PCR testy odhalili 2464 infikovaných. Pribudlo 64 obetí

Prostredníctvom PCR testov odhalili na Slovensku 2464 nových prípadov nákazy koronavírusom, vykonali 12 668 PCR testov. Ďalších 1114 infikovaných odhalili antigénové testy, ktorých vykonali 70 955. Spoločne tak PCR a antigénové testy identifikovali 3578 nakazených koronavírusom.Počet úmrtí na ochorenie Covid-19 sa zvýšil o 64, celkovo tak evidujeme 3801 obetí koronavírusu.

21.01.2021 10:13 , aktualizované: 15:17
debata (117)

Počet hospitalizovaných klesol o 23 – v nemocniciach je 3283 ľudí, z nich potvrdené ochorenie COVID-19 má 3085 pacientov. Na JIS je 255 pacientov, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 319 osôb.. Z ochorenia Covid-19 sa vyliečilo ďalších 4265 pacientov, spolu máme už 181 129 vylie­čených. Informovalo o tom Národné centrum zdravotníckych informácií.

V Trnavskom kraji bolo najviac pozitívnych z PCR testov, pribudlo tam 503 prípadov. Košický kraj eviduje 374 nakazených, Bratislavský 360, Nitriansky 326, Prešovský 253. V Žilinskom kraji malo pozitívne výsledky testov 236 ľudí, v Banskobystrickom 231 a v Trenčianskom 181. Je medzi nimi 1 195 mužov a 1 269 žien.

„Zaočkovaných je 82 695 ľudí, počet očkovaných postupne rastie,“ informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Hospitalizovaných je 3283 ľudí.

Vývoj pozitívnych prípadov

Ako pribúdali pozitívne testovaní na Slovensku

pozitívnych za deň
celkový počet pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

Testovaní vo vozidlách MHD v Bratislave dostanú výsledok cez SMS či mail

Dopravný podnik Bratislava (DPB) poskytne cez víkend na skríningové testovanie ľudí 50 vozidiel mestskej hromadnej dopravy (MHD). Prevažnú väčšinu budú tvoriť kĺbové autobusy. Po 12 ich bude v bratislavských najväčších mestských častiach, a to v Ružinove a Petržalke. TASR o tom informovala hovorkyňa dopravcu Ľubica Melcerová.

Osem kĺbových autobusov bude slúžiť ako odberové miesta na bratislavskom Letisku Milana Rastislava Štefánika. DPB poskytne na testovanie aj štyri trolejbusy, dva na Čiližskej a dva pri Cintoríne Vrakuňa. K dispozícii budú aj dve električky, ktoré budú pristavené pri historickej budove Slovenského národného divadla (SND) v centre Bratislavy. „Poskytnutím pomerne veľkého množstva vozidiel chceme pomôcť k bezproblémovému priebehu testovania v hlavnom meste,“ povedal predseda predstavenstva DPB Martin Rybanský.

Na týchto odberových miestach sa bude testovať oba víkendové dni od 8.00 do 18.00 h, s prestávkou od 12.00 do 13.00 h. Hlavné mesto má vo štvrtok spustiť rezervačný systém na odberové miesta vo vozidlách MHD. Interiér vozidiel MHD bude slúžiť výlučne testovaciemu tímu, verejnosť absolvuje testy v exteriéri pri vozidle. „Pri jedných dverách dopravného prostriedku bude administratíva a pri ďalších odber vzorky. Výsledok príde mailom, respektíve SMS správou. Ktoré konkrétne dvere budú vyčlenené na testovanie, závisí od typu vozidla, postup však ostáva nezmenený,“ priblížila Melcerová.

V teréne bude počas víkendu aj autobus s pracovníkmi „COVID busters“. Tí budú zabezpečovať dezinfekciu sociálnych zariadení pre testovacie tímy a vodičov MHD, a priebežne budú dezinfikovať aj vozidlá. „Autobusy, trolejbusy aj električky sa ešte v nedeľu večer vrátia do vozovní, kde budú v nočných hodinách dôsledne dezinfikované, aby boli v pondelok ráno pripravené zaradiť sa do premávky,“ skonštatovala Melcerová.

Mobilné odberové miesta pri vozidlách MHD budú v Ružinove na Letisku M. R. Štefánika, pri Miestnom úrade Ružinov na Mierovej, na parkovisku Miletičova, V Dúbravke pri Základnej umeleckej škole Bagarova, vo Vajnoroch na Rybničnej ulici, v Devíne na parkovisku pod hradom Devín, v Podunajských Biskupiciach pri Gymnáziu Hronská a pri Základnej škole (ZŠ) Bieloruská na Hradskej ulici, v Rači budú v areáli futbalového klubu Rača. V Petržalke budú vozidlá MHD v areáli dostihovej dráhy, na parkovisku pred hypermarketom, pri Technopole, na Námestí republiky či na parkovisku Matadorka. V Novom Meste bude vozidlo pri Hant Aréne, v Devínskej Novej Vsi na Bystrickej ulici pri tretej bráne závodu Volkswagen. Vo Vrakuni na Čiližskej (zastávka) a pri cintoríne Vrakuňa (zastávka). V Starom Meste na Šafárikovom námestí i na zastávke Jesenského pri SND a v Karlovej Vsi na parkovisku v Slávičom údolí.

Bratislava hľadá dobrovoľníkov na pomoc v karanténnom mestečku

Mesto Bratislava hľadá dobrovoľníkov na pomoc v karanténnom mestečku na Hradskej ulici vo Vrakuni, kde je momentálne v karanténe viac ako 70 ľudí bez domova.

„Kapacity karanténneho zariadenia sú momentálne takmer vyťažené a ľudí bez domova s pozitívnym výsledkom testu na ochorenie COVID-19 pribúda. Preto hľadáme dobrovoľníkov najmä z radov zdravotníkov, ale aj pomocný personál,“ informoval bratislavský magistrát. Hľadá primárne tých, ktorí by mali v nasledujúcich dňoch či týždňoch možnosť pomáhať aspoň dve dvanásťhodinové zmeny týždenne, a to buď denné, alebo aj nočné. V prípade záujmu je potrebné hlavné mesto kontaktovať mailom na ludskezdroje@bratislava.sk.

V Bratislave identifikovali nové ohnisko nákazy novým koronavírusom. Pri pravidelných testovaniach ľudí bez domova na ochorenie COVID-19 sa ukázalo, že vírus sa v tejto komunite začal nebezpečne šíriť. Kapacitu karanténneho mestečka museli v posledných troch dňoch už druhýkrát zvyšovať na celkový počet 100 ľudí. Magistrát očakáva, že v najbližších dňoch sa aj táto kapacita naplní. Organizácia Depaul Slovensko, ktorá sa v Bratislave venuje pomoci ľuďom bez domova, musela vo svojej nocľahárni zriadiť červenú covid zónu, kde sú v karanténe pozitívne testovaní ľudia bez domova. Mesto upozorňuje, že aj v tomto prípade sa ich celková kapacita 44 lôžok rýchlo zapĺňa.

„Pokiaľ bude problém v podobe nového ohniska nákazy medzi ľuďmi bez domova aj naďalej eskalovať, dokážeme ho riešiť už len v súčinnosti so štátom,“ upozornil primátor Bratislavy Matúš Vallo.

Ochorenie COVID-19 evidujú u 756 väzňov a 199 príslušníkov a zamestnancov ZVJS

Zbor väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) aktuálne eviduje 756 väzňov a 199 príslušníkov a zamestnancov ZVJS pozitívnych na ochorenie COVID-19. TASR o stave k stredajšiemu dňu informovala hovorkyňa ZVJS Monika Kacvinská.

Od začiatku pandémie zbor evidoval 2059 pozitívne testovaných väzňov a 1293 príslušníkov a zamestnancov. Dovedna od začiatku pandémie vrátane celoplošného testovania ZVJS vykonal 35 210 testov u väznených osôb a 25 478 testov u svojich príslušníkov a zamestnancov. Do stredy sa aktuálne nachádzalo v karanténe 1971 väzňov a 245 príslušníkov a zamestnancov.

ZVJS sa už zapojil do celoslovenského skríningu, keď začal od utorka testovať svojich príslušníkov, zamestnancov, väznené osoby, ale aj personál Ministerstva spravodlivosti (MS) SR, súdov, Justičnej akadémie a zamestnancov ďalších inštitúcií.

„V nadväznosti na rozhodnutie vlády ZVJS začal s testovaním osôb na ochorenie COVID-19 antigénovými testami. Testovanie v jednotlivých ústavoch zboru a v priestoroch generálneho riaditeľstva sa uskutočňuje na základe individuálne nastavených časových a logistických podmienok od utorka do 26. januára,“ uviedla Kacvinská.

Celý priebeh testovania zabezpečuje zbor vlastným zdravotníckym a ostatným personálom, a to pre príslušníkov a zamestnancov zboru vrátane osôb žijúcich v spoločnej domácnosti. Zároveň aj pre personál Ministerstva spravodlivosti SR, súdov, Justičnej akadémie, Inštitútu vzdelávania Ministerstva spravodlivosti SR, zamestnancov kancelárií Súdnej rady SR a verejnej ochrankyne práv, prokurátorov, notárov, exekútorov a pre personál Centra právnej pomoci a osoby žijúce s ním v spoločnej domácnosti.

Aktuálne sa v slovenských ústavoch nachádza 1633 obvinených a 8870 odsúdených. ZVJS k 1. januáru 2021 evidoval 4738 príslušníkov a 733 zamestnancov.

117 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19