Môže parlament šokovať vládu a nepotvrdiť núdzový stav?

Poslanci Národnej rady majú o odsúhlasení predĺženia núdzového stavu rokovať na schôdzi, ktorá sa začne v stredu 24. februára. Ak by parlament neodsúhlasil predĺženie núdzového stavu, prestal by platiť okamžite, hovoria právnici.

21.02.2021 07:30 , aktualizované: 09:59
debata (229)

Na základe novelizovanej legislatívy musí predĺženie núdzového stavu odobriť parlament, a to najneskôr do 20 dní. Vláda začiatkom mesiaca rozhodla o tom, že núdzový stav sa predĺži od 8. februára o ďalších 40 dní. O podpore predĺženia mali rokovať poslanecké kluby.

Kým v decembri museli preto prísť do parlamentu aj poslanci, ktorí boli infikovaní koronavírusom, tentoraz nemusí stačiť ani to.

Poslanec Patrick Linhart (Sme rodina) už vyhlásil, že nechce podporiť predlžovanie núdzového stavu. Argumentoval tým, že vláda si nemôže robiť z poslancov „tlačítka“, a že nechce ďalej spolupracovať na prijímaní „chaotických opatrení“.

Pridal sa aj jeho spolustraník Ľuboš Krajčír. Ten však hovorí, že súčasné opatrenia sú nastavené veľmi mierne. „Musíme čo najviac znížiť mobilitu, čo sa s toľkými výnimkami, ako máme teraz, nedá. Správny krok nie je ani otváranie škôl,“ vysvetľuje Krajčír. Preto navrhuje nariadiť prísny trojtýždňový lockdown.

Hlasy svojej strany nevie garantovať ani Richard Sulík (SaS). Tvrdí, že informoval premiéra Igora Matoviča (OĽaNO), že „nevie garantovať všetkých poslancov SaS“.

Predstavitelia SaS a Za ľudí pre TASR uviedli, že tému majú uzavrieť v pondelok, poslanci SaS sa napokon dohodli na spoločnom postupe, nechceli ho konkretizovať, predstaviť ho chcú na koaličnej rade. Poslanci opozičného Smeru-SD podľa poslanca Richarda Takáča (Smer-SD) predĺženie nepodporia. Nezaradení poslanci pôsobiaci v Hlase-SD si chcú počkať na jeho odôvodnenie.

Neschválenie = zrušenie

Ak by parlament neodsúhlasil predĺženie núdzového stavu, prestal by platiť okamžite. Pokiaľ by sa vláda napriek tomu rozhodla vyhlásiť núdzový stav nanovo, išlo by o obchádzanie ústavného zákona. Pre TASR to skonštatovali ústavní právnici. Celá záležitosť by tak mohla skončiť na Ústavnom súde SR.

„Pokiaľ parlament súhlas nevysloví, predĺžený núdzový stav zanikne dňom neschválenia vládneho návrhu na jeho vyslovenie,“ uviedol pre TASR Vincent Bujňák z katedry ústavného práva Univerzity Komenského v Bratislave. Ak by vláda po nesúhlase parlamentom chcela okamžite vyhlásiť núdzový stav v tej istej veci nanovo, popieralo by to logiku vzájomných bŕzd a protiváh deklarovanú v odsúhlasení parlamentom, myslí si docent ústavného práva z Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici Kamil Baraník.

V prípade, že by vláda vyhlásila núdzový stav nanovo pre rovnaké dôvody a ešte by neuplynulo 90 dní, opäť by to musel odsúhlasiť parlament. „Ústavnú úpravu nemôžeme interpretovať tak, že ak Národná rada súhlas nevysloví, vláda potom môže vždy na druhý deň vyhlásiť núdzový stav nanovo, a cez takýto kolobeh hlasovaní bude vedieť núdzový stav udržiavať,“ upozornil Bujňák. Išlo by podľa neho o obchádzanie ústavného zákona, pričom nápravu by vedel zabezpečiť Ústavný súd.

„V prípade nevyslovenia súhlasu s predĺžením núdzového stavu by vláda nemala hľadať spôsob, akým obísť nesúhlas parlamentu, ale spôsob, akým pandemickú situáciu riešiť nástrojmi, ktoré má k dispozícii aj mimo núdzového stavu, napríklad prostredníctvom opatrení Úradu verejného zdravotníctva,“ uviedol pre TASR poslanec NR SR Ondrej Dostál (SaS).

V prípade skončenia núdzového stavu by sa zrušil aj zákaz vychádzania. „Nemohlo by sa zakázať uplatňovanie práva pokojne sa zhromažďovať a rovnako by sa nemohla uložiť pracovná povinnosť na zabezpečenie výkonu zdravotnej starostlivosti alebo poskytovania sociálnych služieb,“ ozrejmil pre TASR Bujňák. Zároveň by tieto povinnosti a zákazy nemohli byť podľa neho uložené iba samotným Úradom verejného zdravotníctva formou vyhlášky, pretože takýto postup by sa priečil ústave.

VIDEO: Hlasovanie s igelitom. Ako sa predlžoval núdzový stav koncom decembra. V parlamente o možnosti predlžovania núdzového stavu hlasovali aj nakazení poslanci, ktorí dostali výnimku od hlavného hygienika. (28. 12. 2020)

Video

© Autorské práva vyhradené

229 debata chyba
Viac na túto tému: #núdzový stav #koronavírus