Rakúšania rozbiehajú hromadné testovanie, pridajú sa i Slovinci

V Rakúsku sa začína hromadné testovanie na koronavírus v troch spolkových krajinách, v decembri chce vo veľkom testovať aj Slovinsko.

04.12.2020 07:00 , aktualizované: 21:55
debata (122)
Vývoj pozitívnych prípadov

Ako pribúdali pozitívne testovaní na Slovensku

pozitívnych za deň
celkový počet pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

21:55 Španielsko chce do júna 2021 zaočkovať proti ochoreniu COVID-19 najmenej tretinu zo svojich 47 miliónov obyvateľov. Povedal to v piatok španielsky premiér Pedro Sánchez s tým, že s očkovaním sa začne už v januári. Informovala o tom agentúra AFP.

V prvej fáze bude podľa Sáncheza zaočkovaných približne 2,5 milióna osôb. Vakcínu v rámci nej dostanú obyvatelia a zamestnanci domovov pre seniorov a tiež zdravotníci. Prví na rade budú klienti a zamestnanci domovov sociálnych služieb a zdravotnícki pracovníci v prvej línii boja s pandémiou.

21:03 Švajčiarska vláda v piatok rozhodla, že počas vianočných sviatkov budú lyžiarske strediská v krajine otvorené. Vo vlakoch a lanovkách však budú platiť kapacitné obmedzenia, informovala agentúra AFP.

Hoci na samotných svahoch nebude počet ľudí limitovaný, všetky uzavreté dopravné prostriedky, ako sú vlaky a kabíny lanoviek, budú môcť byť od 9. decembra obsadené len z dvoch tretín svojej kapacity, pričom cestujúci musia dodržiavať rozstupy. V radoch na vlek či sedačkovú lanovku sú povinné rúška a rozstupy.

20:55 Lyžiarske strediská v Česku sa budú môcť otvoriť od 18. decembra. Povedal to v piatok český minister zdravotníctva Jan Blatný. Dodal, že konkrétne opatrenia týkajúce sa ich uvedenia do prevádzky, by mali byť známe v pondelok po zasadnutí vlády, informoval spravodajský portál Novinky.cz.

„O termíne bolo rozhodnuté, otvoríme 18. decembra,“ uviedol Blatný. Tento dátum zdôvodnil tým, že ľudia tak budú môcť na hory odcestovať s predstihom ešte pred vianočnými sviatkami.

O tom, aké konkrétne protipandemické opatrenia budú na lyžovačkách v Česku platiť, zatiaľ nie je rozhodnuté. Jedným z hlavných problémov je to, ako vyriešiť dlhé rady ľudí čakajúcich na vlek. Premiér ČR Andrej Babiš pritom ešte vo štvrtok tvrdil, že lyžiarske areály sa pre návštevníkov otvoria pravdepodobne až na Štedrý deň tak ako v Rakúsku, pripomína server Novinky.cz.

18:59 Maďarský premiér Viktor Orbán vyzdvihol v piatok Britániu za jej rýchle schválenie vakcíny proti ochoreniu Covid-19 a naopak kritizoval Európsku úniu za to, že je v tomto procese pomalšia.

„Ten, kto odchádza (z EÚ) a ide svojou cestou, pričom hľadá vlastné riešenia, môže chrániť zdravie svojich občanov rýchlejšie ako môžeme my, ktorí sme zostali (v EÚ),“ povedal Orbán v rozhovore pre verejnoprávny rozhlasovú stanicu Kossuth rádió. Skutočnosť, že Británia už v stredu schválila používanie vakcíny od spoločností BioNTech a Pfizer, označil za „facku“ EÚ. Spojené kráľovstvo 2. decembra ako vôbec prvá krajina na svete oficiálne schválilo použitie očkovacej látky proti Covidu-19 od spoločností Pfizer a BioNTech. (tasr, dpa)

18:54 Hromadné testovanie obyvateľstva Rakúska na nový druh koronavírusu, ktoré sa začalo v piatok vo Viedni a v spolkových krajinách Voralbersko a Tirolsko, sprevádzali technické problémy a pred odbernými miestami sa tvorili dlhé rady.

Vo Viedni doteraz zaznamenali 58 nakazených spomedzi zhruba 13-tisíc testovaných ľudí, uviedla agentúra APA s odvolaním sa na hovorcu rezortu zdravotníctva Petra Hackera. Ide o osoby, ktoré po prvotnom pozitívnom antigénovom teste absolvovali test PCR.

Po tom, čo na jednom z troch odberných miest vo Viedni vypadol elektronický prihlasovací systém, museli sa údaje o testovaných osobách zaznamenávať ručne do formulárov. Do systému sa prenesú neskôr. Technické ťažkosti by nemali spôsobiť dlhšie trvanie odberov vzoriek.

„Hľadáme pozitíva, to je cieľom tejto akcie,“ citoval starostu tirolskej metropoly Innsbruck Georga Williho denník Die Welt v súvislosti so vzniknutými problémami. Skutočnosť, že softvér, ktorý dodala spolková vláda, nefungoval, je podľa neho vedľajšie. Ako vysvetlil, miestne úrady si dokázali pomôcť a prešli na vlastné programy. Do piatkového popoludnia sa v Innsbrucku prišlo testovať približne 6-tisíc ľudí – 24 z nich malo pozitívne výsledky. (tasr)

18:35 Chirurgovia Nemocnice Agel v Leviciach v piatok predpoludním urgentne operovali ženu, ktorá bola pozitívna na koronavírus. Operácia sa realizovala v tzv. červenej Covid zóne za prísnych protiepidemio­logických opatrení. Operácia komplikovanej zlomeniny členka trvala 40 minút, pacientka je po operácii v poriadku, potvrdil Mykhailo Lyvch z Oddelenia úrazovej chirurgie, ktorý operáciu viedol.

Operačný tím sa celkovo skladal z troch zdravotníckych pracovníkov, všetci museli použiť ochranný oblek, okuliare, štít, respirátor, rukavice a návleky na topánky. Pacientka, 77-ročná žena, utrpela zlomeninu pri páde. Do nemocnice bola privezená posádkou Rýchlej zdravotnej pomoci, ktorá urobila pacientke antigénový test a ten bol pozitívny. Po operácii bola pacientka presunutá na pripravenú covidovú jednotku, s vlastným monitoringom vitálnych funkcií, vyčlenenú len pre pacientov pozitívne testovaných na ochorenie Covid-19. (tasr)

18:30 Tisíce používateľov Facebooku zdieľali v novembri informácie z videa varujúceho pred novou vakcínou proti ochoreniu Covid-19. Tá má údajne obsahovať tkanivo z ľudského plodu po interrupcii. Toto tvrdenie je však zavádzajúce. (Viac tu)

17:03 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa nechá zaočkovať proti koronavírusu. Chce tak ísť Turkom príkladom. „Pre mňa nie je problém nechať sa zaočkovať. Je nevyhnutné spraviť tento krok ako príklad pre našich občanov,“ povedal po piatkových modlitbách v Istanbule.

Turecká vláda plánuje kúpiť viacero vakcín, povedal Erdogan. Ankara už objednala 50 miliónov dávok vakcíny CoronaVac od čínskej spoločnosti Sinovac Biotech, pričom prvá dodávka by do Turecka mala prísť 11. decembra. Vláda tiež rokuje s Ruskom o zabezpečení jeho vakcíny a objednala milión dávok vakcíny vyvinutej americkou spoločnosťou Pfizer a jej nemeckým partnerom BioNTech.

Turecký minister zdravotníctva Fahrettin Koca sa pre oficiálnu agentúru Anadolu vyjadril, že zapracuje na tom, aby presvedčil ľudí, aby sa dali zaočkovať, pričom on sám sa nechá zaočkovať čínskou vakcínou, hneď ako turecké úrady povolia jej použitie. (sita, anadolu, ap)

16:51 Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis sa stal terčom kritiky kvôli výletu na bicykli do hôr, ktorým porušil prísne protikoronavírusové opatrenia v krajine. Rozhorčenie vyvolali fotografie a videonahrávka z víkendu, keď si Mitsotakis s manželkou vyrazili v spoločnosti motokrosových jazdcov do pohoria Parnitha vzdialeného 45 kilometrov od Atén.

Podľa protikoronaví­rusových pravidiel, ktoré vstúpili do platnosti siedmeho novembra a zatiaľ je ich platnosť predĺžená do 14. decembra, môžu ľudia športovať len v blízkosti domova a hrozí im pokuta najmenej 300 eur, ak odídu von bez zjavného dôvodu. Kritiku premiér zožal tiež za to, že s päticou svojich spoločníkov pózoval na fotografii, kde nikto z nich nemá na tvári rúško. Nosenie rúška je na základe pravidiel, ktoré Mitsotakis sám vyhlásil, povinné vo všetkých vonkajších priestoroch.

Opozičné strany gréckeho premiéra obvinili z arogancie v čase, keď vláda obmedzila pouličné demonštrácie a nechala zatýkať protestujúcich kvôli porušeniu pravidiel spoločenského odstupu. V reakcii na premiérov výlet sa už takmer 4000 ľudí rozhodlo vyraziť v sobotu na bicykloch do pohoria Parnitha a svoj zámer oznámili v skupine, ktorá na tento účel vznikla na facebooku. (čtk, politico, guardian, documentonews.gr)

16:43 Britská Národná zdravotná služba (NHS) plánuje začať s očkovaním proti ochoreniu Covid-19 už na budúci utorok. Povedal to v piatok pre stanicu BBC generálny riaditeľ NHS Chris Hopson po tom, ako do krajiny dorazila vo štvrtok prvá dodávka vakcín od spoločností BioNTech a Pfizer.

Premiér Boris Johnson už predtým označil chystanú vakcináciu za najväčšiu očkovaciu kampaň v dejinách Británie. (tasr)

15:57 Českí poslanci schválili vládny návrh zákona o vakcínach proti koronavírusu. Zákon umožní hradenie dobrovoľného očkovania proti ochoreniu Covid-19 z verejného zdravotného poistenia a predpokladá tiež odškodnenie za prípadnú ujmu spôsobenú očkovaním. „Štát preberá garanciu za toto očkovanie,“ vyjadril sa minister zdravotníctva Jan Blatný. Za schválenie zákona hlasovalo 78 z 97 prítomných poslancov. Zákon teraz prerokuje Senát.

Poslancom SPD sa o jediný hlas nepodarilo presadiť pozmeňovací návrh, aby nemohli byť znevýhodňovaní ľudia, ktorí sa nebudú chcieť dať zaočkovať dosiaľ predstavenými vakcínami. Hnutie Tomia Okamuru chcelo do zákona pridať, že "neúčasť na takomto očkovaní nesmie mať za dôsledok obmedzenie výkonu ľudských práv a základných slobôd ani hospodárskych, sociálnych a kultúrnych práv v zmysle Listiny základných práv a slobôd ani akékoľvek iné formy diskriminácie jedinca neočkovaného takouto očkovacou látkou“. Minister Blatný však túto deklaráciu považuje za nadbytočnú. (idnes, sita)

15:49 Srbsko v piatok otvorilo novú nemocnicu pre pacientov s ochorením Covid-19. Zariadenie má kapacitu takmer tisíc lôžok. Z toho je 250 vyčlenených pre pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Nemocnicu neďaleko Belehradu, ktorá má odbremeniť preťažený zdravotnícky systém, formálne otvorila srbská premiérka Ana Brnabičová.

Prvých klientov nemocnica prijme už v piatok. Zdravotnícke zariadenia v hlavnom meste Srbska sú už plné a pacientov odtiaľ posielajú do iných častí krajiny. Srbsko tiež v piatok dostalo prvú zásielku ruskej vakcíny Sputnik V, ktorá bude predmetom laboratórnych testovaní. Predstavitelia krajiny tvrdia, že chcú získať všetky dostupné vakcíny a obyvatelia si budú môcť vybrať, pre ktorú sa rozhodnú. (sita)

14:41 V Spojených štátoch sa naďalej zrýchľuje šírenie koronavírusu a štatistiky dosahujú bezprecedentné hodnoty. Za posledný deň USA zaregistrovali vyše 217-tisíc novo nakazených osôb a ďalších 2879 mŕtvych s Covidom-19. Oba údaje sú najvyššie, aké od začiatku pandémie niektorá krajina zaznamenala. Vyplýva to zo štatistík americkej univerzity Johnsa Hopkinsa. (čtk, jhu)

13:55 Premiér Igor Matovič očakáva, že sa kľúčové autority štátu, ktoré presadzovali len dobrovoľné celoplošné testovanie, postavia pred verejnosť a oznámia, že Slovensku ostáva nateraz už len lockdown. Predseda vlády to vyhlásil po piatkovom rokovaní vlády. Aktuálnu situáciu s pandémiou nového koronavírusu na Slovensku označil za vážnu.

Matovič očakáva, že autority štátu, ktoré bližšie nešpecifikoval, priznajú, že sa mýlili, keď spochybňovali plošné testovanie a vypli tak „veľmi účinnú zbraň“. „Nech cez víkend prídu a povedia, čo spôsobili tým, že v ľuďoch vytvorili nenávisť voči plošnému testovaniu a vrhli nás do pasce lockdownu,“ poznamenal premiér. (Viac tu)

13:30 Pendleri by sa možno na hraniciach mohli preukazovať aj negatívnym antigénovým testom, ktorý bol vykonaný aj v okolitých krajinách Európskej únie, nie len na Slovensku. V piatok o tom informoval štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus (SaS) s tým, že sa o tejto možnosti momentálne rokuje.

Ak by Slovensko uznávalo aj tieto testy, podľa štátneho tajomníka by sa možno predišlo kapacitným problémom a dlhým radom pred odberovými miestnosťami, ktoré sa v piatok tvorili v Bratislave. Na vláde podľa Klusa v tejto otázke panuje zhoda a v piatok by o tom mohla rozhodnúť pandemická komisia. „Keďže prebieha diskusia k školám, myslím si, že sa bude meniť vyhláška. Keď sa bude meniť vo veľmi krátkom čase, bol by som rád, aby sa tam zahrnula aj táto možnosť,“ podotkol štátny tajomník. (tasr)

13:21 Prvé dávky vakcíny proti ochoreniu Covid-19 by mohlo mať Poľsko k dispozícii už v januári. Uviedol to v piatok šéf kancelárie poľského premiéra Michal Dworczyk, ktorého citovala agentúra Reuters.

Premiér Mateusz Morawiecki v stredu povedal, že očkovanie na nový koronavírus by sa v krajine malo začať predbežne vo februári budúceho roka. „Podobne ako v iných krajinách to vyzerá tak, že Poľsko sa k prvým dávkam očkovacej látky dostane už v januári, keďže schvaľovací proces (vakcíny) prebehne koncom decembra a začiatkom januára,“ povedal Dworczyk pre verejnoprávny rozhlas. Odhadol, že očkovanie populácie by malo prebiehať na približne 8000 miestach.

Morawiecki uviedol, že Poľsko, ktoré má 38 miliónov obyvateľov, si už u výrobcov objednalo 45 miliónov dávok vakcín. Vakcínu najprv podajú zdravotníckemu personálu, následne starším ľuďom od 65 rokov, ako aj pacientom v ošetrovateľských zariadeniach. Ako ďalšie skupiny v poradí budú zaočkovaní vojaci, policajti a hasiči.

Poľská vláda plánuje v decembri spustiť informačnú kampaň, ktorej cieľom je zvýšiť ochotu občanov dať sa zaočkovať voči koronavírusu SARS-CoV-2. Náklady na vakcinačný program odhadol Morawiecki na zhruba päť až desať miliárd zlotých (1,12 – 2,24 mld. eur). (tasr, reuters)

13:06 V Rusku za uplynulých 24 hodín zaznamenali 27.403 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, vyplýva z piatkových údajov tamojšieho krízového centra.

Rekordný denný nárast 28.145 nových prípadov infekcie zaevidovali v krajine vo štvrtok. Rusko od začiatku pandémie celkovo zaznamenalo 2 402 949 prípadov nákazy, v súvislosti s ktorou hlási 42.176 obetí. Za uplynulých 24 hodín chorobe Covid-19 podľahlo v krajine 554 ľudí, 1 888 752 oby­vateľov sa z nákazy vyliečilo. Podľa údajov krízového centra relatívna miera rastu nákazy za uplynulé dva dni neprekročila hranicu 1,2 percenta. (tasr, tass)

12:53 Šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok na mimoriadnom zasadnutí Valného zhromaždenia OSN venovanom pandémii apeloval na potrebu intenzívnejšej medzinárodnej spolupráce v boji proti koronavírusu i dezinformáciám. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Hlavným posolstvom vystúpenia bola potreba intenzívnej medzinárodnej spolupráce a zabezpečenie rovnakého prístupu k informáciám, testovaniu, vakcínam a k liekom pre každého. Šéf slovenskej diplomacie vo svojom príhovore zdôraznil význam solidarity v rámci medzinárodného spoločenstva a prezentoval aktivity Slovenska na poskytovanie humanitárnej pomoci partnerským krajinám, ako aj prostredníctvom medzinárodných organizácií. Od začiatku pandémie Slovensko poskytlo príspevky na humanitárnu pomoc vo výške viac ako desať miliónov eur.

Šéf rezortu diplomacie apeloval na nevyhnutnosť spolupráce členských krajín OSN aj v boji proti dezinformáciám a hoaxom, ktoré sa počas pandémie šíria bezprecedentnou rýchlosťou. Pandémia nám podľa Korčoka pripomenula potrebu súdržnosti v boji proti globálnym hrozbám, akými sú klimatické zmeny, kybernetické útoky alebo terorizmus, ktorým dokážu štáty čeliť len spoločnými silami. (tasr)

12:50 Počet potvrdených prípadov infekcie novým typom koronavírusu na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 15 131 na celkovo 787 891. Vyplýva to z piatkových údajov Systému monitorovania epidémie koronavírusu ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany.

Ochoreniu Covid-19, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2, podľahlo v priebehu uplynulých 24 hodín 235 ľudí, čím celkový počet obetí pandémie v krajine stúpol na 13.195. Z ochorenia sa za rovnaké obdobie na Ukrajine vyliečilo ďalších 13 383 osôb, čím sa celkový počet vyliečených od začiatku pandémie zvýšil na 397 809. Aktívnych prípadov nákazy momentálne evidujú 376 887. (tasr, unian)

12:08 Taliansko zakazuje cestovanie medzi regiónmi počas nadchádzajúceho sviatočného obdobia. Zákaz, ktorý je súčasťou prísnejších protipandemických opatrení, platí od 21. decembra do 6. januára. Zároveň 25. a 26. decembra a 1. januára nebudú môcť Taliani opúšťať mestá, kde žijú. Cestovný zákaz má však aj výnimky, a to v prípade práce, zdravotných dôvodov a mimoriadnych situácií.

V Taliansku tiež bude platiť zákaz vychádzania od 22:00 do 5:00. Reštaurácie budú môcť byť v niektorých regiónoch otvorené do 18:00, v ďalších častiach krajiny si zase zákazníci budú môcť brať jedlo len so sebou. Lyžiarske svahy musia zostať zatvorené do 7. januára.

Premiér Giuseppe Conte na tlačovej konferencii upozornil, že nemôžu prestať byť ostražití. „Musíme eliminovať riziko tretej vlny, ktorá by mohla prísť v januári a byť nemenej vážna ako prvá a druhá,“ dodal. Nové opatrenia sa však stretli s kritikou regionálnych úradov, podľa ktorých ich centrálna vláda s nimi nekonzultovala. (sita, bbc)

12:00 Karikatúra 04.12.2020 (Danglár)

Danglar, 4. 12. 2020

11:36 Bývalí americkí prezidenti Barack Obama, George W. Bush a Bill Clinton navrhli, že sa nechajú verejne zaočkovať proti novému koronavírusu, aby pomohli podporiť dôveru verejnosti v bezpečnosť a účinnosť vakcíny, keď ju schváli americký Úrad pre kontrolu potravín a liekov. (Viac tu)

10:14 Na Slovensku odhalili v priebehu štvrtka 2 184 nových prípadov koronavírusom pri 11 221 PCR testoch (19,46 percentná pozitivita). Ďalších 1 312 pozitívne testovaných pribudlo z 28 262 anti­génnych testov, pozitivita bola na úrovni 4,64 percenta. Počet úmrtí na pľúcnu formu ochorenia Covid-19 sa zvýšil o ďalších 27 prípadov, ochoreniu doteraz podľahlo 957 ľudí. (Viac tu)

9:41 Za štvrtok zaznamenali v Česku 4624 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a podľa neúplných údajov zatiaľ 46 súvisiacich úmrtí. Vyplýva to z údajov zverejnených v piatok ráno na oficiálnej webovej stránke českého ministerstva zdravotníctva. Celkový počet úmrtí na komplikácie spôsobené ochorením Covid-19 sa od vypuknutia pandémie zvýšil na 8641. Údaje o dennom náraste úmrtí však bývajú doplňované spätne aj za niekoľko dní, preto sa celková bilancia obetí často mení.

Česko v súčasnosti eviduje 60 720 aktívnych prípadov nákazy. Celkovo sa v ČR od začiatku pandémie nakazilo 537 663 ľudí. Doteraz sa z ochorenia vyliečilo 468 302 osôb. Do štvrtka 18.03 h bolo v nemocniciach hospitalizovaných 4544 pacientov. (tasr, mzcr.cz)

9:06 Južná Kórea zaznamenala v piatok 629 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Ide o najvyšší denný prírastok za deväť mesiacov, ku ktorému došlo napriek sprísneniu karanténnych opatrení.

Väčšinu nových infekcií úrady hlásili z juhokórejského hlavného mesta Soul (291).Starosta Soulu Seo Čong-hjop v súvislosti so šírením nákazy uviedol, že vo verejnej autobusovej doprave a v metre sa po 21.00 h zníži počet jázd o 30 percent. (tasr, dpa)

8:49 Novozvolený prezident USA Joe Biden vo štvrtok povedal, že v deň svojej inaugurácie 20. januára požiada Američanov, aby 100 dní nosili ochranné rúška. Vyjadril sa tak počas rozhovoru pre spravodajskú televíziu CNN. „Len 100 dní nosenia rúšok – nie je to navždy. Myslím si, že uvidíme významný pokles“ prípadov nákazy, povedal Biden.

Joe Biden tiež informoval, že požiadal epidemiológa Anthonyho Fauciho, aby aj v jeho kabinete naďalej zastával funkciu hlavného vládneho poradcu pre boj proti koronavírusu. (tasr, cnn, ap)

7:11 V Rakúsku sa začína hromadné testovanie obyvateľov na koronavírus hneď v troch spolkových krajinách. Hromadné testovanie inšpirované Slovenskom, sa začína vo Viedni, Tirolsku a Vorarlbersku. Len vo Viedni by mali byť zdravotníci schopní otestovať až 150-tisíc ľudí denne.

Hromadné testovanie sa začalo už prvý decembrový deň v obci Annaberg-Lungötz neďaleko Salzburgu. Budúci týždeň sa potom bude hromadne testovať vo zvyšných šiestich spolkových krajinách. Na mnohých miestach budú pomáhať aj vojaci.

7:00 Slovinsko v decembri spustí hromadné testovanie svojich obyvateľov na koronavírus. Dôvodom je nedostatočný výsledok súčasných pandemických opatrení pri spomaľovaní šírenia nákazy vírusom. Celoštátne pretestovanie populácie by malo začať po 11. decembri. Očakáva sa, že dovtedy by malo do krajiny doraziť prvých 100-tisíc testov, informoval na tlačovej konferencii slovinský minister zdravotníctva Tomaž Gantar. Dodal, že vláda plánuje nakúpiť celkovo 1,5 milióna antigénových testov.

Podľa Gantara je hromadné testovanie potrebné i z dôvodu vysokého prírastku denných prípadov nákazy, pre ktoré úrady nezvládajú vystopovať všetky osoby, s ktorými infikovaní prišli do kontaktu. „Dúfal som v lepšie výsledky (obmedzení),“ priznal Gantar. V Slovinsku už prebieha testovanie zdravotníkov a zamestnancov v sociálnych zariadeniach. Vláda chce však začať aj s testovaním tzv. kľúčových pracovníkov, ako sú učitelia, vojaci a policajti. Do konca roka potom umožní otestovať sa každému bežnému občanovi, ktorý o to požiada, dodal Gantar.

Šéf slovinského zdravotníctva zároveň vo štvrtok oznámil predĺženie súčasných karanténnych opatrení, ktoré platia od polovice novembra, najmenej o ďalší týždeň. V rámci pandemických reštrikcií Slovinsko minulý mesiac dočasne odstavilo hromadnú dopravu a zakázalo takmer všetky verejné podujatia. Školy a väčšina obchodov zostávajú naďalej zatvorené.

Zhruba dvojmiliónové Slovinsko silno zasiahla druhá vlna pandémie koronavírusu SARS-CoV-2. Od vypuknutia pandémie zaznamenala viac ako 81.000 prípadov nákazy a takmer 1600 úmrtí. (tasr, afp)

© Autorské práva vyhradené

122 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19