Sneh, vietor aj poľadovica trápia Slovensko. Tisícky domácností ostali bez elektriny

Situáciu najmä na strednom a východnom Slovensku komplikuje sneh, vietor, snehové jazyky aj poľadovica. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) v tejto súvislosti vydal viacero výstrah.

25.01.2021 09:10 , aktualizované: 14:59
polícia sneh Foto: ,
Policajti riadia dopravu na kopci Petič v obci Chmeľov, okres Prešov počas hustého sneženia v pondelok 25. januára 2021.
debata (30)

VIDEO: Cesty v Košiciach zaviate snehom.

Video

Horský priechod Dargov je sprejazdnený aj pre nákladné motorové vozidlá. Dobšinský kopec je pre nákladnú dopravu stále neprejazdný. Informovala o tom hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Košiciach Lenka Ivanová s tým, že pre osobnú dopravu je na úseku cesty Bohdanovce Slanec v okrese Košice-okolie prejazdný jeden jazdný pruh.

Ako pripomenula, najhoršia situácia bola na horskom priechode Dargov, kde sa skrížilo niekoľko kamiónov a v niekoľkokilo­metrových kolónach autá stáli v oboch smeroch už od skorého pondelkového rána. Situáciu navyše komplikovalo neutíchajúce sneženie spojené so silným nárazovým vetrom. Osobná doprava bola púšťaná striedavo v jednom jazdnom pruhu a krátko pred 13.00 h sa tento úsek podarilo sprejazdniť aj pre nákladné motorové vozidlá, uviedla. Na Dobšinskom kopci policajti naďalej regulujú dopravu a odstavujú nákladné motorové vozidlá. Pre osobnú dopravu sa pred 11.00 h podarilo sprejazdniť Čermeľskú cestu po rekreačné stredisko Jahodná, dôvodom uzávery tohto úseku boli popadané stromy.

Uzatvorená je aktuálne aj Čermeľská cesta z dôvodu popadaných stromov. Uzávierka cesty je od reštaurácie Baránok po Jahodnú, informuje košická polícia na sociálnej sieti.

Spadnuté stromy na distribučnom vedení

Východoslovenská distribučná, a.s. (VSD) zaznamenala v pondelok predpoludním v súvislosti s počasím výpadky v distribúcii elektriny vo viacerých lokalitách Prešovského a Košického kraja. Vplyvom silného vetra, tvorby snehových jazykov a sneženia o 11.00 h evidovali viac ako 28 000 odberných miest s prerušenou distribúciou elektriny následkom 75 poruchových udalostí.

Pondelok, 25. 1. 2021. Košice a okolie,...
Pondelok, 25. 1. 2021. Košice a okolie,...
+5Autá pokryté snehom v Košiciach v pondelok 25....

Ako pre TASR uviedla Andrea Forbergerová z VSD, príčinami výpadkov distribúcie elektriny sú najmä spadnuté stromy na distribučnom vedení, poškodené izolátory a potrhané vodiče. „Konkrétne ide o lokality Kysak, Trebejov, Veľká Lodina, Rozhanovce, Beniakovce, Parchovany, Dvorianky, Trebišov, Humenné, Hažín nad Cirochou, Kamenica nad Cirochou, Modrá nad Cirochou, Belá nad Cirochou, Dlhé nad Cirochou, Snina, Komárov, Kurima, Kučín, Ďurďoš, Medzianky a Krompachy,“ priblížila Forbergerová s tým, že zamestnanci od skorých ranných hodín intenzívne pracujú na odstránení následkov počasia.

Hasiči v súvislosti s počasím zasahovali 108-krát

V súvislosti s odstraňovaním následkov silného sneženia, ktoré v pondelok postihlo najmä východné Slovensko, absolvovali hasiči do 13.00 h spolu 108 výjazdov. Najčastejšie zasahovali v Košickom, menej v Prešovskom kraji. Informovala o tom Katarína Križanová z komunikačného oddelenia Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

„Situácia je naďalej najvážnejšia v Košickom kraji, kde bola pomoc hasičov potrebná doposiaľ 69-krát. V Prešovskom kraji uskutočnili 39 výjazdov,“ priblížila s tým, že pri týchto výjazdoch zasahovalo celkom 140 príslušníkov. Výjazdy sa mali týkať najmä odstraňovania popadaných stromov blokujúcich cestné komunikácie, ako aj zapadnutých vozidiel. „Na mnohých miestach hasiči naďalej zasahujú,“ uzavrela Križanová.

Kosit žiada vodičov o maximálnu opatrnosť

O maximálnu opatrnosť a vzájomnú toleranciu žiada vodičov v súvislosti so snežením spoločnosť Kosit. Ako uviedla jej hovorkyňa Slavomíra Brzová, práce na zabezpečení zjazdnosti komunikácií vykonávajú nepretržite s nasadením dostupnej techniky, vrátane tej rezervnej, od nedeľného večera. Situáciu podľa nej komplikuje pretrvávajúce sneženie a silný vietor. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Fabiana je väčšina úsekov v správe mesta v súčasnosti zjazdná.

Aktuálne je na cestách 45 mechanizmov. S preventívnym posypom začali v nedeľu od 20.00 h. Intenzívne sneženie zaznamenali v pondelok o 02.30 h, kedy začali s likvidačným posypom. Prioritou sú najviac frekventované komunikácie definované Operačným plánom zimnej údržby. Do ukončenia spádu snehu ide najmä o hlavné ťahy komunikácií, trasy liniek mestskej hromadnej dopravy (MHD) s dôrazom na klesania a stúpania a prieťahy ciest II. a III. triedy, povedala s tým, že po tom, ako prestane snežiť, sa práce presunú na ďalšie komunikácie v zmysle stanovených priorít. Posyp komunikácií sa podľa nej vykonáva bezprostredne po odhrnutí čerstvo napadnutého snehu.

Podľa Fabiana efektivita a účinnosť preventívneho posypu bola oslabená pre zlé poveternostné podmienky, dážď a teplotu nad bodom mrazu. Navyše vo viacerých mestských častiach (MČ) došlo k poškodeniu stromov (Kavečany, Alpinka, Slanecká cesta) a spadnuté konáre blokovali jazdné pruhy.

Na snímke hasiči odstraňujú popadané stromy...
Na snímke odstavený kamión v obci Chmeľov,...
+2Na snímke policajti riadia dopravu na kopci...

Nezodpovednosť kamionistu

Pod Tatrami sú v teréne všetky cestárske vozidlá. „Robíme, čo sa dá, ale snehu je veľa, na každom kopci majú autá problémy. Po dohode s políciou sme sa rozhodli uzatvoriť horský priechod Vernár pre nákladné autá nad 10 metrov dĺžky,“ povedal Marcel Polomský zo Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja, oblasť Poprad. Ako dodal, je to nezodpovednosť, ak sa 60-tonový kamión vyberie na takéto cesty.

Nehoda sa stala medzi Podolíncom a Starou Ľubovňou. Viacero áut skončilo mimo cesty a úsek je ťažko prejazdný. Neupravené cesty sú na D1 medzi Važcom a Popradom, medzi Hranovnicou a Popradom, tento úsek je neprejazdný. Na D1 pred Levočou je nehoda v smere zo Spišského Štvrtka, zrazil sa tu kamión s osobným autom, skrížený kamión je za Čirčom v smere do Ľubotína, v celom okrese Stará Ľubovňa sú neupravené cesty.

VIDEO: Rátajte s chladom. Prichádza Hromničná zima?

Video

Výstrahy SHMÚ

Výstraha prvého stupňa pred snežením platí pre Banskobystrický a Žilinský kraj do obeda. Podľa SHMÚ môže v niektorých okresoch napadnúť aj desať centimetrov nového snehu. Pre Košický a Prešovský kraj platí výstraha druhého stupňa. Napadnúť tu môže až 25 centimetrov nového snehu, čo predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, ako dopravu a pohyb osôb.

Výstraha pred vetrom platí pre niektoré okresy Košického kraja do 14.00 h. Meteorológovia očakávajú výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo rýchlosť 65 až 85 kilometrov za hodinu a v priemere okolo 45 kilometrov za hodinu.

V Košickom kraji musia tak isto rátať s poľadovicou. Výstraha trvá až do obeda. Jej tvorba predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, akými sú doprava, pohyb osôb, či infraštruktúra. Pre Košický a Prešovský kraj platí výstraha pred snehovými jazykmi a závejmi až do 18.00 h. Ich tvorba predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #sneženie