V rámci skríningu otestovali takmer 2,6 milióna osôb, pozitivita dosiahla 1,18 percenta

Premiér Igor Matovič a minister zdravotníctva Marek Krajčí (obaja OĽaNO) informovali, že v rámci celoplošného skríningu (od 18.1 - 25.1) otestovali na Slovensku 2 588 578 osôb antigénovými testami, pozitívnych bolo 30 556 z nich. Pozitivita testovania dosiahla 1,18 percenta.

26.01.2021 17:13 , aktualizované: 19:37
Matovič, priebežne vysledky skriningu Foto:
Premiér Igor Matovič počas tlačovej konferencie k priebežným výsledkom skríningového testovania 26. januára 2021 v Bratislave
debata (506)

Z testovania najlepšie vyšli okresy Veľký Krtíš, Svidník a Tvrdošín, najhoršia situácia je podľa premiéra v Hlohovci, Topoľčanoch a Leviciach, ktoré majú priebežne mieru pozitivity nad dve percentá.

Medzi okresy v červenej zóne patrí väčšia časť západného Slovenska. Výnimkou sú len okresy Nitra, Piešťany a Myjava. Zo stredného Slovenska sú červenými Liptovský Mikuláš, Bytča, Brezno, Detva, Poltár a Revúca.

Opravené, konečné aj predbežné výsledky skríningu

Výsledky skríningu (27. 1.) a čísla incidencie (22. 1.). Opravená mapa (29. 1.), do červených okresov zaradili aj Bratislavu a Nitru.

Fotogaléria
Opravená mapa z 29. 1. 2020
+5

Z východného Slovenska sú najpostihnutejšími okresmi zatiaľ Rožňava, Kežmarok, Košice, Košice-okolie, Trebišov, Medzilaborce, Humenné a Snina. Predseda vlády avizuje, že v najhorších okresoch bude ďalšie kolo testovania.

Premiér na tlačovej konferencii zároveň spochybnil údaje analytikov z iniciatívy Dáta bez pátosu k skríningovému testovaniu.

VIDEO: Premiér Matovič a minister zdravotníctva Krajčí k priebežným výsledkom skríningu.

Video

Konzílium odborníkov by podľa Matoviča malo prehodnotiť COVID automat

Konzílium odborníkov by možno malo prehodnotiť COVID automat, ktorý má na Slovensku platiť od 8. februára. V utorok to vyhlásil premiér Igor Matovič s tým, že je otázne, či nie je skoro zapínať tento automat.

Bojí sa totiž, že ak sa teraz na Slovensku uvoľnia opatrenia, môže sa pandemická situácia vzhľadom na novú britskú mutáciu nového koronavírusu vymknúť spod kontroly. Riešením nateraz podľa predsedu vlády je lockdown v kombinácii s frekventovaným masívnym testovaním.

VIDEO: Matovič o svojej zodpovednosti za tisícky mŕtvych: Pre Sulíka sme zažili peklo.

Video

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) verí, že sa pri skríningovom testovaní „vychytalo“ veľké množstvo nakazených ľudí, ktorí sú vysoko infekční. Ak sa bude podľa neho tento rok na Slovensku ďalej masívne testovať, môže byť jednou z najotvorenejších krajín.

Podotkol, že testovať jednotlivé okresy, ohniská, nemá zmysel. Situácia na Slovensku, ako tvrdí, nie je dobrá a krajina sa nemôže podľa neho deliť na segmenty. „Červené okresy ukazujú, že je v nich oveľa rozšírenejšia britská mutácia nového koronavírusu,“ tvrdí minister.

© Autorské práva vyhradené

506 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #skríning #celoplošné testovanie