Na oddlženie nemocníc by malo ísť v budúcom roku viac ako 570 miliónov eur

Na oddlženie nemocníc v budúcom roku by malo ísť viac ako 570 miliónov eur.

24.11.2020 16:55 , aktualizované: 17:11
debata (39)

V utorok to na tlačovom brífingu oznámil minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO). Nedefinoval však, aké budú pravidlá oddlžovania.

Video: Brífing ministra zdravotníctva Mareka Krajčího.

„Zatiaľ sa mi s ministerstvom financií podarilo vyrokovať 575 miliónov eur na oddlženie nemocníc, keďže situácia je vážna. Vedeli sme, že nemocniciam budú hroziť exekúcie. Preto sme sa chceli popasovať nielen s ich dlhom, ale aj s ich hospodárením,“ komentoval Krajčí.

Poznamenal, že na Ministerstve zdravotníctva začala fungovať sekcia efektívneho hospodárenia, kde sa snažia jednotlivé nemocnice riadiť ako sieť. Zavádzajú mechanizmy centrálneho obstarávania a efektívneho hospodárenia.

Keďže podľa Krajčího slov systém ústavnej zdravotnej starostlivosti najmä v koncových nemocniciach nie je dobre nastavený a z verejného zdravotného poistenia nedostávajú toľko zdrojov, ktoré by pokryli starostlivosť o pacientov, je v rozpočte podľa neho ďalších 125 miliónov eur na posilnenie ústavnej zdravotnej starostlivosti.

Povedal tiež, že štát vyčlenil jednu miliardu na boj s pandémiou. „Predpokladá sa, že nemalá suma pôjde aj do zdravotníctva,“ poznamenal Krajčí, pričom dodal, že aj táto suma je mimo rozpočtu.

Z vlastného vrecka?

Asociácia súkromných lekárov (ASL) SR a Zväz ambulantných poskytovateľov (ZAP) nevylúčili, že v prípade nedofinancovania rezortu zdravotníctva by si pacient možno musel zaplatiť poskytnutie zdravotnej starostlivosti „zo svojho vrecka“.

Video: Výzva Asociácie nemocníc Slovenska ministrovi zdravotníctva Marekovi Krajčímu.

Spoločne s ďalšími poskytovateľmi preto žiadajú o zvýšenie platieb za poistencov štátu na úroveň päť percent priemernej mzdy z predchádzajúcich dvoch rokov a tiež dofinancovanie strát spôsobených pandémiou nového koronavírusu.

„Pokiaľ nebude krytá zdravotná starostlivosť, bude obmedzovaná. V prípade záujmu o zdravotnú starostlivosť, ktorá nie je hradená, je možnosť spoluúčasti pacienta,“ povedal prezident ASL SR Marián Šóth s tým, že čas, keď by k tomu malo dôjsť, závisí od výšky rozpočtu schváleného pre zdravotníctvo.

ZAP podľa svojej riaditeľky Zuzany Dolinkovej nedostal zatiaľ žiaden návrh nových zmlúv pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. „Máme trojmesačné dohodové konanie. Pokiaľ nebude uzatvorená zmluva hlavne so špecialistami, tak tam je možnosť, že pacient si bude musieť zaplatiť za zdravotnú starostlivosť,“ dodala.

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba
Viac na túto tému: #oddlženie nemocníc