Haščáka zadržali a obvinili z korupcie. Penta hovorí o demonštrácii sily

Národná kriminálna agentúra v utorok popoludní zadržala šéfa finančnej skupiny Penta a jedného z najbohatších Slovákov Jaroslava Haščáka. Má byť obvinený z údajného nelegálneho obchodovania s nahrávkami z kauzy Gorila. Polícia popoludní urobila raziu aj v sídle spoločnosti Penta v bratislavskej Petržalke.

01.12.2020 16:52 , aktualizované: 20:00
Penta, Haščák, Polícia, Foto: ,
Jaroslav Haščák v sídle Penty v bratislavskom Digital Parku. 1.12.2020
debata (1456)

VIDEO: NAKA v Pente, zadržali Haščáka.

Video

Okolo štvrtej popoludní obsadilo zhruba 30 kukláčov petržalské sídlo spoločnosti Penta v Digital Parku. Policajti si mali odniesť počítače. Haščák bol pri zásahu prítomný, po boku policajtov sa však pohyboval bez pút na rukách.

„Policajný zásah v priestoroch našej firmy, ako aj vznesenie obvinenia voči spolumajiteľovi Penty J. Haščákovi považujeme za neopodstatnené a neprimerané. Jaroslav Haščák sa dnes (v utorok – pozn. red.) zúčastnil plánovaného výsluchu, ktorý sa mal týkať vyšetrovania približne päť rokov starého podozrenia z trestnej činnosti z údajného nelegálneho obchodovania s nahrávkami z kauzy Gorila. Po skončení tohto výsluchu bolo J. Haščákovi vznesené obvinenie,“ povedal pre Pravdu hovorca finančnej skupiny Penta Martin Danko.

Polícia pred sídlom finančnej skupiny Penta v...
Jaroslav Haščák v sídle Penty v bratislavskom...
+10NAKA zasahovala v sídle Penty v Bratislave....

„V tejto záležitosti, ako aj počas viac ako osem rokov trvajúceho vyšetrovania kauzy Gorila, poskytoval Jaroslav Haščák vždy plnú súčinnosť. Zásadne odmieta akékoľvek nelegálne konanie v súvislosti s aktivitami bývalého príslušníka SIS Ľubomíra Arpáša. Podnikne všetky právne kroky na svoju ochranu,“ doplnil Danko, ktorý zásah polície označil za neprimeranú a neopodstatnenú demonštráciu sily.

Polícia o prípade neinformuje s odkazom na informačné embargo uvalené zo strany Úradu špeciálnej prokuratúry. Ani jej hovorkyňa však zatiaľ bližšie informácie neposkytla. Na informácie bol skúpy aj minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO), ktorý povedal, že sa nebude vyjadrovať vzhľadom na prebiehajúce procesné úkony.

Na súde s Kočnerom bol ako svedok

Haščák je dlhodobo označovaný za oligarchu a jedného z najvplyvnejších ľudí v štáte, ktorý mohol byť v posledných rokoch zapletený do viacerých nekalých podnikateľských činností s napojením na politiku. Jeho meno sa objavilo aj v súvislosti s prípadom vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

V procese pred Špecializovaným trestným súdom v Pezinku vystúpil kvôli čulej komunikácii s neprávoplatne oslobodeným Marianom Kočnerom ako svedok. Kočner mal podľa obžaloby Haščákovi v súvislosti so zavraždeným Kuciakom písať, že pracuje na „odj…baní ču…áka“. Aj samotný Kuciak sa venoval témam o napojení banky, ktorá patrí Pente, na daňové raje v súvislosti s uniknutými dokumentmi Panama Papers.

Kľúčová postava Gorily

Spolumajiteľ Penty bol ale najmä kľúčovou postavou megakauzy Gorila. Spis SIS známy ako Gorila spoznala verejnosť v decembri 2011. Vzniknúť mal ešte v rokoch 2005 až 2006 a obsahoval prepisy odpočúvaní z konšpiračného bytu na Vazovovej ulici v Bratislave. V spise sa píše o rozsiahlej korupcii pri privatizácii za druhej Dzurindovej vlády, systéme legalizácie provízií, kupovaní poslancov Národnej rady a tiež o prepojení politikov, vrátene neskoršieho premiéra Roberta Fica a vysokých predstaviteľov štátnej správy na finančnú skupinu Penta.

Po zverejnení prepisu na internete spôsobili tieto informácie dovtedy nevídané niekoľkotisícové pouličné protesty. Napriek tomu však kauza nebola nikdy došetrená. Za viac ako sedem rokov práce špeciálneho vyšetrovacieho tímu bolo začatých do 30 trestných stíhaní, z ktorých zhruba 18 bolo ukončených. Ešte pred rokom malo byť stále živých zhruba desať trestných konaní, v ktorých boli obvinení dvaja ľudia v súvislosti so spoločnosťou Bratislavská teplárenská. Prvým obvineným bol exminister hospodárstva Pavol Rusko, ktorého ešte v roku 2012 obvinili z podielu na podvode pri nevýhodnej privatizácii Paroplynového cyklu z roku 2004 v prospech skupiny Penta. Po niekoľkých dňoch ale prokuratúra obvinenie zrušila.

Nahrávky u Kočnera

Zásadný posun nastal až po zadržaní Mariana Kočnera. Pri domových prehliadkach vykonávaných v rámci vyšetrovania úkladnej vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa u neho našli aj viaceré nahrávky. Medzi nimi bola aj takmer 40-hodinová nahrávka podobná spisu Gorila tzv. „Stopa 21“.

Podozrenie voči Haščákovi zosilnelo, keď sa vlani v novembri objavila aj 70-minútová audionahrávka rozhovoru Kočnera s bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom pravdepodobne z leta 2014. Kočner v nej Trnkovi vyčíta, že bol vydierať Haščáka s nahrávkou z kauzy Gorila. Kočner na nahrávke vysvetľuje, že predtým od Haščáka za nahrávku zinkasoval milión eur a sľúbil mu, že to bola jediná kópia. Vraj ale zabudol ešte jednu kópiu u Trnku v trezore. Keď však Trnka v roku 2011 skončil vo funkcii generálneho prokurátora, mali ísť spolu s Oskárom Bereczkom, starostom obce Dolný Bar, a právnikom Lórantom Kósom nahrávku Haščákovi ponúknuť za päť alebo desať miliónov eur. Haščák preto mal Kočnera údajne kontaktovať a oznámiť mu, že sľúbený milión nedostane.

Obvinenie Trnku a Arpáša

Trnka bol v tejto súvislosti krátko pred minulými Vianocami obvinený. „Obvinený sa skutku dopustil v období rokov 2007 až 2014, keď ako verejný činiteľ nesplnil povinnosť vyplývajúcu mu z Trestného poriadku a po prevzatí zvukovej nahrávky zo spravodajskej operácie SIS pod krycím názvom Gorila, z ktorej vyplývalo podozrenie zo spáchania viacerých trestných činov od osoby M. K., túto ukrýval a neodovzdal orgánom činným v trestnom konaní, pričom tak konal v úmysle zadovážiť sebe a M. K. majetkový prospech a zároveň v úmysle zadovážiť neoprávnenú výhodu osobám, ktorých rozhovory obsahujúce skutočnosti nasvedčujúce spáchanie trestného činu sú zachytené na predmetnej zvukovej nahrávke,“ informovala 12. decembra polícia na sociálnej sieti.

NAKA zadržala 24. novembra bývalého šéfa kontrarozviedky SIS Ľubomíra Arpáša. Ten je podozrivý, že nahrávku vyniesol zo SIS a zobchodoval s Pentou. Súd rozhodol o jeho väzobnom stíhaní.

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #Penta #zásah #Jaroslav Haščák #NAKA