Z -20 ºC na + 12 ºC. Počasie sa prevráti naruby

Slovensko zažije počas jediného týždňa radikálne zmeny - v počasí. Od mrazivých zimných teplôt k jarným.

18.01.2021 00:00

VIDEO: Pozrite si predpoveď počasia s meteorologičkou Miriam Jarošovou na nový týždeň.

Video

Takmer celé Slovensko bolo zasnežené, bez bielej periny bolo aktuálne len minimum lokalít. V najbližších dňoch sa to nezmení, no potom príde veľký zvrat.

Regiónov, v ktorých sa nevyskytuje súvislá snehová pokrývka, bolo málo. V piatok ráno to takto vyzeralo napríklad v Revúcej, Rimavskej Sobote, Boľkovciach, Žihárci či v Kuchyni na Záhorí. Väčšina územia Slovenska je ale už niekoľko dní pod snehom.

„Je to takto od stredy 13. januára a nejaký čas to ešte potrvá,“ hovorí klimatológ zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu v Bratislave Pavel Faško. Najviac snehu napadlo v Oravskej Lesnej, kde za tri dni v minulom týždni namerali 56 cm. Keďže pribúdajúce vrstvy sa stláčali, v piatok ráno tam hlásili 54 cm. „Takto to tam naposledy vyzeralo pred takmer dvoma rokmi. Výška snehu tam 28. februára 2019 dosiahla 55 cm,“ spomenul klimatológ obdobie kalamity v Oravskej Lesnej. Aktuálne je dosť snehu aj vo vysokohorských polohách.

Anglicko, Warwick, 13. január 2021
Španielsko, cesta v údolí Roncal pri...
+6Južná Kórea, Soul, 13. január 2021

Cez víkend prišlo pravé zimné počasie, teploty padli hlboko pod nulu. „Zasneženú krajinu budú sprevádzať celodenné mrazy. Ráno a v noci zosilnejú, pričom vyvrcholia z nedele na pondelok. Očakávame, že niekde to klesne až na –20 stupňov,“ povedal ešte pred víkendom Faško.

Pripomenul, že treskúcu zimu tu máme už niekoľko dní. Tento rok namerali zatiaľ najnižšiu teplotu 14. januára na Lomnickom štíte. Ortuť teplomera tam ukázala –19,1 stupňa. Pár dní predtým, 11. januára, hlásila Oravská Lesná –17,8 stupňa. „Hodnoty vzduchu sú niekde dosť nízke aj počas dňa. V Liesku namerali v pondelok maximálnu teplotu –5,6 stupňa,“ poznamenal klimatológ.

Aktuálne máme podľa neho dočinenia s ľadovými dňami. Za tie sa považujú také, počas ktorých je maximálna teplota po celý deň záporná.

„Napríklad v Liesku sa vyskytujú ľadové dni nepretržite od 10. januára doteraz. V Telgárte sú dokonca už od 7. januára. V najvyšších polohách, teda na Chopku a Lomnickom štíte, zaznamenávame arktické dni, čo nie je úplne bežné,“ vraví Faško.

Objasnil, že maximálna teplota sa v takomto prípade nevyšplhá, ani počas dňa, vyššie ako na –10 stupňov. „Na Chopku sme tento rok mali štyri takéto dni a na Lomnickom štíte, kde vo štvrtok namerali najviac –15,7 stupňa, až šesť arktických dní,“ vysvetlil.

Začiatkom týždňa síce udrú najväčšie mrazy, ale potom sa začne otepľovať. Malo by to byť dosť citeľné. „V polovici budúceho týždňa na tých najteplejších miestach môže byť pri slnečnom počasí aj +10 stupňov. Nemusí to tak byť, ale určite pôjde o hodnotu výrazne nad nulou,“ doplnil klimatológ.

chyba
Viac na túto tému: #počasie