Kežmarok hľadá covid pacientov. V nemocnici nie sú

Kežmarok sa čuduje číslam, ktoré zverejnilo ministerstvo zdravotníctva o hospitalizovaných pacientoch.

11.02.2021 10:30 , aktualizované: 16:35
debata (308)

Ministerstvo zdravotníctva zverejnilo aktuálnu mapu okresov podľa Covid automatu. Podľa nej sa Kežmarok v rámci okresov nachádza v III. stupni varovania, ktorému na mape zodpovedá bordová farba.

Ministerstvo zdravotníctva vydalo informáciu, že v okrese Kežmarok sa nachádza 95 hospitalizo­vaných s potvrdeným ochorením COVID-19, všetky ostatné údaje hovoria o stabilnej situácií. Štrnásťdenná incidencia na stotisíc obyvateľov je 355, vážená štrnásťdenná incidencia je 439, zmena sedemdňovej incidencie je na hodnote 0,9 a počet pozitívnych prípadov nad 65 je 21.

Nemocnica Dr. Vojtecha Alexandra v Kežmarku k 11. februáru uvádza jedenásť hospitalizovaných s potvrdeným ochorením COVID-19. Pre samosprávu ostávajú preto čísla hospitalizovaných otázne, keďže v kežmarskom okrese sa nachádza len jedna nemocnica.

„Mesto Kežmarok už štyrikrát zabezpečovalo testovanie občanov. Jediný objektívny parameter, na základe ktorého by sme mali byť preradení do prísnejšieho tretieho stupňa, je počet hospitalizovaných,“ vyjadril sa primátor Ján Ferenčák (Hlas), ktorý sa zároveň snaží dopátrať k ďalším medializovaným hospitalizovaným pacientom.

„Ministerstvo uviedlo údaj o počte hospitalizovaných s pozitívnym výsledkom na prítomnosť koronavírusu z okresu, pričom v zátvorke je uvedené, že môžu byť hospitalizovaní aj v inom okrese. Tak sa pýtam, kde sú hospitalizovaní? Dopad zaradenia okresu v Covid automate sa dotýka všetkých občanov. Počet pozitívne testovaných nám v meste klesá, čoho dôkazom je i uplynulé víkendové testovanie občanov. Očakávali sme uvoľňovanie opatrení a namiesto toho sme boli preradení do prísnejšieho stupňa. Na základe tohto preradenia sa občania budú musieť preukazovať novým certifikátom každých sedem dní,” uzavrel primátor.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) však tvrdí, že pacienti z kežmarskej nemocnice boli prevezení do iných nemocníc. Preto sa podľa neho číslo hospitalizovaných vyšplhalo na 95. „Každá nemocnica má svoju kapacitu a keď sa pacient do nej nezmestí, prevezú ho do inej nemocnice. Preto my sledujeme trvalé bydlisko pacienta," vysvetlil minister pričom povedal, že ak je pacient liečený v nemocnici v inom okrese, tak sa do štatistík okresu už nerátajú.

Nemocnica AGEL Kežmarok podľa ich hovorkyne Martiny Pavlikovej však nikdy počet 95 COVID-19 pozitívnych pacientov nemala. „Takúto informáciu sme my nikdy neposkytli, hoci na týždennej báze aktualizujeme a zverejňujeme počty covid pozitívnych pacientov," vysvetľuje Pavliková. Počty COVID-19 pozitívnych pacientov v Nemocnici AGEL Kežmarok sa za posledné týždne pohybujú v jednotkách a mala síce menšie, ale predsa voľné kapacity. „Naopak, k nám boli operatívne prevážaní niektorí pacienti z iných nemocníc," dodala Pavliková.

308 debata chyba
Viac na túto tému: #kežmarok #Covid automat