Stotisícové dotácie pre premiérovho poradcu, Kalinský končí

Poradca premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) získal od štátu nenávratné dotácie vo výške 390-tisíc eur. Bývalý novinár a v súčasnosti premiérov externý poradca Pavol Kalinský vysvetľuje, že projekty podal ešte v čase, keď pre Úrad vlády nepracoval.

21.01.2021 13:44 , aktualizované: 21:20
debata (280)

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) očakáva, že to premiér Igor Matovič (OĽaNO) vyrieši. Rezort životného prostredia reagoval vyhlásením, že dá celý proces preveriť.

Kalinský končí

Pavol Kalinský podvečer v reakcii na medializované informácie uviedol, že končí spoluprácu s Úradom vlády. Zároveň deklaroval, že za projektmi, ich kvalitou a prínosom pre spoločnosť a prírodu si stojí. „Chcem predísť akýmkoľvek špekuláciám a odmietam ich. Nechcem, aby dobrá myšlienka a verejnoprospešnosť projektov boli zneužívané na politický boj a preto ukončím spoluprácu s úradom vlády," uviedol Kalinský.

Dve dotácie vo výške necelých 390-tisíc eur schválilo ministerstvo životného prostredia pod vedením nominanta OĽaNO Jána Budaja. Získalo ich občianske združenie OZ Pre lepšiu spoločnosť, ktorej jediným štatutárom združenia je podľa štátneho registra neziskových organizácií bývalý novinár RTVS, dnes externý poradca premiéra Pavol Kalinský. Združenie, ktoré vzniklo iba v apríli 2019, podpísalo dve zmluvy na 203-tisíc eur a 185-tisíc eur. V centrálnom registri zmlúv boli zverejnené 11. a 12. januára.

Minister životného prostredia SR Ján Budaj. Foto: SITA, Brano Bibel
MŽP: Podpora iniciatívy na zelenú obnovu Európy Minister životného prostredia SR Ján Budaj.

Brožúra za 35-tisíc

Podľa týchto dvoch zmlúv má Kalinského združenie za stovky tisíc eur pripraviť dva projekty – Chrániš prírodu – chrániš seba a projekt Storočný strom. Prvý projekt sa venuje podpore ochrany druhov a biotopov. Tú chce združenie podľa schváleného projektu realizovať prostredníctvom informačných aktivít. Za takmer 83-tisíc eur má napríklad pripraviť informačno-vzdelávaciu roadshow, 36-tisíc eur vyčlenili na mediálnu kampaň a 13-tisíc eur na mzdy pre interného projektového manažéra.

Druhý projekt Storočný strom chce zasa zlepšenie stavu ochrany druhov a biotopov tiež realizovať prostredníctvom informačných aktivít. V rozpočte projektu je napríklad dokumentárny film za 35-tisíc eur, informačná brožúra za 35-tisíc eur, mediálna kampaň či osvetovo-vzdelávacie workshopy, oboje rovnako za 35-tisíc eur. Interný projektový manažér v tomto prípade dostane 12-tisíc eur a jeho dvaja pracovníci dokopy 8-tisíc eur.

Toto kritizovali

Dotácie pre premiérovho poradcu sa nepáčia najmä opozícii. Mimoparlamentná strana Hlas okolo expremiéra Petra Pellegriniho žiada odstúpenie ministra Budaja a požaduje aj zrušenie oboch dotačných zmlúv.

Verejne ich ale skritizoval aj Sulík. „Je to presne to, čo sme za minulej vlády kritizovali. Očakávam preto, že sa s tým premiér veľmi jasne vysporiada,“ zdôraznil minister hospodárstva na tlačovej besede. Aké riešenie tejto situácie by si predstavoval, nespresnil. „Nechám na neho, čo spraví, ale presne toto sme v minulosti kritizovali,“ do­dal.

Ministerstvo životného prostredia pod vedením Budaja v následnom vyhlásení podozrenia z údajného ovplyvňovania procesu schvaľovania poskytnutia dotácií odmietlo. „Systém posudzovania vylučuje akékoľvek subjektívne ovplyvňovanie a uspeje každý, kto splní vopred zverejnené kritériá,“ tvrdí rezort. „Na podmienky, proces schvaľovania a nastavenie kritérií výzvy nemali vplyv ani minister Ján Budaj a ani premiér Igor Matovič,“ zdôraznili s tým, že tento výber teda považujú za legitímny.

Budaj: Preverím

„Minister Ján Budaj dáva napriek tomu oddeleniu vnútorného auditu prešetriť tento proces. Zároveň sa obrátil na ministerstvo financií, ktoré zastupuje Európsku úniu pri dohľade nad zákonnosťou európskych dotácií,“ avizovalo ministerstvo životného prostredia. Úrad vlády na naše otázky do uzávierky nereagoval.

Samotný Kalinský sa k informáciám vyjadril aj na sociálnej sieti. Opísal priebeh procesu schvaľovania žiadostí o dotáciu a tvrdí, že oba jeho projekty splnili všetky podmienky. „Projekty podalo OZ ešte za predchádzajúceho vedenia a väčšina (ak nie celý) procesu hodnotenia projektov sa uskutočnila ešte počas pôsobenia minulej vlády. Vylučujem akékoľvek spájanie úspešnosti projektu s mojím súčasným pôsobením, keďže hodnotenie projektov bolo anonymné, prostredníctvom nezávislých hodnotiteľov, ktorých pôsobenie neovplyvňuje pôsobenie toho-ktorého vedenia štátu či ministerstva,“ napísal.

Odkedy pracuje pre Úrad vlády, o žiadne granty a dotácie, ktoré by ho mohli dostať do konfliktu záujmov, sa však podľa vlastných slov už neuchádza. „Keďže ide o projekty zamerané na šírenie osvety o životnom prostredí, krajine a ochrane prírody určené pre deti, študentov, ale aj širokú a odbornú verejnosť a hlavne – nejde o ziskovú činnosť, nevidel som dôvod na stiahnutie žiadostí o eurofondy,“ dodal Kalinský.

© Autorské práva vyhradené

280 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Úrad vlády SR #Ján Budaj #Hlas-SD