Víkendové testovanie odhalilo 2 501 pozitívnych

Dobrovoľné a bezplatné testovanie v rámci 4. kola operácie Spoločná zodpovednosť využilo 110 609 obyvateľov. Pozitívne testy malo 2 501 z nich. Priemerná pozitivita tak predstavuje 2,26 percenta.

23.11.2020 05:00 , aktualizované: 19:30
Koronavírus / Testovanie / Foto:
Zdravotníci čakajú na ľudí na testovanie v obci Valaliky v okrese Košice – okolie 22. novembra 2020
debata (117)
Vývoj počtu obetí Covid-19

V grafe je znázornený počet obetí za deň a celkový počet obetí

počet obetí za deň
celkový počet obetí

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

21:20 V Česku v pondelok do 18.00 h zaznamenali 1 841 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čím sa celkový počet potvrdených prípadov od začiatku pandémie zvýšil v krajine na 494.104. Vyplýva to z údajov, ktoré na svojej webovej stránke zverejnilo české ministerstvo zdravotníctva. Počet úmrtí sa počas pondelka zvýšil o 43 na celkových 7 334, píše spravodajský server Novinky.cz. Česko momentálne eviduje 88 112 aktívnych prípadov nákazy. Z ochorenia COVID-19 sa tam doteraz vyliečilo 398 658 osôb. Hospitalizovaných bolo do pondelňajších 18.05 h 5296 pacientov. Skóre Protiepidemického systému (PES) v ČR kleslo zo 67 na 52 bodov, čo znamená tretí stupeň, píšu Novinky.cz. Pri ňom by – v prípade schválenia vládou – už nebol obmedzený voľný pohyb osôb a reštaurácie by mohli byť otvorené do 22.00 h. Súčasťou Protiepidemického systému je rizikový index od 0 do 100, ktorý predstavuje mieru epidemiologického rizika. Každý český kraj má pripísanú vlastnú hodnotu tohto indexu. Rizikový index následne kraje zaradí do jedného z piatich stupňov, ktoré určujú prísnosť epidemiologických opatrení.

19:30 Správy o tretej sľubnej vakcíne proti ochoreniu COVID-19 prinášajú „dôvod na nádej“, povedal generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Informovala o tom agentúra DPA. „Svetlo na konci tohto dlhého tmavého tunela po nedávnych pozitívnych správach z testov vakcín začína svietiť jasnejšie,“ povedal Tedros na tlačovej konferencii v Ženeve.

Šéf WHO vlády vyzval, aby sa uistili, že každá krajina dostane vakcíny. Takisto privítal vyjadrenia lídrov skupiny G20, ktorí počas víkendového summitu prisľúbili „cenovo dostupný a spravodlivý prístup“ k vakcínam proti novému koronavírusu. „V súčasnosti existuje vážne riziko, že najchudobnejší a najzraniteľnejší ľudia budú ušliapaní v tlačenici za vakcínami,“ povedal Tedros.

19:12 Austrálska národná letecká spoločnosť Qantas bude od pasažierov medzinárodných letov vyžadovať, aby pred letom preukázali, že sú zaočkovaní proti ochoreniu COVID-19. Informuje o tom spravodajský portál CNN s odvolaním sa na generálneho riaditeľa aerolínií Alana Joycea.

18:54 Najväčší výrobca gumených rukavíc na svete, spoločnosť Top Glove, v pondelok zastavil výrobu v 28 závodoch v Malajzii. Tento krok nasleduje po rozhodnutí tamojšej vlády, ktorá firme prikázala otestovať na koronavírus všetkých zamestnancov. Aktuálne prísne pandemické opatrenia spôsobili v Malajzii zatvorenie mnohých tovární. Spoločnosť Top Glove má po celom svete viac ako 60 výrobných prevádzok – až 30 sa nachádza v Malajzii. Podľa vyjadrenia malajzijskej vlády sa doteraz na koronavírus testovalo takmer 5800 zamestnancov, preukázateľne infikovaná bola asi tretina. K rozhodnutiu zatvoriť 28 tovární vláda pristúpila po odporúčaní ministerstva zdravotníctva.

18:25 Talianska vláda zvažuje, že kvôli pandémii Covidu-19 nechá počas Vianoc ešte zatvorené zjazdovky. Tento plán ale dnes kritizovali severotalianskej alpské regióny. Tiež slávni lyžiari Alberto Tomba a Federica Brignoneová vyzvali vládu, aby zjazdovky v krajine na Vianoce boli otvorené. Informovala dnes agentúra ANSA. „Lyžovanie je individuálny open-air šport par excellence,“ citovala ANSA olympijského víťaza Tomba. „Nosenie rúšok navyše nie je problém, pretože pri lyžovaní rovnako zvyčajne používate ochranu úst a tváre,“ dodal.

Taliansko v pondelok zaznamenalo ďalších 630 úmrtí v spojitosti s ochorením COVID-19 a celkový počet obetí od začiatku pandémie prekročil v krajine 50 000. V krajine za posledný deň takisto hlásili 22 930 nových prípadov koronavírusu.

17:56 Čiastočný lockdown na území Anglicka sa skončí 2. decembra, oznámil v pondelok britský premiér Boris Johnson. Čiastočný lockdown s rozsiahlymi obmedzeniami týkajúcimi sa najmä spoločenských aktivít platí v Anglicku od 5. novembra. Ľudia sa po jeho skončení budú môcť stretávať na otvorených priestranstvách v maximálnom počte šesť osôb a otvorené budú obchody, ktoré nie sú nevyhnutné, telocvične, rekreačné zariadenia i kaderníctva. Povolené budú svadby, športovanie na vonkajších priestranstvách a hromadné modlitby.

Anglicko sa vráti k trojstupňovému systému opatrení, ktorý vláda predstavila v septembri. Opatrenia v rámci jednotlivých stupňov však budú sprísnené. Krčmy a bary už nebudú musieť zatvárať svoje prevádzky o 22.00 h. V oblastiach s menej prísnymi stupňami jeden a dva budú podľa premiéra musieť zatvoriť o 23.00 h, no objednávky môžu prijímať len do 22.00 h. Britská vláda podľa Johnsona s decentralizo­vanými vládami vo Walese, Škótsku a Severnom Írsku pracuje na pláne, ktorý bude v platnosti počas Vianoc.

17:12 Opatrenia proti šíreniu koronavírusu v Rakúsku napriek stále vysokým číslam nakazených ukazujú prvé pozitívne signály. Uviedol to na pondelňajšej tlačovej konferencii rakúsky minister zdravotníctva Rudolf Anschober, informovala agentúra APA. Rakúsko hlásilo v pondelok 3145 novoinfi­kovaných za uplynulých 24 hodín. Minister Anschober však zároveň poukázal na to, že v nedeľu sa vykonáva výrazne menej testov než počas pracovných dní. Počty nakazených sú podľa neho naďalej „dramaticky vysoké“, avšak vidno prvé náznaky, že opatrenia začínajú účinkovať. Minister zdôraznil, že kľúčové budú nasledujúce dva týždne.

Do 6. decembra, kedy sa má v krajine skončiť tvrdý lockdown a je naplánovaný začiatok hromadného testovania, musia čísla nových prípadov podľa Anschobera výrazne klesnúť.

16:54 Maďarsko napreduje s testovaním ruskej vakcíny proti koronavírusu, ktorej vzorky ako prvé v Európe dostalo minulý týždeň. Maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó uviedol, že desať počiatočných dávok vakcíny Sputnik V budú v jeho krajne testovať na bezpečnosť a účinnosť. Minulý týždeň Szijjártó oznámil, že maďarský výrobca liekov a jeho ruskí partneri rokujú o možnej domácej výrobe vakcíny.

16:29 Taliansko nariadilo pozastaviť aktivity spojené s farmárskym chovom noriek v krajine až do konca februára. Rozhodlo sa tak pre riziko infekcie koronavírusom, uviedla agentúra DPA s odvolaním sa na pondelkové vyhlásenie talianskeho ministra zdravotníctva Roberta Speranzu. Začiatkom mesiaca sa Dánsko, najväčší producent norkových kožušín na svete, rozhodlo vyhubiť približne 15 až 17 miliónov noriek chovaných na farmách po tom, čo sa u miestnych obyvateľov objavila zmutovaná verzia koronavírusu, ktorú na ľudí údajne preniesli tieto zvieratá.

15:58 Ďalšie kolo plošného testovania, ktoré sa má uskutočniť v decembri, nemôže byť dobrovoľné, ako tomu bolo tento víkend, uviedol to premiér Matovič pred zasadnutím ústredného krízového štábu. „My sa musíme rozhodnúť, buď tu bude masívne testovanie, alebo očakávam od kolegu Sulíka, že sa tu postaví a povie, že bude tvrdý lockdown,“ povedal Matovič. Poukázal, že tretia možnosť neexistuje, pretože „v lekárni sa nedá kúpiť liek na koronu“. Poznamenal, že je dôležité sa zaujímať aj o stav pacientov v nemocniciach.

Premiér sa vyjadril aj k víkendovému testovaniu. Povedal, že s ministrom obrany Naďom očakávali, že sa príde testovať zhruba tretina ľudí. „Bolo to niekde okolo 30 percent,“ poznamenal Matovič. Ako tvrdí, bol to test toho, či „dokážeme ísť v ústrety tým najťažším trom mesiacom, ktoré nás čakajú“. „Z toho jednoznačne vyplýva, že robiť akékoľvek plošné testovanie postavené na dobrovoľnosti absolútnej by boli vyhodené peniaze,“ uzavrel premiér.

15:50 Ešte minulý týždeň sa v rámci EÚ objavili úvahy, že ľudia, ktorí nebudú očkovaní, tak si ich členské krajiny nepustia na svoje územie. „Buď budú musieť ukázať očkovací preukaz, alebo aktuálny PCR test. Zrejme takéto obmedzenia budú. Inak povedané, ľudia, ktorí sa rozhodnú dobrovoľne neočkovať, tak budú na Slovensku, alebo, keď budú chcieť ísť do zahraničia, tak si budú musieť zaplatiť PCR test,“ povedal premiér Igor Matovič k obmedzeniu v rámci cestovania.

Čo sa týka vnútroštátnych obmedzení, ak sa niekto rozhodne nedať zaočkovať proti koronavírusu, nemali by podľa Matoviča tí, čo sa dajú zaočkovať, doplácať na tých, ktorí sa nezaočkujú. Vylúčil zásah do osobnej slobody, no mali by na Slovensku podľa neho platiť ochranné opatrenia. „Napríklad tí, čo sa nedajú zaočkovať, tak budú nosiť naďalej rúška,“ dodal Matovič.

15:25 Čínske úrady testujú na koronavírus milióny ľudí, uvaľujú lockdowny a zatvárajú školy po tom, ako minulý týždeň zistili niekoľko komunitných prenosov nákazy v troch mestách. Rozsiahle opatrenia uplatnili v mestách Tiencin, Šanghaj a Man-čou-li. Čínska Štátna zdravotnícka komisia v pondelok nahlásila, že za uplynulých 24 hodín zistili dva nové komunitne prenesené prípady infekcie v Šanghaji. Od piatka tak počet nových nákaz v meste stúpol na sedem. V meste Tiencin zdravotníci odobrali na testovanie viac ako 2,2 milióna vzoriek po tom, ako tam minulý týždeň odhalili päť lokálne prenesených infekcií. V 200-tisícovom meste Man-čou-li miestne úrady testujú všetkých obyvateľov po zistení dvoch prípadov v sobotu. Zároveň zavreli všetky školy a zakázali verejné zhromaždenia.

V Číne od začiatku pandémie zistili 86 442 prípadov koronavírusu a 4 634 ľudí nákaze podľahlo. Najnovšie prípady infekcií ukazujú, že v krajine stále existuje riziko návratu vírusu.

14:39 Očkovanie proti koronavírusu by malo byť dobrovoľné. Pred zasadnutím Ústredného krízového štábu to v pondelok povedal hlavný hygienik Ján Mikas. „Ja som zástanca toho, že by to malo byť na dobrovoľnej báze,“ skonštatoval Mikas. Mali by byť ľuďom však podľa neho odkomunikované aj plusy a aj mínusy tohto očkovania. „Podstatné je, aby sa dali zaočkovať rizikové skupiny. Z epidemiologického pohľadu je to dôležité,“ dodal Mikas.

14:26 V Maďarsku vládnym nariadením obnovili vymedzený čas nákupu pre seniorov, aby tak ochránili kategóriu obyvateľstva najviac ohrozenú šírením nového typu koronavírusu. Oznámil v pondelok predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. Podobné nariadenie zaviedol maďarský kabinet aj na jar počas prvej vlne epidémie. Premiér na Facebooku spresnil, že ľudia vo veku nad 65 rokov budú mať vyhradený čas nákupu v pracovných dňoch od 09.00 do 11.00 h, v sobotu a v nedeľu to bude od 08.00 do 10.00 h. To však podľa neho neznamená, že inokedy nemôžu starší spoluobčania nakupovať, ale vo vyhradenom čase v obchodoch nebudú mladší zákazníci.

14:00 Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) ocenil prístup všetkých ľudí, ktorí sa prišli dať otestovať. V súčasnej situácii potrebujeme presne takýto zodpovedný prístup, pretože Slovensku môžeme pomôcť, iba ak budeme skutočne všetci ťahať za jeden povraz, skonštatoval. Dodal, že ďalší postup, forma a podmienky testovania budú predmetom rokovania ústredného krízového štábu a vlády.

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) poďakoval všetkým, ktorí sa na testovaní podieľali. Rovnako ocenil tých, ktorí sa prišli dať otestovať. Zástupcovia samosprávy si môžu uplatniť preplatenie vynaložených nákladov, pripomenulo ministerstvo vnútra. Svoje požiadavky môžu predložiť na okresné úrady, ktoré ich verifikujú a postúpia ministerstvu vnútra na refundáciu.

13:56 Ako uviedol náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl (OS) SR Daniel Zmeko, úloha bola zo strany OS SR splnená, pričom profesionálni vojaci už v týchto chvíľach zabezpečujú dodanie hárkov s výsledkami testovania do jednotlivých regionálnych úradov verejného zdravotníctva a sú opäť pripravení aj na pomoc s digitalizáci­ou dát.

Testovanie okrem vojakov zabezpečovali aj hasiči, ktorí vytvorili 28 odberových tímov. „Na zabezpečení bezproblémového priebehu testovania sa podieľalo aj 1000 policajtov, 534 v sobotu a 449 v nedeľu. Príslušníci Policajného zboru udržiavali verejný poriadok a dozerali aj na bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky v okolí odberných miest,“ priblížila riaditeľka tlačového odboru Ministerstva vnútra Barbara Túrosová.

13:38 Podľa člena strany Hlas Richarda Rašiho vyslovil predseda SaS a koaličný poslanec Richard Sulík predstavením svojho vlastného pandemického plánu nedôveru doterajším opatreniam premiéra Matoviča v boji proti koronavírusu. Strana Hlas zároveň vyzvala premiéra, aby upustil od ďalšieho kola celoplošného testovania a riadil sa názormi odborníkov. (Viac tu)

Video: Strana Hlas reaguje na pandemický plán Richarda Sulíka.

12:49 Počas víkendového testovania v 458 obciach a mestách sa dalo otestovať 110.609 ľudí. Pozitívne testy malo 2501 z nich, čo predstavuje 2,26 percenta. Účasť v poslednom kole pretestovania Ag testami predstavuje 30,49 percenta. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

„V rámci celoplošného testovania 31. októbra až 1. novembra sa na testovaní v týchto mestách a obciach zúčastnilo celkovo 362 666 osôb, pričom pozitivita predstavovala 2,05 percenta. Účasť v aktuálnom pretestovaní teda predstavuje 30,49 percenta z počtu otestovaných v rámci týchto istých obcí počas celoslovenského testovania,“ priblížila hovorkyňa. Z porovnania výsledkov teda vyplýva, že oproti celoplošnému testovaniu došlo k miernemu nárastu pozitivity. (tasr, sita)

12:43 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že sa vyliečil z infekčnej choroby Covid-19, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2. Informovala o tom agentúra Interfax, podľa ktorej Zelenskyj na sociálnej sieti Telegram oznámil, že mal „konečne negatívny výsledok testu na koronavírus“. V súvislosti s epidémiou apeloval na ľudí, že si musia uvedomiť „nové riziká a čo najviac si na seba dávať pozor“. Pripomenul im nutnosť nosiť rúško, dodržiavať bezpečný odstup a obmedziť sociálne kontakty, prijímať dostatok vitamínov a udržiavať sa v dobrej fyzickej kondícii.

Zelenskyj a šéf jeho kancelárie Andrij Jermak 9. novembra informovali, že ochoreli na Covid-19. O tri dni neskôr boli obaja prijatí na jednu z kyjevských kliník. Na Covid-19 sa v júni liečila aj Zelenského manželka Olena. V auguste vyšlo najavo, že spolu s ňou bol v nemocnici hospitalizovaný aj ich syn.

12:30 Biotechnologická spoločnosť Axon Neuroscience vytvorila terapeutické protilátky, ktoré dokážu zabrániť množeniu nového koronavírusu. Ich účinnosť úspešne otestovali na živom víruse v spolupráci s Virologickým ústavom Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied (SAV). Začala sa tiež príprava humanizačného procesu potenciálnych terapeutických protilátok, ktorý je nevyhnutným krokom na začatie klinického skúšania. Informoval o tom Michael Matis zo spoločnosti.

„Počas vývoja vakcíny sa nám podarilo pripraviť protilátky, ktoré sme používali na mapovanie zraniteľných miest vírusu. Niektoré z nich dokázali kompletne eliminovať vírus a preukázali tak svoj terapeutický potenciál. Ich účinnosť sme potvrdili v niekoľkých ďalších koncepčne odlišných testoch, ktoré sme vyvinuli na našom pracovisku. V ďalšom kroku sa sústredíme na proces humanizácie a následne by sme začali výrobný proces. Tieto kroky sú nevyhnutné pre začiatok klinického skúšania,“ vysvetlil vedecký riaditeľ Axonu Norbert Žilka. (tasr)

11:59 Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) je v karanténe. Bol totiž v kontakte s pozitívne testovaným na nový koronavírus. Na pondelkovom zasadnutí ústredného krízového štábu sa zúčastní prostredníctvom videa, informoval na sociálnej sieti.

„Je naozaj dôležité, aby sme v takýchto chvíľach boli zodpovední a zostali doma, aj keď sa nám to možno práve nehodí. Chránime tým ľudí v našej bezprostrednej blízkosti a práve táto ohľaduplnosť a spoločná zodpovednosť je kľúčom k zvládnutiu pandémie,“ zdôraznil minister. (tasr)

11:31 Víkendové antigénové testovanie na ochorenie Covid-19 odhalilo v Púchove 93 pozitívnych prípadov. Ako informovala púchovská samospráva na sociálnej sieti, do trinástich odberných miest sa prišlo počas dvoch dní otestovať spolu 4 115 ľudí. Záujem Púchovčanov o testovanie bol v porovnaní s predchádzajúcimi dvoma kolami testovania menej ako polovičný, miera pozitivity však atakovala hodnotu spred troch týždňov. Kým vtedy dosiahla 2,35 percenta, tentoraz to bolo číslo len o deväť stotín nižšie.

Púchovský okres mal v druhom kole celoplošného testovania 7. a 8. novembra najhorší výsledok a aktuálne podľa informácií z ministerstva zdravotníctva stále patrí k regiónom s najvyšším počtom pozitívnych na koronavírus na Slovensku. K 20. novembru tu 7-dňová incidencia na 100-tisíc obyvateľov dosiahla hodnotu 454, a horšie je na tom len okres Stropkov s incidenciou 468. Dáta z rezortu zdravotníctva potvrdzuje aj skutočnosť, že v mobilnom odberovom mieste umiestnenom v púchovskej hasičskej stanici minulý týždeň odhalili 116 pozitívnych prípadov pri necelých deviatich stovkách testovaných.

11:25 Záujemcovia o otestovanie sa na prítomnosť koronavírusu budú mať dnes k dispozícii štyri odberné miesta prevádzkované Hasičským a záchranným zborom (HaZZ). Ako ďalej informovala hovorkyňa hasičského prezídia Zuzana Farkasová, pôjde o odberné miesta v Púchove (Nimnická cesta 20), Medzilaborciach (Zámočnícka 1), Sobranciach (Námestie Slobody 1) a v Gelnici (Zimný štadión, Športová 36). Otvorené budú od 12:00 do 20:00.

Farkasová priblížila, že v priebehu minulého týždňa od 16. do 20. novembra okrem utorka 17. novembra sa na odberné miesta HaZZ prišlo otestovať celkom 3 005 osôb. U 293 osôb bol zaevidovaný pozitívny výsledok, teda pozitivita bola 9,75 percenta­. (sita)

10:46 Podľa celoštátneho operatívneho štábu v Rusku za posledných 24 hodín zaregistrovali 25 173 nových prípadov koronavírusovej infekcie. Ide o nový rekord v denných prírastkoch od vypuknutia epidémie v Rusku.

Najviac prípadov je v Moskve (+6866 osôb za deň), Petrohrade (+2926) a Moskovskej oblasti (+971). Celkový počet ľudí infikovaných ochorením Covid-19 v krajine dosiahol 2,114 milióna. Za uplynulých 24 hodín infekcii podľahlo ďalších 361 pacientov, čím počet obetí epidémie v Rusku stúpol na 36 540. (tasr)

10:35 Strana Sloboda a solidarita (SaS) avizovala, že nepodporí celoplošné testovanie na celom území Slovenska, ako o ňom hovorí premiér Igor Matovič. Je za pretestovanie najviac zasiahnutých regiónov. (Viac tu)

10:09 Na Slovensku za nedeľu pribudlo 231 nových prípadov koronavírusu, urobili 1 773 PCR testov, miera pozitivity je 13,02 percenta.

Celkový počet pozitívne testovaných osôb tak stúpol na 96 472. Pribudlo 22 úmrtí na pľúcnu formu Covid-19, celkovo tak ochoreniu podľahlo 693 pacientov. Z ochorenia sa naopak vyliečilo ďalších vyše 2-tisíc pacientov. (Viac tu)

9:57 V Maďarsku pribudlo za posledný deň 3334 nakazených novým druhom koronavírusu. V súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo v tomto čase 91 zväčšia starších chronicky chorých pacientov. Informoval o tom v pondelok operačný štáb maďarskej vlády na svojej stránke koronavirus.gov­.hu.

V nemocniciach ošetrujú 7461 chorých na COVID-19, z nich 627 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Aktuálne má potvrdenú infekciu 130 722 ľudí, z nich 22 percent pochádza z Budapešti.

9:55 Ukrajina v pondelok oznámila, že pozitívny výsledok testu na koronavírus SARS-CoV-2 malo ďalších 10 945 ľudí, čím celkový počet nakazených od vypuknutia epidémie v krajine stúpol na 635 689. Počet obetí pandémie na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 124, čím sa celková bilancia úmrtí zvýšila na 11 075.

Podľa agentúry Ukrinform o tom v pondelok na svojej stránke na sociálnej sieti Facebook informoval ukrajinský minister zdravotníctva Maxym Stepanov, ktorý spresnil, že medzi novými prípadmi nakazených je aj 491 detí a 447 zdravotníckych pracovníkov.

9:27 Ďalšia vakcína proti ochoreniu COVID-19 má podľa klinických testov relatívne vysokú účinnosť.

Britský farmaceutický koncern AstraZeneca v pondelok uviedol, že vakcína, ktorú vyvíja spoločne s Oxfordskou univerzitou, má podľa predbežných výsledkov klinických testov priemernú účinnosť 70 %, pričom jej účinnosť môže v závislosti od spôsobu dávkovania dosiahnuť až 90 %.

Vakcína zabránila vzniku ochorenia COVID-19 u väčšiny účastníkov testov, avšak jej účinnosť bola nižšia ako v prípade vakcín vyvíjaných spoločnosťami Moderna alebo Pfizer.

9:10 Podpredseda vlády a minister hospodárstva Richard Sulík predstavil pandemický plán (Semafor zdravia) na boj proti koronavírusu na Slovensku.

Plán zohľadňuje situáciu v regiónoch. Hovorí o opatreniach, pravidlách a odporúčaniach pre celé Slovensko, pre konkrétne obvody, spomína plán testovania, rieši cezhraničný režim aj odškodnenie zatvorených či obmedzených prevádzok. (Viac tu)

7:39 V Nemecku za posledný deň pribudlo 10 864 prípadov nákazy koronavírusom. Údaj je o niečo vyšší ako minulý pondelok, keď bolo hlásených 10 824 nových infekcií. Podľa agentúry DPA o tom dnes informoval Inštitút Roberta Kocha (RKI). V piatok sa nákaza potvrdila u 23 648 ľudí, čo bol zatiaľ najvyšší denný prírastok. Víkendová bilancia býva nižšia, pretože sa menej testuje a úrady tiež nedostávajú údaje zo všetkých laboratórií.

6:23 V Českej republike potvrdili testy v nedeľu 1509 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a 40 súvisiacich úmrtí. Vyplýva to z najnovších údajov zverejnených v pondelok ráno na webe českého ministerstva zdravotníctva.

V rovnaký deň pred týždňom pribudlo 1887 infikovaných pri 9014 testoch. Cez víkend však bývajú počty novonakazených vo všeobecnosti nižšie, pretože sa robí výrazne menej testov. Počet testov za 22. novembra zatiaľ ministerstvo nezverejnilo.

Celkový počet úmrtí na komplikácie spôsobené ochorením COVID-19 sa od vypuknutia pandémie zvýšil na 7196. Tieto údaje bývajú doplňované spätne aj za niekoľko dní, preto sa často menia. Denný nárast úmrtí sa od 20. novembra pohybuje tretí deň po sebe pod hranicou 100 prípadov, viac ako 100 úmrtí za 24 hodín v ČR nepretržite zaznamenávali od 19. októbra.

5:00 Spravodlivú distribúciu finančne dostupných vakcín proti koronavírusu SARS-CoV-2 chcú zaručiť predstavitelia najväčších ekonomík sveta G20. Skupina sa zároveň zaviazala, že urobí všetko pre to, aby pomohla ekonomikám tvrdo zasiahnutým pandémiou COVIDU-19. Predstavitelia G20 to oznámili v nedeľu spoločnom vyhlásení na záver dvojdňového videosummitu skupiny.

Boj s koronavírusom bol hlavnou témou summitu, ktorý hostiteľská Saudská Arábia kvôli globálnej zdravotníckej situácii usporiadala online. Pandémia si celosvetovo vyžiadala vyše 1,4 milióna životov a rozšírila sa takmer do každej krajiny, pripomína agentúra DPA. Skupina G20 preto zopakovala obavy, že pri distribúcii vakcín – na ktorej vývoji pracujú desiatky firiem po celom svete – budú znevýhodnené hlavne chudobné štáty.

„Vynaložíme všetko úsilie na to, aby sme zaistili spravodlivý prístup všetkým,“ uviedla G20 vo vyhlásení. Najsilnejšie ekonomiky sa tiež zaviazali finančne podporiť medzinárodný projekt na distribúciu vakcín COVAX, ktorý podľa DPA musia do konca roka získať ešte šesť miliárd dolárov. Cieľom projektu je distribuovať do konca roka 2021 po celom svete dve miliardy vakcín.

Dostať vírus pod kontrolu je podľa G20 kľúčové pre obnovu globálnej ekonomiky. „Sme odhodlaní použiť všetky politické prostriedky, aby sme ochránili životy ľudí, ich zamestnanie a príjmy,“ uviedla skupina.

G20 už skôr chudobným krajinám pre pokračujúcu koronavírusovú krízu predĺžila odklad splátok o pol roka. Na jar chce rokovať o možnom predĺžení o ďalších šesť mesiacov. Odklad splátok úrokov a istín má dať 77 najchudobnejším krajinám, ako je Afganistan či Etiópia, väčšiu voľnosť pri investovaní do boja proti koronavírusovej pandémii. Už skôr schválený odklad mal vypršať koncom tohto roka.

Súkromných poskytovateľov pôžičiek G20 vyzvala, aby sa k odkladu splátok pridali, ak o to chudobné štáty požiadajú. Členské štáty G20 sa na hrubom domácom produkte (HDP) celého sveta podieľajú viac ako 85 percent, na svetovej populácii potom majú zhruba dvojtretinový podiel.

© Autorské práva vyhradené

117 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19 #plošné testovanie