V Nitre po týždni klesol počet pozitívnych testov o polovicu

V nedeľu pokračovali viaceré samosprávy na Slovensku v plošnom testovaní na koronavírus. Nižší počet ľudí i nižšie percento pozitivity je výsledkom druhého kola testovania na ochorenie COVID-19 v Nitre.

17.01.2021 08:00 , aktualizované: 21:08
testovanie Nitra Foto: ,
Testovacie miesto COVID-19 v meste Vráble počas druhého kola mimoriadneho testovania na COVID-19 v rámci sprísneného zákazu vychádzania v Nitrianskom okrese.
debata (87)
Počet vykonaných testov

Počet testov, ktoré boli vykonané v jednotlivé dni

počet testov za deň
celkový počet testov

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

21:07 Na dobrovoľnom cielenom komunitnom testovaní na ochorenie COVID-19 v Banskej Bystrici sa počas víkendu zúčastnilo 8 459 ľudí, z toho 72 je pozitívnych. TASR o tom v nedeľu večer informovala Dominika Mojžišová z tlačového oddelenia mesta.

Na dobrovoľnom testovaní sa počas soboty zúčastnilo 4645 ľudí, z toho 34 je pozitívnych. V nedeľu v meste otestovali ďalších 3814 záujemcov, pozitívnych je 38. Na základe ohlasov zo strany testovaných aj testujúcich tento testovací víkend vnímam pozitívne, uviedol banskobystrický primátor Ján Nosko. Pre chladné počasie a skúsenosti z celoplošných testovaní v záujme predísť tvorbe dlhých radov pred odbernými miestami sa samospráva rozhodla využiť online rezervačný systém. Vďaka nemu sa záujemcovia mohli na testovanie objednať nielen na konkrétne miesto, ale aj čas, o čom im prišli aj spätná SMS a e-mail.

20:50 V Nitre počas troch dní od piatku 15. januára do dneška otestovali 40 948 ľudí, z nich 417 bolo pozitívnych. Miera pozitivity dosiahla 1,02 percenta a je o polovicu nižšia, než pred týždňom po prvom kole plošného testovania. Informoval o tom primátor Nitry Marek Hattas (Za ľudí). Čísla za celý okres Nitra budú k dispozícii v pondelok 18. januára.

V druhom kole prišlo na odberné miesta o približne 2 800 ľudí menej, než v prvom kole. „Treba však povedať, že minulý týždeň sme poslali skoro tisíc ľudí do karantény. Podstatné je, že pozitivita v našom meste klesla za jeden týždeň o polovicu. Dúfam, že si klesajúcu pozitivitu zachováme,“ uviedol Hattas. Druhé kolo prebehlo podľa primátora bez problémov, čakacia doba klesla na minimum vďaka zvýšeniu počtu odberných miest, ale aj vďaka aplikácii TrustOne. Tá bola nasadená vo väčšine zo 42 odberných miest. Podľa Hattasových informácií ju využilo viac ako 36-tisíc ľudí.

20:29 V snahe prispieť k zmierneniu nepriaznivej epidemiologickej situácie v regióne sa k plošnému testovaniu realizovanému v Košiciach pridalo aj niekoľko obcí z okresu Košice-okolie. Počet domácich obyvateľov, ktorí využili možnosť bezplatne sa otestovať, očakávania zástupcov samospráv nenaplnil. Napriek tomu svoje rozhodnutie neľutujú.

„Očakávali sme viac. Chceli sme vykonať do 2500 až 3000 testov, ale za sobotu (16. 1.) sa vykonalo len 783 a dnes chodilo menej ľudí,“ povedal pre TASR primátor mesta Medzev Matej Smorada s tým, že aj keď bola účasť na testovaní nízka, potešil ich záujem najmä rómskeho obyvateľstva. Podotkol, že samospráva cítila predovšetkým potrebu umožniť svojim obyvateľom otestovať sa priamo v meste, aby nemuseli chodiť do krajského mesta, vzdialeného hodinu cesty autobusom. Ako doplnil, mesto plánuje otvoriť svoje dve odberové miesta aj koncom budúceho týždňa

19:30 Zákaz vychádzania bude spojený s jednorazovým celoslovenským testovaním. Po mimoriadnom nedeľňajšom rokovaní vlády to uviedol predseda vlády SR Igor Matovič (OĽANO), zároveň oznámil, že skríning by mal byť základom pre ďalšie cielené testovanie v jednotlivých okresoch. Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) informoval, že celoslovenský skríning sa bude realizovať od 18. januára a skončí sa 26. januára. Testovanie nebude povinné. Viac o téme TU.

18:02 Polícia v Amsterdame použila v nedeľu vodné delá na rozohnanie stoviek demonštrantov, ktorí sa zúčastnili na zakázanom proteste proti prísnemu lockdownu, ktorého cieľom je zabrzdenie šírenia koronavírusu. Amsterdamská samospráva uviedla, že poriadková polícia demonštrantov rozohnala preto, že nedodržiavali pravidlá spoločenského odstupu.

„Pretože je ohrozené verejné zdravie, je dôležité, aby každý dodržiaval opatrenia, ktoré sú v platnosti. Demonštranti ich nedodržiavajú,“ uviedla samospráva na Twitteri. Popoludní bolo námestie, na ktorom sa protestujúci zišli, prázdne, hoci niektorí demonštranti sa zdržiavali v susedných uliciach. Organizovanie protestu bolo v skoršej časti tohto týždňa zakázané pre obavy, že sa na ňom zúčastní príliš veľa ľudí a nebudú dodržiavať spoločenský odstup.

17:22 Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 vzrástol v Poľsku od soboty o 6055 a dosiahol 1 435 582, informovalo v nedeľu tamojšie ministerstvo zdravotníctva. Chorobe COVID-19 podľahlo ďalších 142 ľudí, čím sa počet obetí epidémie zvýšil na 33 355, uviedla agentúra PAP. Proti chorobe COVID-19 bolo v Poľsku zaočkovaných viac 457 303 ľudí. S masovým očkovaním v Poľsku sa začalo 27. decembra, pričom medzi prvými zaočkovanými boli zdravotníci. Od piatka v krajine spustili očkovanie seniorov nad 80 rokov.

16:35 V zmrzline vyrábanej vo východočínskom meste Tchien-ťin objavili koronavírus, čo viedlo k stiahnutiu balení zmrzliny z tej istej výrobnej šarže. Firma Daqiaodao Food Co neďaleko Pekingu bola uzavretá a zamestnancov testujú na koronavírus, uviedla vo vyhlásení samospráva mesta Tchien-ťin. Neobjavili sa však nijaké správy, že by sa niekto vírusom zo zmrzliny nakazil.

Na výrobu zmrzliny bolo použité aj sušené mlieko z Nového Zélandu a sušená srvátka z Ukrajiny, uviedlo mesto Tchien-ťin. Čínska vláda niekoľkokrát naznačila, že ochorenie COVID-19, ktoré sa prvýkrát zistilo v stredočínskom meste Wu-chan koncom roku 2019, sa do krajiny dostalo zo zahraničia a poukázala na to, že koronavírus odhalili na dovážaných rybách a iných potravinách. Zahraniční vedci sú však voči takýmto tvrdeniam skeptickí.

16:12 Počas dnešného cieleného komunitného testovania v Banskej Bystrici na prítomnosť ochorenia COVID-19 bolo do 15:00 otestovaných celkom 2 770 ľudí. V tlačovej správe o tom informovala Dominika Mojžišová z kancelárie primátora mesta Banská Bystrica. Testy preukázali celkom 30 prípadov výskytu koronavírusu, zvyšných 2 740 bolo s negatívnym výsledkom. Testovanie potrvá do 18:00.

15:32 Čakacie časy na testovanie na ochorenie COVID-19 sú v Nitre aj v nedeľu minimálne. Obyvatelia sa mohli vopred zaregistrovať cez aplikáciu TrustOne, z reakcií na internete vyplýva, že buď prešli plynule na test, alebo čakali iba tri či päť minút, prípadne iba na výsledok.

Kladné odozvy od Nitranov sú aj na prístup pracovníkov testovacích tímov. „Nikto v rade, s aplikáciou som to mal za sebou za tri minúty. Okamžite vybavený. Vôbec sme nečakali, nikto pred nami nebol a na výsledky čakali asi traja ľudia, dokopy aj s výsledkom, zápisom a samotným testovaním sme tam boli asi šesť minút. Nie je tu ani noha, teda okrem personálu, čaká sa len na výsledok. Je tu super milý, šikovný a zohratý tím,“ napísali skúsenosti Nitrania. V Nitre sa v nedeľu testuje do 17. hodiny s posledným vstupom o 16.30 h.

14:00 Z poslancov Národnej rady SR za hnutie OĽANO sa prednostne nebude očkovať nikto. TASR o tom informovalo tlačové oddelenie OĽANO. „Ponuku predsedu NR SR Borisa Kollára na očkovanie organizované NR SR nevyužijú ani poslanci z klubu OĽANO nad 65 rokov či poslanci s chronickým ochorením,“ uviedlo hnutie.

V diskusnej relácii TA3 V politike informoval predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) o tom, že vyzval poslancov, ktorí sa mali hromadne zaočkovať, na to, aby možnosť využili len tí, ktorí sú v rizikovom veku, prípadne trpia chronickým ochorením alebo sú onkologickí pacienti. Podľa počtov, ktoré Kollár dostal od poslaneckých klubov, sa malo z OĽANO očkovať 30 poslancov, zo Smeru sedem, z Hlasu dvaja, zo strany Za ľudí traja a z SaS ôsmi, naopak, ani jeden sa neprihlásil spomedzi poslancov ĽSNS a Sme rodina.

Kollár upozornil, že poslanci nebudú zaočkovaní prednostne, ale budú zaradení len do náhradného zoznamu prijímateľov, ktorí dostanú vakcínu operatívne, ak sa nevyužijú rozmrazené dávky pre prioritne určené skupiny osôb podľa očkovacieho plánu.

13:18 Vo Veľkej Británii proti koronavírusu zaočkovali už viac ako 3,5 milióna ľudí. Informuje o tom portál news.sky.com. K piatku bolo v krajine zaočkovaných 3 559 179 ľudí, pričom 447 261 z nich dostalo už aj druhú dávku vakcíny. Podľa údajov britského ministerstva zdravotníctva a sociálnych vecí je v Anglicku zaočkovaných už približne 45 percent ľudí vo veku nad 80 rokov.

Britská vláda sa usiluje o vakcináciu 2 miliónov ľudí týždenne. Portál news.sky.com však cituje nedeľník Sunday Times, podľa ktorého vláda uvažuje o zavedení riadeného systému izolácie ľudí prichádzajúcich do Spojeného kráľovstva. Britský systém by sa mohol podobať tým, ktoré uplatňujú Austrália a Nový Zéland, kde si ľudia prichádzajúci zo zahraničia musia platiť za svoj pobyt počas izolácie v hoteloch. V oboch krajinách ľudí prichádzajúcich z cudziny hneď z letísk alebo prístavov odvážajú do vládou určených hotelov, v ktorých musia zostať najmenej dva týždne.

12:10 V Nitre v piatok 15. januára a v sobotu 16. januára otestovali na ochorenie COVID-19 26 466 ľudí. Z nich malo 262 pozitívny výsledok, čo je pozitivita približne jedno percento. O výsledkoch testovania informoval primátor Marek Hattas (Za ľudí). V druhom kole sa prišlo v meste pod Zoborom otestovať o niečo viac ľudí než týždeň predtým, počet pozitívnych prípadov je však výrazne menší. Testovanie v meste pokračuje aj dnes až do 17:00, pričom posledný odber bude vykonaný o 16:30. K dispozícii je 42 odberných miest.

V sobotu 16. januára boli podľa Hattasa na odberných miestach minimálne čakacie doby, administráciu aj čakanie na výsledok urýchlila aplikácia TrustOne, ktorá bola nasadená vo väčšine odberných miest. Testuje sa aj vo Vrábloch a všetkých obciach okresu Nitra.

11:51 Možnosť bezplatne sa otestovať na ochorenie COVID-19 v rámci celoplošného víkendového testovania v meste Košice využilo v sobotu 16. januára 9972 ľudí. Oproti prvým dvom dňom minulotýždňového testovania to predstavuje menej ako polovicu vykonaných testov. Miera pozitivity však klesla nepatrne. Samospráva na svojich 64 odberových miestach avizuje na nedeľu minimálne čakacie časy a verejnosť vyzýva na účasť na testovaní. „Počas soboty bolo v Košiciach vykonaných 9972 testov, ktoré odhalili 158 pozitívnych prípadov. Miera pozitivity dosiahla 1,58 percenta,“ informoval o tom TASR hovorca mesta Vladimír Fabian.

11:20 Počet potvrdených prípadov infekcie koronavírusu na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 5990 na celkovo 1 160 682, informovala v nedeľu agentúra UNIAN s odvolaním sa na údaje ministerstva zdravotníctva. Chorobe COVID-19 podľahlo v priebehu uplynulých 24 hodín 116 ľudí, čím celkový počet obetí pandémie v krajine stúpol na 20 802. Z ochorenia sa za posledných 24 hodín uzdravilo 8777 ľudí, od začiatku pandémie už 865 960.

10:28 Česká republika v sobotu zaznamenala 5199 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Vyplýva to z údajov zverejnených v nedeľu ráno na oficiálnej webovej stránke ministerstva zdravotníctva ČR.

Sobotňajší počet prípadov je v porovnaní s minulou sobotou zhruba o tritisíc nižší, píše na webe televízna stanica ČT24. Rizikový index českého protiepidemického systému PES, od ktorého závisí úroveň opatrení, klesol na úroveň 70 bodov a štvrtý deň tak zodpovedá štvrtému stupňu pohotovosti. Príslušné opatrenia zodpovedajúce najhoršiemu piatemu stupňu majú zostať v platnosti najmenej do 22. januára. V ČR je v spojitosti s ochorením podľa ministerstva zdravotníctva hospitalizovaných 6473 ľudí, z toho 1112 pacientov je vo vážnom stave.

9:45 Úmrtnosť v Českej republike v minulom roku prekonala rekord. Do konca prvého decembrového týždňa v krajine podľa údajov Českého štatistického úradu (ČSÚ) v krajine zomrelo 117 996 ľudí. Už teraz je jasné, že celkový počet úmrtí za vlaňajšok prekonal rok 1993, ktorý bol od vzniku ČR z hľadiska úmrtnosti najhorší a zomrelo vtedy 118 185 ľudí. Od 6. decembra 2020 do konca roku v ČR totiž len s koronavírusom zomrelo 2 738 ľudí. Informuje o tom portál TN.cz.

Dôvody úmrtí ČSÚ nezverejňuje, ale podľa informácii ministerstva zdravotníctva s koronavírusom vlani do 6. decembra v ČR zomrelo 9 147 ľudí. Celková úmrtnosť sa v minulom roku zvýšila hlavne v starších vekových skupinách. Úmrtnosť medzi ľuďmi vo veku do 39 rokov sa fakticky nezmenila a vo veku od 40 do 64 rokov sa zvýšila iba mierne. Najvýraznejšie sa úmrtnosť vlani v ČR zvýšila medzi ľuďmi vo veku 65 až 84 rokov a prudko stúpla aj medzi ľuďmi vo veku nad 85 rokov.

8:50 V nedeľu pokračujú viaceré samosprávy v plošnom testovaní na koronavírus. Reagujú tak na nepriaznivú epidemiologickú situáciu s cieľom odbremeniť zdravotníkov a nemocnice od náporu pacientov s ochorením COVID-19. Chcú tiež preventívne zaistiť chod firiem a priemyselných podnikov.

Od piatka (15. 1.) sa testuje v Nitre, k mestu sa pridali už v piatok a tiež počas soboty (16. 1.) ďalšie samosprávy v okrese. V sobotu otvorili 123 odberových miest. Počas nedele sa testuje na väčšine miest od 8.00 h do 17.00 h (posledný odber o 16.30 h), v meste Vráble testujú od 7.00 h do 19.00 h.

Pokračuje aj druhé kolo plošného testovania v Košiciach, ku ktorým sa počas víkendu pripojili aj sídla v okrese Košice-okolie. V nedeľu napríklad pokračuje testovanie v Medzeve. Odberové miesta v Košiciach sú otvorené od 9.00 h do 17.00 h, v Medzeve od 7.00 h do 17.00 h s prestávkou medzi 12.00 h a 13.00 h.

V Banskej Bystrici pokračujú s dobrovoľným komunitným testovaním určeným pre pracujúcich, ktorí majú trvalý pobyt alebo miesto výkonu práce v okrese Banská Bystrica a nemôžu vykonávať prácu z domu. V meste je otvorených 12 odberových miest, testuje sa od 8.00 h do 18.00 h.

8:00 Rakúsko predĺži plošnú uzáveru pre šírenie koronavírusy do 7. februára. S odvolaním sa na zdroje z vládnych kruhov o tom informovala agentúra APA. Pôvodne mal takzvaný lockdown trvať len do 24. januára, vládni odborníci ale navrhli, aby sa predĺžil a aby sa opatrenia ešte sprísnili. Za posledných 24 hodín v Rakúsku, ktoré má 8,9 milióna obyvateľov, pribudlo 1 723 prípadov nákazy.

Demonštranti v rakúskej Viedni počas protestu... Foto: SITA/AP, Ronald Zak
koronavírus, protest, Rakúsko Demonštranti v rakúskej Viedni počas protestu proti vládnym reštrikčným opatreniam proti COVIDU-19 vo Viedni v Rakúsku v sobotu 16. januára 2021. Na plagáte je napísané „Kurz musí odísť".

Plošná uzávera sa má predĺžiť o dva týždne a skončí sa až o polnoci 7. februára. Od pondelka 8. februára sa potom budú opatrenia postupne uvoľňovať. Otvoriť sa budú môcť najprv obchody, kaderníctva či múzeá a tiež školy. Majitelia reštaurácií, krčiem a hotelov a organizátori spoločenských akcií budú smieť prevádzku obnoviť až od marca. Zavedená by mala byť podľa agentúry APA tiež povinnosť nosiť v uzatvorených priestoroch respirátory FFP2.

S odporúčaním predĺžiť v Rakúsku plošnú uzáveru o dva až tri týždne a niektoré opatrenia proti šíreniu koronavírusu ešte sprísniť prišli vedci z vládneho poradného tímu. Podľa nich sú denné prírastky nakazených stále príliš vysoké. Odborníci sa teraz obávajú okrem iného novej mutácie koronavírusu, ktorá sa preukázala prvýkrát na konci minulého roka na juhu Anglicka. Nový variant je podľa Oswalda Wagnera z viedenskej Lekárskej univerzity „výrazne nákazlivejší ako doterajší typ“.

V Rakúsku za posledných 24 hodín pribudlo 1 723 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom. Priemer posledného týždňa je 1 920 prípadov denne. Od začiatku pandémie sa v krajine infekcia vírusom SARS-CoV-2 potvrdila u viac ako 387 000 ľudí. S COVIDOM-19 ich 7 053 zomrelo. V spolkovej krajine Dolné Rakúsko sa cez víkend koná druhá fáza hromadného testovania. Otvorených je 1 151 testovacích staníc. Otestovať sa tu môže nechať približne 1,5 milióna ľudí, v sobotu túto možnosť využilo viac ako 309 000, teda zhruba 20 percent. Podľa agentúry APA sa nákaza preukázala u 367 testovaných, čo zodpovedá asi 0,12 percentám.

Už niekoľko dní sa hromadne testuje aj vo Viedni a Burgenlande, testuje sa tiež na niektorých miestach Štajerska. Pôvodne malo cez víkend testovať celé Rakúsko, niektoré spolkové krajiny však akciu zrušili alebo zmenili jej termín.

Proti vládnym opatreniam, ktoré majú zamedziť šíreniu koronavírusu, sa v sobotu v hlavnom meste Viedni protestovalo. Na demonštrácii sa zišlo podľa polície približne 10 000 ľudí, organizátori hovoria o 50 000. Väčšina demonštrantov nemala zakryté ústa a nos. Podľa agentúry DPA medzi protestujúcimi boli obyčajní ľudia, ale aj rad známych postáv neonacistickej scény. Pochodu sa zúčastnil aj bývalý vicekancelár a Expredsedovi Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Heinz-Christian Strache. Polícia zadržala najmenej dvadsať ľudí.

87 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus