Brusel Matovičovu atómovú bombu proti vírusu neodporúča, má iné rady

Nápad Igora Matoviča plošne testovať celé Slovensko sa v Bruseli ako modelový príklad neujal. Odporúčania v prípade antigénových testov sú iné.

20.11.2020 12:24 , aktualizované: 18:23
debata (668)

Premiér Igor Matovič sa na svojom facebookovom profile pochválil, že hneď na začiatku online summitu dostal opäť slovo ako prvý, aby predstavil výsledky testovania antigénovými testami na Slovensku. V odporúčaniach Európskej komisie sa to však zatiaľ neprejavilo. Rady Bruselu sú blízke odporúčaniam časti slovenskej vedeckej obce, nie pandemickej komisie či krízového štábu, o ktorých Matovič opiera svoj nápad testovať celé Slovensko.

„Práve na videosamite … tak, ako naposledy, ma aj dnes večer predseda Európskej rady Charles Michel požiadal, aby som hneď na úvod samitu informoval lídrov EÚ o výsledkoch plošného testovania,“ napísal Matovič.

Matovič sa neskôr pripomenul ďalším statusom, v ktorom píše, že ho pochválil bývalý britský premiér Tony Blair za celoplošné testovanie.

Špičkový slovenský vedec Pavol Čekan upozorňuje na celé znenie odporúčaní Európskej komisie a vypichol z nich niekoľko vecí:

  1. Pred použitím Ag testov by sa mala robiť validácia voči RT-PCR testom na plošnej vzorke ľudí
  2. Odporúčanie (aj podla WHO): senzitivita Ag testov nad 80 % a špecificita nad 97 %. Ide o parametre pre príznakových pacientov
  3. Európska komisia odporúča cielené testovanie plošnej populácie (lokálne, v oblasti s vysokou prevalenicou), nespomína sa celoplošné
  4. Po výsledku Ag testu komisia odporúča vykonať potvrdzujúci test
  5. Testy by sa mali používať najmä v prípade limitovanej dostupnosti RT-PCR testov alebo v prípade vysokej prevalencie infekcie
  6. RT-PCR test sa spomína v texte ako zlatý štandard testovania
  7. Európska komisia apeluje aj na vzájomné uznávanie výsledkov, ktoré vníma ako kľúčové pre uľahcenie cezhraničného po­hybu
  8. Text opisuje vyhody ale aj limity Ag testov voci RT-PCR, atď.

„Použitie Ag testov je správne v zamorených regiónoch, ohniskách a tam, kde sa dá často testovať: v nemocniciach, DSS-kách, väzniciach, uzavretých komunitách, atď. Komisia jasne odporúča, čo robiť pred nasadením testov, ako postupovať pri a po testovaní. Plošné Ag testovanie je v mnohom komplementárne (doplnkové) presnému RT-PCR testovaniu,“ uviedol Čekan.

Podobné odporúčania na Slovensku už dlhšie presadzuje časť odborníkov, ktorých premiér Matovič často spochybňuje. V prípade Čekana naznačuje, že mu ide o testovanie PCR testami preto, lebo ich vyrába. Čekan len nedávno daroval Slovensku 100-tisíc kusov PCR testov, pri čom mu premiér s nadšením asistoval.

Samotný Čekan prišiel so systémom semaforov, ktorými by Slovensko mohlo bojovať proti koronavírusovej epidémii.

668 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus