Matovič: Testovanie pendlerov do vyhlášky prepašovali, budem hľadať kto

Premiér Igor Matovič tvrdí, že nevie, kto vydal vyhlášku o povinnom testovaní pendlerov, ale že si ho nájde a bude ho žiadať, aby sa verejne ospravedlnil. SaS bude v nedeľu testovať v Liberálnom dome v bratislavskom Ružinove.

05.12.2020 13:18 , aktualizované: 06.12.2020 11:13
debata (338)

Uviedol to v relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy. Povedal, že na poslednom krízovom štábe nebol a muselo sa to to tam prijať bez jeho vedomia. Tvrdil, že nevie, kto takúto vyhlášku vydáva, ale zistí si to. Uviedol tiež, že ho vyrušuje, keď postavia ľudí v mraze do radu a vznikajú tam stresové situácie. Podľa neho to môžu využiť neprajníci vlády na šírenie nenávisti.

“Priznám sa, ja neviem, teraz kto presne prijíma vyhlášku, na základe čoho, akého rozhodnutia, prečo ju prijal až takto, takže, zistím si to a budem chcieť, aby sa tento človek ľuďom verejne ospravedlnil, ten ktorý zabezpečil, že to bolo povedané na poslednú chvíľu," uviedol Matovič.

Polícia rezignovala na kontroly

Polícia nebude od pondelka 7. decembra náhodne kontrolovať na hraničných priechodoch pendlerov a ďalšie osoby s výnimkou. TASR o tom v nedeľu informovala Barbara Túrosová z tlačového odboru Ministerstva vnútra SR. Túrosová uviedla, že na základe záverov z rokovania pandemickej komisie v piatok 4. decembra večer, po ktorom bola avizovaná aktualizácia ostatnej vyhlášky hlavného hygienika o opatreniach pri ohrození verejného zdravia ku karanténnym povinnostiam osôb po vstupe na územie SR, polícia nebude od pondelka do odvolania vykonávať u pendlerov ani ostatných osôb s výnimkou kontroly testov na ochorenie COVID-19.

Na otázku, kto nesie za to zodpovednosť, uviedol, že má zodpovednosť za celú vládu, ale nemusí vedieť všetko. Predpokladá, že to bolo prijaté na základe odporúčania odborníkov.

Sú odborníci, ktorí sa skrývajú pod názor, že sú odborníci a nie všetko, čo odborníci navrhujú ale treba prijať, dodal.

Na základe povinnosti uloženej vyhláškou sa na mobilných odberných miestach tvorili rady ľudí, ktorí potrebujú mať potvrdenie o teste.

Takto vyzeralo dobrovoľné testovanie vo Viedni

Rakúšania sa na prítomnosť koronavírusu mohli v decembri otestovať dobrovoľne.

Fotogaléria
Ľudia čakajú v rade na prvé hromadné testovanie...
Rakúski vojaci v ochranných odevoach počas...
+3Ľudia čakajú v rade na prvé hromadné dobrovoľné...

Od pondelka 7. decembra sa budú musieť preukázať negatívnym antigénovým alebo PCR testom na ochorenie COVID-19 na hraniciach aj pendleri. Test nesmie byť starší ako 14 dní. Hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daša Račková priblížila, že pôjde o osoby staršie ako sedem rokov, ktoré pravidelne prekračujú hranice SR, teda slovenskí aj zahraniční pendleri, občania SR žijúci v pohraničí susedných štátov, žiaci a študenti, osoby starajúce sa o svojich blízkych, osoby, ktoré obhospodarujú pôdu do desať kilometrov od hraníc, umelci a ďalší pracovníci v sektore kultúry, ktorí majú výnimku z domácej izolácie a testov.

Uviedla, že výsledok antigénového testu musí byť vydaný na mobilnom odberovom mieste alebo na odberovom mieste zariadenia sociálnych služieb (pre ich pracovníkov), pričom odberové miesta musia byť na území Slovenska. Výsledok antigénového testu musí byť zaznamenaný na certifikáte Ministerstva zdravotníctva SR alebo na tlačive uvedenom v prílohe vyhlášky.

V piatok po rokovaní Pandemickej komisie hlavný hygienik Ján Mikas povedal, že sa budú uznávať aj testy urobené v iných krajinách Európskej únie, musia byť však certifikované v EÚ. Vyhlášku chce upraviť v pondelok.

V sobotu popoludní koaličná SaS oznámila, že v bratislavskom Ružinove v Liberálnom dome na Priemyselnej 6 bude v nedeľu od 8.00 do 18.00 testovať. Chce tak vykryť nedostatok odberových miest a vyjsť v ústrety pendlerom. Ďalšie novootvorené odberové miesto je v Pezinku na Bratislavskej 85.

"Bohužiaľ stali sme sa svedkami nepríjemného zlyhania, ktoré nás prinútilo konať. V Liberálnom dome sme sa preto rozhodli zorganizovať odberové miesto s tromi odberovými tímami,“ priblížil predseda SaS Richard Sulík. Liberáli takto pomáhali aj pri plošnom testovaní v novembri.

338 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #pendleri