Tínedžerka Judita je vinná z vraždy kamaráta. Dostala vyše 12 rokov

Na nepodmienečný trest odňatia slobody na 12 rokov a 4 mesiace dnes Okresný súd v Žiline odsúdil Juditu K. za minuloročnú vraždu jej kamaráta a spolužiaka Tomáša. Takmer jedenásť mesiacov od začiatku súdneho procesu, ktorého pojednávania boli neverejné, sa súd stotožnil s tvrdeniami obžaloby, že práve Judita držala v ruke vražedný nôž.

27.11.2020 11:15 , aktualizované: 11:57
debata (173)

„Keďže strany v konaní podali odvolanie, respektíve si ponechali lehotu na podanie odvolania, rozsudok ešte nie je právoplatný,“ informovala hovorkyňa Krajského súdu (KS) v Žiline Anna Dudová Záborská.

Judita (17) má za vraždu 12 rokov a 4 mesiace

Rozsudok ešte nie je právoplatný, obe strany sa buď odvolali alebo ponechali si právo na odvolanie.

Fotogaléria
Okresný súd v Žiline vymeral v piatok 17-ročnej...
Okresný súd v Žiline vymeral v piatok 17-ročnej...
+3Okresný súd v Žiline vymeral v piatok 17-ročnej...

Podľa Jána Halagana, splnomocneného zástupcu matky zavraždeného Tomáša, je rozsudok vecne správny a spravodlivý. „Súd rozhodol na základe dôkazov, ktoré boli vykonané, správne. Keďže podala obžalovaná proti rozsudku odvolanie a nie je právoplatný, po 16 mesiacoch od vraždy Tomáša získala jeho rodina týmto rozsudkom aspoň čiastočnú satisfakciu,“ povedal Halagan.

Otec odsúdenej Judity uviedol, že rozhodnutie vnímajú ako nespravodlivé a svojvoľné. „S hrubým porušením Trestného poriadku a so závažnými procesnými pochybeniami, na ktoré bolo poukázané v záverečných rečiach. Takisto dôkazná situácia jednoznačne preukázala Juditinu nevinu. Obžaloba nepredložila jediný dôkaz o Juditinej vine. Celé obvinenie je vykonštruované. Budeme sa proti tomu brániť, nikdy sa s tým nezmierime,“ uviedol.

Vražda sa odohrala na žilinskom sídlisku Vlčince 16. mája 2019. Polícia po Tomášovej smrti krátko pracovala s verziou, že útočiť mal falošný odpočtár elektriny. Záchranárom túto verziu ponúkala samotná Judita. O tri dni neskôr však práve ju obvinili z brutálnej vraždy a od 23. mája minulého roka bola vo vyšetrovacej väzbe v nemocnici pre odsúdených a obvinených v Trenčíne. Všetky jej pokusy o prepustenie či nahradenie väzby dohľadom mediačného a probačného úradníka súdy zamietli.

Žilinská krajská prokuratúra podala obžalobu 13. novembra, podľa nej mala Judita svojmu kamarátovi spôsobiť najmenej 49 bodno-rezných poranení na rôznych častiach tela. Jeden z dvoch nožov našli policajti u Judity v detskej izbe. Podľa obžaloby došlo pri útoku k opakovanému zasiahnutiu vnútorných orgánov chlapca.

173 debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #vražda #Judita