo získaný imunodeficit;
  • onkologických pacientov po chemoterapii alebo transplantácii, ktorí majú leukopéniu alebo osoby s onkologickou liečbou alebo inou liečbou ovplyvňujúcou imunitný systém (napr. biologickou liečbou) z dôvodu rizika z omeškania pravidelného podania liečby, rádioterapie alebo inej plánovanej liečby napríklad onkológom, hematológom alebo rádiológom plánovanej liečby;
  • osoby, ktoré majú v čase celoplošného testovania antigénovými testami certifikovanými na území Európskej únie na ochorenie COVID-19 nariadenú izoláciu v domácom prostredí regionálnym úradom verejného zdravotníctva alebo nariadenú pracovnú neschopnosť z dôvodu karantény svojím všeobecným lekárom pre dospelých alebo všeobecným lekárom pre deti a dorast.

Ako to funguje do 1. novembra

Od soboty 24. októbra do nedele 1. novembra (zatiaľ) bude na celom Slovensku platiť zákaz vychádzania. Sú aj výnimky. Kam možete ísť a kam nie?

V najdotknutejších okresoch Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín a Bardejov budú platiť prísnejšie pravidlá. V najpostihnu­tejších regiónoch budú môcť ľudia využívať viac výnimiek zo zákazu vychádzania len v prípade, že budú mať negatívny výsledok PCR testu alebo antigénového testu. To sú testy, ktoré sa robia z nosohltana. Nesmú byť staršie ako 23. október.

Ak niekto prekonal koronavírus za posledných 90 dní, má výnimku a nemusí isť na celoplošné testovanie.

Očakáva sa, že tieto opatrenia vláda bude postupne predlžovať – pravdepodobne na ďalšie dva týždne.

Kto sa rozhodne netestovať, nebude môcť chodiť do práce. Ak to ide, môže si dohodnúť prácu z domu. Ak nie, nárok na karanténnu PN podľa ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina) nemá.

Štát nezatvára obchody, prvý týždeň očakáva, že to mnohé z nich urobia samé. Nakupovať môžete ale len veci základnej životnej potreby: potraviny, lieky a zdravotnícke potreby, hygienický tovar, kozmetiku a inú drogériu, krmivá a potreby pre zvieratá, potreby starostlivosti o deti a pohonné hmoty.

Prejsť sa môžete v prírode, ale len vo svojom okrese a mimo intravilánu obce, teda mimo zastavanej a na zástavbu určenej oblasti. Sú to polia, lesy, lúky, vodné plochy. Bratislava a Košice sa považujú za jeden okres.

Predseda vlády Igor Matovič potvrdil, že počas obmedzenia pohybu sa nemá chodiť ani na cintoríny.

Režim na hraniciach sa zatiaľ nemení.

Sumár opatrení

Školy od pondelka 26. októbra 2020 do piatka 27. novembra 2020

Uzatvorené všetky školy a prechod na dištančnú výučbu

Cieľ: limitácia interakcií a prenosu ochorenia medzi rodinami

Výnimky:

  • detské jasle
  • materské školy
  • 1. stupeň základných škôl

Obmedzenie v hromadnej doprave

od pondelka 26. októbra 2020 do nedele 15. novembra 2020

Cieľ: zníženie mobility

Odporúčanie pre vyššie územné celky (VÚC) zrušiť bezplatnú regionálnu prepravu s výnimkou ŤZP

ZÁKAZ VYCHÁDZANIA ORAVA A BARDEJOV

Okresy Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín a Bardejov od soboty 24. októbra 2020 do nedele 1. novembra 2020.

Pilotné testovanie 23. októbra až 25. októbra (piatok, sobota, nedeľa)

Výnimky zo zákazu vychádzania mimo bydliska bez testu:

  • v čase od 1.00 do 5.00 h
  • cesta na testovanie
  • najbližšie potraviny, lekáreň, lekár
  • starostlivosť o blízku osobu, starostlivosť o vlastné hospodárske zvieratá, venčenie spoločenských zvierat do 100 metrov od bydliska, pohreby
  • dojazd do bydliska do 25. októbra 2020

Výnimky zo zákazu vychádzania mimo bydliska s negatívnym výsledkom testu (PCR test alebo antigénový test nie starší ako z 23. októbra):

  • cesta do zamestnania
  • sprievod dieťaťa do školy
  • kúpa novín a tlačovín
  • najbližšie potraviny, lekáreň, lekár, starostlivosť o blízku osobu, starostlivosť o vlastné hospodárske zvieratá, venčenie spoločenských zvierat do 100 metrov od bydliska, pohreby, servis telekomunikačných zariadení, cesta na poštu, do prevádzok poštových, bankových, poisťovacích služieb, čistiarne a práčovne, autoservisu, stanice technickej kontroly, kľúčovej služby a očnej optiky
  • pobyt v prírode (v okrese bydliska)

ZÁKAZ VYCHÁDZANIA: CELÁ SR

od soboty 24. októbra 2020 do nedele 1. novembra 2020

Výnimky zo zákazu vychádzania mimo bydliska bez testu:

  • v čase od 1.00 do 5.00 h
  • cesta na testovanie
  • cesta do zamestnania, sprievod dieťaťa do školy
  • kúpa novín a tlačovín
  • najbližšie potraviny, lekáreň, lekár, starostlivosť o blízku osobu, starostlivosť o vlastné hospodárske zvieratá, venčenie spoločenských zvierat do 100 metrov od bydliska, pohreby, servis telekomunikačných zariadení, cesta na poštu, do prevádzok poštových, bankových, poisťovacích služieb, čistiarne a práčovne, autoservisu, stanice technickej kontroly, kľúčovej služby a očnej optiky
  • pobyt v prírode (v okrese bydliska)
  • dojazd do bydliska do 25. októbra 2020

Režim na hraniciach a hraniciach s ČR

  • prehodnotenie hraničného režimu so susednými krajinami v priebehu budúceho týždňa
Úrad vlády, TASR
729 debata chyba
Viac na túto tému: #zákaz vychádzania #koronavírus #Covid-19