Informácie o vážnych komplikáciách po očkovaní na Covid-19 sú nepravdivé

Tisíce ľudí zdieľali príspevok s tvrdeniami, že v nemocnici v Humennom nastali po očkovaní vážne komplikácie, jedna osoba mala dostať anafylaktický šok a lekár mal bojovať s horúčkou. Pre takéto tvrdenia nie je dôkaz, nemocnica ich odmietla a označila za nezmysel a nebezpečný hoax.

22.01.2021 18:58
očkovanie koronavírus Foto: ,
Na archívnej snímke z 26. decembra 2020 zdravotníčka podáva vakcínu svojmu kolegovi vo Fakultnej nemocnici v Nitre.
debata (64)

TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.

Stránka Dianie v Humennom zdieľala 19. januára 2021 príspevok, v ktorom sa písalo, že očkovanie v Humennom sprevádzajú veľké nepríjemnosti, čím odrádzala svojich fanúšikov od vakcíny proti ochoreniu COVID-19.

„Počas očkovania nastali komplikácie! Jedna osoba obratom dostala silný anafylaktický šok. Ďalší lekár dostal vysoké teploty s ktorými bojuje do dnešného dňa!“ Autor príspevku pre svoje tvrdenie neuviedol nijaký zdroj, napriek tomu ho zdieľalo viac ako 5500 používateľov Facebooku.

Toto tvrdenie je však podľa zistení agentúry AFP nepravdivé. „Na facebookovej stránke Dianie v Humennom zverejnený status s opisom prípadu zdravotníkov, ktorí mali mať po zaočkovaní proti ochoreniu COVID-19 zdravotné komplikácie a anafylaktický šok, je NEZMYSEL a nebezpečný HOAX,“ napísala nemocnica v stanovisku zverejnenom 20. januára na facebookovej stránke Nemocnice Svet zdravia.

Rovnaké stanovisko bolo zverejnené aj na facebookovej stránke Polície SR, ktorá vyvracia dezinformácie na sociálnych sieťach.

Tím AFP Fakty sa spojil s Tomášom Kráľom, hovorcom súkromnej siete nemocníc Svet zdravia, ktorá prevádzkuje aj nemocnicu v Humennom. Kráľ potvrdil, že v nemocnici v Humennom sa nevyskytli žiadne vážne komplikácie od začiatku vakcinácie. Nemocnica v Humennom podľa neho používa na očkovanie vakcínu od konzorcia Pfizer/BioNTech.

Podľa tohto stanoviska humenská nemocnica otvorila vakcinačné centrum 6. januára a k 20. januáru je už veľká väčšina zdravotníkov zaočkovaná, pričom sú na rade už ďalší zamestnanci z oblasti zdravotníctva a kritickej infraštruktúry. „Zatiaľ prebieha všetko bez výrazných komplikácií,“ uvádza sa v stanovisku.

Ministerstvo zdravotníctva SR informuje, že po podaní vakcíny proti ochoreniu COVID-19 sa dajú očakávať mierne vedľajšie účinky, ktoré sa môžu líšiť pri jednotlivých typoch vakcín. Zväčša však ide o bolesti v mieste vpichu, bolesť svalov, teplotu alebo únavu.

„Všetky vedľajšie účinky popísané v príbalovom letáku vakcíny od spoločnosti Pfizer sú krátkodobé. Dlhodobé účinky sú pri vakcínach vo všeobecnosti raritné. Na Slovensku je registrovaných 82 rôznych vakcín, ani v jednom prípade nedošlo k spätnej deregistrácii kvôli neskôr sa objavujúcim vedľajším účinkom,“ píše ministerstvo v inom príspevku na svojom Facebooku.

Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) na svojej stránke taktiež uvádza, že medzi bežné vedľajšie účinky môže patriť bolesť či opuch na ruke, do ktorej bola vakcína aplikovaná, prípadne horúčka, zimomriavky, únava či bolesť hlavy. Tieto účinky môžu ovplyvniť každodenné činnosti, mali by však do niekoľkých dní odznieť.

Obdobnú informáciu o vedľajších účinkoch vakcíny Pfizer/BioNTech zverejnil aj americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA).

Na Slovensku sa proti ochoreniu COVID-19 začalo očkovať 26. decembra 2020.

64 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #koronavírus