Lipšicova previerka? Všetko bolo zákonné, tvrdí NBÚ

Advokát a bývalý politik Daniel Lipšic vraj nedostal bezpečnostnú previerku neštandardne rýchlo, tvrdí Národný bezpečnostný úrad (NBÚ).

28.01.2021 06:55
debata (150)

Aj keď o ňu požiadal len v októbri, získal ju už v decembri. Navyše, keďže nemohol žiadať on sám, požiadal o ňu minister práce a jeho blízky priateľ Milan Krajniak (Sme rodina). Bez nej by sa totiž nemohol uchádzať o funkciu špeciálneho prokurátora. Už v pondelok má pritom parlament vypočúvať kandidátov na nového špeciálneho prokurátora.

Kým za trojicu jeho protikandidátov Petra Kysela, Vasiľa Špirka a Ján Šantu o previerku požiadala priamo prokuratúra, Lipšic ako advokát tak sám urobiť nemohol. Pomohol mu kamarát a sused Krajniak. Ministerstvo Lipšicovi ponúklo pozíciu poradcu pre právnu oblasť, pre ktorú previerku potreboval. Aj keď zatiaľ žiadnu zmluvu nepodpísali, ministerstvo o previerku požiadalo už 1. októbra.

Napriek tomu, že väčšina ľudí na ňu doteraz čakala niekoľko mesiacov, Lipšic ju dostal už 8. decembra. Už o týždeň neskôr oznámil svoju kandidatúru. Národný bezpečnostný úrad ale odmieta, že by Lipšic dostal bezpečnostnú previerku prirýchlo.

„Medializovaná dĺžka previerky zodpovedá súčasnému časovému štandardu vykonávania bezpečnostných previerok na stupeň prísne tajné,“ tvrdí riaditeľ NBÚ Roman Konečný. Podľa štatistík malo priemerné trvanie preverovania v roku 2020 trvať práve 60 dní. Šesťmesačná lehota, ktorá bola interpretovaná ako zvyčajná dĺžka previerky, je podľa NBÚ iba zákonnou lehotou.

Šéf NBÚ tiež vylúčil, že by sa v jej urýchlení neštandardne angažoval minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) či niekto iný. „Neprebehla žiadna neštandardná komunikácia. Žiadosť a podklady prišli poštou, respektíve elektronicky, osvedčenie bolo takisto prevzaté štandardnou cestou ako pri každom inom správnom konaní,“ tvrdí Konečný.

Keď poslanci v lete schválili zmeny v zákone o prokuratúre, bola medzi nimi aj možnosť, aby sa o funkcie generálneho a špeciálneho prokurátora mohli uchádzať aj neprokurátori. Už vtedy opozícia zákon posmešne označovala ako „lex Lipšic“, keďže o možnosti jeho kandidatúry sa už dlhšie hovorilo.

Aj po odkazoch prezidentky Zuzany Čaputovej, že by s vymenovaním Lipšica mohla mať problém, sa do súťaže o post generálneho prokurátora nezapojil a v decembri oznámil, že sa rozhodol skúsiť boj o funkciu špeciálneho prokurátora. Ako dnes priznávajú koaliční poslanci, v zákone zabudli upraviť spôsob požiadania o bezpečnostnú previerku, ktorú zákon od špeciálneho prokurátora vyžaduje na stupni 4, teda prísne tajné.

150 debata chyba
Viac na túto tému: #Daniel Lipšic #NBÚ