Británia má milión nakazených, Johnson ohlásil lockdown

Británia v sobotu prekonala hranicu milión pozitívnych testov na koronavírus od začiatku pandémie. Britský premiér Boris Johnson sa chystá vzhľadom k novému rozmachu pandémie znovu nariadiť čiastočnú uzáveru ekonomiky.

31.10.2020 05:50 , aktualizované: 21:51
Covid-19 Foto: ,
debata (31)

21:49 Taliansky premiér Giuseppe Conte po prudkom náraste prípadov koronavírusu v krajine zvažuje prijatie prísnejších reštrikcií s cieľom spomaliť rýchle šírenie nákazy.

V krajine sa pritom opakovane konajú protesty už proti doterajším epidemiologickým opatreniam. V sobotu sa takáto demonštrácia konala v metropole Rím, kde sa v centre mesta zhromaždili stovky ľudí obávajúcich sa zavedenia ďalšieho lockdownu. Došlo pritom aj k násilným potýčkam medzi policajtmi a demonštrantami, ktorí na nich hádzali petardy a fľaše. Protest sčasti zorganizovali stúpenci krajnej pravice.

Podobné demonštrácie proti reštrikciám a negatívnym dôsledkom sa v sobotu konali aj v ďalších talianskych mestách vrátane Milána, kde nespokojenci žiadali vládu o poskytnutie finančnej pomoci ľuďom zasiahnutým negatívnymi dôsledkami pandémie. V piatok večer sa podobný protest konal vo Florencii, kde došlo aj k násilnostiam. Polícia tam zadržala približne 20 ľudí.

21:18 Najmenej v 14 členských štátoch EÚ dosiahol za ostatný týždeň počet hospitalizácií v súvislosti s ochorením Covid-19 rekordnú úroveň. Informovala o tom v sobotu agentúra AFP.

Najhoršie zasiahnutou krajinou je Česká republika, kde na 100-tisíc obyvateľov evidujú 62 pacientov hospitalizovaných v súvislosti s koronavírusom. Nasleduje Rumunsko (57), Belgicko (51) a Poľsko (39). Vyplýva to z údajov, ktoré poskytli nemocnice z 35 európskych krajín vrátane väčšiny členských štátov EÚ.

Celkovo sa v týchto 35 krajinách momentálne lieči v nemocniciach 135-tisíc pacientov s ochorením Covid-19. Minulý týždeň bolo týchto pacientov o približne 35-tisíc menej, pripomína AFP. Počty hospitalizovaných najviac rástli v Srbsku, a to až o 97 percent. Nasleduje Belgicko (81 percent), Rakúsko (69 percent) a Taliansko (65 percent). Pokles oproti predchádzajúcemu nárastu hospitalizovaných zaznamenala iba Čierna Hora.

20:51 Britský premiér Boris Johnson v sobotu oznámil, že v Anglicku bude zavedený druhý lockdown, ktorý potrvá štyri týždne. Uviedol to potom, ako celkový počet prípadov nákazy presiahol jeden milión.

„Teraz je čas konať, pretože nemáme inú možnosť,“ povedal Johnson v televíznom prejave zo sídla britskej vlády na londýnskej Downing Street. „Vírus sa šíri ešte rýchlejšie, ako to predpovedal… najhorší scenár vývoja našich vedecký poradcov“.

Ohlásený plošný lockdown na území celého Anglicka sa začne vo štvrtok a potrvá do 2. decembra. Bez tohto opatrenia by mohlo v krajine denne zomierať na koronavírus aj niekoľko tisíc ľudí, varoval Johnson, ktorý sa doposiaľ spoliehal na lockdowny v najviac potihnutých regiónoch. Experti však premiéra varovali, že bez nových prísnych opatrení nebudú anglické nemocnice už o niekoľko týždňov schopné prijímať nových pacientov s koronavírusom.

20:21 Hovorca tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana sa lieči na ochorenie Covid-19. Informáciu priniesla v sobotu agentúra DPA. „Momentálne sa nachádzam v konečnom štádiu liečby,“ uviedol v sobotu 49-ročný hovorca Ibrahim Kalin na sociálnej sieti Twitter a dodal, že má len „mierne príznaky“. „Vďaka Bohu, cítim sa dobre,“ dodal.

Krátko pred Kalinom oznámil svoj pozitívny test na koronavírus aj 50-ročný turecký minister vnútra Süleyman Soylu. Ako uviedol v sobotu na Twitteri, vírusom sa nakazila aj jeho manželka a dcéra. Všetkých troch hospitalizovali, keď sa u nich prejavili symptómy ochorenia, avšak momentálne sa už cítia „o trochu lepšie“, napísal Soylu.

Turecko doposiaľ zaznamenalo 375 367 prípadov ochorenia Covid-19, v súvislosti s ktorým v krajine zomrelo 10 252 osôb.

19:53 Taliansko zaznamenalo za posledný deň 31 758 pozitívnych prípadov koronavírus. Ide o doteraz najvyšší denný počet, ktorý krajina ohlásila od začiatku pandémie, píše agentúra Reuters s odvolaním sa na údaje úradov. Zároveň zomrelo 297 infikovaných.

Taliansko bolo prvým európskym štátom zasiahnutým koronavírusom a na jar zaviedlo veľmi prísne celospoločenské obmedzenia, čím sa mu podarilo dostať šírenie nákazy pod kontrolu. Jesenná vlna pandémie sa krajine najprv vyhýbala, údaje tam však v posledných dňoch rýchlo rastú. V piatok prekonali doteraz najvyšší denný údaj infikovaných o asi 4000 prípadov, dnešné zvýšenie už tak markantné nebolo. (čtk)

19:37 Rakúska vláda v sobotu oznámila, že na budúci týždeň bude v krajine zavedený druhý plošný lockdown, ktorý má zastaviť rapídne šírenie koronavírusu. V platnosti má byť až do konca novembra, informovala agentúra AFP.

„Od utorkovej polnoci do konca novembra bude (v Rakúsku) druhý lockdown,“ vyhlásil na sobotňajšej tlačovej konferencii rakúsky kancelár Sebastian Kurz. Okrem toho bude v krajine platiť zákaz nočného vychádzania medzi 20.00 h a 06.00 h.

Na rozdiel od prvého lockdownu, ktorý bol v krajine zavedený na jar, zostanú tentokrát otvorené obchody. Zakázané budú športové, kultúrne a zábavné podujatia. Kaviarne a reštaurácie budú môcť poskytovať len donáškové služby a výdaj jedál so sebou. Hotely budú môcť ubytovať len pracovníkov cestujúcich v rámci služobných ciest.

18:46 V Českej republike v sobotu do večera pribudlo ďalších 6771 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Oznámilo to ministerstvo zdravotníctva ČR na svojej oficiálnej webovej stránke.

Počet pozitívnych prípadov tak v ČR od začiatku pandémie dosiahol 330 445. V spo­jitosti s ochorením Covid-19 zomrelo 3197 ľudí. V sobotu ochoreniu zatiaľ podľahlo 63 infikovaných ľudí. Z ochorenia Covid-19 sa v krajine dosiaľ vyliečilo 137 950 pacientov. V súčasnosti je aktívnych 189 298 prípadov a 7673 pacientov je podľa ministerstva zdravotníctva s ochorením v nemocnici.

Poslanecká snemovňa českého parlamentu v piatok schválila predĺženie núdzového stavu v krajine o ďalšie tri týždne – do piatka 20. novembra. Núdzový stav bol v ČR pôvodne vyhlásený od 5. októbra do 3. novembra. Česká vláda ho chcela predĺžiť o 30 dní.

18:26 V Belgicku pribudlo rekordných 21 448 nových prípadov nákazy koronavírusom. Vyplýva to z aktualizovaných údajov tamojšieho inštitútu pre verejné zdravie Sciensano. Tento dosiaľ najvyšší denný prírastok od vypuknutia pandémie pribudol za utorok. Ten je totiž dosiaľ posledným dňom, pre ktorý sú dosiaľ známe komplexné údaje, uvádza agentúra DPA.

Rekordný prírastok hlásil Sciensano len deň po tom, ako belgická vláda ohlásila v súvislosti s naďalej nepriaznivou epidemiologickou situáciou sprísnenie obmedzení pohybu. Belgicko s približne 11-miliónovou populáciou je jednou z krajín EÚ s najvyšším údajom pre nakazených pripadajúcich na obyvateľa.

18:09 Británia v sobotu prekonala hranicu milión pozitívnych testov na koronavírus od začiatku pandémie. Podľa agentúry Reuters to uviedla vláda. Za posledný deň sa nákaza preukázala u ďalších 21 915 osôb, počet mŕtvych sa zvýšil o 326. Premiér Boris Johnson sa podľa médií chystá vzhľadom k novému rozmachu pandémie znovu nariadiť čiastočnú uzáveru ekonomiky. (čtk)

15:33 Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis vyhlásil v sobotu v súvislosti s pandémiou koronavírusu čiastočný jednomesačný lockdown, počas ktorého v krajine zavrú reštaurácie a ostatné priestory určené na voľnočasové aktivity. Opatrenia sa od utorka dotknú okrem hlavného mesta Atény aj ďalších veľkých miest. Informáciu priniesla agentúra AFP.

„Musíme ihneď konať, predtým než budú jednotky intenzívnej starostlivosti preťažené,“ uviedol Mitsotakis. „Vírus prichádza vo vlnách a situácii sa musíme rýchlo prispôsobiť,“ do­dal.

Nové opatrenia nariaďujú zatvoriť reštaurácie, kaviarne, kluby, kiná, múzeá a posilňovne v oblastiach najviac postihnutých pandémiou koronavírusu. Nemali by sa však týkať obchodov a škôl. Okrem hlavného mesta sa najnovšie opatrenia vzťahujú aj na väčšinu veľkých miest na severe Grécka vrátane miest ako Solún, Larisa a Ioannina. Pre zvyšok krajiny bude platiť nočný zákaz vychádzania od polnoci do 05.00 h a naďalej aj povinné nosenie rúšok vo vonkajších i vnútorných priestoroch, uvádza ďalej Mitsotakis.

13:21 Nemecko zaznamenalo za 24 hodín po prvý raz viac ako 19-tisíc nových prípadov nákazy novým druhom koronavírusu — v piatok ich pribudlo 19 059. Prekonaný tak bol doterajší rekord z predošlého dňa, keď zdravotnícke úrady evidovali 18 881 prípadov. Vyplýva to zo sobotňajších údajov Inštitútu Roberta Kocha, informuje agentúra DPA.

V sobotu pred týždňom (24.10.) evidovali zdravotnícke úrady 14 714 nových infekcií. Nemecko tak prekonalo denný rekord už štvrtý deň za sebou. Koncom septembra kancelárka Angela Merkelová varovala, že do Vianoc môže denne pribúdať vyše 19-tosíc nakazených.

Počet úmrtí v súvislosti s ochorením Covid-19 sa zvýšil o 103 na 10 452. Od vypuknutia pandémie do polnoci zo piatka na sobotu bolo v Nemecku potvrdených 518 753 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Agentúra DPA pripomína, že súčasné počty nie je vhodné porovnávať s údajmi z jari, pretože v súčasnosti sa vykonáva podstatne viac testov a vďaka tomu sa zachytí viac nakazených.

12:50 V Poľsku pribudlo od piatka rekordných 21 897 nových prípadov nákazy koronavírusom a 280 súvisiacich úmrtí. Denný prírastok nakazených je vôbec najvyšší od začiatku pandémie. Informovala o tom v sobotu agentúra PAP s odvolaním sa na údaje poľského ministerstva zdravotníctva.

Od vypuknutia pandémie zaznamenali v Poľsku už celkovo 362 731 prípadov nákazy. Ochorenie Covid-19, ktoré koronavírus SARS-CoV-2 spôsobuje, si tam doteraz vyžiadalo aj 5631 úmrtí. Hospitalizovaných s potvrdenou nákazou je v krajine aktuálne 16 144 ľudí, ďalších 504 706 osôb je momentálne v karanténe a 48 928 ľudí pod hygienicko-epidemiologickým dohľadom. Z ochorenia Covid-19 sa v Poľsku dosiaľ uzdravilo 140 280 ľudí.

11:43 Nákazu novým druhom koronavírusu potvrdili v Maďarsku v uplynulých 24 hodinách 3908 ľuďom. V súvislosti s ochorením Covid-19 pribudlo 51 úmrtí, informoval v sobotu vládny server koronavirus.gov­.hu.

Z 16 563 testov vykonaných za posledný deň malo pozitívny výsledok 23,6 percenta. Celkový počet nakazených koronavírusom od vypuknutia pandémie dosiahol 75 321. Kompli­káciám spojeným s ochorením Covid-19 podľahlo 1750 osôb. Aktuálne je infikovaných 54 539 ľudí. V nemocničnom ošetrení je 4048 pacientov, z ktorých 281 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu.

11:24 Belgicko ohlásilo návrat k celonárodnému lockdownu. Od pondelka do polovice decembra budú otvorené len nevyhnutné prevádzky. Na verejnosti sa budú môcť zhromažďovať maximálne štyria ľudia. Supermarkety budú predávať len nevyhnutný tovar a domácnosti môžu prijať len jedného návštevníka. Jesenné školské prázdniny predĺžili do 15. novembra. V platnosti zostávajú zákaz nočného vychádzania a zatvorenie barov a reštaurácií.

Belgicko má najvyššiu mieru infekcie v Európe, pričom viac ako polovicu z dvetisíc lôžok na jednotkách intenzívnej starostlivosti obsadili pacienti s Covidom-19. Premiér Alexander de Croo v piatok vyhlásil, že „tlak na nemocnice je obrovský“ a preto museli prijať „opatrenia, ktoré sú ich poslednou šancou“. Minister zdravotníctva Frank Vandenbroucke ozrejmil, že lockdown „neuvrhne obyvateľov do úplnej izolácie“, keďže továrne a školy môžu naďalej fungovať. (sita)

10:41 Ukrajina zaznamenala za piatok ďalších 8752 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Je to nový denný rekord a zároveň o 440 prípadov viac ako deň predtým, vyplýva podľa agentúry UNIAN z údajov Systému monitorovania epidémie koronavírusu ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany.

Pribudlo aj 155 úmrtí, deň predtým ich zaznamenali rekordných 173. Na Ukrajine od začiatku pandémie zaznamenali celkovo 387 481 infiko­vaných a 7196 súvisiacich úmrtí. Aktívnych prípadov ochorenia je 221 375 (+4695), zatiaľ čo z nákazy sa vyliečilo 158 928 ľudí (+3902).

10:09 Na Slovensku pribudlo za piatok 2 573 nových prípadov koronavírusu, celkovo sa tak počet pozitívne testovaných osôb zvýšil na 57 664. Počas uplynulého dňa urobili vyše 18-tisíc testov. Počet hospitalizácií po niekoľkých dňoch klesol. (Viac tu)

9:57 Počet nových prípadov nákazy novým druhom koronavírusu v priebehu 24 hodín dosiahol v USA štyri dni pred prezidentskými voľbami nový rekord. Podľa údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa (JHU) bolo v piatok pozitívne testovaných 99 321 osôb, čo je takmer o 11-tisíc viac ako deň predtým, uviedla v sobotu agentúra DPA.

Celkový počet nakazených v USA, ktoré majú približne 330 miliónov obyvateľov, tak od začiatku pandémie podľa JHU prekročil hranicu deväť miliónov. Na komplikácie súvisiace s ochorením Covid-19 doteraz zomrelo najmenej 229 700 ľudí – viac, ako v ktorejkoľvek inej krajine na svete.

9:05 Polícia v Barcelone v piatok zasahovala na demonštrácii zorganizovanej proti opatreniam obmedzujúcim pohyb osôb, ktoré boli zavedené s cieľom spomaliť šírenie koronavírusu SARS-CoV-2. Informovali o tom tlačová agentúra AFP a denník El Mundo.

Protestujúci vyjadrovali nespokojnosť s nočným zákazom vychádzania a zákazom opustiť mesto počas víkendových sviatkov. Niekoľko stoviek účastníkov demonštrácie hádzalo do príslušníkov katalánskej regionálnej polície svetlice a iné objekty. Polícia sa demonštrantov snažila rozohnať a zatkla dve osoby.

8:53 V Českej republike potvrdili v piatok 13 605 nových prípadov koronavírusu SARS-CoV-2 a 121 súvisiacich úmrtí. Vyplýva to z najnovších údajov zverejnených v sobotu ráno na webe českého ministerstva zdravotníctva.

V rovnaký deň pred týždňom (24.10.) pribudlo 12 471 infiko­vaných. Celkový počet úmrtí sa od vypuknutia pandémie zvýšil na 3078. Od 19. októbra, s výnimkou 20. októbra, pribúda v Česku každý deň viac ako 100 úmrtí na komplikácie spôsobené ochorením Covid-19.

Česko momentálne eviduje 323 673 potvrdených a 183 020 aktívnych prípadov nákazy. Z ochorenia Covid-19 sa tam doteraz vyliečilo 137 575 osôb. Hospitalizovaných bolo do piatkovej 18.00 h 7281 pacientov.

6:00 Taliansko hlásilo v piatok rekordný počet nových prípadov nákazy koronavírusom – v krajine za posledných 24 hodín pozitívne testovali vyše 31-tisíc ľudí. Na ochorenie zomrelo 199 pacientov. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. Najnovšie údajne ministerstva zdravotníctva vyvolali celonárodnú diskusiu, či by nemalo Taliansko ďalej sprísňovať opatrenia na spomalenie šírenia nákazy aj napriek tomu, že nové pravidlá zaviedlo len pred niekoľkými dňami.

„Vyše 31-tisíc prípadov nákazy a 199 mŕtvych. Kladiem jednu otázku: na čo čakáte?“ napísal na Twitteri virológ Roberto Burioni, ktorý presadzuje prísnejšie obmedzenia. „Situácia sa zhoršuje v celej krajine,“ povedal na tlačovej konferencii šéf Najvyššieho zdravotníckeho úradu Silvio Brusaferro a upozornil obzvlášť na „nárast počtu ľudí, ktorí sa dostávajú na jednotky intenzívnej starostlivosti“.

Taliansko, prvá európska krajina, ktorú tvrdo v marci zasiahla pandémia koronavírusu, hlásilo v piatok 31 084 nových prípadov infekcie. Celkovo ich zaznamenalo vyše 325-tisíc. Podľa oficiálnych údajov zomrelo v krajine na Covid-19 celkovo vyše 38 000 ľudí. „Neviem povedať, či alebo kedy zavedieme (úplný) lockdown (zastavenie krajiny),“ povedal Domenico Arcuri, osobitný komisár vlády pre núdzový stav vyvolaný koronavírusom. Dodal: „To, čo nás teraz najviac znepokojuje, sú hospitalizovaní ľudia.“ Ich počet stúpol na takmer 17-tisíc.

5:50 Latinská Amerika a oblasť Karibiku, región s najvyšším počtom prípadov koronavírusového ochorenia COovid-19 na svete, prekročili hranicu 400-tisíc súvisiacich úmrtí. Informovala o tom v noci na sobotu podľa TASR agentúra AFP.

Pri vlastnom výpočte vychádzala z oficiálnych údajov zdravotníckych úradov, platných k 03.00 h SEČ. Predmetný región od vypuknutia pandémie eviduje 400 524 úmrtí na vírus SARS-CoV-2, pričom najviac postihnutou krajinou je v tejto súvislosti Brazília so 159 477 obeťami.

Oblasť Latinskej Ameriky a Karibiku je celosvetovo na prvom mieste v bilancii počtu prípadov nákazy koronavírusom; eviduje ich 11,2 milióna. Na druhom mieste je Ázia s 10,5 miliónmi infikovaných, tretia je Európa s vyše desiatimi miliónmi prípadov nákazy. Pokiaľ ide o úmrtia na ochorenie Covid-19 spôsobované novým druhom koronavírusu, Európa zaznamenala celkovo 275-tisíc obetí. V tejto smutnej štatistike tak predbehla Spojené štáty a Kanadu s 239-tisícmi prípadmi úmrtia.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19