Otestovali vyše milióna ľudí, 7947 z nich bolo pozitívnych

S priebehom prvého dňa celoplošného testovania je premiér Igor Matovič veľmi spokojný. Podľa neho tým robíme dieru do sveta. Matovič neplánuje prehodnotiť zákaz vychádzania pre ľudí, ktorí sa nedajú otestovať. Do 12:00 hod. bolo na Slovensku pretestovaných 828-tisíc osôb, 7947 z nich bolo pozitívnych. Zhodnotenie prvého dňa celoplošného testovania sa uskutoční v nedeľu o 10.00 hod.

31.10.2020 07:00 , aktualizované: 22:13
debata (2384)
Nápis pri odbernom mieste na Zlatých pieskoch v...
Zľava minister vnútra Roman Mikulec, predseda...
+37Odovzdávanie certifikátu počas testovania v...

22:13 Skončil sa prvý deň celoplošného testovania na koronavírus na Slovensku. S testovaním sa bude pokračovať v nedeľu a to v čase od 7.00 do 22.00 h. Posledný výter by sa mal odoberať o 21.30 h.

Do testovania bolo podľa ministra obrany Jaroslava Naďa nasadených viac ako 40-tisíc ľudí po celom Slovensku, z toho vyše 6-tisíc vojakov, 5-tisíc policajtov, 113 hasičov a takmer 15-tisíc zdravotníkov. Súčasťou operácie je tiež takmer 10-tisíc administratívnych pracovníkov, 250 príslušníkov finančnej správy, ako aj približne 4-tisíc dobrovoľníkov. Počas dňa pomáhalo aj 33 príslušníkov ozbrojených síl z Rakúska a 200 zdravotníkov z Maďarska.

21:55 Na konci prvého dňa celoplošného testovania na Slovensku na ochorenie Covid-19 poďakoval minister zdravotníctva Marek Krajčí všetkým zdravotníkom a dobrovoľníkom. Uviedol to na sociálnej sieti.

„Ja som tu bol dnes od skorého rána od 6.00 h a vyskúšal som si, aká je to fuška a drina,“ povedal šéf rezortu zdravotníctva. Verí, že to stálo za to. „Myslím, že sme všetci radi, že sme mohli takto poslúžiť Slovensku, ľuďom, ktorí tu žijú. Že sme sa mohli zomknúť a priniesť zmenu tej paradigmy bojovania proti pandémii ochorenia Covid-19,“ uviedol Krajčí. Je presvedčený, že si to ľudia budú dlho pamätať a bude sa o tom ešte veľa rozprávať. Krajčí sa okrem zdravotníkov a dobrovoľníkov poďakoval aj hasičom a armáde.

21:14 Sedem odberných miest v Košiciach v sobotu večer zatvorili pre nedostatok testov. Mesto tiež minulo zásoby ochranných pomôcok zo svojich skladov. Primátor Jaroslav Polaček zároveň obyvateľov vyzval, aby si testovanie v nedeľu (1. 11.) nenechali na poslednú chvíľu. Na brífingu o tom informoval s tým, že košické mestské časti, ako aj mesto, vynaložili na celoplošné testovanie zo svojich vlastných zdrojov spolu približne jeden milión eur. (tasr)

21:06 V Bratislave je v tomto čase už nutné zvážiť návštevu odberných miest, kde sa celoplošne testuje na Covid-19. Vyzýva na to primátor hlavného mesta Matúš Vallo. Ako tvrdí, je ťažké predpovedať, koľko ľudí sa ešte bude chcieť v nedeľu dať otestovať. „Je preto veľmi dôležité, aby sme dostupné kapacity využili v čase čo najefektívnejšie a mohlo sa nás otestovať čo najviac,“ uviedol.

Po mimoriadne silnom záujme o testovanie v sobotných doobedňajších hodinách sa podľa Valla vyťaženosť odberných miest v Bratislave podvečer citeľne zlepšila. Ak má niekto ešte záujem v sobotu večer sa dať v hlavnom meste otestovať, primátor obyvateľom radí, aby sa vyhli dlhým radom a navštívili odberné miesta na Námestí slobody, v Ekonomickej univerzite, Propelleri, na Hviezdoslavovom námestí, Metodovej, Novohradskej, Prievozskej, pri parkovisku Iuventa, v Istropolise či drive-through v Rusovciach. (tas­r)

20:34 Na väčšine odberových miest, až na pár výnimiek, je situácia pokojná. Informoval o tom hovorca Prezídia policajného zboru (PPZ) Michal Slivka. Ako ďalej priblížil, policajti v Malackách zaznamenali prípady, kedy sa päť osôb dalo opakovane testovať. Vyšiel im pozitívny výsledok a namiesto toho, aby nastúpili do karantény, opätovne išli na test na inom odberovom mieste. Osoby budú oznámené regionálnemu úradu verejného zdravotníctva.

Na odberovom mieste v Poprade policajti riešili muža, ktorý vykrikoval na ľudí a burcoval ich, aby sa nedali testovať. Slivka spresnil, že podozrivý tým porušil zákon o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a dopustil sa priestupku na úseku verejného zdravotníctva. Policajti mu uložili blokovú pokutu.

Aj v Topoľčanoch riešili policajti prípad muža, ktorý išiel na testy dvakrát. V obci Čeľadince vyšiel miestnemu občanovi pri testovaní pozitívny výsledok. Nasledoval štandardný postup, pracovníci ho poučili o ďalších krokoch a zdôraznili mu, že musí ísť do domácej karantény. „Výsledku testu zrejme neveril a o pár hodín išiel na testovanie znovu. Výsledok bol opäť pozitívny. Testujúci pracovníci zistenia okamžite oznámili polícii. Vyšetrovateľ už začal trestné stíhanie pre trestný čin šírenia nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby,“ skonštatoval hovorca PPZ.

Podobný prípad rieši vyšetrovateľ aj v obci Torysa. Podozrivý bol na testovaní na dvoch odberných miestach a bol dvakrát pozitívny. Namiesto toho, aby išiel domov do karantény, posmelený alkoholom sa pohyboval po obci. (sita)

20:30 Na viacerých odberných miestach v Bratislave chýbajú certifikáty, preto museli prerušiť prácu, píše starosta Ružinova Martin Chren na sociálnej sieti a dodáva, že ide o problém na celom Slovensku.

19:49 V meste Hriňová v Detvianskom okrese bolo v sobotu o 16.00 h otestovaných 2314 ľudí na ochorenie Covid-19. Uviedol to primátor Hriňovej Stanislav Horník s tým, že je to 44 percent z počtu obyvateľov mesta vo veku od desať do 65 rokov.

„Takýto záujem sme neočakávali. Zdravotníci a dobrovoľníci si zaslúžia uznanie,“ doplnil s tým, že presné informácie o počte pozitívne testovaných ľudí zatiaľ mesto nemá k dispozícii. V meste pod Poľanou všetky odberné miesta v sobotu ráno otvorili načas aj s materiálom a dostatkom zdravotníkov. V Hriňovej je k dispozícii osem odberných miest. (tasr)

19:25 Tlačová konferencia premiéra Igora Matoviča, ministra obrany Jaroslava Naďa a ministra vnútra Romana Mikulca k zhodnoteniu prvého dňa celoplošného testovania sa uskutoční v nedeľu o 10.00 h na odberovom mieste v Petržalke (Dostihová dráha) v Bratislave. (tas­r)

19:19 V Trnave sa do šiestej hodiny večer otestovalo viac ako 23-tisíc osôb. Je to necelých 51 percent všetkých ľudí, ktorých mala radnica v zoznamoch. Pozitívni tvorili 0,58 percenta.

Podľa nitrianskeho primátora Mareka Hattasa prišlo na odberné miesta v meste Nitra do 12-tej hodiny viac ako 12-tisíc ľudí, z toho približne 61 bolo pozitívnych.

„To, čo nám dalo najviac zabrať, boli drive-iny. Ukázalo sa, že by ich ľudia veľmi radi preferovali a že na ne treba veľmi veľa miesta. Hneď ráno sme museli korigovať dopravu aj informácie smerom k verejnosti. Prosili sme, aby drive-in využívali najmä imobilní ľudia, ktorí nemôžu ísť na iné odberné miesto. Neskôr sme upravili aj počet ľudí v autách na minimálne 3 osoby,“ opísal primátor s tým, že keď stojí v rade 200 ľudí, vytvoria asi 200-metrový rad. Pri autách je to 600 metrov. (zan)

19:14 Video: Minister zdravotníctva Marek Krajčí z odberového miesta v Bratislave.

18:49 V meste Brezová pod Bradlom v okrese Myjava bolo v sobotu 31. októbra do 18.00 h v odberných miestach testovaných 2477 ľudí. Z nich bolo pozitívnych na nový koronavírus 20. Informovalo o tom mesto na sociálnej sieti.

Samospráva žiada obyvateľov, aby prišli na odberné miesto najneskôr do 21.00 h. „Je to preto, aby mohol byť posledný odber zrealizovaný o 21.30 h a mohli sa dôkladne vydezinfikovať jednotlivé odberné miesta,“ uviedlo mesto. (tasr)

18:35 V bratislavskej Petržalke funguje už 92 odberových miest, nové pribudlo na Tupolevovej ulici. Informuje o tom najväčšia mestská časť na sociálnej sieti.

„Najplynulejší chod stále hlásia odberné miesta na Dostihovej dráhe, Ekonomickej univerzite, Vlasteneckom námestí,“ informuje o tom mestská časť. Situácia je aktuálne priaznivá aj na Nobelovom námestí, Beňadickej a Tupolevovej ulici. Doba čakania bola výrazne skrátená aj v rámci odberných miest na Strečnianskej a Holíčskej ulici. „Naopak, aktuálne neodporúčame cestu za testovaním na odberné miesta v rámci Námestia republiky a tiež ulíc Vranovská a Krupinská, kde sa doba čakania výrazne natiahla,“ doplnili z Petržalky.

Drive-through v rámci obchodného centra Danubia bol z dôvodu enormného záujmu pre novoprichádzajúce vozidlá tesne po 16.00 h uzatvorený, situáciu na mieste regulujú príslušníci polície. Mestská časť poukázala na to, že jednotlivé tímy sa po krátkej prestávke budú snažiť o to, aby bol chod odberných miest napriek tomu čo najplynulejší­. (tasr)

18:00 Ľudia trpezlivo stáli v radoch na testovanie. Pravda sa kamerou pozrela do Bratislavy, Pezinka, Nových Zámkov či Branova. (Viac tu)

17:14 Na odbernom mieste v považskobys­trickej mestskej časti Podmanín sa už asi hodinu netestuje. Nemajú antigénové testy.

Ako informovala Miluše Kollárová z komunikačného oddelenia považskobystrickej radnice, rapídne sa znižuje počet testov aj na ďalších odberných miestach. V mestskej časti Praznov ich majú ešte asi 100. Problémy s testami a certifikátmi začínajú byť aj v Púchove, kde sa rovnako rýchlo míňajú. (tasr)

17:06 Plynulé tempo a čakacia doba zhruba dvadsať minút. Takto to vyzeralo v Sklených Tepliciach pri Žiari nad Hronom, ktorá má necelých štyristo obyvateľov. Testovať ich prišli pomôcť lekár a fyzioterapeut z Bratislavy.

V Sklených Tepliciach chodili ľudia na testovanie priebežne, trochu viac sa ich tam „nakopilo“ počas obedňajšej prestávky. Chvíľu ich pred kultúrnym domom stálo naraz možno tridsať, no potom sa to zase rýchlo pohlo. „Pre našich obyvateľov sme urobili časový harmonogram. Sú organizovaní podľa súpisných čísiel domov a na určitú hodinu. Trochu nám to narúšajú cezpoľní z iných obcí alebo chatári. Nikoho však neodmietneme,“ povedal starosta Ľubomír Meliš. V obci sa nachádzajú aj známe kúpele, no tie si vraj odbery pre svojich hostí zabezpečili zvlášť.

Meliš na celú akciu dohliadal nielen ako richtár, no tiež vypomáhal z pozície člena tamojšieho dobrovoľného hasičského zboru. „Sú tu so mnou aj ďalší traja kolegovia, vrátane nášho veliteľa. Zabezpečujeme dezinfekciu priestorov, podieľame sa na organizácii, skrátka robíme obslužný servis,“ vysvetlil starosta.

Testy v Sklených Tepliciach robila zohratá... Foto: Pravda (Eva Štenclová)
Sklené Teplice / Celoplošné testovanie / Koronavírus / Testy v Sklených Tepliciach robila zohratá dvojica bratislavských zdravotníkov.

Vzápätí priznal, že asi ako všetky samosprávy mali aj oni problém s prípravou. „Prepočty na personálne obsadenie odberových miest boli robené úplne zle. Každé malo mať po dvoch vojakoch a policajtoch, plus štyria zdravotníci. Nakoniec ich tu máme po jednom a zdravotníkov sme si museli zohnať sami. Máme ich troch,“ hovorí s tým, že sa im to podarilo vďaka jednej z obyvateliek, ktorá je zdravotnou sestrou.

„Nemohla prísť od rána, lebo momentálne je v práci, takže príde až popoludní. Kontaktovala však svojho kamaráta – lekára, ktorý bol ochotný prísť sem z Bratislavy. Ďalší zdravotník je fyzioterapeut, tiež je z hlavného mesta. On robí administratívu a vyhodnocovanie testov,“ objasnil Meliš.

Tvrdí, že obidvaja chlapi sú nadmieru zohratí a ide im to veľmi dobre. Mladého lekára Tomáša Nemčoka sme zastihli v dobrej nálade. Do Sklených Teplíc vraj prišiel preto, lebo je rodákom z neďalekej Banskej Štiavnice. „Keďže starosta mal málo ľudí, rozhodli sme sa s kolegom pomôcť a zabezpečiť túto celodennú akciu,“ povedal.

Fyzioterapeut Jozef Gomolčák, ktorý stál vedľa neho, mu na to prikyvoval. Ten má ku kúpeľnej obci blízko aj preto, že ako živnostník tam prevádzkuje malý podnik. „Keďže tu mám bývanie, aj prácu, ponúkol som sa ako dobrovoľník. Myslím, že s pánom doktorom sme vytvorili celkom dobrý tím. Je tu pohoda, radosť robiť,“ doplnil. (eš)

17:04 „Čakanie je najdlhšie na drive-in, ktoré sme zriadili kvôli väčšej bezpečnosti. Tam sa čaká zatiaľ 3 hodiny a viac, otestovali sme tam ale aj výrazne viac ľudí, ako na bežných stanovištiach,“ informoval na sociálnej sieti primátor Galanty Peter Paška.

Aj vďaka disciplinovanosti ľudí prebieha testovanie v meste pokojne. Antigénové testy zatiaľ odhalili 0,4 percenta infikovaných. Primátor však upozorňuje, že negatívny výsledok testu nie je stopercentný a ľudia majú naďalej dodržiavať zásady ROR (Rúška – odstup – ruky).

16:25 Podľa premiéra Matoviča bol návrh prezidentky Čaputovej prehodnotiť celoplošné testovanie nemiestny. Prezidentka Čaputová v piatok vyzvala Matoviča, aby sa plošné testovanie počas víkendu realizovalo tam, kde budú zabezpečené odbery. Zároveň žiadala prehodnotiť podmienky zákazu vychádzania a volá po dobrovoľnosti testovania. Poznamenala tiež, že cieľ celoplošnej akcie je nenaplniteľný.

16:19 Video: Minister obrany Jaroslav Naď, premiér Matovič a minister vnútra Mikulec informujú o doterajších výsledkoch celoplošného testovania na Slovensku po návšteve odberového miesta v Hrubej Borši.

Do 12:00 hod. bolo na Slovensku podľa ministra obrany Naďa otestovaných vyše 828-tisíc osôb, 7947 z nich bolo pozitívnych, čo predstavuje približne jedno percento.

16:14 O dvojdňovom celoplošnom testovaní, ktoré od soboty rána prebieha na Slovensku, informujú aj svetové tlačové agentúry. Francúzska AFP uvádza, že Slovensko je doposiaľ najväčšou krajinou, ktorá pristúpila k takémuto masovému testovaniu, aké dosiaľ prebehlo len v niektorých menších európskych krajinách ako Luxembursko či Monako a tiež vo viacerých čínskych mestách.

AFP ale aj britská agentúra Reuters či spravodajská stanica BBC v súvislosti s testovaním upozorňujú na to, že výsledky použitých antigénových testov sú síce rýchlo dostupné, no menej spoľahlivé ako výsledky PCR testov. Agentúry AFP, Reuters i americká AP si tiež všímajú, že od rána sa na viacerých odberných testovacích miestach tvorili rady – čakajúcich ľudí či áut. AFP poukazuje tiež na to, že niektorí Slováci sa rozhodli na testy nejsť, a to napriek tomu, že bez výsledku testu budú musieť byť nasledovných desať dní v domácej izolácii, rovnako ako aj každý občan s pozitívnym výsledkom.

AFP uvádza aj kritický postoj, aký voči testovaniu zaujala Spoločnosť všeobecných lekárov Slovenska. Tá uviedla, že masová koncentrácia ľudí na odberných miestach je v rozpore s odporúčaniami odborníkov týkajúcich sa čo najväčšieho obmedzenia sociálnych kontaktov i mobility občanov.

Reuters či BBC poukazujú na pomerne vysokú nepresnosť testov, BBC píše až o 30-percentnej. Kritici testovanie spochybňujú vzhľadom na čas a vynaložené finančné prostriedky a pritom vysoký počet falošne negatívnych výsledkov, uvádza Reuters. Agentúra však zároveň dodáva, že slovenská vláda plánuje takéto nepresnosti vrátane ľudí, ktorí sa nakazia po prvom kole testovania, zachytiť v druhom kole naplánovanom na budúci víkend.

16:08 Mesto Prievidza zverejnilo výsledky testovania k 12.hodine. „V okrese Prievidza bolo vykonaných 21312 testov, z toho 447 pozitívnych. V meste Prievidza bolo vykonaných 5782, z toho 21 pozitívnych,“ povedal hovorca primátorky mesta Michal Ďureje. ( tm )

15:59 Po piatich hodinách testovania stihli v Trnave otestovať takmer 10-tisíc ľudí, čo je viac ako 20 percent všetkých, ktorí by sa mali dostaviť. Pozitívnych prípadov odhalili menej ako 0,5 percenta. Nové údaje bude mať primátor v závere druhej plánovanej prestávky. „Snažíme sa to robiť tak, aby sme ľudí zbytočne nezaťažovali a odberné miesta obvoláme počas prestávky,“ povedal primátor mesta Peter Bročka.

V Horných Orešanoch kúsok od Trnavy prišla zase na testovania žena, ktorá mala spredu aj zozadu transparent s nápisom „Som tu z donútenia vlády SR“. (zan)

15:54 V meste Senica bolo do 12.00 h na 17 odberných miestach otestovaných 3666 ľudí. Z toho 21 ľudí, čo predstavuje približne 0,6 percenta, malo pozitívny výsledok testu. Informovala o tom hovorkyňa mesta Senica Tatiana Moravcová. (tasr)

15:48 V Bratislave otvorili v sobotu na Hradskej ulici (bývalá nocľaháreň Mea Culpa) karanténne mestečko pre ľudí bez domova. Oznámil to primátor hlavného mesta Matúš Vallo s tým, že mestečko je zatiaľ prázdne.

„Medzi testovanými ľuďmi bez domova, našťastie, ešte nie je nikto s pozitívnym výsledkom, no v prípade, že sa nájde, bude prevezený sem,“ uviedol na sociálnej sieti.

Mestečko má pripravenú kapacitu pre 28 prípadov s podozrením na ochorenie Covid-19 a 20 pre pozitívne prípady. V prípade potreby bude hlavné mesto riešiť aj možnosť zvýšenia kapacít. Počas celoplošného testovania pomáhajú testovať ľudí bez domova v Bratislave organizácie Proti prúdu, Vagus, Depaul Slovensko či Domov pre každého. (tasr)

Pohľad na testovanie v Štátnom divadle v... Foto: TASR (Milan Kapusta)
Koronavírus / Celoplošné testovanie / Pohľad na testovanie v Štátnom divadle v Košiciach 31. októbra 2020

15:41 Kým na celom Slovensku bolo testovanie v plnom prúde a pred testovacími miestami desiatky ľudí, Martina Kopuncová z Trenčína a jej snúbenec Martin Poruben z Liptovského Mikuláša si na trenčianskej radnici povedali svoje áno. Priamo z radnice sa potom chystali ísť dať otestovať. (Viac tu)

15:29 Situácia v Domaniži pri Považskej Bystrici sa upokojila a obci sa podarilo zohnať chýbajúce certifikáty. Potvrdil to starosta obce František Matušík s tým, že certifikáty obci zapožičajú priamo z nemocnice. V odberoch sa tak môže naďalej pokračovať. ( tm )

15:20 Premiér Matovič uviedol, že presnejšie čísla otestovaných bude prezentovať spolu s ministrom obrany Jaroslavom Naďom na ohlásenom spoločnom brífingu o 16.00 h. Matovič naznačil, že doterajší podiel pozitívnych prípadov sa blíži očakávaniam, a to v rozmedzí jedného až dvoch percent. „Skôr by som povedal, že je to bližšie k tomu jednému percentu,“ dodal.

Doterajší priebeh testovania ohodnotil na „jednotku s hviezdičkou“. Uvedomuje si, že sa stali aj chyby, no upozorňuje, že v projekte s takou logistickou a organizačnou náročnosťou sa jednoducho objavia. Teší ho obsadenosť odberných tímov. „Každý, kto sa bude chcieť dať pretestovať, bude mať na to možnosť,“ zdôraznil.(tasr)

15:08 Počet otestovaných v rámci celonárodnej akcie sa počas predpoludňajších hodín blíži k miliónu. Na tlačovom brífingu pri jednom z odberných miest v bratislavskej Rači to povedal predseda vlády SR Igor Matovič. (tasr)

15:02 Na odbernom mieste v priestoroch Mestského úradu v Žiline pracuje od sobotňajšieho rána ako administratívny pracovník aj žilinský primátor Peter Fiabáne. Otvorenie všetkých 71 odberných miest považuje za výbornú správu, pretože k prípravám celoplošného testovania na ochorenie Covid-19 pristupovalo mesto s veľkým rešpektom a obavami.

„Prichádzajú rôzni ľudia, bez domova aj klienti Diecéznej charity. Niektorí sú vystrašení, iní v pohode. Ľuďom zo zahraničia treba vysvetľovať niečo po anglicky. Nemám problém zažartovať, upokojiť ich alebo im niečo vysvetliť,“ povedal primátor po dopoludňajšom testovaní.

Zdôraznil, že Žilinčania sú disciplinovaní. „Je to možno aj tým, že sme akciu pripravili dobre a vidia, že to funguje. Každý v tíme vie, čo má robiť, nie sú žiadne zmätky. Zdravotníci testujú rýchlo a citlivo. Mám z toho dobrý pocit. Aj keď testovanie rozdeľuje celú spoločnosť, vytvorili sme podmienky pre ľudí, ktorí sa to rozhodli rešpektovať a prišli,“ podotkol Fiabáne s tým, že chce pomáhať na odbernom mieste aj v nedeľu. (tasr)

14:08 Každý, kto na test chce, má možnosť prísť sa dať otestovať, uviedol Igor Matovič v TA3. Preto neplánuje prehodnotiť zákaz vychádzania pre ľudí, ktorí nebudú mať certifikát s negatívnym testom. Uviedol, že vláda bola pripravená to riešiť v prípade potreby, ale vzhľadom na úspešný priebeh testovania, nič prehodnocovať nebude.

13:47 V priebehu sobotňajšieho popoludnia sa dosiahne 100-percentná naplnenosť odberných tímov a zastúpenie zdravotníkov v nich. V rozhlasovej diskusii RTVS Sobotné dialógy to avizoval minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽANO). Jeho oponentka v diskusii a predchádzajúca šéfka rezortu Denisa Saková z novovzniknutej strany Hlas kritizovala chaotický priebeh prípravy i samotného začiatku víkendového testovania, pripisuje ho nepripravenosti celého projektu zo strany štátu a absencii základnej komunikácie o ňom.

Mikulec uviedol, že už o 11.00 h bola obsadenosť odberných tímov na úrovni 98,4 percenta. „Možno v priebehu minút, možno hodiny sa dostaneme na stopercentnú obsadenosť,“ dodal. Vzhľadom na tento fakt sa podľa neho stáva bezpredmetná obava, či bude cieľ testovania naplniteľný. „Každému, kto bude mať záujem o testovanie, bude vyhovené,“ dodal.

V tejto súvislosti dodal, že aj obmedzenia vyhlásené pre tých, ktorí neprejdú testom, sa nebudú prehodnocovať, keďže by podľa neho nemalo dôjsť k prípadom, že sa na ľudí nedostane. „Ukazuje sa, že plánované kapacity budú nielen dodržané, ale aj prekročené, je to potvrdenie toho, že ľudia sa chcú dať testovať,“ vyhlásil.

Podľa exministerky vnútra je účasť skôr odrazom toho, že ľudia sú na testy nútení prísť. „Práve pod hrozbou sankcií sa boja, že prídu o prácu,“ upozornila Saková. V diskusii skritizovala postup vlády a jej nepripraveného a neodkomunikovaného procesu, pri ktorom „odstavila“ od nastavenia projektu zainteresované strany. Myslí si, že fungujúci priebeh je výrazne postavený na schopnosti samospráv. „Dokázali si poradiť, hoci na nich štát hodil aj úlohy, ktoré mal zabezpečiť sám,“ upozornila. V súvislosti s použitím antigénových testov poukázala tiež na to, že neodhalia všetkých infikovaných. „Môže sa stať, že aj negatívne testovaní môžu šíriť nákazu ďalej,“ dodala. (tasr)

Video: Testovanie na koronavírus, Pezinok, Pezinská baba (sobota dopoludnia 31. 10. 2020).

Video

13:31 Žena sa v obci Dulovce v Komárňanskom okrese dožadovala od odbernej skupiny oprávnenia na právne úkony. Mala totiž podozrenie zo spáchania trestných činov poškodenia zdravia a neoprávneného nakladania s osobnými údajmi. V tejto súvislosti podala trestné oznámenie. Informoval o tom hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

„Ľudia čakajúci na testovanie ju pustili pred seba, pretože sa predstavila, že je z hygieny,“ uviedol Slivka s tým, že na miesto incidentu bol privolaný veliaci vojak a policajná hliadka. Žena si mala situáciu natáčať na telefón, pričom video následne zverejnila.

„Keďže nemala rúško, policajt ju vyzval, aby si ho nasadila. Výzvu poslúchla,“ doplnil. Potom opustila priestor a s policajnou hliadkou odišla na obvodné oddelenie, kde podala trestné oznámenie. (tasr)

13:26 V sobotu od skorých ranných hodín vypomáha pri celoplošnom testovaní 193 lekárskych asistentov z Maďarska. Informovala o tom riaditeľka tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra SR Barbara Túrosová. „Uvedení lekárski asistenti boli rozvezení asistenciou Policajného zboru na konkrétne odberné miesta, kde vykonávajú odbornú lekársku činnosť,“ uviedla.

Ministerstvo vnútra SR spresnilo, že 44 lekárskych asistentov vypomáha v okrese Trebišov, 138 v okrese Komárno, desať v okrese Nové Zámky a jeden v okrese Levice. „Maďarským zdravotníkom je poskytnutý benefit vo forme bezplatného ubytovania a poskytnutá celodenná strava,“ dodala Túrosová. (tasr)

13:12 Počiatočný nápor v Trnave poľavil. Ľudia hlásia hladký priebeh. Oceňujú príjemný personál. Niektoré reštaurácie ponúkli mestu pomoc s obedmi pre personál na niektorých odberových miestach, zadarmo po oba dni. Ďalšia reštaurácia zabezpečuje časť obedov za výhodnejšiu cenu. „Kaviareň v centre mesta prinesie na časť odberových miest dnes i zajtra kávu pre našich pracovníkov,“ informuje radnica na svojich sociálnych sieťach.

Nitriansky primátor Marek Hattas bude mať o jednej hodine popoludní brífing, kde bude informovať o priebehu testovania. O pol 12 opäť spustili drive-in na Agrokomplexe. (zan)

13:05 Problémy hlási obec Domaniža pri Považskej Bystrici. Podla starostu obce Františka Matušíka sa obci minuli certifikáty. Podla prepočtov je v obci okolo 1300 až 1400 ludi, ktorých možno otestovať, testov prišlo 1100, ale len 500 certifikátov, ktoré sa minuli hneď v prvej polovici dna.

„Päťsto ľudí sme stihli otestovať do dvanástej hodiny, došli nám však certifikáty. Dodatočne sa nám podarilo zohnať ďalších sto zo susednej obce ale ak sa nám minu aj tie, už nemôžeme dnes testovať,“ povedal Matušík. Podla neho sa do obce len dopoludnia prišlo dat otestovať približne sto ludi z iných miest aj preto sa situácia značne skomplikovala. ( tm )

12:44 O vyťaženosti jednotlivých odberných miest na Slovensku v rámci celoplošného testovania ľudí na ochorenie Covid-19 informujú aj weby odbernemiesta.sk a somvrade.sk. Sledovať tieto weby odporúča verejnosti aj viacero samospráv, chcú tak predísť nadmernému preťaženiu odberných miest a zároveň občanov nasmerovať tam, kde budú čakať v rade čo najkratší čas.

Viaceré mestá a obce na Slovensku zároveň pribežne informujú svojich obyvateľov o aktuálnej situácii s testovaním prostredníctvom webových stránok, sociálnych sietí, mobilných aplikácií či SMS správ. Niektoré samosprávy poskytujú aj online kamerový prenos z odberových miest alebo vytvorili interaktívne mapy, kde je zobrazované, ako sú jednotlivé odberové miesta vyťažené. (tasr)

12:38 V meste Nové zámky na základnej škole G. Czuczora s maďarským vyučovacím jazykom čakali ľudia na testovanie už od 6:00 hod, jeden manželský pár sa sťažoval, že testovať sa začalo až pred ôsmou hodinou. „Sú tu i zdravotníci z Maďarska,“ opísali. Prví otestovaní vychádzali z odberného miesta podľa informácií Pravdy pre prieťahy až o 12:00 hod.

12:32 Minister vnútra Roman Mikulec na sociálnej sieti uviedol, že sobotné celoplošné testovanie bude aj o ľudskosti a mnohých krásnych gestách.

12:21 Premiér Matovič na sociálnej sieti upozornil, aby boli ľudia naďalej opatrní hoci budú mať negatívny výsledok testu na koronavírus. Občanov, ktorí naopak budú mať pozitívny výsledok testu vyzval, aby zostali „doma s rodinou v poctivej karanténe“.

12:15 Vedenie mesta Trenčianske Teplice sa pri organizovaní celoplošného testovania nespoliehalo na nikoho, ale všetko si zabezpečilo samo. Aj zdravotníkov. Navyše sa do celého procesu aktívne zapojila primátorka mesta Zuzana Frajková Ďurmeková aj jej dcéra Petra, ktoré si vyskúšali dobrovoľníctvo. Mesto tiež vytiahlo do boja proti dlhým radám silný tromf – dron. (Viac tu)

11:52 Karikatúra 31.10.2020 Autor: Danglár

Danglár, 31. 10. 2020

11:34 Bratislavská Karlova Ves od 14.00 h uzatvára drive-thru testovacie miesta v Slávičom údolí, pri Iuvente a pod mostom Lafranconi. Dôvodom je zablokovanie komunikácií a zahltenie okolia autami, ktorými sa otestovať prišli obyvatelia nielen z mestskej časti, ale celého západoslovenského kraja, najmä zo Záhoria, objasnil hovorca Karlovej Vsi Branislav Heldes s tým, že uvedené miesta budú slúžiť na odbery pre peších. (tasr)

11:28 Krajské mesto Trenčín otvorilo podľa primátora Richarda Rybníčka všetkých 50 odberných miest. Odbery sa vykonávali plynule, nie všade sa však zaobišli bez zbytočnej nervozity. V odbernom mieste na sídlisku Sihoť sa dokonca chvíľu zdalo, že budú lietať päste.

Podľa primátora Rybníčka prebiehalo v Trenčíne testovanie od rána plynule. „Všetky drobnosti s prehľadom riešime. Ľudia čakajúci v radoch, ale aj v auách sú pokojní a trpezliví. Náš tím je v neustálom kontakte s ozbrojenými silami, aby sme riešili všetko, čo treba. Dokonca sme na jedno odberné miesto dopĺňali dobrovoľníkov, aby sme posilnili tím a zrýchlili tempo,“ skonštatoval primátor krajského mesta.

Nie na všetkých odberných miestach však ľudia dokázali aj vyše hodinu trpezlivo čakať. Tomáš (38) sa išiel dať otestovať na sídlisko Sihoť hneď po nočnej službe v práci. Dorazil naň pred siedmou ráno. „Stálo tu už 25 až 30 ľudí, vybavený som bol asi za hodinu,“ povedal. Domov odchádzal s negatívnym výsledkom, ale stal sa aj svedkom konfliktu medzi čakajúcimi a jedným vojakom.

„Stojím v rade. Policajtovi zvoní telefón. Hovorí: áno, príďte, prednostne vás vybavíme. To pobúrilo jedného občana, ktorý začal vykrikovať, že narobí problémy. Policajt sa mu snažil vysvetliť, že sa prídu testovať vojaci, ktorí sú v službe. Chlapík však ďalej vykrikoval na celé sídlisko, že aj on je v práci a musí čakať,“ opísal drobný incident Tomáš. Zároveň dodal, že toto bol jediný konflikt. „Inak sa začalo na sekundu presne. Stál som vonku, fúkalo. Videl som to na poldeci po príchode domov,“ uzavrel s úsmevom. ( tm )

11:03 V sobotu pred nástupom do služby bolo pozitívne testovaných viacero policajtov. Keďže môžu slúžiť len v prípade negatívneho testu, boli nahradení z pripravených záloh. Informoval hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

V Žilinskom kraji mali pozitívny test siedmi policajti, v Prešove a Bratislave boli pozitívne testovaní traja. „V Nitre boli pre začiatkom služby z testovaných policajtov pozitívni šiesti a v Košiciach piati,“ spresnil Slivka.

V okrese Brezno prišiel podať občan trestné oznámenie. „Myslí si, že osoby na odberných miestach nie sú oprávnené pracovať s osobnými údajmi,“ dodal. (tasr)

Testovanie z auta tzv. drive-in na Starých... Foto: TASR (Michal Svítok)
Koronavírus / Celoplošné testovanie / Testovanie z auta tzv. drive-in na Starých Gruntoch, 31. októbra 2020 v Bratislave

10:53 Video: Minister zahraničia Korčok a minister obrany Naď pri odbernom mieste v Petržalke, kde s testovaním pomáhajú vojenskí medici z Rakúska.

10:50 Na Slovensku bolo v rámci celoplošného testovania ľudí k 10.00 hod. otvorených viac ako 98 percent odberných miest. Oznámil to minister obrany Jaroslav Naď s tým, že z celkového počtu 4961 plánovaných odberných miest pre sobotu bolo otvorených 4900. Minister to označil za malý zázrak a úžasný výsledok. (tasr)

10:46 Viacerí poslanci budú na celoplošnom testovaní pomáhať ako dobrovoľníci. Zo strany Sloboda a Solidarita (SaS) budú nápomocní Anna Zemanová, Miroslav Žiak, Jana Bittó Cigániková, Peter Cmorej, Jarmila Halgašová a Radovan Sloboda. Z poslancov hnutia Sme rodina sa na testovaní ako dobrovoľníci zúčastnia Ľuboš Krajčír, Patrick Linhart, Petra Hajšelová a Miloš Svrček. Podpredseda Národnej rady SR Juraj Šeliga (Za ľudí) pomôže ako dobrovoľník v Muránskej Dlhej Lúke (okres Revúca), informoval jeho poradca Juraj Rizman.

Poslanci za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) sa podľa Petra Dojčana z mediálneho tímu hnutia organizujú samostatne. „Práve preto, že si uvedomujeme mimoriadnu dôležitosť tejto akcie, v prvej línii budú naši poslanci z radov zdravotníkov, primátorov a starostov. Ostatní poslanci tiež priložia ruku k dielu, pokiaľ im to zdravotný stav umožňuje, respektíve nie sú v rizikovej skupine," doplnil.

Z nezaradených poslancov parlamentu okolo expremiéra Petra Pellegriniho sa na testovaní ako dobrovoľník nezúčastní nikto. „Nakoľko je dlhodobo známe, že testovanie považujeme za zle pripravené a nedostatočne personálne aj materiálne zabezpečené. Zároveň je Richard Raši, vzhľadom na to, že je lekár, pripravený ísť v prípade potreby počas budúceho týždňa do nemocnice," povedala hovorkyňa strany Hlas Patrícia Medveď Macíková.

Poslanec najsilnejšej opozičnej strany Smer Vladimír Baláž sa podľa slov hovorcu strany Jána Mažgúta ako lekár podieľa na liečbe pacientov, ktorí sú podozriví alebo aj pozitívni na Covid-19. „Poslanci strany Smer, ktorí sú zároveň predstaviteľmi samosprávy, participujú na organizačnom zabezpečení plošného testovania," doplnil Mažgút. (sita)

10:35 O drive-in testovanie je v Nitre veľký záujem. Pred deviatou hodinou ráno hlásil Agrokomplex plné stavy. Ľudom na sociálnej sieti mesto odkázalo, aby ich už nevyužívali. „Odparkujte a choďte pešo do najbližšieho odberného miesta určeného pre odber na pešo.“ Zo 63 avizovaných odberových miest 1 nefunguje. Drive-in testovanie, ktoré malo byť pri futbalovom štadióne, funguje len pre peších.

„Drive-iny by mali v tejto chvíli využívať hlavne imobilní, prípadne ZŤP. V nedeľu polícia na drive-in odberné miesta nevpustí vozidlá, v ktorých bude počet ľudí nižší ako 3,“ informoval hovorca nitrianskej radnice Tomáš Holúbek.

Podľa online priebežného monitoringu odberných miest čaká najviac ľudí pred Základnou školou na Hôrke s dvomi odbernými tímami. V kolonke „čakacia doba“ nie je uvedený počet čakajúcich ako pri iných odberných miestach. Pre toto stanovište je uvedený plný stav. Na testovanie sa chystá aj Lucia (31), ktorá býva na najväčšom nitrianskom sídlisku Klokočina. „Pôjdeme, ale až večer, keďže zrovna najbližšie máme odberné miesto na Základnej škole na Hôrke, kde je cca 500 ľudí,“ hovorí. (zan)

10:28 Video: Ľudia pri bratislavskom Istropolise čakajú na testovanie.

Video

10:09 Na Slovensku pribudlo za piatok 2 573 nových prípadov koronavírusu. Počas uplynulého dňa urobili vyše 18-tisíc testov. Počet hospitalizácií po niekoľkých dňoch klesol. (Viac tu)

9:51 V rámci celoplošného testovania na Slovensku bolo v sobotu o 9.00 hod. funkčných 97,2 percenta odberových tímov, uviedol to na sociálnej sieti minister obrany Jaroslav Naď.

Premiér Igor Matovič na sociálnej sieti uviedol, že pri 97 percentnej funkčnosti odberových tímov to znamená, že každý, kto sa chce testovania zúčastniť, sa určite na rad dostane.

9:31 Mesto Košice nemá informácie o tom, že by niektoré odberné miesta na svojom území neotvorili. Uviedol to hovorca mesta Vladimír Fabian. Podľa neho je čakacia doba na drive-in na letisku približne osem hodín, organizačný tím vracia autá späť.

„Niektoré odberné miesta sme presunuli, ale len v rámci objektov. Dôvody boli organizačné,“ povedal Fabian v súvislosti s otvorením odberných miest pre víkendové celoplošné testovanie na ochorenie Covid-19 na území mesta.

Čo sa týka letiska, kde je desať drive-in odberných miest, záujemcom o testovanie odporúča, aby si aktuálne vybrali iné odberné miesto. „Vojaci otáčajú autá, aby sa už nezaraďovali. Kolóna bola už od siedmej rána od Pereša na letisko,“ dodal. (tasr)

9:28 Nie na všetkých odberných miestach je pokoj. V Bratislave sa podľa informácií Pravdy pri jednom drive-in odbernom mieste mali pobiť ľudia, niektorým mali odbiť i spätné zrkadlá na automobiloch. Ľudia sú citliví hlavne na predbiehanie, na viacerých miestach sa čaká i niekoľko hodín.

Ľudia v autách čakajú na testovanie pred... Foto: TASR (Jaroslav Novák)
Celoplošné testovanie / Kolóny / Ľudia v autách čakajú na testovanie pred otvorením odberného miesta v Podunajských Biskupiciach v Bratislave, 31. októbra 2020

9:13 V Trnave zobrali ľudia odberné miesta útokom, sú preťažené už od skorého rána. Otvoriť ich mali 55, na jednom mieste nakoniec netestujú. Niekde stojí aj sto ľudí. Pri Mestskej športovej hale, ktorá je určená pre ľudí s prechodným pobytom a cudzincov, ich čaká dokonca viac ako 300.

Cyril (35) sa vydal na zimný štadión, ktorý má cez cestu. „Dorazil som o pol ôsmej. Stojím rade asi hodinu a pol a som zhruba v polovici. ľudia sú zatiaľ pokojní, jedinou nepríjemnosťou je chlad.“ Pri zimnom štadióne je rozkopaná ulica, všade je blato. Primátor Peter Bročka na sociálnej sieti apeluje na ľudí, aby sa nesnažili prísť hneď ráno. „Všetky miesta sú v tejto chvíli preťažené, ale na všetkých adresách je aspoň jedno testovacie miesto spustené.“ Podľa jeho slov v niektorých prípadoch preskupujú lekárov na miesta, kde nemohli otvoriť v pôvodnom čase.

Preťažený je aj web. Trnava včera spustila stránku, kde si môžu ľudia pozrieť priebežne aktualizované čakacie lehoty na odberných miestach. Tie sa pohybujú väčšinou okolo 80 a viac minút. Ľudia to však vidia v niektorých prípadoch na dlhšie. Rozbroje sú už aj na sociálnych sieťach. Nával pripisujú aj tomu, že mnohí sa neprišli otestovať podľa odporúčaného časovému harmonogramu na základe začiatočných písmen priezviska. (zan)

9:03 Starosta Ružinova Martin Chren odhadol, že približne polovica odberných miest v Bratislave meškala s otvorením 30 až 60 minút, niekde chýbali zdravotníci, v Ružinove najmä zapisovacie hárky.

8:33 Bratislavské mestské časti hlásia od skorých ranných hodín veľký záujem o testovanie. Predpokladané čakacie doby sú od jednej do troch a viac hodín. Kolóny sa tvoria najmä pri drive-in odberných miestach. Hlavné mesto SR o tom informovalo na sociálnej sieti.

8:32 Obyvatelia Prievidze sa môžu dať v sobotu zatiaľ otestovať na 29 z 35 pôvodne avizovaných odberných miest. Podobná situácia je v Handlovej, v ranných hodinách funguje sedem zo 14 odberných miest, a to pre chýbajúcich zdravotníkov. (tas­r)

8:27 Minister obrany Jaroslav Naď verí, že sa počas dňa podarí otvoriť všetky odberné miesta. Občanov zároveň prosí o ohľaduplnosť a rešpektovanie pokynov samospráv, aby sa nevytvárali pred miestami odberu dlhé rady. Uviedol to na sociálnej sieti.

Od siedmej hodiny neboli otvorené všetky odberné miesta. „Budeme to veľmi rýchlo riešiť,“ dodal. Celoplošné testovanie podľa jeho slov môže pomôcť celej krajine. „Som vďačný a hrdý na všetkých ľudí, ktorí dokázali toto testovanie v takom krátkom čase zorganizovať,“ skonštatoval Naď.

8:11 V súvislosti s viacerými mobilnými odbernými miestami sa v Bratislave začali tvoriť kolóny. Zelená vlna RTVS informuje o kolóne na Botanickej smerom z Karlovej Vsi k Mostu Lafranconi.

Spomalená doprava je podľa dopravných máp aj pri vjazde do Mlynskej doliny, v Petržalke na Panónskej ceste a na Bratskej smerom k odberovým miestam pri obchodnom centre Danubia.

Taktiež sa tvoria kolóny na Bajkalskej, Zahradníckej či pri parkovisku vedľa trhoviska na Miletičovej. Zdržanie hlásia dopravné aplikácie aj na Vrakunskej ulici.

Bratislavské mestské časti obyvateľom odporúčajú, aby sledovali ich webové stránky a sociálne siete, kde budú o situácii na odberných miestach priebežne informovať.

7:20 Pred odbernými miestami v mnohých častiach Slovenska sa tvoria dlhé rady, často sa čaká na dotestovanie zdravotníkov a členov odberných tímov.

7:00 Celoslovenské plošné testovanie sa začalo v sobotu o siedmej. Namiesto troch dní vláda rozhodla, že testovanie obyvateľov od desať do 65 rokov, zhustí len do jedného víkendu.

Starostovia väčších miest, ale aj obcí, upozorňujú, že sa jednoducho nestihnú otestovať všetci ich obyvatelia. Primátor Galanty Peter Paška prosí obyvateľov, ktorí certifikáty o negativite nepotrebujú kvôli práci, aby nešli na testovanie.

„Dôchodcovia, chorí ľudia, ľudia v domácnosti, neohrozujte svoje zdravie, nepríďte sa testovať, dajte priestor tým, ktorí certifikáty kvôli práci potrebujú, kým teda vláda na základe podnetu prezidentky nerozhodne inak,“ prihovára sa obyvateľom Galanty.

„Žiadam zrušiť kategorizovanie občanov na tých, ktorí budú mať priepustku na slobodu a tých druhých, pretože na nich nevyšlo. Takýto následok v aktuálnej situácii rozdeľuje spoločnosť a to je to posledné, čo teraz potrebujeme,“ upozorňuje Čaputová.

„V hre dnes už nie je len výsledok testovania, ale aj súdržnosť Slovenska a schopnosť obstáť pred ťažkou skúškou ďalších dní a týždňov. Plošným testovaním si nekupujeme priepustku, len rozkladáme riziko šírenia vírusu v čase a je na nás, aby sme tento čas využili zmysluplne. Umožnime ľuďom, aby sa dobrovoľne otestovali. Občania, využite túto príležitosť vo vašej obci, meste, ak máte takúto možnosť. A to bez strachu a iba v záujme ochrany zdravia,“ povedala prezidentka.

Nemocnice naprieč celým Slovenskom hlásia, že odkladajú plánované zákroky a naplnenosť tzv. covidových lôžok sa blíži k stropu. Vláda navyše neustále vyzýva zdravotníkov, aby prišli pomôcť pri testovaní, dokonca žiada, aby testovali v sobotu aj v nedeľu.

Obyvatelia Slovenska sú však zmätení zo súčasnej situácie. Pýtajú sa, čo majú robiť a najmä sa obávajú, že nebudú môcť podľa uznesenia vlády v pondelok nastúpiť do práce, ak sa nestihnú dať otestovať, resp. v radoch pred odbernými miestami vystoja hodiny bez očakávaného výsledku. Časť veľkých zamestnávateľov začala preto s testovaním priamo v podnikoch.

V súčasnosti platí, že kto bude mať do pondelka certifikát s negatívnym výsledkom, môže sa napriek zákazu vychádzania v podstate voľne pohybovať. „Má v podstate slobodný život a voľný pohyb,“ prízvukoval premiér. Pre ľudí s pozitívnym výsledkom platí povinná desaťdňová izolácia.

Ako už niekoľkokrát zdôraznil aj premiér, aj minister zdravotníctva Marek Krajčí, ľudia s pozitívnym výsledkom sa nemusia dávať pretestovať PCR testom. Treťou kategóriu sú ľudia, ktorí sa odmietajú dať otestovať antigénovými testami v rámci akcie Spoločná zodpovednosť, na ktorých sa hľadí ako na ľudí s koronavírusom a mali by zostať v karanténe. Na to, čo s ľuďmi, ktorí sú síce ochotní dať sa otestovať, ale kapacita odberových miest nebude stačiť, vláda zatiaľ odpoveď nedala.

© Autorské práva vyhradené

2k+ debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #plošné testovanie