Ústavný súd súhlasil s väzbou pre Urbancovú a Lindtnera

Ústavný súd dal súhlas na vzatie do väzby Jarmily Urbancovej a sudcu s prerušeným výkonom funkcie sudcu Davida Lindtnera. Povedal to predseda Ústavného súdu Ivan Fiačan vo štvrtok večer. Zároveň oznámil, že nedáva súhlas na vzatie do väzby Jozefa Kolcuna, sudcu Najvyššieho súdu Slovenskej republiky.

29.10.2020 21:46
debata (2)

VIDEO: Šéf Ústavného súdu Ivan Fiačan o rozhodnutí, koho možno vziať do väzby.

Video

Pri Urbancovej a Lindtnerovi súd „prihliadol tiež na skutočnosť, že nejde o aktívnych sudcov“. "Udelenie súhlasu na vzatie do väzby neznamená, že sú splnené podmienky väzobného stíhania. Špecializovaný trestný súd sa bude musieť dôkladne zaoberať materiálnymi a formálnymi podmienkami väzby,“ konštatoval Fiačan.

Dodal, že Ústavný súd už v marci v akcii Búrka vymedzil kritéria, ktoré musí spĺňať žiadosť generálneho prokurátora tak, aby ústavný súd túto žiadosť mohol preskúmať z hľadiska účelu konania pred ústavným súdom a či nejde o zásah do súdnej moci.

„Naopak, nedodržanie týchto kritérií treba považovať za zásah do súdnej moci, ktorí síce nie je nedotknuteľná, ale návrh na vzatie sudcu do väzby je vážna vec. Z tohto pohľadu sa potom zdá, že oproti tomuto nášmu marcovému vymedzeniu týchto limitov nenastal pri žiadosti generálneho prokuratúra, týkajúcej sa tohto sudcu, posun. A práve z tohto dôvodu ústavný súd nedal súhlas,“ dodal Fiačan.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Ústavny súd