Od pondelka sa ide opäť testovať. Na cestu do práce bude potrebný negatívny test

Vláda konečne prijala rozhodnutie, ako sa bude testovať. Zákaz vychádzania bude spojený s kontinuálnym celoslovenským testovaním. Na cestu do práce či na vychádzku do prírody potrebný negatívny test. Po mimoriadnom nedeľňajšom rokovaní vlády to uviedol predseda vlády SR Igor Matovič (OĽANO), zároveň oznámil, že skríning by mal byť základom pre ďalšie cielené testovanie v jednotlivých okresoch.

17.01.2021 19:12 , aktualizované: 21:46
vláda, Matovič, , testovanie, Foto: ,
Celoplošné skríningové testovanie vláda nazvala projektom „Zachráňme spoločne životy”.
debata (1216)

Podľa premiéra sa na uznesení dohodli traja koaliční partneri, strana Za ľudí nebola za.

Podľa Matoviča by sa novými pravidlami mal výrazne znížiť počet úmrtí a nápor na nemocnice. Urýchliť by sa mal aj návrat detí do škôl. Podľa neho 85 percent novoinfikovaných má novú tzv. britskú mutáciu, ktorá je infekčnejšia ako pôvodný koronavírus.

Video

„Situácia je veľmi kritická, ale dobrá správa je, že vďaka trpezlivosti ľudí postupne začínajú klesať čísla a začíname rozmýšľam nad tým, čo a kedy budeme môcť otvárať. V podstate sme tesne za vrcholom. Ak sa pozrieme na iné krajiny, čakalo by ná ešte niekoľko týždňov obmedzovania,“ povedal minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO).

Očkovanie + Covid automat

Ministerstvo zdravotníctva, 15. januára 2021

Fotogaléria
+6

Bude potrebný negatívny test

„Som rád, že vláda po mnohých hodinách rokovania, ide o turbulentnú otázku, kontinuálnym skríningom poprosíme občanov Slovenska, aby sa pretestovali. Testovanie však nebude povinné. Pretestovanie začne už zajtra 18. januára a bude trvať do 26. januára. Občania môžu využiť rôzne možnosti, kde sa nechajú otestovať. Vláda otvorila 250 mobilných odberných miest, kde sa môžu dať otestovať antigénovými testami, na vyše 100 miestach sa môžu dať otestovať PCR testami a testujú aj podniky,“ pokračoval Krajčí.

Vláda predĺžila zákaz vychádzania až do 7. februára. Od 27. januára bude potrebné sa preukázať negatívnym PCR alebo antigénovým testom pri vstupe do zamestnania. Pre občanov od 15 do 65 rokov bude potrebné potvrdenie aj pri vychádzke do prírody. Testy, ktoré sa budú kontrolovať od 7. februára nesmú byť staršie ako sedem dní.

Krajčí upozornil, že budú aj činnosti, na ktoré nebude test treba. „Tí občania, ktorí môžu zostať doma, byť v karanténe a realizovať len tie základné pre život nevyhnutné činnosti,“ pokračoval.

V horších okresoch sa celoplošný skríning zopakuje

V piatok 29. januára minister Krajčí oznámi, ako dopadlo celoslovenské testovanie. Vtedy Slovensko rozdelia na 37 horších a 36 lepších okresov. V horších okresoch sa celoplošný skríning opäť zopakuje a budú potrebovať negatívny test. Testy nesmú byť staršie ako sedem dní. Pre lepšie okresy sa režim vráti do stavu ako je teraz. Čiže nebudú sa musieť preukazovať negatívnym testom.

„Ak bude celoplošný skríning úspešný, možno už 29. januára budem môcť avizovať, že od 1. februára bude možné uvoľnenie podľa covid automatu,“ pokračoval Krajčí. Pripustil, že by sa mohli otvoriť aj školy – prvý stupeň základných škôl, koncové ročníky základných a stredných škôl.

Premiér Igor Matovič na tlačovej konferencii po... Foto: Pravda, Ivan Majerský
vláda, Matovič, , testovanie, hoax, koronavírus Premiér Igor Matovič na tlačovej konferencii po rokovaní vlády.

„Ľudia budú mať deväť dní a budú si môcť vybrať, kde sa nechajú otestovať,“ spresnil minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). Priznal, že pri jesennom celoslovenskom testovaní nemali pripravený scenár, čo bude nasledovať po testovaní. Teraz je týmto scenárom covid automat.

Výnimky z testovania

Výnimku z testovania budú mať ľudia, ktorí prekonali ochorenie COVID-19 a budú mať potvrdenie nie staršie ako 90 dní. Testovať sa nebudú musieť ani ľudia, ktorí absolvovali dve dávky očkovania a po poslednej dávke počkali ešte 14 dní na celkovú imunitu. Rovnakú výnimku majú mať ťažko zdravotne postihnutí, priblížil minister Krajniak.

Odberové miesta budú podľa jeho slov za každý vykonaný test dostávať päť eur. Ak vyrieši technický problém z hľadiska štátnej pomoci, tak garantuje, že zamestnávateľ dostane zadarmo testy do svojej firmy a preplatené náklady na jeden test vo výške 3 až 3,50 eura. „Vidím svetlo na konci tunela, keď budeme postupovať takýmto spôsobom, tak na Veľkú noc budeme môcť stráviť svoj čas s blízkymi tak, ako sme to už rok nezažili,“ hovorí minister práce.

Za ľudí je proti plošnému testovaniu

Koaličná strana Za ľudí má iný názor na plošné testovanie. Nie je to politický spor, ide o rozdielne názory na najlepšie riešenie, uviedla predsedníčka strany a ministerka informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí) na sociálnej sieti.

Strana je zároveň rada, že sa presadilo, aby starší ľudia a deti mali výnimku z testovania, ak chcú ísť na prechádzku. „V strane Za ľudí po diskusii s odborníkmi a lekármi zastávame názor, že testovanie je potrebné a účinné, no v najpostihnu­tejších regiónoch Slovenska, ktorých dnes nie je málo,“ poznamenala Remišová.

Testovanie je podľa ministerky jeden z nástrojov, ako znížiť šírenie vírusu, nie je to liek. Na Slovensku podľa jej slov treba tiež pravidelné testovanie vo firmách s nastavením jasného systému a podpory štátu. Remišová si myslí, že to pomôže. „Dobrým krokom je tiež zvýšenie kapacity na pravidelné antigénové testovanie v každom regióne, na ktorom pracujú ministerstvo zdravotníctva a samosprávy,“ povedala Remišová.

Premiér Matovič uviedol, že nevie, prečo Remišová uznesenie nepodporila, myslí si, že zmenila názor, no nevie prečo. Naznačil, že to môže byť preto, lebo „si prečítala komentáre v diskusiách“.

Hlas: Testovanie sa stalo de facto opäť povinným

Vládna koalícia sa stala spolupáchateľom premiéra Matoviča pri napĺňaní jeho obsesie z celoplošného testovania. Myslí si to strana Hlas-SD, ktorej stanovisko k oznámenému schválenému uzneseniu vlády oznámila hovorkyňa Patrícia Medveď Macíková.

Vláda rozhodla na nedeľňajšom mimoriadnom rokovaní o spojení zákazu vychádzania s plošným celoslovenským skríningom. Obyvatelia majú využiť možnosti, ktoré majú na pretestovanie. Hlas však upozorňuje na to, že od 27. januára bude negatívny test podmienkou na cestu do práce alebo pobyt v prírode, čím sa testovanie stalo podľa strany de facto opäť povinným.

„Jediným rozdielom od novembrového ‚vylodenia v Normandii‘ je rozšírenie počtu testovacích dní z dvoch na deväť dní, no s výrazne nižšími možnosťami nechať sa otestovať,“ upozornila Medveď Macíková. „Hlas-sociálna demokracia preto žiada vládu, aby bolo toto testovanie dobrovoľné a aby namiesto celoplošného skríningu pomohla s testovaním samosprávam v najzasiahnu­tejších oblastiach,“ dodala.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus