Na odber sú dve minúty. Došlo aj na bitku palicou od dôchodcu

Objednať na testovanie sa síce možno na presný čas, no aj tak sa na niektorých odberových miestach čaká aj niekoľko hodín.

21.01.2021 06:00
testovanie, covid, objednaní, Vajnorská Foto: ,
Ľudia čakajú na testovanie na Vajnorskej ulici v Bratislave.
debata (137)

VIDEO: Takto čakajú na testovanie ľudia, ktorí sa objednali na presný čas.

Video

Na odberovom mieste na Vajnorskej ulici v Bratislave v stredu krátko popoludní stálo v rade vyše sto ľudí. Objednávkový systém v hlavnom meste je beznádejne plný a tí, ktorým sa podarilo objednať na presnú minútu, boli sklamaní, že musia čakať.

Pri objednávaní na čas sa totiž ráta s tým, že samotný odber nebude trvať viac ako dve minúty.

Obsadené odberové miesta sú aj v ďalších mestách. „Nedarí sa mi objednať ani v Senici. Všetko je plné, asi ten týždeň od 27. januára vydržím doma a potom budem dúfať, že budeme patriť do tých lepších okresov," smutne poznamenal Rišo.

Rady na testovanie

Bratislava, 19. 1. - 20. 1. 2021

Fotogaléria
Testovanie v Bratislave v Ružinove
Testovanie v Bratislave v Ružinove
+6Testovanie v Bratislave na Vajnorskej ulici

Bitka od dôchodcu

Na odberovom mieste na bratislavskej Vajnorskej ulici pracuje spolu päť dobrovoľníkov a zdravotníkov.

„Jedna testuje, druhá vyhodnocuje, dve sú na registrácii a ja som tá, čo tu všetkých obieha a nechá sa biť a nechá si nadávať. Do toho ešte roznášam certifikáty a dávam pozor. V piatok ma zbil dôchodca palicou, v pondelok sme volali políciu štyrikrát," opisuje atmosféru odberov mladá žena, ktorá si neželá byť menovaná. Zatiaľ však neprosili o pomoc vojakov, no ani polícia nie je veľmi nápomocná. Keď hliadka príde, len sa pozrie na rad a ide preč.

„Ľudia sa rozhodli, že sa nebudú vadiť medzi sebou a budú kričať radšej na mňa. Obed máme objednaný, ale nemôžeme mať prestávku, lebo by sme týchto ľudí nikdy nestihli vybaviť. Musíme robiť, lebo inak nás ukameňujú. Ja sa už teraz bojím ísť za roh," približuje, aký prežívajú každý deň stres. V stredu mali 250 objednaných ľudí. Navyše prišlo ďalších 150 neobjednaných.

„Zriaďovateľ dostane zaplatené za 250 objednaných, s ostatnými sa v rozpočte nepočítalo. Necháva to na nás, či sme dobré duše a či tých ľudí zoberieme. Včera sme boli schopní zobrať 102 ľudí mimo objednávkového systému," poznamenala s tým, že včera mali podľa systému otestovať 480 ľudí.

VIDEO: Dlhý rad na testovanie pred poliklinikou v Ružinove. (19. 1. 2020)

Video

Prepisovanie údajov

Na stránku korona.gov.sk možno vypísať žiadanku o vyšetrenie. Rodné číslo, dátum narodenia, pohlavie, štátna príslušnosť, zdravotná poisťovňa, mail a číslo. Ak je odberové miesto zriadené ministerstvom zdravotníctva, tak to by malo byť spárované všetko cez COVID PASS.

„Prišla som, pani sa ma opýtala, na ktorú hodinu som objednaná. V rámci ochrany osobných údajov sa ma spýtala moje krstné meno a na posledné štvorčíslie rodného čísla. Po všetkom mi povypisovali modrý papierik podľa údajov, ktorý majú v systéme, a následne mi prišla SMS s výsledkom testu," opisuje svoju skúsenosť Veronika Benadiková, hovorkyňa Národného centra zdravotníckych informácií. Všetky mobilné odberové miesta, antigénové aj PCR, majú prístup do systému, kde vedia zakliknúť výsledok testu.

No problém nastáva, keď je zriaďovateľom odberového miesta mesto alebo súkromník. Ten musí tieto údaje znova prepísať pre svoju evidenciu.

Keď je všetko v poriadku, možno na odberovom mieste vybaviť jedného človeka do minúty. Systém je naprogramovaný tak, že objednáva po dvoch minútach. Prepisovanie údajov však naťahuje testovanie a pred odberovými miestami postupne rastie rad.

137 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus