Čaputová Krajčímu: Hľadajte mutácie vírusu, dajte viac peňazí zdravotníkom

List plný otázok o aktuálnej epidemickej situácii na Slovensku poslala prezidentka Zuzana Čaputová ministrovi zdravotníctva Marekovi Krajčímu (OĽaNO).

23.02.2021 09:32 , aktualizované: 10:15
lekári, zdravotníctvo, Foto: ,
Nedostatok lekárov na Slovensku.
debata (33)

VIDEO: Mezinárodná asociácia lekárov. Brífing na tému „Ako pomôcť Slovensku s nedostatkom zdravotníckeho personálu (počas koronakrízy aj po nej)?“

Video

Prezidentka v liste žiada, aby ministerstvo na základe odporúčaní vedcov, ktoré formulovali na minulotýždňovom stretnutí v Prezidentskom paláci, zabezpečilo analýzu pozitívnych vzoriek na výskyt nových mutácií koronavírusu (tzv. sekvenovanie).

Presne pred týždňom sa prezidentka zhovárala s vedcami, ktorí upozornili na chýbajú údaje o aktuálnej epidemiologickej situácii. „Sme v dátovom pekle,“ povedal vtedy matematik Richard Kollár.

“Informácie o výskyte nových mutácií vírusu považujem za kľúčové pre ďalšie rozhodovanie o pandemických opatreniach do budúcna. Nutne potrebujeme vedieť, ako na tom sme. Musíme vedieť, s akými nebezpečnými mutáciami vírusu sme aktuálne konfrontovaní a aký výrazný je ich výskyt," píše sa podľa informácií hovorcu prezidentky Martina Strižinca v liste.

Prezidentka ďalej Krajčího požiadala aj o riešenie otázky ohodnotenia zdravotníckeho presonálu, ktorý je podľa nej pod dlhodobým tlakom a náporom.

“Veľmi si vážim, že zdravotníci aj napriek ťažkým podmienkam a absolútnemu preťaženiu vykonávajú svoje povolanie s veľkou obetavosťou. Uvedomujem si však, že sú už vyčerpaní a mnohí z nich aj demotivovaní, či frustrovaní. Preto je teraz – viac ako kedykoľvek predtým – dôležité stabilizovať zdravotnícky personál, finančne ho motivovať a zabrániť tak odlivu zdravotníkov do zahraničia po skončení pandémie,”pokra­čuje list.

O aktuálnej epidemickej situácii bude v utorok dopoludnia prezidentka diskutovať aj na stretnutí s premiérom Igorom Matovičom (OĽaNO) a predsedom NR SR Borisom Kollárom (Sme rodina). Popoludní sa má Matovič stretnúť s vedcami a odborníkmi, aby zhodnotili situáciu a navrhli nové riešenia pandémie, keď počty infikovaných a najmä hospitalizovaných už niekoľko týždňov neklesajú.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Zuzana Čaputová #koronavírus #Marek Krajčí