NÁZOR: Dokedy môžu spolu vydržať Matovič so Sulíkom? Do konca

Je to ako stará klasická rozprávka. Macocha pošle úbohú Marušku počas zimy na jahody, tá si ich vybaví u Veľkého Sečeňa, a keď ich donesie, tak ju macocha odbije, že aj tak sú kyslé.

23.11.2020 09:30
Richard Sulík, Boris Kollár, Igor Matovič Foto: , ,
Richard Sulík, Boris Kollár, Igor Matovič
debata (101)

Zdá sa vám to popletené? Je to rozprávka o dvanástich mesiačikoch alebo Ezopova bájka o líške a hrozne, na ktoré nedosiahne? Vitajte vo svete slovenskej vysokej politiky, kde sa pletie piate cez deviate. Kde si premiér a vicepremiér navzájom nevedia prísť na meno a keď si nejaké meno nájdu, tak určite nie pekné.

Premiér Igor Matovič dal úlohu pripraviť plán boja proti koronavírusu vicepremiérovi Richardovi Sulíkovi, ktorý si máčal nohy v Dubaji a ešte kým stihol prísť, tak mu štipľavo odkázal, že nech sa nenamáha, lebo šibeničný termín aj tak nestihol a keby ho aj stihol, jeho riešenie bude nanič. A že sa pôjde podľa premiérovho plánu. Vicepremiér mu zase odpovedal, že na svojom pláne už dlhšie pracuje s odborníkmi, keďže si myslel, že premiér žiadny plán nemá. Matovič poslal Sulíka na jahody a ten mu nesie hrozno.

Nie je dôvod, aby Matovič so Sulíkom povalili vládu. Sulík si môže počkať, či sa z princa nestane kráľom a Matovič zase občas vyzerá, že by bol radšej rebelom ako premiérom.

Do toho opozičné strany trúbia na útok a hlavnou zbraňou má byť referendum, na ktoré zohnať účasť je možno ešte ťažšie než na dobrovoľné testovanie. Je teda vláda v ohrození? Minimálne. Vydržia spolu Matovič so Sulíkom? Až do konca, nech bude akýkoľvek. Nikomu z nich sa toto talianske manželstvo nevyplatí rozbiť.

Richardovi Sulíkovi určite nie. V skutočnej opozícii by sa ocitol medzi stranami, s ktorými si nemá čo povedať a s ktorými ho nemá čo spájať. V úlohe disidenta vo vláde môže robiť aj opozičnú aj koaličnú politiku, podľa toho, kedy čo potrebuje. To mu umožňuje zhŕňať percentíčka preferencií aj vtedy, keď ľudí nejaké vládne opatrenie poriadne nasrdí.

A je tu ešte jedna vec, ktorá ho z vlády nepustí. Od začiatku, ako začal koketovať s politikou, je tu jeho zlatý grál – odvodový bonus. Snaží sa ho presadiť roky, odkedy napísal svoju prvú knihu o odvodovom bonuse a obchádzal s ňou politikov i médiá. Vo vláde Ivety Radičovej bol k tomu blízko, keďže ho dokázal prepašovať do programového vyhlásenia. Vtedy mu uletel, spolu s balónikom, ktorý mal držať. V tejto vláde nedávno uviedol, že je to na dobrej ceste, ale ešte musí presvedčiť Igora. No a Igor si môže vybrať, či sa dá presvedčiť. Ak nie, tak je tu tretia cesta – presvedčiť priaznivcov súčasnej koalície, že SaS je lepšou alternatívou na čelo vlády v ďalších voľbách, že je hlas rozumu v chaose, ktorý často dokáže predseda vlády stvoriť.

Igorovi Matovičovi tiež určite nie. V podobe Sulíka má fackovacieho panáka. Matovič sa často stavia do pozície spasiteľa národa, ktorý určite rád zachráni Slovač nielen pred Ficom a Pellegrinim, ktorých má na tapete pri takmer každom vystúpení, ale aj pred Sulíkom. Nie nadarmo sa na začiatku vládnutia štylizoval do postavy zálesáka Old Shatterhanda, ktorý chráni slabých. Po uvoľnenom lete, keď chcel „zobchodovať“ uvoľnenie pandemických opatrení, zistil, že počas krutej jesene sa lepšie predáva záchrana ľudských životov. Napriek tomu, že robí nepopulárne opatrenia – štokholmský syndróm je silné puto.

Nie je podstatné, že jeho OĽaNO stráca percentá. Svojou politikou si Matovič zároveň vytvára tvrdé jadro voličov, ktoré predtým nemal, keďže jeho preferencie skákali hore-dolu. Mať za sebou dostatočný počet skalných je dôležité, pretože predstavujú vstupenku do parlamentu. Svojho času ich mali napríklad KDH, HZDS či Smer, pri ktorých bola istota, že sa do parlamentu určite dostanú. Kdeže lanské snehy sú (a nielen tie)…

Voľby sa dnes rozhodujú tesne pred nimi a vládni politici majú viac možností zapôsobiť na voličov. OĽaNO a SaS sú dnes hlavnými hercami na koaličnej scéne a divadlo, ktoré predvádzajú, pôsobí viac ako nevýrazná politika Za ľudí či charizma Borisa Kollára. Na druhej strane medzi protivníkmi budú mať hlavne silného Petra Pellegriniho a otázny Smer, kde Robert Fico síce bojuje o dušu, ale hlasy pribúdajú skôr Hlasu. Fica ťahajú dolu série obvinení ľudí, ktorí mali lumpačiť za jeho éry. Koalícia potrebuje, aby všetkých zavreli, Fico potrebuje, aby aspoň niekoho oslobodili. Ak chce koalícia pokračovať vo vláde po ďalších voľbách, nemôže sa navzájom zdecimovať.

Nie je teda dôvod, aby Matovič so Sulíkom povalili svoju terajšiu vládu. Sulík si môže počkať, či sa z princa nestane kráľom a Matovič zase občas vyzerá, že v ďalšom volebnom období by bol radšej rebelom ako premiérom. Aj tak sa môže skončiť dnešná popletená rozprávka.


Pozrite si TOP 10 videí na TV Pravda

***

Video
Video

1.

Štátny sviatok 17. novembra bol v tomto roku úplne iný ako predtým. Od nepovolenej demonštrácie v roku 1989 to boli opäť nepovolené demonštrácie, pretože v čase núdzového stavu bol vyhlásený zákaz zhromažďovania. Do ulíc sa vydali najmä ľudia nespokojní s vládou Igora Matoviča a opatreniami proti koronavírusu, vrátane niektorých opozičných politikov. K stretu s políciou nedošlo, zhromaždenia boli síce plné emócií, ale pokojné. Na prvom videu je protest v Bratislave, na druhom v Košiciach.

***

Video

2.

Aj prezidentka Zuzana Čaputová si pripomenula 17. november. Urobila tak v Devíne. Totalitný režim bol násilný voči svojím občanom, skonštatovala po položení venca pri Bráne slobody, pamätníku obetí komunistického režimu.

***

Video

3.

Polícia sa pred avizovanými protestami, ktoré mali byť 17. novembra, pripravovala dopredu, keby situácia prerástla do nepokojov. Výzva aj varovanie zazneli z úst ministra vnútra Romana Mikulca, policajného prezidenta Petra Kovaříka, ale aj profesora Vladimíra Krčméryho, pre ktorého bol dav ľudí problematický z epidemiologického hľadiska. Polícia bola pripravená aj na bratislavskej vlakovej stanici.

***

Video

4.

Matovič sa zabarikádoval pred občanmi, Mikulec ho prehnane chráni, uviedol Peter Pellegrini (Hlas) na margo „manévrov“, ktoré sprevádzali prípravy na 17. november. „Neboli tam len extrémisti, ale aj ľudia, ktorí sú nespokojní a majú obavy z existencie,“ povedal v relácií Márie Hlucháňovej Ide o pravdu. Rozhodnutia vlády Igora Matoviča (OĽaNO) v súvislosti s pandémiou označil za chaotické a nejasné, finančnú pomoc štátu za nedostatočnú a pomalú. V relácii však hovoril aj o kauze Očistec, o Petrovi Žigovi či ustanovujúcom sneme strany Hlas.

***

Video

5.

Ak nebude ďalšie kolo plošného testovania na koronavírus dobrovoľné, poženieme to pred Ústavný súd, uviedol Robert Fico na zámer premiéra Igora Matoviča, urobiť ďalšie kolo opäť „dobrovoľne povinné“.

***

Video

6.

Skvelá Petra Vlhová! Dnes už vieme, že vyhrala obidva slalomy Svetového poháru v Levi. Čo však hovorila pred súťažnou sobotou a nedeľou, ako hodnotila svoje šance?

***

Video

7.

Mať kam siahnuť, keď sa minú peniaze, môže byť dobré aj zradné zároveň. Kontokorent (povolené prečerpanie na účte) je dobrý pomocník, ale najhorší možný úver. Na čo si treba dať pozor? Všetky potrebné informácie o povolenom prečerpaní dostanete v relácii Mariana Nitona Ide o peniaze od Evy Šablovej, riaditeľky pre úvery vo FinGO.sk.

***

Video

8.

Vianočné nákúpy sú za dverami alebo pre niektorých už bežia v plnom prúde, takže táto téma je veľmi aktuálna. Reklamácia a vrátenie tovaru: Kedy máte právo na nový kus a kedy vám musia vrátiť peniaze? V relácii Zuzany Hlavačkovej Ide o právo dostanete cenné rady od právničky Kataríny Kasalovej z advokátskej kancelárie MPH.

***

Video

9.

Čísla nezamestnanosti na Slovensku sa vyvíjajú pomerne priaznivo, podľa ministra práce Milana Krajniaka aj preto, že vláda dokázala pomôcť pri udržaní pracovných miest. Aký bude podľa neho vývoj na trhu práce v ďalších mesiacoch?

***

Video

10.

Aj keď sa to v dnešnej pandemickej dobre nezdá, čochvíľa tu budú Vianoce. Košice už svoj vianočný strom majú. Košická jedľa biela rástla 60 rokov a Košiciam ju darovala rodina Kažimírovcov z Ruskova. Pozrite sa, ako strom priviezli a postavili.

101 debata chyba
Viac na túto tému: #top 10 videí týždňa #TOP 10 videí týždňa TV Pravda